Inšpirovalo ma fórum o tom, kedy sa ľudia naučili variť (v koľkatích rokoch). Tak vám sem dám nejaké receptíky. Snáď budú mať úspech.
Začnali sme pomazánkami, polievkami, šlátmi s cestovinami, či bez; pokračovali sme s cestovinami a omáčkami, dnes sa povenujem časti s haluškami a inými jedlami, ktoré neviem, kam zaradiť. Nie sú bezmäsité, ani vyslovene mäsité, tak budú nezaradené. Sú jednoduché

Budem tento blog len editovať a pridávať sem nové, tak ak vás moja "kuchárka" zaujme, musíte sledovať, či doň nepribudla nejaká novinka Budem písať aj dátumy, kedy som recept pridala.
Nie sú to recepty z nejakej kuchárskej knihy, sú moje vlastné, takže možno vy ich robíte alebo poznáte inak. Alebo ich pozmeňte, ak vám v nich niečo chýba, alebo prevyšuje.

Tiež by som rada poprosila ľudí, ktorí chodia iba pindať na moju snahu trošku obohatiť ľudí, ktorí nevedia variť, alebo trochu inšpirovať tých, ktorí sem nechodia iba znepríjemňovať život druhým, nech nestrácajú čas čítaním môjho blogu, vaša bezcieľna kritika ma nijako neobohacuje. Nepasujem sa za žiadnu šéfkuchárku, varím normálne jedlá normálnym ľuďom, nie som michelinská kuchárka a nevarím prezidentovi. Ďakujem.

Poznámky:

ZEMIAKOVÉ HALUŠKY - základ
Použijete ich na bryndové halušky, alebo na strapačky. Dnes som vám odvážila pri ich robení množstvá

Potrebujeme:
-900g zemiakov (vážila som ich už ošúpané)
-cca 300g hladkej múky
-soľ

Zemiaky nastrúhajte do misy - je na vás, či chcete cítiť trochu aj konzistenciu zemiakov, každý ich strúha inak. Ja ich strúham na tom jemnom strúhadle (na ktorom strúhate napr. syr), niekto iný ich strúha na takých tých vystupujúcich pyramídkach, ktoré z nich urobia kašu.

Do veľkého hrnca dajte vodu - ale nie do plna, cca do 2/3 (halušky zdvihnú hladinu, samozrejme). Halušky potrebujú rovnako ako cestoviny mať veľa vody - ja som cesto z uvedeného množstva dávala variť na dvakrát v 5 litrovom hrnci.

Do zemiakov vmiešajte múku. Radšej múku vmiešavajte postupne - možno budete mať suchšie zemiaky ako ja. A možno "šťavnatejšie" a budete jej potrebovať viac. Ak robíte halušky prvý krát, kľudne do nich pridajte aj jedno vajíčko, budú vám lepšie držať pokope. Cesto by malo byť lepkavé. Na konzistenciu budete musieť prísť sami metódou pokus-omyl

Keď voda vrie, pridajte do nej trocha soli. Ak si nie ste istí, či ste dali dostatok/priveľa múky, oddeľte si jednu "halušku" a nechajte ju uvariť (haluška padne najprv na dno a potom vypláva navrch - keď vypláva, nechajte ju variť ešte asi 5 minút, tiež záleží od zemiakov. Ochutnajte a ak máte tvrdohlavejšie zemiaky, treba variť dlhšie
Ak sa vám zdá haluška tvrdá, pridajte ešte zemiaky. Ak sa vám rozpadla alebo je príliš mäkká, pridajte múku. Ak je konzistencia dobrá, môžete dať uvariť aj zvyšok

Ja ich pri vyberaní, rovnako ako cestoviny, oplachujem trochou vody a v mise ich premiešam s trochou oleja/masti, aby sa nelepili.

Ak náhodou neviete, ako sa robia halušky, máte na výber. Buď si kúpite haluškovač - ten vyzerá ako sito s rovným "dnom" a veľkými otvormi, doňho sa dá cesto a vareškou s rovnou hranou alebo stierkou pretláčate halušky cez otvory nad hrncom; alebo vyzerá ako strúhadlo a má na sebe takú "ohrádku" do korej dávate cesto a pohybujete s tou ohrádkou ako keby ste strúhali syr. Druhá alternatíva je dať si cesto na dosku/lopárik a po kúskoch z neho oddelovať nožom, ktorým ho rovno budete hádzať do horúcej vody.

Osobne si myslím, že halušky sú trochu veda, ak ste ich ešte nerobili. Ani množstvá, ktoré som udala ja nie sú vždy platné - záleží totiž na tom, aké máte zamiaky - respektíve koľko pustia šťavy. Musíte si vyskúšať konzistenciu, dostať tú hustotu "do oka" a "do ruky" a pôjde to ako po masle

BRYNDZOVÉ HALUŠKY, 13.2.2013
klasika

Potrebujeme:
-zemiakové halušky (recept vyššie)
-bryndzu
(-smotanu)
-slaninku

Urobíme halušky, na kocky pokrájanú slaninku vyškvaríme.
Bryndzu "riedia" ľudia všeličím - niekto do nej iba pridá trochu vody, v ktorej sa varili halušky, niekto do nej dáva jogurt, maslo...videla a jedla som už všeličo, ja však stále najviac ľúbim kyslú smotanu Na 2 bryyndze bohato stačí 1 smotana, ak aj nie menej. Treba rozmiešavať a postupne pridávať, keď tam dáte priveľa smotany, už to nebude ono :/

KAPUSTOVÉ STRAPAČKY, 13.2.2013

Potrebujeme:
-zemiakové halušky (recept vyššie)
-500-700g kyslej kapusty
-1-2 cibule
-červenú sladkú papriku
-čierne korenie
-mletú rascu
-celú rascu
-slaninka

Cibuľu nakrájame nadrobno, na oleji speníme domäkka, pridáme kapustu (ktorú sme predtým zliali z vody), pridáme červenú papriku, čierne kornie, rascu, prikryjeme a na miernom plameni dusíme domäkka. Potom vmiešame halušky. Podávame s vyškvarenou slaninkou.

HUBOVÝ PAPRIKÁŠ, 1.3.2013

Potrebujeme:
-2 menšie cibule
-500g hríbov (môžu byť aj šampiňóny, ja to z nich robím bežne)
-2-3 papriky
-hladkú múku
-masť
-mletú rascu, soľ, čierne mleté korenie, červenú papriku

Na masti opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme na hrubšie plátky pokrájané šampiňóny a "opekáme", kým nepustia šťasu. Potom pridáme na pásiky pokrájané papriky, dochutíme rascou, soľou, mletým čiernym korením, na koniec červenou paprikou a podlejeme trochou vody. Dusíme domäkka.
Pokiaľ chcete, jemne zaprášte hladkou múkou na zahustenie omáčky. Môžete na zjemnenie pridať aj trošku masla.

Po pridaní múky necháme "prebublať" aspoň 5 minút a môžeme odstaviť.

Podávame s pečivom, chlebom, vajcovými haluškami alebo cestovinou.

SÓJOVÉ HRANOLKY, 1.3.2013
alias hranolky so sójovou omáčkou, ktoré strašne zbožňujem

Potrebujeme:
-zemiaky
-olej
-sójová omáčka

Zemiaky ošúpeme, nakrájame na hranolkčeky. Rozohrejeme si na panvici olej a opekáme hranolky. Keď sú mäkké, pridáme sójovú omáčku a opekáme, až kým nebudú mať hranolky pripečenú sójovku zo všetkých strán.

PLNENÉ PEČENÉ ZEMIAKY, 1.3.2013

Potrebujeme:
-8 podlhovastých zemiakov
-olej
-200g slaniny
-200g tvrdého syra
-2 strúčiky cesnaku
-1 chilli paprička
-bazalka alebo tymián
-olivový olej (4 PL)

dressing
-200g kyslej smotany
-200g bieleho jogurtu
-mladá cibuľka

Zemiaky (so šupkou) poriadne umyjeme pod vodou, pozdĺžne ich prekrojíme a vydlabeme vnútro (do tvaru misky). Potom ich osušíme a na oleji osmažíme dozlatista. Položíme ich na papierový obrúsok, aby odsal prebytočný tuk.
Slaninku nakrájame na malé kocky a syr nastrúhame najemno a premiešame. Ošúpaný cesnak prelisujeme, bazalku a chilli papričku nasekáme nadrobno. Zalejeme olivovým olejom a premiešame. Olejom vytrieme vnútro zemiakov.
Zemiakové mištičky naplníme syrovo slaninovou zmesou a naukladáme ich do zapekacej misy/pekáča. Zapekáme pri 190°C asi 10 minút.
Zmiešame jogurt, smotanu a mladú cibuľku pokrájanú nadrobno.

Zemiaky podávame preliate dressingom a s cherry rajčinkami.

PLNENÉ ŠAMPIŇÓNY, 1.3.2013

Potrebujeme:
-6 veľkých šampiňónov
-1 cibuľu
-bielok
-olej
-biele mleté korenie
-soľ
-100g postrúhaného údeného syra

Šampiňóny umyjeme, nožičky odkrojíme, vnútro (to tmavé) opatrne lyžičkou vydlabeme. Klobúčiky odložíme a zvyšky hríbov nakrájame nadrobno.
Na oleji osmažíme nadrobno pokrájanú cibuľu domäkka, pridáme pokrájané kúsky hríbov, osolíme, okoreníme a necháme vychladnúť. Pridáme 2/3 postrúhaného syra a tuhý sneh z bielkov. Opatrne premiešame.
Klobúčiky naplníme zmesou, poukladáme na vymastený pekáč, a zapekáme 5minút, potom pridáme navrch zvyšok postrúhaného syru a ešte 5 minút zapekáme.

Podávame s čerstvou zeleninou a chlebom alebo s pečenými novými zemiakmi.

Aj keď nasledujúce dva recepty nie sú z mojej hlavy, chcem sa s vami o ne podeliť, lebo ich mám odskúšané a sú fakt dobré.

PIZZA - cesto
á la Jamie Oliver (Jamie varí doma)

Potrebujeme:
-200g hrubej múky
-800g hladkej múky
-550ml vlažnej vody
-1 PL soli
-4 PL oliv. oleja
-2 balíčky (spolu 14 gramov) sušeného droždia

Postup:
Múky premiešame, vysypeme na pracovnú dosku, v strede urobíme väčšiu jamku. Vylejeme do nej vlažnú vodu, z vnútornej strany kruhu múky primiešavame vidličkou múku do vody, kým je stred ešte trochu "tekutý", pridáme soľ, olej, droždie, a ďalej premiešavame múku na okrajoch so stredom. Keď už máme problém miešať cesto vidličkou, pomúčime si ruky a cesto vypracujeme rukami. Vytvoríme bochník, dáme do misy (pomúčime dno misy aj vrch cesta), prikryjeme čistou utierkou, dáme na teplejšie miesto vykysnúť na 45 minút až 1 hodinu.

POMODORO na pizzu
á la Jamie Oliver (Jamie varí doma)

Potrebujeme:
-hrsť bazalky
-4 strúčiky cesnaku
-3 plechovky rajčín v konzerve
-6-8 PL olivového oleja
-soľ
-ml. čierne korenie

Postup:
Na hlbšej panvici rozpálime olej, pridáme na jemné plátky nakrájaný cesnak, keď sa smaží, pridáme bazalku, rajčiny (väčšie kusy rozkrájame lyžicou), štipku soli, štipku korenia. Chvíľku povaríme (2-3 minúty), poriadne prepasírujeme cez hrubšie sito (bazalku nie - tú vyhodiť), nalejeme naspäť do panvice a ešte 5 minút povaríme.


Nadnes všetko, dajte vedieť, či ste skúsili, čo ste skúsili, ako vám to išlo, alebo ako ste to vylepšili

 Blog
Komentuj
 fotka
laurikaaa  13. 2. 2013 21:50
Keď raz budem bývať sama a budem nútená si niečo variť,nájdem si ťa
 fotka
fleur1301  13. 2. 2013 21:54
@laurikaaa tu na birdzi alebo doma? :o mám sa báť?
 fotka
eveve  4. 3. 2013 19:54
to cesto na pizzu treba potrieť olejom pred vykysnutím a hranolky treba dať na pol hodinu do vody, osušiť poriadne a potom smažiť aby sa vyplavil škrob.
 fotka
fleur1301  5. 3. 2013 11:35
@eveve a čo ten olej spraví s tým cestom? To by ma zaujímalo.

Za tip k hranolkám ďakujem, skúsim
Napíš svoj komentár