Inšpirovalo ma fórum o tom, kedy sa ľudia naučili variť (v koľkatích rokoch). Tak vám sem dám nejaké receptíky. Snáď budú mať úspech. Začnali sme pomazánkami, polievkami, šlátmi s cestovinami, či bez a pokračujeme s cestovinami a omáčkami. Sú jednoduché

Budem tento blog len editovať a pridávať sem nové, tak ak vás moja "kuchárka" zaujme, musíte sledovať, či doň nepribudla nejaká novinka Budem písať aj dátumy, kedy som recept pridala.
Nie sú to recepty z nejakej kuchárskej knihy, sú moje vlastné, takže možno vy ich robíte alebo poznáte inak. Alebo ich pozmeňte, ak vám v nich niečo chýba, alebo prevyšuje.

Tiež by som rada poprosila ľudí, ktorí chodia iba pindať na moju snahu trošku obohatiť ľudí, ktorí nevedia variť, alebo trochu inšpirovať tých, ktorí sem nechodia iba znepríjemňovať život druhým, nech nestrácajú čas čítaním môjho blogu, vaša bezcieľna kritika ma nijako neobohacuje. Nepasujem sa za žiadnu šéfkuchárku, varím normálne jedlá normálnym ľuďom, nie som michelinská kuchárka a nevarím prezidentovi. Ďakujem.

Poznámky: mrazený hrášok používam preto, lebo ten v konzerve má úplne inú chuť, konzistenciu aj farbu. A keď ho do niečoho vmiešate, je z neho kaša a vám tam ostanú šupky.
Veľmi nemusím findus, ale výber je na vás.

SYROVÁ OMÁČKA s kuracím mäskom a hráškom, 10.2.2013

Potrebujeme:
-2-3 kuracie prsia
-2 bambina (ak chcete, pridajte aj ľubovolný syr, ja občas pridávam nivu)
-smotanu na varenie
-mrazený hrášok
-majoránku
-soľ, olej, mleté čierne korenie, VEGETU! , prípadne hladkú múku, maslo

Postup:
Kuracie prsia umyjeme, nakrájame na ľubovolné kúsky (ja ich krájam na maličké kocky). Na panvici rozohrejeme olej, hodíme tam kuracie prsia, ihneď osolíme (vraj sa kura má vždy opekať osolené. Neviem prečo, opýtajte sa Jamieho , okoreníme, miešame a opekáme iba kým nebude mäsko "zatiahnuté" (opečené dobiela) zo všetkých strán. Nemusí byť uvarené aj zvnútra.
Pridáme bambino a smotanu na varenie a rozmiešame dohladka. Ochutíme trochou vegety (anti-vegetisti, nemusíte, ale mne to tam chutí). Necháme na miernom ohni povariť, kým bude mäsko mäkké a uvarené. Ochutnáme, ak chýba soľ alebo korenie, pridáme. Potom pridáme hrášok a majoránku a necháme prebublať ešte 5-10 minút. Ak sa vám zdá omáčka riedka, v troche masla rozmačkajte múku do hladkej pasty a primiešajte do omáčky. (Dobré zahustenie pre omáčky, keď chcete, aby boli lahodné a krémové - maslo je super vec).

Ako prílohu môžete zvoliť ryžu alebo cestoviny, ja používam cestoviny.

KURACIE KÚSKY NA LEČI, 10.2.2013

Potrebujeme:
-2-3 kuracie prsia
-veľké lečo (ja používam hamé, chuťou sa mi osvedčilo, ak máte domáce, kľudne použite to
-1 väčšia cibuľa
-soľ, mleté čierne korenie, červená paprika, VEGETA! , drvená rasca

Postup:
Kuracie prsia umyjeme, pokrájame na ľubovoľné kúsky (ja ich, opäť, krájam na malé kúsky), cibuľu pokrájame na drobno. Rozohrejeme si olej, pridáme cibuľu, keď je opečená domäkka, pridáme mäsko a opekáme zo všetkých strán, kým je mäkké. Pridáme lečo, podľa chuti pridáme soľ, čierne korenie, vegetu (anti-vegetisti opäť nemusíte), červenú papriku a rascu, ak je lečo príliš kyslé po rajčinách, pridajte aj trošku cukru na vyváženie. Dusíme domäkka.
Ochutnáme, ak sme s chuťou spokojní, môžeme odstaviť. Ak ho chcete zahustiť, môžete použiť solamyl (zem. škrob) alebo múku rozmiešanú v troche vody, alebo opäť rozmačkanú v masle.

Ako príloha je vhodné naozaj hocičo, ale najvhodnejšia je asi ryža. Nikdy som si k veciam typu soté nedávala hranolky, ale k tomuto mi chutili. Aj zemiaková kaša je fajn.

NAŠE DOMÁCE "CHILLI CON CARNE" alias fazule s točenou salámou s kukuricou v rajčinovej omáčke
My to doma voláme chilli con carne Ani neviem prečo. Brácho aj muž sa za tým idú zabiť

Potrebujeme:
-2-3 cibule
-točenú salámu
-1-2 strúčiky cesnaku
-1 konzervu kukurice
-2 konzervy červenej fazule
-2 konzervy bielej fazule
(môžu byť aj v rajčinovom)
-pretlak 2-3 menšie/1 veľký
-kečup
-cukor, soľ, čierne korenie, olej, chilli

Postup:
V hrcni rozohrejeme olej, opražíme na ňom cibuľku domäkka, pridáme pokrájanú točenú, opečieme. Pozlievame konzervy z nálevu (ak máte fazule v rajčinovej omáčke, tak nie) a pridáme k točenej a cibuli. Pridáme pretlak, ak chcete, aj kečup (môžete a nemusíte). Okoreníme podľa chuti, ak je to kvôli pretlaku kyslasté, vyvážime kyslosť cukrom. Povaríme spolu 5-10 minút.

Ako prílohu dávame chlieb alebo cestoviny.

BOLONSKÁ OMÁČKA
Jedna z mojich favoritov

Potrebujeme:
-2 cibule
-2 strúčiky cesnaku
-olej
-500g mletého hovädzieho mäsa
-2 konzervy rajčín
-1 - 1,5 dcl červeného vína
-sušený tymián, sušená, mrazená alebo čerstvá bazalka
-soľ, mleté čierne korenie, sladká paprika

Postup:
Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno. Na panvici rozohrejeme olej a cesnak aj cibuľu opečieme domäkka. Pridáme hovädzie mäso a za stáleho miešania opekáme, kým sa nerozpadá a nie je svetlohnedé. Ochutíme ho soľou, korením, paprikou. Pridáme rajčiny v konzerve, červené víno, privedieme k varu. Potom zmiernime oheň a varíme ešte asi 5 minút do mäkka. Na koniec pridáme tymián a bazalku.
Ak chcete, môžete to trochu premixovať, ale tak, aby ostala aj nejaká štruktúra rajčín.

Ako prílohu podávame cestoviny, najlepšie špagety Ak chcete, posypte syrom.

ZAPEKANÉ CESTOVINY S BROKOLICOVOU OMÁČKOU

pre 3-4 osoby
-1/2 balíčka cestovín (ja používam penne - "rúrky")
-1 brokolica
-1 bambino
-1 bambino nivové
-1 cibuľa, ale lepšia alternatíva sú 2 jarné cibuľky alebo menší pór (prípadne polovica z neho)
-2-3 strúčiky cesnaku
-syr - napr. Eidam - do omáčky aj na vrch na zapečenie
-plnotučné mlieko/smotana na varenie
-maslo
-1 kurací bujón
-mrazený hrášok
-mleté biele korenie, soľ

Postup:
Cestoviny uvaríme TAKMER do mäkka. (keď ich prekúsnete, v strede budú ešte trochu svetlé).
Brokolicu nakrájame na rovnaké (menšie) kúsky, roztopíme na panvici trochu masla, opražíme nadrobno pokrájanú cibuľku, cesnak, pridáme brokolicu a na miernom plameni opekáme, kým nebude mať žiarivozelenú farbu, potom pridáme bujón a zovretú vodu - cca iba do polovice objemu brokolice. Zakryjeme a dusíme. Keď bude mäkká, odstavíme, rozmixujeme, dáme späť na oheň, pridáme syry v črievku, okoreníme, pridáme smotanu/mlieko, postrúhanú 1/3 - 1/2 syra, mrazený hrášok.

Cestoviny dáme do pekáča, zalejeme omáčkou, postrúhame navrch zvyšok syra a dáme zapiecť do trúby.

Tak, to je zatiaľ všetko. Dajte vedieť, či ste vyskúšali, čo ste vyskúšali, ako vám to chutilo, alebo ako ste to vylepšili Budem rada.

 Blog
Komentuj
 fotka
mielikki  10. 2. 2013 14:13
To by mi nenapadlo dávať do syrovej omáčky (ja osobne tam dávam Eidam alebo podobný syr) hrášok, ale asi niekedy skúsim. U mňa väčšinou končila so šampiňónmi a občas aj rajčinami



(A som človek, čo sa nezvykne striktne pridŕžať receptov, ale ako inšpirácia je toto proste strašne užitočné, lebo sú to jednoduché a nie príliš drahé veci
 fotka
eveve  10. 2. 2013 14:38
no vidíš! A bolognese máš spravené perfektne...ani vegeta v ňom neni
 fotka
astaroth27  10. 2. 2013 15:04
úplne obdivujem, že sa ti chce takto ozajstne variť a že si si vytvorila zbierku osvedčených receptov a myslím že by ich podľa toho návodu zvládol aj začiatočník



ja som úplný kacír, čo sa týka kuchárčenia.. keď mám chuť na slané, tak si zmiešam cottage cheese so zeleninou a soľou.

chuť na sladké? hodím do šálky kuskus, kakao a pokrájané jablko a zalejem vodou ..asi tak.
 fotka
tomas  10. 2. 2013 18:05
super!

ale lepšie by bolo asi pridávať recepty oddelene, každý recept ako článok, či nie?
 fotka
fleur1301  10. 2. 2013 20:19
@mielikki je to také zaujímavé, keď ti v podstate v slanej omáčke pukne pod zubami sladký hrášok

Áno, aj to je podstata môjho varenia...peňazí nie je veľa, nie sú prachy na parmezán a podobné veci, takže treba navariť čo najlacnejšie, keď sa dá...



@eveve ďakujem



@astaroth27 ó, ďakujem. To by si si mala prečítať komenty k mojim šalátom A aj o to ide, aby to vedeli navariť všetci. Inšpirovali ma ľudia, ktorí si v 17tich nevedia urobiť ani praženicu...vyskúšaj, uvidíš



@tomas tak tvoja spokojnosť ma naozaj potešila Navrhuješ mi to ako admin ?
 fotka
piter09  10. 2. 2013 20:22
oo, nikdy som si nevsimol, ze sem niekto pridava recepty

idem si ta zafanusikovat a po skuskach nejaky recept skusim
 fotka
fleur1301  10. 2. 2013 20:25
@piter09 ďakujem, teším, napíš, ako dopadol
 fotka
midnight  10. 2. 2013 23:04
fííí, jak ťa zdrbali. priznám sa že som to nečítal, varenie podľa receptov nie je môj štýl, a len tak pre zábavu ich čítať nebudem, každopádne pozerám na diskusiu, a mám potrebu vyjadriť názor že použitie bambína ako suroviny nepovažujem za nijako zlé. kašlať na to či je to syr alebo čo, proste to má chuť, a daná chuť sa dá použiť na vytvorenie/dotvorenie inej chute. tie výroky o tom že "veď to nie je ani syr" mi prídu také... gurmánsky elitárske, ako keby o husliach vyhlásili že nie sú hudobný nástroj, lebo v základe sú len obyčajný sínusoidný oscilátor
 fotka
fleur1301  10. 2. 2013 23:20
@midnight vieš čo, ja už ich seriem a proste tie komenty mažem...akí sú múdri...keby vedeli, čo žerú vo väčšine reštaurácií na slovensku, "moje" bambino by im pripadalo ako najgurmánskejšia vec na svete. Nechápem, prečo niektorí ľudia čítajú moje blogy, len aby ma skritizovali. Varila som už mnohým ľuďom a nikto sa nesťažoval. Ale inšpirovali ma na napísanie nového blogu...



A to o tých reštikách hovorím z vlastnej skúsenosti, videla som nejednu kuchyňu reštaurácie, aj v rádoby noblesnejších podnikoch... to skladovanie, ako sa používajú neminuté potraviny, že nechávajú mäso mimo chladničky...a potom si tam zaplatíš aj 5 a viac eur za nejaký rezeň.



Každopádne ti ďakujem. A som rada, že aj keď takýmto spôsobom, som niekoho inšpirovala k napísaniu vlastného blogu...
10 
 fotka
neoriginalna  10. 2. 2013 23:20
mne sa to pozdava raz urcite nieco vyskusam
11 
 fotka
midnight  10. 2. 2013 23:41
"Ale inšpirovali ma na napísanie nového blogu..."



tipujem že približne viem o čom bude.

a chcel som si ťa hodiť do priateľov, ale nejde mi to ani ručne, keď si z toho tlačítka skopírujem adresu odkazu a zadám ju



"Nechápem, prečo niektorí ľudia čítajú moje blogy, len aby ma skritizovali."



ale chápeš, len je nepríjemné sa s tým zmieriť, že ľudia majú radi pocit svojej hodnoty a výnimočnosti, a najjednoduchší spôsob ako ho dosiahnuť je niekoho zdrbať
12 
 fotka
fleur1301  11. 2. 2013 00:17
@midnight len tí ľudia si potom neuvedomujú, že majú psychologický problém, ktorý sa odborne nazýva "cit menejcennosti" aj keď, paradoxne, sa tvária tak, že majú sebavedomia za desiatich. Svoje nízke ego si vyrovnávajú tým, že zhadzujú iných. Ja už nechápem, čo sa to dnes porobilo s ľuďmi...
13 
 fotka
lanthorn  11. 2. 2013 00:52
Screenshot


aby ste vedeli co su tavenaky
14 
 fotka
fleur1301  11. 2. 2013 01:00
@lanthorn ja viem, čo sú tavené syry. A viem aj, čo sú párky, a čo sú nuggetky v McDonalde, viem aj, čo je predávajúce sa napácovaná "mäsko na gril" a viem aj, ako a z čoho sa robí kečup.



Až na to mäsko na gril používam a jem aj tak všetko. Keď raz budem mať prachy na to, aby som sa stravovala inak, určite sa tak stravovať budem.
15 
 fotka
eveve  11. 2. 2013 03:18
@lanthorn milujem peklo na taliri milujem! veľa som sa tam naučila
16 
 fotka
trdelniiiq  11. 2. 2013 09:10
@eveve toto, co je hore napisane, nie je bolognese ale iba akoze.. v bolongskej omacke je toho omnoho viac a priprava je omnoho zlozitejsia
17 
 fotka
trdelniiiq  11. 2. 2013 09:11
ale inac, to co spominal @midnight tak bambinko/kvalitny taveny syr je ako prisada skvely..omacku potom nemusis zahustovat mukou/smotanou, staci tam hodit bambinko a rovno ti to tuzmes aj ochuti
18 
 fotka
eveve  11. 2. 2013 17:15
@trdelniiiq viem, ale narozdiel od predchádzajúcich receptov tam nie je vegeta alebo omáčka zo sáčku
19 
 fotka
tommyhot  11. 2. 2013 21:40
Maso sa ma posolit hned pravdepodobne preto, ze pusti stavu co je pri omackach zelany efekt
20 
 fotka
fleur1301  11. 2. 2013 21:44
@trdelniiiq áno, jedla som aj verziu so zeleninou, ale nemyslím si, že preto by nebola toto bolonská omáčka :/ Uzavriem to tak, že pre mňa sú proste dva druhy bolonskej



A so syrčekom, samozrejme, súhlasím



@tommyhot nemyslím si, Jamie hovoril, že vždy OPEKÁME kuracie mäso osolené, aj keď nerobil omáčku? Ale @eveve by sa mohla vyznať viac, možno nám poradí.
21 
 fotka
tommyhot  11. 2. 2013 21:51
To je elementarna chemicka reakcia, neviem aky ma Jamie dovod solit maso hned ako ho hodi na olej, ja len hovorim, co sa s nim deje, ked ho posolis
22 
 fotka
trdelniiiq  12. 2. 2013 00:51
Nemyslim na zeleninu. Do bolonskej napriklad namiesto cerveneho ide biele vino, ide tam este vyvar, pancetta atd
23 
 fotka
trdelniiiq  12. 2. 2013 04:10
ale tym nechcem zas napadat tvoje kucharske umenie



ja len ze som uz jedol tolko omacok, ktore ludia nazyvali bolonske, ze uz jednoducho vzdy, ked nevidim povodnu taliansku verziu, musim to poupravit
24 
 fotka
fleur1301  12. 2. 2013 13:49
@trdelniiiq a takúto si jednol? Vyskúšaj. bodľa mńa je bolonská. jedla som už aj takú o zelninkou a tým, čo píšeš, jetie výborná. Ja t beriem ako dva druhy toho istéhoreceptu, to neznamená že jeden z nich nie je bolonská, podĺa mňa. Ale toť len môj názor.



Chlebu máš iež viac druhov a ndá sa povedať, že cereálny alebo zmiakový ie je chlieb, lebo doňho idú trochu iné suroviny.
25 
 fotka
trdelniiiq  12. 2. 2013 14:14
No to ano ale bolonska omacka je len jedna a to povodna. To akoby si povedala ze prava bryndza nie je jedna ale moze byt hocaka.
26 
 fotka
fleur1301  12. 2. 2013 14:57
@trdelniiiq ako myslíš, pre mňa sú dve
27 
 fotka
frano  16. 2. 2013 15:34
@fleur ako prve ti poviem ze sa vobec nemusis trapit koli kritikam ludi ktory nemaju o vareni ani sajnu...

a cenim namahu spojenu s tvojimi blogmi,sice je tento prvy co citam ale urcite si dam aj dalsie

len mam kusok dilemu,nechcem ta buzerovat,hrat sa na mudreho ani menit osvedcene recepty...

ale ako kuchar by som ti vedel dat zopar dobrych rad,len neviem ci o ne stojis..
28 
 fotka
fleur1301  18. 2. 2013 15:30
@frano napíš do TS, ďakujem
29 
 fotka
lucina223  15. 3. 2013 23:09
Mäso keď osolíš,pustí šťavu, preto by sa nemalo soliť tesne pred tým,než ho hodíš do rozohriateho oleja(proste ti to vyprskne). Môžeš ho osoliť pred opekaním a nechať tú šťavu odsať papierovým obrúskom, alebo soliť až po tom,čo ho hodíš do tej panvice Aspoň tak mi babka hovorila keď som skoro podpálila kuchyňu tým,že som hodila do rozohriateho oleja také to "mokré" mäso.
Napíš svoj komentár