Úvod som už napísala v predošlom blogu, teraz sa poďme venovať nejakým zásadám.

1. JESŤ PRAVIDELNE
Naozaj je to veľmi dôležité. Prečo?

Pretože keď jete 1-2 krát za deň, a ani to nie pravidelne, alebo niekedy nejete vôbec, vaše telo nemá režim. Nevie, kedy dostane najbližšie nejaké živiny a preto si všetku energiu získanú z tejto stravy ukladá vo forme tukov, ktoré v prípade potreby znovu premení na energiu a využije ich.
Keď svoje telo naučíte na pravidelný režim, zistí, že si nemusí robiť zásoby, a to je presne to, čo chceme

2. 75% z CHUDNUTIA JE O STRAVE
Redukčná diéta, ktorú som podstúpila ja, je postavená na tom, že chudnete v prvom rade pasívne. To znamená, že váš denný energetický príjem je nižší, ako spotrebujete. Pri racionálnom stravovaní sa to pohybuje okolo 9 000 - 12 000 kJ - závisí od veku, pohlavia, fyzickej aktivity. Pri redukcii je to 5 000 - 6 000 (pre ženu).
Že budete hladovať? Naozaj nie.

3. PREČO SÚ DRASTICKÉ DIÉTY KRAVINA?
Áno, zo začiatku zhodíte, to je pravda. Ale nie tuky.

Ale prečo potom príde jojo efekt, alebo naberiete ešte viac, ako ste schudli?

Pretože keď nejete nič, alebo máte nižší príjem kJ ako 5 000, vaše telo si na tento nízky alebo "úsporný" režim zvykne. Samozrejme, vedľajší príznak je aj únava. A keď sa opäť vrátite do "normálneho" režimu, zrazu je tu prebytok energie a čo s ním vaše telo urobí? Odloží si ho do zásoby, keby ste takéto kraviny skúšali aj nabudúce.
Okrem toho, pri takýchto diétach vaše telo berie zo SVALOV, nie z tukov. A ešte by ste k tomu chceli aj cvičiť? A kde by ste na to chceli zobrať energiu???

3. PITNÝ REŽIM
Je veľmi dôležitou súčasťou chudnutia. Určite treba vypiť denne MINIMÁLNE 1,5litra tekutín. O tom, aké treba piť, budem písať v ďalšom blogu.

4. SOĽ a ALKOHOL
Nepoteším vás, alkohol je "zakázaný" (ale keď "tety" prižmúrili obe oči, povedali, že keď už, tak biele suché víno a k tomu aspoň pohár vody, alebo najlepšie ako strik. Samozrejme, nie na kvantá. Aspoň, keď chudnete
Soľ síce zakázaná nie je, ale vraj by jej človek nemal prijať denne viac ako 6 gramov. Neviem, nevážila som to.

Ale je niečo, čo majú tieto dve "položky" spoločné a to je ZADRŽIAVANIE VODY v tele. Čo síce nie je až také strašné, ale rozhodne sa ráno nevážte, keď chudnete, a deň pred tým ste aj napriek vedomiu že sa to nesmie, dali fľašu vína

A ešte k alkoholu ako takému - najnepriaznivejšie na ňom je, že aj keď víno na tom nie je s cukrom, ani s tukom, ani s ničím iným až tak zle, alkohol samotný sa v tele správa ako cukor. A keď ho máte prebytok, tak sa - samozrejme - zase ukladá.

5. ZELENINA JE NÁŠ KAMARÁT, ALE...
nezasýti. Preto je pravidlom za zasýtenie sa jesť aj bielkoviny - tzn. rybu, mäso, syr, vajíčko...

6. CUKOR
uhádli ste, ten nie je náš kamarát pri chudnutí. A čokolády a keksíky ani nehovoriac. Ale späť k cukru.
Môžem vám povedať - zvyknete si. Ani ja som si nevedela predstaviť samotný čaj bez cukru. A piť vodu. Ale po nejakom čase, keď si poviete, že to dáte a vaše telo si odvykne, budete sa čudovať, ako sa zmení vaša tolerancia na cukor. Okrem toho, že vám už nebude chýbať v čaji, káve, vode, tak si uvedomíte, keď ochutnáte to, čo ste pili predtým, aké je to strašne sladké

Na zatiaľ všetko, čo ma napadlo, ak ma napadne niečo nové, tak update-nem

 Blog
Komentuj
 fotka
lawey  11. 7. 2013 20:41
!
 fotka
fleur1301  11. 7. 2013 20:58
 fotka
saddath  11. 7. 2013 22:17
jediná chybička.... 13000kj je mozno tak pre muža ktorý vykonáva naozaj namáhavú fyzicku prácu. 8000kj je pre zenu, pri redukcii by to malo byt 6000kj... nie menej ako 6000,lebo ked si na to 6000 zvyknes po redukcii zacnes naberať....

ja ked som chudla tak som jedla tak 7000 ale to som kazdy den bola dve hodky v posilke.
 fotka
tichyrok  11. 7. 2013 22:34
presne to, čo všetci vedia ale aj tak to málokto robí. pekne si to zhrnula. ale aj tak, ono hlavne treba zmeniť úplne životný štýl a nie len trochu vydržať. a to je dosť ťažké :/



(ja by som ešte doplnila, že je veľmi dôležitá ľahká večera. aspoň u mňa to veľmi fungovalo)
 fotka
allias  11. 7. 2013 23:12
1,5l je malo, minimalne 2 - 2,5l by mal clovek denne vypit

ja som bol minule s kamoskou von, pozyvam ju na cokoladu a ona ze nie, ze chudne a sladke nemoze

isli sme na kofolu, hahaha, keby vedela kolko je tam cukru
 fotka
fleur1301  12. 7. 2013 10:38
@saddath "Odporúčaný príjem energie pri racionálnom stravovaní za deň sa pohybuje medzi 9 000 až 12 000 kJ a závisí od veku, pohlavia či fyzickej aktivity počas dňa. "



6000kJ bolo maximum, čo som mohla prijať počas redukcie a schudla som viac, ako sa čakalo. A zdravo, nemám a ani som nemala nijaké zdrav. problémy a zvládala som aj cvičiť 2 x do týždňa, tak to asi málo nebolo



@tichyrok konkrétnemu jedálničku sa budem venovať v ďalšom blogu a áno, určite spomeniem aj ľahkú večeru



@allias nie, nie je. 1,5 až 2,5 litra sú optimálne. Napísala som, že 1,5l je minimum a aj tak to veľa ľudí nevypije. Keď som raz došla na cvičenie s tým, že predošlý deň som vypila asi 3,5l tekutín, tak mi povedali, že to nemám až tak preháňať (A to som bola len smädná, nenútila som sa piť).
 fotka
catmartina  12. 7. 2013 10:47
hlavne by som vyzdvihla posledný bod...človek prijíma veľa jednoduchých sacharidov a to úplne zbytočne..odporúčam prírodné sladidlá ako stévia napr. ak sa človek nechce vzdať sladkej chuti čaju, kávy a pod.
 fotka
fleur1301  12. 7. 2013 10:51
@catmarina ja myslím, že by každý mal v prvom rade skúsiť byť bez cukru asoň 3-4 týždne, a ak to je fakt neznesiteľné, tak napr. steviola fluid je tuším sladidlo zo stévie.



Ja som sa nakoniec cukru v káve nevzdala, ale dávam si pol lyžičky hnedého, namiesto dvoch bieleho cukru. A čaj nesladím vôbec. Takže efekt to malo určite. Človek potrebuje cca 3 týždne, aby si zvykol na zmenu.
 fotka
catmartina  12. 7. 2013 10:59
možno to je o zvyku ale ja aj keď sladím nápoje prírodným sladidlom, cukru sa neviem vzdať...som vždy dosť nepoužiteľná, ak nemám aspoň jedno sladké jedlo denne..

a chudnúť nemusím, tak nebudem bojovať proti svojim chutiam každý by mal v prvom rade počúvať svoje telo, čo si pýta ...a popri tom samozrejme dodržovať určité zásady zdravého stravovania...
10 
 fotka
fleur1301  12. 7. 2013 11:15
@catmarina jasné, keď nepotrebuješ chudnúť, tak načo
11 
 fotka
saddath  12. 7. 2013 11:52
keby 20 ročna žena s hmotnosťou 60 kg prijímala kazdy den 12000kj,to by bol FAkt musela byť drevorubač. ved je na to kalkulačka.podla hmotnosti,veku a fyzickej aktivity. ja som chudlaa ale jedla som vela,lebo som cvicila kazdy den jak blazen. inak by som rano nevedela isť behať, večer plavať. a dalsi den rano bicyklovať a večer behať a pod.
12 
 fotka
antifunebracka  14. 7. 2013 17:13
dakedy mam pocit, ze zeny stvoril boh na to, aby chudli

btw ja v poslednej dobe mozem zjest cokolvek a aj tak rapidne chudnem8)sice vykasliavam krv a denne asi 20x odpadnem, ale to sa isto tym len telo zbavuje skodlivin - zavidte!
13 
 fotka
fleur1301  15. 7. 2013 10:14
@antifunebracka bohuzial, len niektore musime :/ Vela je takych, co mozu pozrat hocico a hocikedy (a hocikolko) a nikde sa im to neodrazi...



Alebo mas tuberu
Napíš svoj komentár