Vítajte v dobe, kedy sa zarába naozaj na všetkom. Dokonca aj na polopravdách o konci sveta. A my im to žerieme?!



Mayský kalendár, ruku na srdce, koľkí z nás sa nejako venovali spoznaniu pravdy o ňom? Čo to vlastne Mayský kalendár je? Kto sú to tí Mayovia?

Mayovia sú mezoamerickí Indiáni obývajúci v minulosti územie na celom polostrove Yucatán a protiľahlom území až po Tichý oceán, teda presnejšie v celej dnešnej Guatemale, celom dnešnom Belize, severozápadnom Hondurase, v mexických štátoch Yucatán, Quintana Reo, Campeche, Chiapas a na východe mexického štátu Tabasco. Dnes ešte obývajú veľkú časť tohto územia.

Ich pyramídy bezpochyby dokazujú, že šlo o mimoriadne vyspelú civilizáciu. O tom niet pochýb. Ale čo ich kalendár, ktorý je odrazovým mostíkom, pre rôznych špekulantov a zlatokopov?

Mayský kalendár dnes priťahuje ohromné množstvo zvedavcov, vedcov, filozofov i obyčajných ľudí. Všetko je to kvôli dátumu, ktorý už všetci iste dobre poznáme.

21.12.2012

Prečo práve tento dátum?

Mayský kalendár mal nasledujúci formát: "6.19.18.1.5"
ktoré znamenajú :
* 6 Baktun - (storočia) - interval 144 000 dní
* 19 Katun - (generácie) - 7200 dní
* 18 Tun - (roky) - 360 0dní
* 1 Uinal - (mesiace) - 20 dní
* 5 Kin - (dni) - 1 deň

Začiatok tohto kalendára bol prirodzene (0.0.0.0.0), čo bolo presne 11. augusta 3114 PNL. Máyovia vo svojom kalendári spomínajú tzv. "Veľký cyklus dlhého odpočítavania", ktorý trvá podľa ich kalendára 13 Baktunov, alebo podľa nášho kalendára 5 125,36 rokov. Každý tento cyklus je považovaný za cyklus stvorenia. Zjednodušene, predpovedajú koniec nášho cyklu (koniec vekov), nie koniec sveta.

Taktiež nemôžeme vedieť, že ako a kedy začali počítať Mayovia. Nevieme, ako presne určili rok, v ktorom sa nachádzali a koľko to bolo skutočných rokov od roku 3114 pred n.l.. Skúsme si teraz vytvoriť jednu teóriu aj sami. Pokiaľ viem, dni sa na Zemi skracovali a predlžovali. S určitosťou, neboli počítané tak presne ako je tomu dnes. Takže nemôžeme vedieť, ako presný je náš rok v porovnaní s Mayským kalendárom. Náš kalendár sa počíta od roku 0, narodenia Krista. Takže čo ak už rok 2012 bol? Možno Maysky kalendár bol presný, ale počítanie na Zemi také presné určite nebolo...

Mnoho ľudí si myslí že v roku 2012 príde koniec sveta. Mayovia však hovoria niečo úplne iné. Tvrdia že nastane nový začiatok. Svet zažije a bude obohatený o novú dimenziu. Nebude exitovať dobro a zlo. teraz je to ťažko pochopiteľné, no v osudný deň všetko zistíme.

“Ľudstvo prežije a bude exitovat, no bude iné. Zmenia sa hmotné hodnoty, a staneme sa ľudskejšími vďaka očisteniu.”
Hmota veci sa bude premieňať, ale je na ľuďoch, ako ťažké alebo ľahké to pre všetkých koniec koncov bude...

 Blog
Komentuj
 fotka
wind  28. 8. 2010 18:40
Niekde som čítala, že rok 0 ani neexistuje, bol rok 1 a pred ním rok -1. Lenže Ježiš sa nenarodil ani v jednom z tých rokov, wikipedia uvádza, že sa narodil pravdepodobne niekedy medzi rokmi 6-4 pnl.. Čiže je to všetko nejaké posunuté.

A veď vlastne je to jedno, ja ešte koniec sveta nečakám A taký "prechod do inej dimenzie / na vyššie vedomie", alebo čo ja viem čo, by mi hádam nevadil. Keby im to ešte vyšlo úplne presne, tak sú to machri
 fotka
norry  28. 8. 2010 19:45
 fotka
facska  28. 8. 2010 20:24
@wind ďakujem za postreh, akurát som trochu googlil a hľadal, napadlo ma, že každý kalendár začínal v inom ročnom období, čiže to ešte viac komplikuje situáciu



Ďalej k tomu Ježišovi. Podľa údajov biblických sa dá vypočítať, že sa narodil s najväčšou pravdepodobnosťou v roku 7-5 pnl. Ja však viac verím verzii, ktorá napadla Jána Keplera v roku 1604, ktorý na základe betlehemskej hviezdy vypočítal, že v roku 7 pnl. došlo ku konjukcii planét Saturn a Jupiter tzv. "hviezdy kráľov" s "hviezdou Izraelského národa"
 fotka
lola8  29. 8. 2010 14:45
geniálne

ale ja len..že "Mayský kalendár mal nasledujúci formát: "6.19.18.1.5"

ktoré znamenajú :... " to nevieme.. chápeš.. nevieme, či to, čo si myslíme, že to znamená, skutočne znamená..
 fotka
facska  29. 8. 2010 15:05
@lola8 tak v prvom rade slovo geniálne som nečakal... o to väčšia vďaka a za ten postreh tiež, niečo na tom bude
 fotka
laurikabree3  26. 11. 2010 18:33
super pozitíva a prečítať by si to mali viacerý nech netvrdia čo nemajú overené fajn článok zaujímavý a perfektne vysvetlený
 fotka
facska  27. 11. 2010 16:11
@laurikabree3 ďakujem
Napíš svoj komentár