Inšpirovalo ma fórum o tom, kedy sa ľudia naučili variť (v koľkatích rokoch). Tak vám sem dám nejaké receptíky. Snáď budú mať úspech.
Začnali sme pomazánkami, polievkami, šlátmi s cestovinami, či bez; pokračovali sme s cestovinami a omáčkami, potom haluškami, pizzou, šampiňónmi a inými "nezaradenými" jedlami, dnes sa povenujeme mäsku

Budem tento blog len editovať a pridávať sem nové, tak ak vás moja "kuchárka" zaujme, musíte sledovať, či doň nepribudla nejaká novinka Budem písať aj dátumy, kedy som recept pridala.
Nie sú to recepty z nejakej kuchárskej knihy, sú moje vlastné, takže možno vy ich robíte alebo poznáte inak. Alebo ich pozmeňte, ak vám v nich niečo chýba, alebo prevyšuje.

Tiež by som rada poprosila ľudí, ktorí chodia iba pindať na moju snahu trošku obohatiť ľudí, ktorí nevedia variť, alebo trochu inšpirovať tých, ktorí sem nechodia iba znepríjemňovať život druhým, nech nestrácajú čas čítaním môjho blogu, vaša bezcieľna kritika ma nijako neobohacuje. Nepasujem sa za žiadnu šéfkuchárku, varím normálne jedlá normálnym ľuďom, nie som michelinská kuchárka a nevarím prezidentovi. Ďakujem.

Poznámky: dnes (6.3.2013) som konečne objavila kyslú kapustu, ktorá sa predáva balená a je fakt dobrá...ja neviem, ako vy, ale väčšina tých kapúst ako ANDACO a podobne je viac slaná ako kyslá...minule mi babka priniesla nejakú gazdovskú kvasenú a tá smrdelaaaaaaa...fuj. Takže chválim sáčkovú kapustu z LIDLu, je 800gramová, stojí tuším 79centov a je fakt dobrá. Aj keď - na tú stupavskú, ktorú kúpite na Miletičke nemá žiadna sáčková Ale je to celkom slušná náhrada.

REZNE NA PRÍRODNO, 1.3.2013
po Komjaticky

Potrebujeme:
-mäsko (najlepšie nejaké chudé - karé alebo kuracie prsia)
-plnotučná horčica
-červená paprika, soľ, ml. čierne korenie

Rezne vyklepeme, osušíme, z oboch strán okoreníme soľou, korením a paprikou a potrieme horčicou. Opečieme na panvici s olejom z oboch strán.

Podávame so zemiakovou kašou, pečenými zemiakmi, hranolkami, zeleninovým šalátom, v žemli...

ŽVEJN-ČU-ŽOU (neviem, ako sa to píše originál , 1.3.2013
vynikajúce mäsko!

Potrebujeme:
-0,5kg mäsa (ja používam brav. karé, ale dá sa to robiť aj z kuracieho alebo morčacieho mäsa)
-3 vajcia
-3 PL oleja
-2 PL worcesterskej omáčky
-2 PL sójovej omáčky
-1 cibuľa
-1/2 ČL práškového cukru
-1/2 ČL soli
-2 PL solamylu (zemiakový škrob)

Mäso nakrájame na rezančeky, cibuľu nastrúhame aleo pokrájame nadrobno a premiešame s mäsom. Pridáme všetky ostatné ingrediencie. Necháme celé odležať, nech mäso nasiakne chute - najlepšie cez noc.

Na rozpálenej panvici s trochou oleja opekáme "rezníky" (masa drží spolu). Podávame so zemiakovým šalátom, zemiakovou kašou, hranolkami, šalátom z čerstvej zeleniny...

PEČENÉ ÚDENÉ ZADNÉ KOLENO, 1.3.2013
pripravuje sa dlho, ale stojí za to!

Potrebujeme:
-1 údené zadné koleno
-menšia hlavička cesnaku
-nové korenie, čierne korenie, bobkový list, soľ
-červenú papriku, olej, mleté čierne korenie, VEGETU!

Koleno opláchneme, dáme do hrnca, pridáme olúpaný všetok cesnak, pár guličiek čierneho aj nového korenia, 2-3 bokové listy, soľ a varíme (dlho dlhooooo až kým sa mäso neoddeľuje od kosti. Vytiahneme z hrnca, necháme trochu vychladnúť.
Z vývaru vytiahneme cesnak, rozmačkáme ho v miske, pridáme soľ, mleté čierne korenie, olej, červenú papriku, vegetu a na rozriedenie môžeme pridať trochu vody z vývaru. (môžete pridať kečup, sójovku, worcesterskú omáčku...vyskúšajte

Koleno na jednom mieste prerežeme (pozdĺž kosti), kosti vyberieme, mäso "rozrolujeme", z oboch strán (mäso aj kožu) potrieme cesnakovou pastou a dáme piecť do rúry kožou navrch. Odstavíme, keď je koža upečená dochrumkava.

Podávame s chlebom, chrenom, horčicou, baraními rohmi, kyslou kapustou...

MORAVSKÝ VRABEC, 6.3.2013
lahôdka! Dnes som konečne objavila dobrý recept, tak vám ho sem rovno dám. A idem ho jesť
Nemýľte si so španielskými vtáčikmi - zrolované hovädzie plátky, v ktorých je vajíčko, kyslá uhorka atď...

Potrebujeme:
-1kg pekného, mäsového bravčového bôčiku
-3-4 cibule
-4-5 strúčikov cesnaku
-1PL hladkej múky
-mletú a celú rascu, soľ, mleté čierne korenie

Bôčik poriadne opláchnite, pokrájajte ho na kocky (tak cca 3x3cm). Cibule pokrájajte na ľubovolné kúsky, ja som si ich pozdĺžne prekrojila na štvrtiny a potom nakrájala na plátky. Cesnak tiež pokrájajte, napríklad na hrubšie plátky.
Rozohrejte trúbu, bôčik, cibuľu a cesnak premiešajte v pekáči, ochuťte celou aj mletou rascou, soľou, čiernym korením. Podlejte trochou vody a strčte do predhriatej rúry. Za občasného podlievania vodou/vývarom pečte pomaly mäsko domäkka (nezľaknite sa, cibuľa sa rozpadne Keď je mäsko mäkké, poprášte ho lyžicou hladkej múky, prilejte vodu, poriadne premiešajte (aby ste to zmiešali aj "priškvareninami" na dne a okrajoch pekáča aj s tukom z mäsa, ako hovorí aj Jamie, to je "gold dust", to najlepšie z mäska). Podáva sa to s kapustou a knedľou, tak nech to má šťavu, ktorou môžete preliať knedľu, ale nie zase ako polievka

Ja som k tomu robila dusenú kyslú kapustu (tuším sa to bežne robí so sladkou kapustou, ale ja ju nemám rada a preto vám na ňu recept nedám

Ja som použila:
-800g kyslej kapusty
-olej a brav. masť
-1 väčšia cibuľa
-červená paprika, mletá rasca, mleté čierne korenie, prípadne soľ, cukor

Postup:
V hrnci rozpustíme trocha masti s olejom, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu. Kapustu zlejte zo šťavy, tú si ale odložte! Pokiaľ je príliš kyslá, môžete ju trochu prepláchnuť vodou. A ak nechete mať dlhé "fúzy" kapusty, môžete ju aj trochu pokrájať.
Na udusenú cibuľku pridáme kapustu, okoreníme, osolíme, orascujeme (pokiaľ ju nechcete mať "oranžovú", nemusíte tam dávať papriku, ja som ale na to zvyknutá), pokiaľ je kyslá, vyvážte chuť cukrom. Podlejte trochou vody, prípadne šťavou z kapusty a duste domäkka.

Podávame so zemiakovými alebo klasickými knedľami.


Tak, na dnes všetko z mäska Dajte vedieť, či ste skúsili, čo ste skúsili, ako vám to chutilo, prípadne ako ste to vylepšili

 Blog
Komentuj
 fotka
thrwtchr  6. 3. 2013 13:37
mäsku



Potrebujeme:

-mäsko



vynikajúce mäsko!



-1 údené zadné koleno



mäsového bravčového bôčiku



mäsko domäkka



všetko z mäska





(ach, to mäsko.)
 fotka
fleur1301  6. 3. 2013 13:56
@thrwtchr a čo máš s mäskom Písala som aj "mäso"
Napíš svoj komentár