Do tohoto blogu vám napíšem nejaké tie zásady už o samotných potravinách a niečo k nim. V ďalšom blogu sa dostaneme už ku konkrétnym príkladom jedálnička.
Myslím ale, že nie je na škodu prečítať si aj predošlé blogy s touto problematikou, majú svoju podstatu

1. Pečivo
Počas redukcie jeme tmavé pečivo, ražné, celozrnné, grahamové. Najlepšie aj bez semiačok (ale ja som sa o tom dozvedela až po chudnutí, a schudla som aj tak
Jeho denné množstvo však sú 1-2 kusy. Najideálnejšie na raňajky a na olovrant. Ale o tom si napíšeme viac v ďalšom blogu 

Prečo?

Pečivo celkovo je v podstate "zlo" ale to celozrnné a tmavé je menšie zlo. Biele pečivo aj biela múka sú tabu.

2. Čo na pečivo?
Určite nie bravčovú ani husaciu masť

Môžete jesť napríklad nátierky, ktoré si doma vyrobíte - ak znesiete "rastlinné maslo", tak s ním - to v tomto centre preferovali (v množstve asi 1ČL na 1krajec/kus pečiva). Ale keď som povedala, že ja to jesť určite nebudem a tlačila som do seba stále Lučinu - tiež povolenú, ktorá má ináč iba krásnych 13% tuku - povedali mi, nech si teda raz za čas dám klasické maslo, ale tenkú vrstvu
Ideálne nátierky do 20-30% tuku.

3. Mäso, ryby, mäsové výrobky a vajíčka
Ako určite správne hádate, počas redukčnej diéty sa venujeme chudému mäsu. Nie je obmedzené na konkrétnu gramáž alebo množstvo, ale samozrejme, nejeme cez diétu celý deň len mäso S mierou, ale môžeme si ho dať na raňajky, obed aj večeru, viac v ďalšom blogu. Mäsko, ktoré je náš "kamarát":
- hydina, najlepšie bez kože (a toho tuku pod ňou),
- červené chudé mäso - hovädzie, divina...
- králik
- ryby - tie menej mastné (nie makrela, nie losos...)
-sem tam môžete aj bravčové, ale skúste panenku alebo karé, ostatné sú dosť tučné.

Tabu sú pre nás vnútornosti, mastné mäso.

Z mäsových výrobkov sú absolútne tabu párky, paštéty, salámy - aj tie, ktoré sa tvária, že sú "diétne". Všetko sú to potraviny so skrytými tukmi.

Preferujeme šunku s vysokým podielom mäsa - napríklad bravčovú dusenú, alebo hydinovú - napr. v LIDLi predávajú takú hydinovú, v ktorej je 96% mäsa Raz za čas na obmenu môžete aj nejaké to prosciutto, ak ho ľúbite

Vajíčka máte počas diéty povolené, ale max. jedno denne. A celé, nie len bielko. Veľa ľudí si myslí, že žĺtka sú zlé, lebo cholesterol...ale oni práveže obsahujú ten dobrý cholesterol, ktorý je pre naše telo prospešný. Tak neblbnite s tými bielkovými praženicami
Bližšie ku vajíčkam v strave uvediem v ďalšom blogu.

4. Mliečne výrobky
Budete sa čudovať, ale väčšina tých, čo sa v obchodoch tvária, že sú nízkotučné, sú nanič. Napríklad jogurty - tie, čo deklarujú 0% tuku a podobne, sú sračky - musia ich aj tak zahustiť, napríklad pektínom, a potom je to v konečnom dôsledku horšie, ako keby ste si dali jogurt s 3% tuku Ja som po celú dobu tejto diéty mala povolených 250g alebo ml mliečnych výrobkov denne (s tým, že gramy a mililitre sa sčítavajú dokopy - tzn. 100ml mlieka v káve a 150g syru do šalátu = na tento deň ste s mliečnymi výrobkami skončili – bohvie, či by som schudla viac, keby som to dodržiavala Ale skrátka...nejedzte ich od rána do večera

Takže, čo si vybrať?

-mlieko polotučné alebo nízkotučné (to ešte niekto považuje za mlieko?)
-tvrdé syry DO 40% T.V.S - tuku v sušine. Napr. v lidli majú super Eidam, 30%
(Pre fanúšikov Nivy a syrov typu Camembert mám zlú správu - majú 40-50% T.V.S)
-parenica neúdená, málo solené nite a korbáčiky! Celkovo parené syry sú naši kamaráti pri chudnutí
-trošku šmáčik - nie pre každého - olomoucké tvarôžky. Mňa to veľmi potešilo, lebo ich mám rada. nikdy som nevedela, že sú vlastne nízkotučné
-spomínanú lučinu alebo veeeeľmi tenkú vrstvu masla
-jogurty – nie ovocné. Biele, okolo tých 3% tuku sú úplne v poriadku A keď už chcete ovocný, tak si tam dajte nakrájané čerstvé ovocie. O tom, kedy je najlepšie takéto kombinácie jesť, napíšem v ďalšom blogu.

5. Tekutiny
Nesladené. Ani sladidlom. Skúste to na 3 – 4 týždne pretrpieť, a ak sa vám to nepodarí ani potom, tak radšej prírodné sladidlo zo stévie. V prvom rade ide samozrejme o to, že cukor je zbytočná energia. Ale ide aj o to, znížiť toleranciu na sladké. Mne sa to podarilo, aj keď kávu som nevedela piť bez cukru ani po tom mesiaci Ale namiesto dvoch lyžičiek bieleho cukru si dnes už dávam iba polovicu lyžičky hnedého a stačí mi to.

Čo v rámci bežného pitia?

-čistá voda, stolová voda (nie celý deň minerálky, to nie je zdravé!)
-neochutené čaje
-ochutené vody – ochutené VAMI Zvykla som si na zopár kombinácií, ktoré mi odporučili – napríklad nechať iba vylúhovať vo vode plátky šalátovej uhorky, mäty, medovky, citrón, limetku...je to fakt super Síce uhorka v pití je pre dosť veľa ľudí nepredstaviteľná, ale keď si na tú chuť zvyknete, je to veľmi osviežujúce. Najradšej mám kombináciu mäta+uhorka+citrón.

Neviem, čo je na tom pravdy, ale niekde som čítala, že mäta podporuje činnosť žlčníka a zaháňa chuť na jedlo a dokonca aj na sladké...ale to nie je overená informácia. Každopádne, za pokus to stojí

6. Ovocie
Ovocie je samostatná kapitola. Pri mojom programe, ktorý mal celkovo trvať 2 mesiace, som prvý mesiac mala úplne zakázané ovocie jesť. A keď mi ho opäť zaradili do jedálničku, tak som ho mala povolené aj tak iba doobeda. Je to kvôli tomu, že ovocie – aj keď je zdravé, obsahuje cukry, čo je ďalšia zbytočná energia navyše, ktorú nemusíte spáliť, takže skúste ich jesť doobeda

Ktoré sú pre nás najpriaznivejšie?

-tropické ovocie – najmä citrusy
-bobuľové a drobné ovocie – hlavne keď je sezóna – tie naše domáce zo SR Vedeli ste, že jahoda má obsah cukru asi taký, ako citrón? Bobule si veselo pridávajte do jogurtu, napríklad
-jablká, hrušky (ale preferujte citrusy a bobuľové ovocie)

ALE!!! Ovocie jedzte v "celom" stave (nemyslím grepy a pomaranče aj so šupkou Jablká nestrúhajte, nekrájajte - čím väčšia kuchynská úprava, tým väčší glykemický index.

Zakázané sú pri redukcii banány, hrozno a avokádo. Prvé dve kvôli cukru, tretie kvôli tukom.

7. Zelenina
V prvom rade si rozdelíme zeleninu na sladkú a obyčajnú.

-sladká zelenina: hrášok, kukurica, mrkva hrubostenné sladké kalifornské papriky, repa.

Všetka ostatná je „obyčajná“ (zemiaky spomeniem samostatne medzi „prílohami“). Sladkú zeleninu som mala vysadenú prvý mesiac, rovnako ako ovocie. Rovnako kvôli obsahu cukru.
(Mrkva sa môže vyvariť v polievke, ale nejesť ju.)

Ak máte radi zeleninu – bingo Zelenina je náš kamarát a v surovom stave ju môžete jesť kedykoľvek, hocikoľko. Ste o desiatej večer ešte hladní? Dajte si kaleráb.
Celé dva mesiace som mala ako prílohy iba zeleninu, či už tepelne upravenú, alebo surovú.

8. Prílohy
Cestoviny, zemiaky, ryža. Sacharidy.

Vedeli ste, že cestoviny vôbec nie sú diétne, ani zdravé, ako si myslí veľa ľudí? Je to obyčajná pšeničná múka s vodou alebo vajíčkom, stlačená do plátku a vysušená. Je to prázdna energia, bez žiadnych bonusov. Keď už, kúpte si celozrnné – sú „menšie zlo“ rovnako ako celozrnné a tmavé pečivo.
Ale aj tie celozrnné som začala jesť až po ukončení redukcie – má to svoje pravidlá, o tom sa budeme baviť v ďalších blogoch.

Zemiaky a ryžu som mala vysadené rovnako počas celej redukčnej diéty. Ryža je z hľadiska racionálnej stravy najzaujímavejšia – samozrejme, naturálna ryža.
Ale aj keď počas redukcie nebudete jesť prílohy, potom si ich môžete znovu zaradiť, nebojte sa Neskôr si napíšeme, ako.

9. Strukoviny, orechy.
Strukoviny a orechy som mala rovnako ako prílohy vysadené celú diétu. Všetky orechy obsahujú veľa tuku a z hľadiska energie je pri racionálnom stravovaní (nie redukčnej diéte) povolená asi jedna hrsť denne, aj to najlepšie doobeda.

Strukoviny sú znovu sacharidy. K tým som sa ešte stále zatiaľ nevrátila, aj keď už si chcem dať nejaký ten cícer alebo červenú šošovicu, ktoré sú vraj zo strukovín najzaujímavejšie, čo sa týka hodnôt

10. Sladkosti a slanosti, alkohol
Sa počas redukčnej diéty nejedia a nepijú. K tomu alkoholu som písala viac v predošlom blogu

11. Tuky
Preferujte olivový olej, alebo rastlinný. Nie masť, maslo iba výnimočne. Ak sa zaobídete bez neho, tak fajn

12. Úprava jedla
Samozrejme, tabu je pre nás vyprážanie/fritovanie.
Skúste si veci pripraviť dusené, grilované, pečené - s minimom tuku, ak sa dá tak bez neho.

Rozváranie zvyšuje glykemický index potravín, snažte sa veci variť "al dente".

Zatiaľ všetko, čo ma z hlavy napadlo, ak ma ešte napadne niečo, pridám Ak vás napadne niečo, čo som nespomenula, opýtajte sa.

 Blog
Komentuj
 fotka
willbebetter  12. 7. 2013 17:27
Fajn ze o tom pises taketo blogy, mozno to niekomu pomoze. Mna ale nikdy nikto nepresvedci ze tieto "pravidla" zvladnes dodrziavat dozivotne a myslim ze po nejakom case zase priberies. Teda samozrejme ti to nezelam, ale tak nejak mi to logicky vychadza.



Ja ked som si minuly rok upravovala zivotospravu, moje jedine pravidlo bolo ze som vysadila sladke, jedine co som si dovolila bola sladena kava (trst. Cukrom) a horka 70% cokolada. Jedla som vsetko, len som skresala porcie a jedla som 5x denne + cvicenie. Ale al som dostala tyzden pred kramami "craving" - bazenie? - po cipsoch, tak som si ich proste otvorila, ale nezjedla som celeho pol sacku co tam byva ale len za hrst pokojne som sj dopriiala aj napr. Segedin, len samo ze s nahrazkami smotany.



A kila sli dolu jedna radost



Na zaver sa teda spytam - ako sa stravujes teraz, po ukonceni diety?
 fotka
burble  12. 7. 2013 18:03
préboha.

akože šák chudnite si ľudia kľudne, len mi to príde také...neviem, až prehnané toto venovanie sa tomu v takej miere. možno je to preto, že môj žalúdok ovláda mňa, nie ja jeho - keď raz nemám chuť do jedla celkovo/nejakého jedla, tak jesť nemôžem a keď som hladná každú polhodinu, najem sa a jediné čo riešim je že preboha koľko peňazí som zase prejedla. a keď je pri mne ľahko dostupné nezdravé tučné jedlo tak ho proste zjem a neriešim.

alebo možno to je tým, že už pár rokov sa mi váha takmer nezmenila

ale keď to takto zvládaš, tak držím palce.
 fotka
kalbun  12. 7. 2013 20:11
niekto objavil ameriku..menej zeres = schudnes
 fotka
alpynus  12. 7. 2013 20:26
 fotka
catmartina  13. 7. 2013 10:43
myslím, že podobne "objavný" blog by napísal aj niekto, kto v živote nechudol, nesnažil sa o to a o výživu sa nikdy nezaujímal..

+ je tam dosť vecí, čo neradíš správne...
 fotka
nataly005  13. 7. 2013 13:58
mňa by hrozne zaujímalo to s tým celým ovocím.

pretože som to nikdy nepočula. vedela by si mi to vysvetliť, prosím?
 fotka
dwightmccarthy  13. 7. 2013 15:59
Celý život poriadne neuspokojiť svoje chuťové poháriky.

fuj
 fotka
fleur1301  14. 7. 2013 11:16
@nataly005 zjednodušene vysvetlené, keď máš jablko celé a kúšeš ho, nemáš ho až tak "rozbité", tak sa tvoje telo ťažšie dostáva k tým cukrom, ktoré sú v ňom.



@dwightmccarthy @willbebetter a kto hovorí, že je to na celý život? Ja som redukovala 3 mesiace (mali to byť pôvodne dva) a teraz sa mám 2-3 mesiace stravovať racionálne - udržiavať hmotnosť. Ak by som chcela znovu chudnúť, tak až po tých 2-3 mesiacoch. Ak nie, tak zostať pri racionálnej strave.



@willbebetter snažím sa naďalej jesť pravidelne - lebo to mne robí asi najväčší problém, ani nie tak to obmedzenie stravy Samozrejme, sem tam si dám aj niečo, čo "by som nemala" ale s mierou a keď tak to vykompenzujem v inom "chode".

Snažím sa vyhýbať vyprážaným jedlám, príliš mastným jedlám atď. Akože - nehovorím, že si už nikdy nič vyprážané nedám, ale keď tak si k tomu nebuchnem rovno majonézový zemiakový šalát, ale dám si zeleninový Pečivo naďalej kupujem tmavé a cereálne - a manželovi som povedala, že by som to chcela tak "uzákoniť" u nás doma - nie kvôli redukcii, ale vláknina a tak celkovo - a on nie je proti. Cestoviny kupujeme už len celozrnné, tiež kvôli rozdielnemu (a lepšiemu) zloženiu. Snažím sa veci nerozvárať (aj keď - kto to robí schválne? , na pečivo si naďalej dávam to, čo som mala aj počas diéty - mne to chutí V podstate som hydinové šunky mala rada aj predtým a lučina je super Naďalej pijem cez deň ochutené vody - s citrónom, mätou, uhorkou...alebo neochutené ovocné čaje. Prílohy už jem, aj keď ich zaradenie do jedálnička malo byť iné, ale nepriberám z toho a keďže som sa s nimi bavila o tom, že olovrantovať často nestíham, tak povedali, že je ok si dať plnohodnotný obed (príloha+mäso) a potom až večeru. Alkohol pijem, sem tam si aj dám nejaký ten chips alebo koláčik, ale s mierou.

Ak ťa ešte niečo zaujíma, kľudne sa opýtaj



@catmartina tak asi mali nejaké zlé VŠ tie baby, ktoré sú vzdelané v oblasti výživy, a zle mi poradili, no....a ja som chudla len kvôli tou, že som si to želala ...



@kalbun vôbec nie, ja som práveže jedla menej pred diétou...cca 1 krát denne, maximálne 2x . Takže zase trepeš blbosti a už si v predošlom blogu písal, že keď ťa to nezaujíma, nebudeš to čítať, nie?
 fotka
fleur1301  14. 7. 2013 11:25
@burble možno patríš medzi tých s lepším metabolizmom...vieš, tebe sa dobre hovorí, že nech neblbneme s chudnutím, keď nemáš problém s priberaním Ani ja by som sa tým nezaoberala, na tvojom mieste. Ale bohužiaľ, asi som dobre podedila, no...
10 
 fotka
danica123  29. 7. 2013 20:36
inak tú diétu čo si držala bola robená špeciálne pre teba, čiže tebe na mieru? len sa pýtam lebo spomínaš baby s VŠ
11 
 fotka
fleur1301  30. 7. 2013 10:09
@danica123 pokiaľ by som mala nejaké zdravotné problémy alebo vykonávala nejakú veľkú fyzickú záťaž - alebo sa proste iným spôsobom vymykala z normy, tak by mi urobili na mieru. V podstate pravidlá sú všeobecné, ale ak je nejaký dôvod na to, aby zrovna pre teba boli iné, tak ti ich pozmenia.

Áno, všetok personál tam má vysokú školu z oblasti výživy, takže ti vedia vysvetliť, čo ako funguje, prečo máš jesť zrovna niečo, a niečo iné nejesť, plus zostavujú aj cvičebné plány...proste je toho veľa. Hocičo som sa opýtala, dostala som odpoveď.
12 
 fotka
danica123  30. 7. 2013 11:32
konkrétne len nechápem prečo sa nemôžu jesť zemiaky. aj ti povedali prečo? lebo nemajú vysokú energickú hodnotu. to ma asi tak jediné zaujíma.

a pýtala som a hlavne preto, že som chcela vedieť, či aj zohladňovali tvoju váhu keď si začínala a to, na akú si sa chcela dostať.
13 
 fotka
fleur1301  30. 7. 2013 11:40
@danica123 viem, že patria medzi sacharidy a že aj tak je z príloh nazaujímavejšia ryža v rámci toho, čo obsahuje. Určite mi hovorili dôvod, ale nepamätám sa :/



Tam si človek vyberá program podľa toho, koľko chce zhodiť. Je nejaká predpokladaná váha, ktorú zhodíš (ja som zhodila viac) za nejaký čas. Ak chceš zhodiť napr (vymyslím si) 5-8kg, tak sú to dva mesiace, ak 8-10kg tak tri mesiace, samozrejme, odvíja sa od toho aj cena.
14 
 fotka
danica123  30. 7. 2013 11:50
@fleur1301 sú to sacharidy ale to je aj pečico. no nič nechajme to tak (aj tak tieto veci mám pocit, že sa stále menia ked čítam rôzne články atď.)

a určite radšej takáto diéta ako tie typu ješ celý deň cviklu atď
15 
 fotka
fleur1301  30. 7. 2013 11:57
@danica123 určite to má svoj dôvod, keď chceš, môžem sa opýtať

Viem, že aj pečivo patrí medzi sacharidy.



Alebo jedz len zeleninu, alebo jedz všetko okrem zeleniny a ovocia...ja si myslím, že majú tie zásady hlavu a pätu, fungujú (a nielen u mňa). Necítim sa nijako nezdravo ani choro. Ani počas redukcie som sa necítila. A myslím si, že to je najpodstatnejšie - chudnúť ZDRAVO. A nie sa za mesiac zruinovať a odpáliť si niečo v tele...
16 
 fotka
danica123  30. 7. 2013 13:01
ja som nepovedla že to nefunguje. tiež sa mi zdá že toto je jeden z tých programov čo majú aj hlavu aj pätu
Napíš svoj komentár