V predošlých blogoch som mala "prológ", všeobecné pravidlá a fakty pri chudnutí a info ku konkrétnym druhom potravín. Teraz sa ideme venovať tomu, čo konkrétne jesť a kedy.

Ako som už spomínala v predošlých blogoch, zo začiatku je vyradených niekoľko vecí, ktoré sa ale neskôr postupne pridávajú späť do jedálnička - napr. prílohy, sladká zelenina, ovocie...

Opakovanie je matka múdrosti, preto v skratke opäť zásady:

-jesť pravidelne, v menších dávkach, to je fakt dôležité

-pohyb minimálne 2x do týždňa

-250ml/g mliečnych výrobkov denne - mlieko max. polotučné, syry do 40% tuku

-necukriť, nepiť sladené malinovky ani iné skryté cukry (koláče, džemy, ochutené jogurty - keď tak si do bieleho jogurtu dajte nejaké to ovocie sami

-pečivo - tmavé, 1-2ks denne

-vajíčka - max 1 ks denne (aj so žĺtkom)

-nejesť orechy, čipsy, tyčinky, zákusky...

-nepiť alkohol. Zadržiava vodu v tele, má vysokú energetickú hodnotu. Veeeľmi príležitostne, buď pivo 10° alebo biele suché víno, najlepšie ako strik. Vypiť k tomu veľa vody!

-ja som prvý mesiac vynechala ovocie a sladkú zeleninu (mrkva, hrubostenné sladké papriky, červená repa, hrášok, kukurica), keď sa mi vrátili do jedálnička, bolo to - ovocie na desiatu (najneskôr na obed, 150-200g), najlepšie citrusy, tropické ovocie (ananás, mango, pomelo...) alebo sezónne bobuľovité a drobné ovocie - jahody (obsahujú toľko cukru ako citrón , černice, čučoriedky, maliny....Počas celej dobychudnutia som mala /zakázané" hrozno, avokádo, banány.
Sladká zelenina napríklad: 200g mrkvy na desiatu, čerstvý hrášok 150g na desiatu(očistený), kukurica, hrášok, papriky, repa najneskôr na obed, ako prísada do šalátov, polievok, jedál - nie samostatne ako prílohu len sladkú zeleninu.

-denne by ste mali jesť skoro ku všetkému čerstvú zeleninu

-zo začiatku nejesť prílohy (ja som to mala v priebehu celej redukčnej diéty) - ani zemiaky, ani cestoviny, ani ryža, namiesto nich čerstvú a tepelne upravenú zeleninu. Prílohy sa pridávajú späť tak isto s určitými pravidlami, ak by ste mali záujem, napíšte. Neviem, či má zmysel to sem rozpisovať.

-Mäso jesť: kuracie, morčacie, králičie, divina, chudé hovädzie, z bravčového max. panenka a karé.

-Používať minimum oleja, vynechať živočíšne tuky

-denne vypiť 1,5 - 2l vody minimálne a to: stolové vody, neochutený čaj, čistá voda (minerálok nepiť veľa)

-Z údenín môžete jesť: hydinovú šunku s vysokým podielom mäsa, dusenú bravčovú, raz za čas na obmenu šunku na štýl prosciutta, určite sa vyhnite párkom, diétnym salámam, paštétam.

-Pečivo na olovrant najneskôr o 16:00 - 16:30, večera NAJNESKôR o 20:00, ak ste hore dlhšie, už jesť len čerstvú zeleninu, kedykoľvek, hocikoľko.

-úprava jedla: dusením, varením, pečením, zapekaním, grilovaním.

Príklady a možnosti:

RAŇAJKY/OLOVRANT:
-1 krajec tmavého/celozrnného/slnečnicového atď chleba (alebo jedna žemľa/ 1 graham. rožok atď)
-lučina/rastl. maslo
-šunka/olomoucké tvarôžky(80g)/tuniak vo vl. šťave(80g) alebo cottage cheese(100g)
-k tomu čerstvá zelenina (hocikoľko, kľudne pojedať celý deň)

DESIATA:
-kaleráb/cottage cheese(100g) s rajčinami/redkvičkami/inou zeleninkou v rámci pravidiel/biely jogurt - neochutený, ideálne okolo tých 3% tuku, nie tie, ktoré sa tvária, že sú bez tuku!/50g tvrdého syra...neskôr ovocie, sladká zelenina

OBE
najlepšie polievka + druhé jedlo
-z polievok:
rajčinová (talianska, nie sladká)
rôzne zeleninové,
slep. vývar (keď je vysadená sladká zelenina, mrkva sa môže v polievke vyvariť, ale nejesť ju) bez cestovín...
-druhé jedlo:
zapekaná zelenina,
šalát s kur. mäsom/tuniakom vo vl. šťave (80g)/mozzarellou light/iným syrom do 40%,
dusená/varená/pečená/zapekaná zelenina...

Možno pridám aj nejaké recepty v ďalšom blogu Ak budete dobrí

OLOVRANT:
viď raňajky, alebo si môžete pripraviť niečo menšie varené k tomu pečivu, napríklad taký paprikáš z hríbov, alebo bez pečiva napríklad trocha zapekanej/grilovanej zeleniny...

VEČERA:
-môže byť ako obed - ale buď polievka alebo druhé, nie obe:
zapečená alebo varená alebo dusená zelenina, alebo polievka, alebo šalát s mäsom/tuniakom/mozzarellou light atď...


-Medzi raňajkami - desiatou - obedom cca 2hod prestávky, -olovrant najneskôr 4 hod po obede, ak je s pečivom tak najneskôr o 16:30
-večera najneskôr o ôsmej
-Rozostupy nemajú byť väčšie ako 4 hodiny.
-Ak si dáte chlieb na obed, nejedzte ho na olovrant.
-Pečivo najlepšie na raňajky a olovrant.


Kto by mal záujem, môžem odporučiť knihu, kde nájdete jedálniček na 28 dní, a keď ho budete dodržiavať, mali by ste zhodiť 4 - 5 kg. Ak by ste mali záujem, napíšte TS.

 Blog
Komentuj
 fotka
die  30. 7. 2013 22:25
posli mi nazov tej knihy pls
 fotka
mm47  30. 7. 2013 22:31
prečo nie orechy ?
 fotka
nietimekki  30. 7. 2013 22:41
@mm47 kalorická bomba..
 fotka
mm47  30. 7. 2013 22:50
dobrá chujovina , keby zaradila orechy do jedálničku tak bežne ako priemerný človek , nie že bude jesť kilo denne tak nebude mať ani gram navyše. Na 99% rovnaký výsledok by malo to chudnutie.
 fotka
fleur1301  31. 7. 2013 12:07
@mm47

@nietimekki má pravdu, sú kalorická bomba...a keď sa jedia, mala by sa maximálne hrsť (vlašských orechov max 5) za deň - a aj to doobeda. A to v rámci udržiavania hmotnosti, počas redukcie sú zakázané úplne.
 fotka
mm47  31. 7. 2013 12:39
tak ich skús zaradiť tú hrsť , hocikedy a uvidíš že neuvidíš rozdiel

Orechy pomáhajú odbúrať "zlý" cholosterol , to nie je na zahodenie.
 fotka
fleur1301  31. 7. 2013 13:25
@mm47 ale ja nehovorím, že orechy sú všeobecne zlé. Viem, že obsahujú veľa prospešných látok. Ale majú veľa kalórií a veľa tuku. Pri redukcii to treba vysadiť úplne.

V rámci racionálneho stravovania sa môže jesť, samozrejme, všetko - s mierou. Aj tie hranolky si môžeš dať k obedu, keď to vykompenzuješ zvyškom stravy behom dňa. Ja viem, že to znie všelijako a človek takéto veci berie ako "OMG, to si teraz mám cez deň rátať kalórie všetkého, čo som zjedol?!". Vôbec to nie je tak. Keď si človek zvykne, čo je dobré a čo je "riskantné", bude mať namysli pokaždé, keď tie "riskantné" veci je to, že ich má jesť s mierou.

Ja som bola po tom programe už tak zdeformovaná, že keď mi niekto hovoril o jedle, automaticky som si to zaraďovala do kategórii, čo je vhodné, čo je nevhodné, čo si mal dať namiesto toho a tak...mi z toho šibalo kvalitne Ale bola to super škola. Keď budem chcieť zhodiť v budúcnosti, aspoň viem, ako na to.
 fotka
mm47  31. 7. 2013 15:44
@fleur1301 tuk z orechov , rýb , olivového oleja , alebo ľanového sa neukladá do tukových zásob.

Miesto vysadzovania všetkého možného stačí zaradiť napr. behanie a je to.

Nehovorím že toto je zlé , ale dá sa schudnúť lepšie , príjemnejšie , pohodlnejšie.

Šak pri tomto celý deň riešiš čo nemáš jesť , čo máš , kedy , koľko.
 fotka
danica123  31. 7. 2013 15:52
@mm47 rieši to mesiac možno dva a potom tam tie orechy a aj ovocie zaradí naspäť. a odpriať si orechy jeden mesiac sa mi nezdá také strašné
10 
 fotka
mm47  31. 7. 2013 15:55
@danica123 šak ani nie je , ale je to zbytočné , stači sa viac hýbať a môžeš jesť polovicu vecí čo ona nie s rovnakým výsledkom.
11 
 fotka
danica123  31. 7. 2013 16:02
@mm47 strašne zväličuješ. veď jediné čo sa nemôže sú tri druhy zeleniny, nejaké to ovocie a orechy. neviem si predstaviť že by to niekomu chýbalo a ona nezakazuje cvičenie. čiže jesť takto a cvičiť ti dá určite lepší výsledok ako LEN cvičiť.
12 
 fotka
mm47  31. 7. 2013 16:04
@danica123 ukáž mi pracujúceho človeka čo má na toto čas , dodržiavať to presne , dlhšiu dobu
13 
 fotka
danica123  31. 7. 2013 16:09
ale ten jedálniček je príklad ty sa nemusíš riadiť podla neho. o kolko viac času ti zabere kúpiť niečo celozrnné namiesto bieleho? neviem kde nakupuješ ty ale my to máme v potravinách hneď pri sebe
14 
 fotka
mm47  31. 7. 2013 16:12
@danica123 ale ide aj o čas ktorý venuješ rozmýšlaniu nad tým všetkým , hlavne sa tým aj môžeš riadiť vždy a všade

proste mi pripadá že ľudia zachvíľu budú žrať len púpavy miesto toho aby sa hýbali poriadne.
15 
 fotka
mm47  31. 7. 2013 16:13
Ale akože nechcem ti hanobiť tvoj plán , keď na teba zaberá a máš na to čas a všetko potrebné tak v pohode.
16 
 fotka
danica123  31. 7. 2013 16:24
@mm47 je to efektívnejšie ako len pohyb, času to viac nezabere a pochybujem že ti z toho umrú mozgové bunky. nehovor mi, že ty rozmýšlaš čisto len nad užitočnými vecami. (už len to že si tu a komentuješ všelijaké fóra a blogy dokazuje že nie). to je všetko čo som ti chcela povedať
17 
 fotka
fleur1301  31. 7. 2013 17:25
@mm47 zo začiatku nad tým musíš premýšľať, rovnako ako malé decko nad príkladom 2+2 alebo ako sa číta A, lebo sa niečo učíš. A časom sa to zautomatizuje.



Ja som pracujúci človek a mám niekedy šialenú pracovnú dobu - lebo mám flexibilný prac. čas a niekedy som v robote aj do deviatej večer. A zvládla som to, aj s pravidelným cvičením 2 x do týždňa, a to mám ešte manžela, ktorý ma chce tiež občas vidieť, a dvoch psov, ktorých treba venčiť, nehovoriac o domácnosti, o ktorú sa treba starať. Človek si to vie zorganizovať, keď chce.



A veľa z vás si mylne myslí, že toto stravovanie je na celý život - nie je! Ja som redukovala tri mesiace, niekto, kto chce zhodiť menej, tomu stačí mesiac. 75% chudnutia je o strave - napríklad za prvý týždeň som schudla tuším 1,5kg, lebo zo začiatku to ide rýchlejšie. A za ten týždeň som cvičila asi 2x. Myslím, že iba behaním by som toľko nezhodila.



A že zachvíľu budeme žrať len púpavy? Akože sorry, v tom jedálničku je pečivo, mliečne výrobky, zelenina, ovocie po nejakom čase, mäso ryby - ale vyberané druhy. Jasné, že keď chcem chudnúť, z mäsa si nevyberiem slaninu ale kur. prsia. Neviem, čo sa ti na tom zdá "nepestré", lebo ten jedálniček pestrý JE...
18 
 fotka
fleur1301  31. 7. 2013 17:28
@mm47 tak som chodila do roboty, ako keby som každé ráno nakupovala - a čo? Ráno som si dala raňajky doma, do roboty som si zobrala:

-na desiatu napr. kaleráb

-na obed DOMA NAVARENÚ polievku s druhým jedlom, alebo len druhé (a to som mala navarené na viac dní, takže tomu až toľko času nevenuješ)

-na olovrant napr. jeden rožok s cottage cheesom

-ak som bola do večera, tak napríklad zase polievku, alebo nejaký šalát+bielkovina.



Nie je to o tom, že padla dvanásta hodina, a keď som na ulici, tak si sadnem na chodník a idem jesť. Tak sa najem o polhoďku neskôr, bože.



Ja neviem, prečo si všetci myslíte, že je to veda. Chvíľku človeku trvá, kým si všetko zapamätá, aj ja som zo začiatku musela rozmýšľať, čo si môžem navariť, alebo si písať zoznam, keď som šla do obchodu. Dnes už to mám všetko v malíčku.
19 
 fotka
martin369  8. 9. 2013 21:12
mohol by som poprosit tu knihu s tym jedalnickom? Dakujem
Napíš svoj komentár