Inšpirovalo ma fórum o tom, kedy sa ľudia naučili variť (v koľkatích rokoch). Tak vám sem dám nejaké receptíky. Snáď budú mať úspech. Začnali sme pomazánkami, tie sú pomerne jednoduché, polievky sú trochu vyšší level

Budem tento blog len editovať a pridávať sem nové, tak ak vás moja "kuchárka" zaujme, musíte sledovať, či doň nepribudla nejaká novinka Budem písať aj dátumy, kedy som recept pridala.
Nie sú to recepty z nejakej kuchárskej knihy, sú moje vlastné, takže možno vy ich robíte alebo poznáte inak. Alebo ich pozmeňte, ak vám v nich niečo chýba, alebo prevyšuje.

Tiež by som rada poprosila ľudí, ktorí chodia iba pindať na moju snahu trošku obohatiť ľudí, ktorí nevedia variť, alebo trochu inšpirovať tých, ktorí sem nechodia iba znepríjemňovať život druhým, nech nestrácajú čas čítaním môjho blogu, vaša bezcieľna kritika ma nijako neobohacuje. Nepasujem sa za žiadnu šéfkuchárku, varím normálne jedlá normálnym ľuďom, nie som michelinská kuchárka a nevarím prezidentovi. Ďakujem.

Poznámky: polievky väčšinou robím v 5litrovom hrnci. Neviem si predstaviť robiť vývaru, fazuľovej, šošovicovej, kapustnice alebo hŕstkovej napríklad 2 litre. Ale u nás sa to zje, takže no problem

Polievky, hlavne tie hustejšie, sú výborný, relatívne lacný (hlavne strukoviny, ktoré sú dobré aj pre vaše črievka, lebo sú to tzv. zbytkové potraviny variant jedla na niekoľko dní.

Polievka je už náročnejší stupeň, ale vy to určite zvládnete

ZÁKLAD!!! KURACÍ/SLEPAČÍ VÝVAR, 8.2.2013
Je to trošku veda, ale určite stojí za to Hlavne po opijáši alebo pri chorobe Takýto vývar je balzam na opicu aj na chorobu, aj keby ste si dali len vývar bez zeleniny a mäsa do hrnčeku a vypili ho - všetky živiny zo zeleniny aj mäsa sú vyvarené v tej zázračnej, čírej žltej tekutine

Na konci receptu vysvetlím, pre niektorých možno zložitý postup prípravy, ktorý používam.

Nebojte sa urobiť aj tých 5 litrov, ak máte mrazák. Po uvarení a vychladnutí môžete polievku kľudne rozdeliť do plastových nádob a dať ju aj so zeleninou a mäsom do mrazáku - osvedčené. Ja to robím tak, že keď uvarím takýto 5 litrový hrniec, každý si dáme tak 1-2 taniere polievky maximálne, potom sa to šupne do mrazáku, a keď dojdeme z nejakého opijáša večer, rovno to vyťahujem do chladničky, nech sa to do rána rozmrazí Volám to krabička prvej pomoci A pri chorobe je tiež fajn, že nemusím vyvárať, len si to rozmrazím

Na 5 litrový hrniec potrebujeme:
-Kuracie/slepačie trupy (a krky!)- čím viac, tým bude lepší (bývajú aj polievkové balíčky, kde je navyše aj nejaká koža, prípadne droby-vnútornosti, to všetko dá polievke výbornú chuť). Neobávajte sa koží - čím viac má na sebe hydina tuku, tým bude vývar lepší. Záleží aj od veľkosti. Ale dajme tomu teké 3-4 trupy.

-vnútornosti (áno, pre niekoho možno nechutné, tiež som s tým dlho bojovala, lebo vnútornosti nejem. Ale už som sa od toho odosobnila, dám ich tam vyvariť a zje ich moja polovička, on ich ľúbi), napríklad žalúdky, srdcia. Myslím, že pečienky je do polievky škoda.

-5 mrkví
-2 petržleny (ak sú cca také veľké ako mrkva, ak menšie, tak aj 3-4)
-1 kaleráb
-1 malý zeler, objemovo asi o veľkosti päste alebo jablka. So zelerom býva občas problém, lebo mávajú v obchodoch len tie "giganty". Ak nezoženiem iný, kúpim ten a použijem z neho štvrťku/polku, alebo navštívim iný obchod. V niektorých obchodoch predávajú aj rozkrojené zelery.
-1 väčšia cibuľa
-2-3 strúčiky cesnaku (nový tip od kamaráta, super vec!)
-vegeta, soľ, celé/mleté čierne korenie, prípadne kurací/zeleninový bujón, ak chcete, tak petržlenová vňať.

Postup:
Kuracie trupy dôkladne umyjeme, vnútornosti tiež. Dáme ich do hrnca, zalejeme vodou (stačí, aby bola hladina vody 2-3 centimetre nad nimi). Pridáme soľ (kľudne aj 2-3 čajové lyžičky, zelenina dá polievke sladkosť), ja dávam takých 5-10 guličiek celého čierneho korenia (polievka sa bude cediť), cca 1 čajovú lyžičku vegety. Dáme variť na MIERNY plameň (ak budete variť rýchlo, polievka bude kalná - ale aj na to je riešenie). Kým sa mäso varí, pustíme sa do zeleniny, ale raz za čas treba ísť k polievke a penu, ktorá sa tvorí na vrchu vývaru povyberať lyžicou. Ak vám mäsko trčí z vody a nedá sa tam "zatlačiť" varechou, dolejte vodu.

Petržlen, mrkvu, zeler očistíme škrabkou, kaleráb nožom, z cibule a cesnaku dáme dolu vrchnú šupu.
Teraz máte dve možnosti:
-dať zeleninu variť do polievky celú (respektíve mrkvu, petržlen, cibuľu, cesnak celý, zeler a kaleráb na kúsky, ktoré objemom zodpovedajú mrkve a ostatnej zelenine, nech sa vám to varí rovnako dlho),
-nakrájať ju, aby sa každému ušlo zo všetkého. (Ak si vyberiete tento spôsob, nakrájajte všetku zeleninu na objemovo rovnaké kúsky - napr. mrkva a petržlen na kolieska, kaleráb a zeler na kocky, cibuľa a cesnak zostávajú celé.)

Ja ju krájam. Niekde je to zvykom tak, že sa uvarená zelenina dá na misu a každý si vezme iba to, čo chce. Ale potom sa väčšinou taký zeler alebo petržlen vyhadzuje, a to je škoda. Nakrájaný v polievke ho zje každý

Keď sa bude dať mäso ľahko oddeliť od kostí vidličkou, trupy sú uvarené a môžeme ich vytiahnuť do misy vychladnúť. Polievku scedíme cez husté sito a vrátime na mierny plameň.

(Pokiaľ sme polievku presolili, skúste ošúpať zemiak a nechať ho tam uvariť, mal by stiahnuť soľ. Alebo pridajte vodu, ale rozriedi to vývar. Zelenina ešte polievku "osladí", takže ak to nie je fakt tragédia, tak nestresujte .
Pokiaľ je kalná, rozbijeme si do pohára vajíčko tak, že oddelíme bielok od žĺtka a bielko rýchlo vylejeme do polievky - aby zostal v kuse. Keď je tuhý, vyberieme a vyhodíme. Polievka by mala ostať číra. Nepýtajte sa prečo. Rada starých mám, a mne vždy vyšla )

Ochutnáme. Ak dalo mäso polievke málo chuti, pridáme bujón (1 sa dáva na 1/2 litra, ale ja do takejto polievky pridávam max. 1-2 bujóny, Natur kuracie s mrkvičkou alebo dochutíme inými koreninami.
Do vývaru vložíme zeleninu a varíme až kým nezmäkne (kaleráb a mrkva budú uvarené najskôr, takže treba ochutnať, či je mäkký petržlen a zeler). Ja cibuľu vyberám, lebo tú nikdy nikto nechce, ale je to na vás Uvarený cesnak je výborný!!! Ale ak chcete, vyhoďte ho. Nejakú extra chuť polievke rozhodne nedá, ale je zdravý a svoje vitamíniky vám nechá vo vývare

Niekto dá trupy psom, niekto na misu, aby si mäso každý obral sám, niekto ho vyhadzuje. Ale ja osobne si dám tú prácu a oberám ho a dám ho do polievky - kým sa varí zelenina. Pooberám to do nejakej nádobky, a keď je zelenina uvarená, šupnem mäso do polievky.
Ak chcete, v tejto chvíli môžete pridať petržlenovú vňať.

POZOR!!!: hocičo, čo pridáte do hociakej polievky, aj keď len uvarené mäso alebo petržlenovú vňať, treba ju aspoň 10 minút prevariť!!! Ináč sa vám môže stať, že vám polievka skysne. Po uvarení polievku zakryte pokrievkou a rozhodne si dajte pozor, aby ste do nej šli čistou naberačkou a aby vám do nej nič nepadlo (vlas, chlp).


Čo sa týka postupu, pre niekoho je možno trochu zložitejší, ale osvedčil sa mi aj kvôli chuti, aj kvôli "vyplneniu času", aj kvôli praktickosti pri cedení. Skúšala som rôzne varianty, dávať mäso aj zeleninu variť naraz, dávať kúsky mäsa a nakrájanú zeleninu variť naraz....ale vzhľadom na to, že polievku cedím, je hlúposť tam už na začiatku dávať pokrájanú zeleninu, kto sa v tom bude hrabať. Okrem toho, keď dáte variť všetko naraz, musíte tam dať oveľa viac vody. Keď dáte variť najprv mäso, zmestí sa ho viac a vývar má super chuť, a mäso nechutí po zelenine a následne, keď doň dáte variť zeleninu, tiež sa jej zmestí viac a je príjemne nasiaknutá mäsovým vývarom.
V konečnom dôsledku máte možno 3 litre polievky v 5 litrovom hrnci, aj keď vyzerá byť plný, kým varíte trupy. Keď to varíte všetko naraz, je tam minimálne o liter vody viac.

Keď robím vývar, je to možno práca aj na 2-3 hodiny. Ale mám už systém. V izbe si pustím telku, mám tam stolík, a kým sa mi varí mäso, čistím a krájam zeleninu, pomaličky lážo-plážo, lebo pri tom kukám telku, hádžem drvičom odpadkov (psom šupky. Kým to porobím, mäso je už pomaly aj uvarené, vytiahnem ho, scedím, hodím zeleninu a idem naspäť k telke oberať mäso. Kým ho oberiem, je už uvarená zelenina, iba tam šupnem mäsko a prevarím. Takže to nie je až taká veda, je to o zvyku.

TALIANSKA RAJČINOVÁ POLIEVKA, 8.2.2013
Pozor, nejde o sladkú klasiku zo školských jedální a od babičky.
Jednoduchý a rýchly recept.

(Cca 2 litre=asi 6 porcií)
Potrebujeme:
-3 konzervy celých/krájaných rajčín, ja používam Giana (Nie pyré, nie pretlak, nie pasírované rajčiny!)
-1 krabičku pasírovaných rajčín - môžete a nemusíte - takých 250ml
-2 väčšie cibule
-4-5 strúčikov cesnaku
-bazalka čerstvá, alebo mrazená - predávajú ju v bille, vyrába to findus, nájdete ju medzi mrazenou zeleninou v čiernej krabičke, stojí okolo 1,50€, super vec ak máte radi bazalku, aj do iných receptov. Lebo sušená je oničom.
-1 dcl červeného vína (nemusí byť, ale ja ho dávam vždy. Vína sa nebojte. Jedlo určite nebude obsahovať alkohol, lebo sa vyparí a okrem toho, dodáva jedlu príjemnú chuť a tmavšiu farbu)
-olej, ja milujem olivový olej borges s cesnakovou príchuťou, predávajú ho v bille, má žltú etiketu a fialový vrchnák, je to asi trojdecová fľaška. Sem sa hodí a dávam ho aj do šalátov a inej talianskej kuchyne. Ak máte radi cesnak, určite vyskúšajte.
-cukor, soľ, čierne korenie
-syr

Postup:
Cibuľu aj cesnak nakrájame nadrobno. Rozohrejeme si olej vo väčšom hrnci, cibuľu chvíľu opekáme, potom pridáme cesnak, opekáme do mäkka. Prídáme paradajky v konzerve a pasírované paradajky, červené víno. Najprv cukrom vyvážime kyslosť rajčín (nie aby to bolo sladké, len aby to nebolo kyslé!), potom osolíme, pridáme čierne korenie. Varíme takých 15-20 minút na miernom ohni, občas premiešame. Ak chcete, môžete rozmixovať, alebo len varechou rozpučiť väčšie kusy. V origoš talianskych reštikách som to vždy jedla s celými kúskami, ja to čiastočne mixujem. Potom pridáme bazalku(ak máte celú a nechcete ju tam nechávať, môžete vyvariť a vyhodiť), povaríme 10 minút. Hotovo.

Výborné s nastrúhaným syrom. Keďže nemáme na parmezán, môže byť aj eidam, tekovský údený salámový, a pod. Ak to chcete dotiahnuť, môžete si k tomu dať ciabattu, alebo skúsiť upiecť pizza tyčinky, je to štýlové. Recept na pizzu pridám neskôr tiež.

NAŠA VIANOČNÁ KAPUSTNICA, 8.2.2013
Vianočná=bez mäsa
Častokrát po vianociach "mením" vianočnú na silvestrovskú - vylovím z nej slivky, uvarím údené so soľou, novým korením a bobkovým listom, ktoré aj s vodou pridám do kapustnice nakrájané na kocky, vyvarím v nej klobásku. Ale ak by ste chceli aj mäsko do nej pridať, to treba už na začiatku.

(cca 5 litrov)
Potrebujeme:
-1kg kyslej kapusty
-3 cibule
-sušené hríby
-hrsť sušených sliviek
-šošovica (ja vždy ako debil zháňam takú malinkú guľatú, nie tie veľké placky)
-asi 3 bobkové listy
-nové korenie
-olej
-4-5 zemiakov (ak chcete zahustiť radšej zemiakmi ako múkou - malo by to byť zdravšie - tak si ich uvarte o 2-3 viac)
-rasca celá aj mletá, červená paprika, soľ, cukor, ml. čierne korenie, múka

Postup:
Do jednej misky dáme slivky, do druhej sušené huby, zalejeme zovretou vodou a necháme "lúhovať".

Cibuľu pokrájame na drobno, speníme ju na oleji. Kapustu vyžmýchame (vodu odložíme!) ak je veľmi kyslá, prepláchneme vodou. Pokrájame ju (môžete a nemusíte, ale lepšie sa to je. Ja si vždy zoberiem z kapusty do dlaní a žmýcham ju, ako keby som robila guľu zo snehu a potom ju prekrojím napríklad na štvrtiny). Kapustu pridáme k cibuli (keď je už cibuľa domäkka opečená), okoreníme ju: asi 5 guličiek nového korenia, trochu mletej rasce, bobkové listy, červenú papriku (aby mala peknú farbu), osolíme, ocukríme podľa chuti.
Zalejeme vodou alebo šťavou z kapusty, ktorú sme si odložili, (podľa toho, akú ju chceme mať kyslú) iba aby prikrylo kapustu. Prikryjeme a dusíme.
Ak chcete, huby môžete pokrájať na menšie kúsky. Vodu, v ktorej sa lúhovali, nevylievať!
Slivky zlejeme a opláchneme ešte vodou. (Sušené slivky sa predávajú namočené v láku. Týmto sa ho zbavíme. Pred každým jedením by sa mali opláchnuť!)Pridáme ku kapuste asi za 1-2 hrste šošovice, slivky, huby aj s vodou, v ktorej sa lúhovali (nemiešajte vodu z húb, mala by nejakú chvíľu stáť. Na dne totiž zostane troška hliny a piesku z húb, ktorú nedobre opláchli. Takže vodu vylievajte do polievky pomaly, a keď už túto usadeninu postrehnete, nelejte to do polievky. Vylejte to.). Premiešame a uistíme sa, že voda v hrnci zakrýva všetky ingrediencie.
Prikrytú kapustnicu dusíme cca 15-20 minút, kým kapusta nezmäkne. Zatiaľ ošúpeme zemiaky a pokrájame ich na kocky a uvaríme ich zvlášť v osolenej vode s celou rascou (cca 1 čajová lyžička), vodu nezlievame.
Keď sú zemiaky mäkké, vypneme pod nimi oheň. Ak je mäkká už aj kapusta, nalejeme do nej zemiaky aj s vodou. (ak chceme zahusťovať zemiakmi, pár si ich odložíme bokom a rozmačkáme ich vidličkou)
Kapustnicu ochutnáme a znovu dochutíme podľa potreby. Ak sa nám zdá riedka, pridáme do kapustnice múku, ktorú sme poriadne rozmiešali s vodou (malo by to byť tekuté a bez hrudiek) a kapustnicu minimálne desať minút prevárame, alebo pridáme na zahustenie rozmačkané zemiaky. (Keď zahusťujete múkou, nezhustne vám to hneď, ako ju pridáte, ale až keď sa múka prevarí, tak hneď nepridávajte ďalšiu Treba chvíľu počkať. Tiež sa dá zahusťovať zemiakovým škrobom.)

Ak chcete, slivky môžete vybrať, ale asi to bude náročné (rozpadnú sa) Ja som si na ne v kapustnici zvykla a chutia mi, viac menej už keď sú poriadne uvarené, nemajú veľmi slivkovú chuť Sú len mierne kyslasté. A ľudia si ich aj tak pomýlia s hubami

Na dnes zatiaľ všetko Dajte vedieť, čo ste skúsili, či vám to išlo, a ako vám to chutilo Prípadne čím ste to vylepšili. Veľa šťastia

 Blog
Komentuj
 fotka
acheraya  8. 2. 2013 17:48
oooo... tak toto budem sledovať
 fotka
fleur1301  8. 2. 2013 17:53
@acheraya Supiš Teším sa
 fotka
vanchovi  8. 2. 2013 23:46
este keby mi to aj niekto navaril
 fotka
eveve  9. 2. 2013 02:17
mne sa to nepáči
 fotka
fleur1301  9. 2. 2013 14:07
@vanchovi tak začni od niečoho ľahšieho

@eveve Tak dobre Nikto ťa nenúti to čítať.
 fotka
mielikki  9. 2. 2013 14:23
Skvelý nápad

a všímam si, ako niektoré veci proste každý varí inak (pri vývare som badala v podstate len drobné rozdiely, napríklad u nás sa trupy nikdy nevyberajú a varia sa celý čas aj keď je tam zelenina), kapustinicu robíme úplne inú
 fotka
fleur1301  9. 2. 2013 16:48
@mielikki ďakujem



Áno, kapustnica je dosť špecifická, predpokladám, že základ ale býva všade rovnaký - kapusta a zemiaky, možno huby. Veci ako šošovica, slivky už nedáva každý, aj keď som už videla aj podobné, aj úplne iné kapustnice, ako je tá naša.



Áno, ja už som tiež vývar varila rôznymi spôsobmi, ale takto mi to vyhovuje najviac To už je na každom, aký postup mu vyhovuje najviac
 fotka
mielikki  9. 2. 2013 16:57
ako tak rozmýšľam, nie som si istá, či tam máme tie zemiaky u nás je základ kapusta, hríby a klobása



Ale tak, je fajn, keď existuje viacero spôsobov, aspoň si každý nájde to svoje
 fotka
fleur1301  9. 2. 2013 17:07
@mielikki aj do vianočnej dávate klobásu? Vo vianočnej by nemalo byť mäso.
10 
 fotka
mielikki  9. 2. 2013 17:27
Samozrejme. Vianočnú klobásu.

A o tom neviem. (Teda, predpokladám, že to je nejaký zvyk alebo povera, ale mávame proste)
11 
 fotka
fleur1301  9. 2. 2013 17:36
@mielikki tak isto, ako sú "povera" celé vianoce Keď už sa slávi kresťanský sviatok, patrilo by sa dodržiavať aj kresťanské zvyky. Teda aspoň podľa mňa.



"Na Štedrý večer sa patrí jesť mäso beznohé, na Kristovo narodenie dvojnohé a na deň svätého Štefana štvornohé. Má to byť ryba, vták a domáce či divé zviera. Na Štedrý večer sa jedli aj tri vianočné polievky - všetky pôstne. Vianočná rybacia, vianočná kapustnica a šošovica štedrovečernica. Potom prišli na rad ryby. Čierny kapor alebo dravce (šťuka, zubáč, pstruh, sumec) na rôzny spôsob. Na záver to boli pupáky z vianočkového cesta s makom alebo orechami."



Na Vianoce sa nemá jesť nič okrem ryby. Preto sa do vianočnej kapustnice nemá dávať mäso - ani údené, ani bravčové, ani klobása.



Silvestrovská kapustnica sa robí s klobásou, údeným, aj bravčovým. Vtedy sa zase nemá jesť hydina - aby ti neuletelo šťastie na celý ďalší rok.
12 
 fotka
mielikki  9. 2. 2013 17:42
No, tak neviem, je síce pravda, že jediný aký-taký kresťan v našej rodine je babka, ale aj ona to tak varí a... máme to v rodine zaužívané takto

A z vyššie uvedeného je asi jasné, že rodinné tradície sú podstatnejšie ako nejaké kresťanské
13 
 fotka
fleur1301  9. 2. 2013 17:46
@mielikki podľa mňa pôst je kresťanský zvyk 8l
14 
 fotka
mielikki  9. 2. 2013 17:47
veď to nepopieram, ale vravím, že rodinný zvyk je dávať do kapustnice klobásu a rodinný zvyk je nadradený kresťanskému zvyku - pôstu
15 
 fotka
fleur1301  9. 2. 2013 17:50
@mielikki veď oka, to je vaša vec Aj keď s tebou nesúhlasím, ale nemá zmysel o tom debatovať.
16 
 fotka
vanchovi  9. 2. 2013 20:09
ale ked mne sa nechce
17 
 fotka
tommyhot  11. 2. 2013 22:09
Ja do kapustnice nedavam ani zemiaky, ani sosovicu a ani slivky. Radsej poriadne vela masa a klobasy



To, ze treba cokolvek aspon 10 minut prevarit som netusil, dik za radu
18 
 fotka
fleur1301  11. 2. 2013 22:34
@tommyhot mne zopárkrát veci skysli, keď som po vypnutí ohňa niečo pridala A až potom mi to niekto povedal, tuším svokra a ja som sa mohla čudovať, že prečo tak rýchlo mi niečo skyslo A keď sa ti to stane s 5litrovou polievkou, to je radosť...
19 
 fotka
tommyhot  11. 2. 2013 22:39
a sak co, vodu vylejes, zelinu a maso si nechas a varis od znova
Napíš svoj komentár