MovieSnob: Blog, ktorý vie o filme viac než ktokoľvek z vás. Neveríte?

Dnes som po dlhom čase klikol na rottentomatoes.com. Občas si na tento americký server o filmoch chodím pozerať čo sa aktuálne hrá v US kinách, teda čo uvidím v našich kinách tak za plus mínus tri roky.

Musím povedať že rebríček "Now Playing In Theathers" ma nijako nenadchol (takže v kine asi neuvidím nič) a nie som sám- väčšine filmov dali užívatelia RT hodnotenie pod psa. Zato na mňa vyskočil odkaz na galériu 24 kultových filmových scén v ktorých si objavila pizza .

Tento placatý kus cesta sa mihol v toľkých filmoch, že hociktorý slovenský herec ticho závidí. Pizza si zahrala napríklad v notoricky známom Sám doma, v Horúčke sobotňajšej noci (pizzou sa napchával John Travolta), Ninja Korytnačkách, E.T. Mimozemšťanovi, Nočnej more z Elm Street, či Návrate do budúcnosti.

Tomaťáci ma potešili aj filmom Mr. Deeds, v ktorom si môj obľúbený, Steve Buscemi (možno ho poznáte ako Mäsiara z Con Air, Donnyho z Big Lebowski, alebo Nuckyho Thompsona zo seriálu HBO Boardwalk Empire, v slovenčine Mafia v Atlantic City, hral aj v kultovom filme Fargo, či v Tarantinovej klasike Reservoir Dogs) dáva pizzu s hranolkami a sušienkami Oreos. Asi najlepšia pizza scéna je z filmu Fast Times at Ridgemont High, čo je niečo ako Prci, prci, len z osemdesiatych rokov a omnoho omnoho lepšie. Fast Time odštartoval hereckú karéru Seana Penna, ktorý si zahral surfera ortodoxného sfajčológa Jeffa Spicolliho. Ten si donášku pizze objednal priamo do školy na hodinu amerických dejín. Táto pôvodne vedľajšia postava sa stala kultovou a vďaka Spicollimu nielen že zľudovelo slovíčko "dude", ale zároveň sa Penn stal hviezdou zo dňa na deň. Paradox je, že sám Sean postavu Spicolliho neznáša, možno preto, že za celý film mohol predviesť len jediný výraz tváre- totálne nahulený kukuč, z ktorého si decká na strednej robili srandu dlhé roky po premére Fast Time.

Inak, Seanova nechuť k Spicollimu vás môže pobaviť aj v seriáli Dva a pol chlapa, konkrétne v prvom dieli druhej série (Back off Mary Poppins), kde sa Sean Penn, Elvis Costello a Henry Dean Stenson stretnú u Charlieho na skupinovej terapii (Charlie tvrdí že to nie je terapia, ale len pár chlapov pri dobrej whisky a cigarách, ale my vieme svoje ). Okrem toho, v Two And A Half Men je plno podarených scénok pizza boyom Gordonom.

Napriek tomu ale v 24 najznámejších scénach s pizzou na rottentomatoes zopár skvelých vecí chýba. Napríklad scéna s poštárom a pizzériou zo skvelého Scorseseho mafiánskeho filmu Goodfellas alebo taliansky film L´oro di Napoli (hrá tu mladá Sophia Loren!). Ked sme pri mafiánskych filmoch, v Puzzovej predlohe Krstného otca si jeden z Michaelových ochrankárov (Fabrizio) otvoril pizzériu.

A čo vaše obľúbené filmové/seriálové scény s pizzou, prípadne iným jedlom? Zamýšľali ste sa niekedy, prečo vo filmoch nebývajú napríklad také bryndzové halušky?

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár