Inšpirovalo ma fórum o tom, kedy sa ľudia naučili variť (v koľkatích rokoch). Tak vám sem dám nejaké receptíky. Snáď budú mať úspech. Začnali sme pomazánkami, polievkami, pokračujeme šlátmi s cestovinami, či bez. Sú jednoduché

Budem tento blog len editovať a pridávať sem nové, tak ak vás moja "kuchárka" zaujme, musíte sledovať, či doň nepribudla nejaká novinka Budem písať aj dátumy, kedy som recept pridala.
Nie sú to recepty z nejakej kuchárskej knihy, sú moje vlastné, takže možno vy ich robíte alebo poznáte inak. Alebo ich pozmeňte, ak vám v nich niečo chýba, alebo prevyšuje.

Tiež by som rada poprosila ľudí, ktorí chodia iba pindať na moju snahu trošku obohatiť ľudí, ktorí nevedia variť, alebo trochu inšpirovať tých, ktorí sem nechodia iba znepríjemňovať život druhým, nech nestrácajú čas čítaním môjho blogu, vaša bezcieľna kritika ma nijako neobohacuje. Nepasujem sa za žiadnu šéfkuchárku, varím normálne jedlá normálnym ľuďom, nie som michelinská kuchárka a nevarím prezidentovi. Ďakujem.

Poznámky: ak máte radi cesnak, odporúčam vyskúšať cesnakový olej borges. Má žltú etiketu, je to asi trojdecová fľaška a má fialový vrchnák. Využijete ho v talianskej kuchyni, šalátoch, ale aj do hociakého jedla namiesto klasického oleja - ak sa tam hodí cesnak. Ja som ho napríklad posledne dávala do živánskej.

Mrazená bazalka od značky findus je super vec. Predáva sa v malej čiernej škatuľke, stojí asi 1,50€. Vždy ju máte po ruke, chutí úplne ako čerstvá, ale v šaláte nemá po jednom dni takú čudnú chuť ako tá čerstvá. Iba si vyberiete z mrazáka krabičku, naberiete do prstov koľko chcete, a už počas toho, ako ju niekam drobíte, sa vám v prstoch rozmrazí.

ZÁKLADNÝ ZELENINOVÝ ŠALÁT, 9.2.2013
môj obľúbený

Potrebujeme:
-1 ľadový šalát (môže byť aj rímsky)
-500g cherry rajčín
-1 uhorku
-cesnakový olivový olej borges
-mrazenú bazalku/bazalkový olivový olej
-podľa chuti dressingy, slaninku, mozzarellu, kapary, olivy...

Postup:
Šalát NATRHÁME - nekrájame. Pri krájaní stráca živiny(výnimkou je keramický alebo plastový nôž) a okrem toho, jeho okraje rýchlejšie zoxidujú a budú hnedé - nevyzerá to dobre, aj keď šalátu vtedy ešte nič nie je.
Uhorku ošúpeme a nakrájame - ja ju pozdĺžne prekrajujem na štvrťky a potom ju krájam na plátky.
Rajčinky nakrájame podľa veľkosti - ak sú maličké, stačí na polovicu, ak sú väčšie tak na štvrťky.
Zalejeme olivovým olejom, posypeme bazalkou a riadne premiešame.
Nepoužívam čerstvú bazalku, lebo keď ten šalát nezjete v presne ten deň, tak bazalka má takú čudnú pelendrekovú chuť. O sušenej ani nebudem hovoriť...mrazená bazalka je výborná alternatíva - máte ju stále poruke v mrazáku a ani ju nemusíte rozmrazovať - v krabičke je už posekaná, takže len odoberiete, a už keď to drobíte do šalátu, rozmrazí sa.

Zásadne šalát neochucujem, keď ho robím - veci ako soľ, ocot, citrónová šťava, olivy, kapary a pod. zamiešané do šalátu spôsobia, že z ľadového šalátu budete mať po cca hodinke kusy mäkkej neforemnej "handry" - zvädne. Ak si ho chcete ochutiť, tak tesne pred podávaním. Rovnako pred podávaním pridávajte všetko v slanom náleve (olivy, kapary). Cesnakový olej a bazalka vám krásne prevoňajú šalát, a z oleja vám šalát nezvädne.
Ja si k nemu pridávam iba tesne pred podávaním také samostatne balené dresingy SPAK, predávajú sa napríklad v bille, na výber obvykle mávajú jogurtový, bylinkový, americký a francúzsky.
Rovnako si môžete pred podávaním opiecť slátky slaninky dochrumkava - je to super kombinácia, alebo si tam natrhať/nakrájať mozzarellu, aj niva je super. Podľa vašej chuti Toto je základ, vyskúšjte a upravte si na svoj obraz

CESTOVINOVÝ ŠALÁT SO SLANINKOU, KUKURICOU, HRÁŠKOM, 9.2.2013
tiež obľúbený a rýchly

Potrebujeme:
-1 balenie cestovín, ja používam vrtuľky (fussili)
-1-2 kukurice v konzerve
-1 mrazený hrach (najlepšie bonduelle, alebo aj tesco má dobrý ten ich, findus je solený, ten nepoužívam)
-2-3 smotany (kyslé)
-slaninka
-olej

Postup:
Cestoviny uvaríme, zlejeme, prepláchneme studenou vodou a premiešame s olejom. Pridáme zliatu kukuricu a rozmrazený hrášok, smotanu a všetko dôkladne premiešame. Ak chcete, dá sa pridať aj majonéza, chren.
Slaninku pokrájame na kocky a opečieme do chrumkava. Nevmiešavame do šalátu, vždy len na porciu, ktorú ideme jesť, nech zostane chrumkavá.

CESTOVINOVÝ ŠALÁT S TUNIAKOM, 9.2.2013

Potrebujeme:
-1 balenie vretienok (fussili)
-2 tuniaky v konzerve - sendvičové (ja používam v oleji, ale v podstate je to jedno)
-2 konzervy kukurice
-pór/jarnú cibuľku
-2-3 smotany
-majonézu, chren

Postup:
Cestoviny uvaríme, zlejeme, prepláchneme studenou vodou, premiešame s olejom. Pridáme tuniaka, kukuricu, smotanu, nakrájaný pór/cibuľku, smotanu, podľa chuti majonézu, chren(nemusí byť, ale ja ho dávam), premiešame.

OVOCNÝ ŠALÁT, 10.2.2013
osvieži v letných dňoch

Potrebujeme:
-ovocie podľa vášho výberu, ja napríklad používam:
-jablká (granny smith, tie jasnozelené kyselkavé so zelenou šupkou, alebo idared, tie sú tiež také kyselkavé. Nepoužívala by som tie sladké čo majú krásnu rubínovú farbu a srdcový tvar, a sú až pomaly pieskové vovnútri-práve kvôli konzistencii)
-čerstvý ananás
-jahody
-hrozno
-nektarinky

Ale môžete si nakombinovsť hocičo. Ja nedávam do šalátov kiwi (lebo mi nechutí), banán(lebo sa mi tam nehodí, po krátkom čase je škaredý hnedý a celkovo sa mi tam nehodí konzistenciou, okrem toho keď šalát premiešate, banán sa pomačká) a tiež by som tam nedávala príliš mäkké veci ako zrelé hrušky, malé mäkké plody ako maliny, černice...ale čučoriedky by mohli byť OK. Tiež mango by mohlo byť fajn, ale trošku tuhšie

-zálievka: med, citrón, čerstvá mäta (dá sa použiť aj sušená, ale ja som používala iba takú, čo som si sušila sama. Rozhodne tam nesypte mätový čaj

Ovocie pokrájame na ľubovoľné kúsky, premiešame, podľa chuti ochutíme citrónovou šťavou a medom. Pridáme mätu(ja ju krájam). Premiešame.
Citrón spôsobí, že jabĺčko vám nezoxiduje, tak ho skúste krájať posledné, nech bez citrónu nestojí príliš dlho, alebo ho po nakrájaní pokvapkajte citrónovou šťavou.
Už po pár hodinách vám mäta krásne prevonia šalát, je to proste top! Ananás-mäta, jahoda-mäta, jablko-mäta sú neskutočné kombinácie, a ostatnému ovociu to tiež neuškodí. Rozhodne skúste!

ZEMIAKOVÝ ŠALÁT, 1.3.2013
Nie len vianočná klasika

Potrebujeme:
-cca 10 zemiakov
-3 mrkvy
-2 cibule
-kyslé uhorky
-mrazený hrášok
-voda, soľ, cukor, ocot
-1 veľká majonéza, 2 kyslé smotany, chren, horčica plnotučná, čierne mleté korenie

Zemiaky v šupke uvaríme v osolenej vode, zlejeme, necháme trochu vychladnúť a ošúpeme. Pokrájame na takom tom "koliesku" na zemiakový šalát
V malom hrnci necháme zovrieť 2,5dcl vody, pridáme 4 ČL cukru, 1,5 ČL soli, pridáme pokrájanú mrkvu a povaríme domäkka. Vypneme oheň a pridáme 1 PL octu, nadrobno pokrájanú cibuľu a necháme odstáť.
Hrášok rozmrazíme, pridáme k zemiakom, kyslé uhorky pokrájame, tiež pridáme k zemiakom. Odstáty nálev s cibuľou a mrkvou nalejeme celé k zemiakom, premiešame. Pridáme majonézu, kyslé smotany, podľa chuti horčicu a chren, prípadne šťavu z uhoriek. (nebojte sa príliš riedkej konzistencie, kým to nie je ako polievka Zemiaky do seba ešte vsajú tekutiny. A keby nie, uvarte si ešte v šupke 1-2 zemiaky a dokrájajte ich tam
Podľa chuti osolíme, okoreníme a necháme zakryté odstáť, najlepšie cez noc.

Ja si väčšinou meriam pomery mrkvy, cibule, hrášku a kyslých uhoriek, nech ich mám v šaláte rovnako veľa.


Na dnes zatiaľ všetko Dajte vedieť, či ste skúšali, čo ste skúšali, ako vám to chutilo alebo čo ste tam vylepšili

 Blog
Komentuj
 fotka
hereiam  9. 2. 2013 17:39
čo sú to tie kapary?
 fotka
fleur1301  9. 2. 2013 17:49
@hereiam kapary sú zelenina, vyzerá to ako malé púčiky, je to zelené a predáva sa to v slanokyslom náleve. Naučila som sa na ne pri pizzi a dnes mi strašne chutia - oveľa viac ako olivy, napríklad. Majú takú jemne horčicovú chuť, a sú slané, aspoň mne tak teda chutia. Ak chceš náhodou vyskúšať, určite si kúp znašku Fragata či tak nejako, lebo iné nie sú veľmi dobré :/



Tu máš o nich viac:

» clanky.vareni.cz/kapary-vite-co-...
 fotka
n0win0u  10. 2. 2013 11:02
trosku mi to pride divne, ze vlastne v tom prvom salate pises, coho sa treba vystrihat, ale na druhej strane zase cestoviny zlievas studenou vodou za co by si si mala bachnut po paprckach



och a musim ti odporucit balsamico do salatov, to je uplny luxusik



a inak nechapem to o tej bazalke, ja s nou dost varim a nevsimol som si nejake trable taketo O_o
 fotka
tommyhot  11. 2. 2013 22:18
@n0win0u ja som sa nikdy nevedel skamaratit s balsamicom.. mimochodom ak robis cestoviny ako salat, tak sa standardne zalievaju studenou vodou
 fotka
tommyhot  11. 2. 2013 22:19
btw recepty na salaty typu: vlassky, parizsky, zemiakov atd nemas?
 fotka
n0win0u  11. 2. 2013 22:19
@tommyhot skoda ja na balsamicu doslova ficim



o tom neviem, studene salaty s cestovinou si nikdy nerobim, ale aj tak mi to nepride ako spravny postup, teplotny sok ma zly vplyv na ich texturu
 fotka
fleur1301  11. 2. 2013 22:24
@tommyhot na vynikajúci zemiakový mám, možno pridám ešte dnes Neviem, prečo ma nenapadlo ho sem pridať
 fotka
frano  16. 2. 2013 16:09
@fleur1301 preco ked uz si robis robotu so salatom tak si k nemu nespravis rovno aj dresing?

Vacsinu by si stihla za par minut a vyjdu ta urcite lacnejsie ako ich kupovat
 fotka
fleur1301  18. 2. 2013 15:42
@frano ja si dávam na ten šalát dressing málokedy, chutí mi zelenina ako taká a jej chuť, dressingy kupujem väčšinou kvôli manželovi, jemu to bez nich nechutí ...a keby som si chcela dať, pri tých kupovaných si na každú porciu môžem dať iný...a jeden stojí asi 20centov. Takže to nie je taká tragédia.
10 
 fotka
lucina223  15. 3. 2013 22:56
ten zemiakový robíme úplne rovnako,až na ten chren.A mrkvu používame uvarenú z kuracej polievky

inak dobrý seriál podľa mňa sú to také tie obyčajné recepty,čo sa v slovenských domácnostiach zídu a nie je vôbec ťažké ich spraviť
Napíš svoj komentár