Ahoj, ponúkam ti tretí článok z mojej série rád do života. Už podľa nadpisu ti musí byť jasné, čím sa bude zaoberať ten dnešný.

Každý z nás má nespočetné množstvo problémov. Niektoré sa riešia ľahko, s inými nám nedokáže pomôcť ani najlepší priateľ...

Skúsime teraz menší experiment:

1.) Zober si papier a pero.
2.) Napíš 15 až 20 problémov (samozrejme svojich osobných), ktoré ti ako prvé napadnú.
3.) Napíš si ku každému z nich či sa s tým dá nejakým spôsobom bojovať. Svoje ÁNO zakrúžkuj a pripíš k tomu ako by sa dal daný problém zvládnuť.
4.) K ostatným problémom, s ktorými sa podľa teba bojovať nedá, si pripíš „zmieriť sa“.
5.) Máš? (Nečítaj ďalej pokiaľ nemáš.)
6.) Medzi tvoje problémy určite patria i niektoré z týchto bodov:

- problémy týkajúce sa zdravotnej stránky
- finančná situácia
- rodinné problémy
- problémy vo vzťahu (resp. túžba mať vzťah)
- problémy s priateľmi
- problémy v škole, resp. v práci
- nespokojnosť samého so sebou po vonkajšej stránke (postava, farba vlasov a pod.)
- nespokojnosť samého so sebou po vnútornej stránke (strata sebavedomia; pocit, že sa chceš zmeniť; lenivosť)
- problémy týkajúce sa trávenia tvojho voľného času (nuda, veľa času stráveného pred počítačom, málo voľného času)
- potreba naučiť sa niečo nové (napr. varenie, cudzie jazyky, automechanika, programovanie...) a zároveň niečo, čo ti v tom bráni (tu sa môžeme opäť vrátiť k finančnej situácii alebo lenivosti)
- problémy iných, ktoré sa ťa dotýkajú
- chcieť niečo (cestovať a pod...) – aspoň mne sa stalo, že po písaní problémov som zrazu skĺzla k tomu, čo všetko by som tak rada chcela...
- ...

7.) Poďme sa teda bližšie pozrieť na jednotlivé body:

- zdravotná stránka: Sú nevyliečiteľné choroby, s ktorými sa dá jedine zmieriť alebo potláčať ich príznaky, ale na druhej strane sú tú aj tie, s ktorými možno bojovať. Niekedy stačia lieky, vitamíny, zmena životosprávy, aktívne športovať a pod. Nikdy sa nezdráhaj navštíviť lekára ak máš akékoľvek podozrenie.

- finančné problémy: S tými sa dá určite niečo robiť. Nájsť si prácu či brigádu popri škole a naučiť sa šetriť. Áno ľahko sa hovorí, ťažšie sa robí. Treba sa snažiť! (Ak ťa ešte nechcú zamestnať pre tvoj vek, budeš sa musieť s problémom tohto typu na istý čas zmieriť.)

- rodinné problémy: Tu naozaj nechcem zachádzať do detailov. Ak sú v rodine problémy, ktoré sa týkajú zdravotnej stránky, tu je asi najlepšie zmieriť sa s tým – opäť závisí od druhu choroby. Ďalej môžu byť v rodine finančné problémy, z ktorých sa stávajú rodinné problémy. Ak je to naozaj vo veľmi zlom stave treba zdvihnúť zadok a nájsť si brigádu aspoň na víkend alebo sa snažiť rodičov príliš finančne nezaťažovať a uskromniť sa. Medzi ďalšie problémy často patrí i alkoholizmus – s tým sa dá určite bojovať, ale to bude musieť chcieť dotyčná osoba sama. Ďalej to môžu byť prísni rodičia, ich nespokojnosť s tvojimi priateľmi alebo partnerom, ich nezáujem alebo až prílišný záujem... Je na tebe či sa s tým zmieriš alebo sa budeš snažiť presvedčiť ich aby zmenili svoj názor alebo ich správanie k tebe.

- problémy vo vzťahu: Samozrejme, že najlepšie je ich riešiť komunikáciou (môže byť i písomná) alebo aspoň pre začiatok rozhovorom s inou skúsenou osobou. Tí, ktorí vzťah nemajú očividne po nejakom túžia. Niektorí možno po krátkodobých radovánkach, iní po pevnom a dlhodobom spolunažívaní. Čo viac ti môžem poradiť ako to, že treba chodiť medzi ľudí a neodmietať nové priateľstvá. Niektorí si svoju životnú lásku našli prostredníctvom internetu, iní zase na dovolenke, zábave, medzi partiou či len tak v škole alebo práci...

- problémy s priateľmi: Taktiež tu pomôže komunikácia. V iných prípadoch je zase lepšie zmieriť sa s tým. Ani ty nie si dokonalý/á a tiež jemu/jej niečo na tebe vadí. Tak to už býva, keď sa dvaja lepšie poznajú... Ak máš naopak pocit, že máš nedostatok priateľov, tu zase odporúčam to isté: chodiť medzi ľudí, neodmietať nové priateľstvá (ak ti teda ten človek nie je úplne proti srsti) a udržiavať tie staré.

- problémy v škole a v práci: Práca sa dá skôr vymeniť ako škola. Takže sa zameriam skôr na školu: Stres, málo priateľov, neobľúbenosť? Ak trpíš stresom, pretože je toho učenia na teba veľa, skús od nového školského roku naozaj (nie, že si to teraz povieš, že to budeš robiť a opäť nič z toho...) určiť svoje priority a najprv si vybaviť všetky školské povinnosti a až potom myslieť na zábavu. Ak trpíš nedostatkom priateľov v triede skús sa spriateliť s tými z druhej triedy. Cez prestávku môžeš čas tráviť i s nimi. Alebo si skús predsa len niekoho nájsť i v tej tvojej. Skús sa niekomu komu viac dôveruješ s niečím zdôveriť a možno sa zase on zdôverí tebe...to už je na tebe akú techniku vymyslíš.

- nespokojnosť samého so sebou po vonkajšej stránke: Ak ide o tvoju postavu, chceš schudnúť, pribrať, mať svaly, pevnejší zadok a pod. s tým sa dá bojovať. Stačí si povedať: nezačnem cvičiť od zajtra, ale od teraz. Pôjdem sa poradiť s odborníkom o tom ako by som mohol pribrať a pod. namiesto toho aby som hľadal po internete účinné rady... Naopak sú vecí, ktoré sa tak ľahko zmeniť nedajú (azda ešte plastika v niektorých prípadoch) a treba sa s nimi jednoducho zmieriť a prijať seba samého taký aký si.

- nespokojnosť samého so sebou po vnútornej stránke: Chýba ti sebavedomie? Si lenivý/á? Chceš sa neustále meniť? Rád/a by si myslel/a pozitívnejšie? S týmto sa dá určite bojovať. Myslím si, že každý z nás prešiel alebo niekoľko krát prechádza obdobím, že sa chce zmeniť. Zmeniť k lepšiemu – pre prostú vec: chce aby ho mali radi! Nemeň sa. Ostaň taký/á aký/á si! Samozrejme viac sebavedomia a menej lenivosti neuškodí nikomu . S lenivosťou sa dá ľahko bojovať a aj sebavedomie sa dá celkom jednoducho vybudovať. Treba len zistiť, čo práve tebe dodáva sebavedomie...
Pohodlné oblečenie? Farba oblečenia? Upravené vlasy? Nalakované nechty? Tvár bez pupienkov? Zdravý spánok? Zážitky s kamarátmi? Alebo niečo úplne iné? Zisti to!

Ak máš pocit, že si s tým sám nedokážeš dať rady odporúčam si nájsť dobrého psychológa a prebrať to s ním. Ak netúžiš po antidepresívach určite mu to nezabudni povedať!

- problémy týkajúce sa trávenia tvojho voľného času: Môže to byť nuda alebo veľa času stráveného pred počítačom. Taktiež môžeš pociťovať nedostatok času na tvoje koníčky a priateľov. S týmto sa dá určite bojovať.

- potreba naučiť sa niečo nové: Chceš sa napríklad naučiť variť, ovládať cudzie jazyky alebo chceš byť dobrý automechanik či programátor? Možno ti prekáža len tvoja lenivosť, možno je to tvoje číslo v peňaženke, ale s týmto sa dá určite bojovať.

- problémy iných, ktoré sa ťa dotýkajú: Ty už budeš najlepšie vedieť s čím sa dá bojovať a s čím sa musíš jednoducho zmieriť.

- chcieť niečo: Ja chcem tamto, chcem hento...Chcem cestovať, chcem nový počítač , chcem sa stať pilotom, chcem..chcem..chcem... . Áno to je náš problém! Večne niečo chceme Zmieriť sa s tým alebo bojovať? Každý pozná správnu odpoveď.

Zober si opäť papier alebo to píš jednoducho do Wordu. Napíš si do odsekov, čo všetko by si chcel/a mať a dokázať v priebehu týždňa, mesiaca, či roka alebo neskôr v ďalekej budúcnosti... Keď sa niečo z toho splní tak si to jednoducho odfajkni . A po pár rokoch zistíš (ak ten zoznam samozrejme nezapatrošíš), že sa ti to všetko naozaj spĺňa! (Ak teda tvoje sny boli reálne splniteľné ).

Upozornenie: Tento článok vznikol na základe žiadosti lenkaska1, ktorá chcela vedieť či je lepšie zmieriť sa so svojimi problémami alebo bojovať.

 Blog
Komentuj
 fotka
lenkaska1  21. 8. 2012 22:31
dobrý článok, ďakujem
 fotka
anywhere  22. 8. 2012 13:57
všetko som to spravila inak prečo mám pocit ako by si vedela čo ma trápi? ale máš pravdu...zbytočne sa trápiť, buď sa treba naučiť s tým bojovať alebo zmieriť, teraz sa už na svoje problémy budem pozerať inak... aj keď to nie je také ľahké sa zmieriť s tými vecami...
Napíš svoj komentár