Tento blog som sa dnes rozhodla napísať kvôli tomu, že som si kúpila novú knižku (a mám vyhliadnuté minimálne ďalšie tri, ktoré chcem .
V poslednom čase mám - aspoň pre mňa - veľmi zaujímavý výber kníh a na jednej strane by som si chcela pre seba urobiť nejaký čitateľský denník, aby som na ne nezabudla a prípadne sa k nim znovu vrátila, na druhej strane, ak niekoho zaujme nejaká kniha, ktorú si sem uvediem, určite mi to urobí radosť. Takmer každú knihu, ktorú tu chcem spomenúť, som hneď požičala niekomu inému a aj pri tej, čo som začala čítať teraz, mám už aspoň 5 tipov, komu by som ju chcela požičať na prečítanie.

Samozrejme, že každý má iný vkus, čo sa týka kníh aj iných vecí, takže určite sa tu nájdu aj takí (koniec-koncov, ako vždy , ktorí mi budú môj výber kritizovať, alebo napíšu, že sa im tá kniha nepáčila a bola to kravina. Ak sa však nájdu takí, ktorých niektorá zaujme, alebo ju tiež čítali a prípadne môžeme o tej-ktorej knihe debatovať, má tento blog zmysel nielen pre mňa, ale aj pre ostatných

Kniha Prečo muži hneď po sexe zaspia? - Mark Leyner, Billy Goldberg- - - - - - -

Prečo som si ju vybrala?
Pretože som si jej časť pred milión dvesto rokmi čítala v nejakom kníhkupectve a zabudla som názov, a moja kamarátka ju mala, tak som si ju požičala. Pamätala som si iba, že som si strašne chcela tú knihu prečítať. Ani som už nevedela, prečo

Aká bola?
Je to kniha, ktorá sa zaoberá rôznymi tvrdeniami, mýtami a otázkami, ktoré (ako je už aj na obálke napísané pod názvom knihy) by ste sa opýtali doktora až po treťom poháriku. (Prvý diel sa volal "Prečo majú aj muži bradavky?" a musím si ho kúpiť!
Logicky a vedecky vysvetlené, na druhej strane vtipne podané odpovede na otázky typu "Zahlieňuje mlieko?", "Vyrastie mi v bruchu melón, keď zjem jadierko?", "Majú psie sliny skutočne dezinfekčné účinky?" ale aj iné, trochu inteligentnejšie otázky, ako napríklad, "Ako vplýva piercing na bradavke ženy na jej kojenie?" alebo "Prečo nám pri zívaní slzia oči?".
Určite som sa dozvedela veľa nových informácií, veľa mýtov vyvrátili a sú to fakt otázky, ktoré len tak hocikde niekto nerieši
Mne sa však nepáčili konverzácie, ktoré tam autori pridali (dali do knihy akési ich rozhovory cez chat, bola to asi tretina knihy, ak nie aj viac). Ja som ich nečítala, lebo ma nebavili.


Kniha Vatikánští exorcisté – Tracey Wilkinsonová- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Prečo som si ju vybrala?
Keď som bola v kine na filme Diabol v tele, veľmi ma tento film zasiahol. V tom čase som s rôznymi ľuďmi viedla debaty o exorcizme, čo si o ňom myslia a či je to podľa nich reálne, aj keď to je asi názor, ktorý sa veľmi viaže na vierovyznanie.
Keď som sa však dozvedela, že vo Vatikáne je naozaj škola pre exorcistov ako vo filme, trochu ma začala táto tematika zaujímať.
Toto je kniha z kategórie „veci, o ktorých viem niečo len veľmi hmlisto a chcem vedieť viac“.

Aká bola?
Kniha je písaná nezaujato, s nadhľadom a objektívne. Autorka je novinárka, ak si dobre pamätám a tento pojem rozobrala z rôznych strán, čitateľ číta fakty, nie názory a domnienky. Je v nej prebraný exorcizmus ako taký, aký majú samotní exorcisti pohľad na vec a že sa rozdeľujú na tých, ktorí si myslia, že je to posledná možnosť „liečby“ a tých, ktorí si myslia, že exorcizmus má aj diagnostickú funkciu. Tiež sú tam názory psychológov, história atď. Nečakajte však žiadne strašidelné story o exorcizme, je tam asi jedna alebo dve, ktorých sa zúčastnila ako „divák“ sama autorka a ani to nie je nejaký prehnaný brutál, ako vo filmoch.

My, deti ze stanice ZOO - Christiane F. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Prečo som si ju vybrala?
Pretože som videla film a kniha je vždy lepšia. Náhodou ju mala jedna kamarátka a požičala mi ju, keď sme sa bavili o tom filme.
Tiež kniha z kategórie „veci, o ktorých viem niečo len veľmi hmlisto a chcem vedieť viac“.

Aká bola?
Drsná a realistická. Ide o skutočný príbeh, ktorý píše hlavná postava knihy (aj filmu). Je o dievčati, ktoré sa v 13tich rokoch stalo závislé na heroíne, čo bolo v tom čase v Berlíne, kde žila, celkom normálne. Ako sa k nemu dopracovala (prešla najprv ľahšími drogami), ako tam vtedy ona aj jej rovesníci fungovali, že robili prostitúciu, aby si zarobili na drogy, ako sa niekoľko krát snažila liečiť a niekoľkokrát neúspešne, ako okolo nej zomierali iné deti a mladiství na predávkovanie a podobne.
Keď som dočítala túto knihu, povedala som si, že som rada že som vyrastala tak, ako som vyrastala. A že sa takéto veci odo mňa držali ďaleko...

Kniha V dobrom aj zlom a ešte v horšom – AVON - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Prečo som si ju vybrala?
Pretože sú to skutočné príbehy žien, ktoré boli alebo sú týrané. Tiež kniha, ktorá som si myslela, že mi niečo dá. Možno aj nejaký mier v duši, pretože aj keď nie až tak celkom, ale tiež som medzi ne chvíľu patrila.
Toto je kniha z kategórie „téma, o ktorej viem viac, zaujímajú ma nové pohľady na vec, vysvetlenia a dôvody“.

Aká bola?
Miestami drsná, veď čo iné by človek čakal. Pamätám sa, že pri jednom z tých príbehov som sa aj rozplakala. Určite je to silný zážitok, veď tú knihu napísal život. Alebo možno len pre mňa to bol silný zážitok. A pre iné baby, ktoré si vedia veľmi realisticky nejaké z tých situácií predstaviť.

Tejto knihe som tu venovala aj jeden blog, kedy som chcela dať dievčatám a ženám naznámosť, že je to určite kniha, ktorú sa oplatí si prečítať. Do budúcnosti. Pre istotu. Nikto nevie, koho v živote stretne a v tej knihe sú aj užitočné informácie na pomoc tým, ktorí to potrebujú, čo majú robiť a kam sa môžu obrátiť. Už som ju požičala dvom kamarátkam a mienim v tom pokračovať.

Kniha Muži sú z Marsu, ženy sú z Venuše – John Gray, Ph. D. - - - - - - - - - - - -

Prečo som si ju vybrala?
Ani nie tak ja som si vybrala ju, skôr ona si našla mňa...v čase, keď som mala problémy s partnerom a vyplakávala som na kamarátkinom ramene, požičala mi asi desať kníh a táto bola jednou z nich. Mrzí ma, že som ju nezačala čítať ako prvú.
Tiež kniha z tematiky, o ktorú sa veľmi zaujímam, čiže som v nej hľadala nové poznatky a pohľady.

Aká bola?
Asi ju viacerí z vás poznajú. Tí, ktorí ju nepoznajú, ja ju určite odporúčam.

Kto chce popierať, že ženy a muži rozmýšľajú inak, vyjadrujú sa inak, očakávajú a potrebujú v živote a vzťahu niečo iné, nech sa páči. Ale ja s tým nesúhlasím.

Nie je to žiadny „návod“, ani jednostranne zameraná psychológia(tým mám na mysli, že nie je mierená ani voči ženám, ani voči mužom). Cieľom autora je skôr to, aby si partneri vedeli dávať navzájom to, čo potrebujú, aby si rozumeli, aby vedeli rešpektovať to, čo je tomu-ktorému pohlaviu(alebo človeku) vlastné. Táto kniha by nemala byť „návodom“. Nemali by ste svoje správanie zmeniť o 180° hneď, ako ju dočítate. Skôr by vám mala pomôcť porozumieť. Potom už na svoj vlastný návod prídete aj sami.

Sú v nej popísané chyby, ktoré robia ženy voči mužom a muži voči ženám, prečo sú chybami a ako by to mohli skúsiť robiť lepšie. Prečo ich druhá strana vníma ako chybu, prečo sa správa, ako sa správa. Veľa z toho, čo popísali o ženách, že ako veci berieme, na mňa sedelo. Veľa chýb, ktoré robia ženy voči mužom na mňa sedeli tiež. A preberala som niektoré veci z knihy, ktoré ma zaujali, aj s niekoľkými kamarátmi a kolegami, tiež s partnerom. Veľa chlapov pritakávalo, že to na nich sedí taktiež.
Paradox na tom je to, že som vedela o veľa veciach, že chlapov rozčuľujú, ale nerozumela som prečo. A presne aj týmto sa kniha zaoberá – pretože ženy (rovnako aj muži) robia niektoré veci, ktoré by chceli, aby robila druhá strana im. Považujú ich za správne a potom nerozumejú, prečo to druhé pohlavie nielen neprijíma, ale dokonca ho to hnevá.

V skratke, táto kniha vám dodá chýbajúce časti puzzlí, keď viete, že sa niečo deje pri interakcii pohlaví, ale neviete prečo. Mne rozhodne dala nové poznatky a stojím si za tým, že je to najlepšia „komerčná“ psychológia a kniha, ktorá sa zaoberá vzťahmi, ktorú som doteraz čítala.

Kniha Jak funguje sex? - Sharon Moalem - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Prečo som si ju vybrala?
Samozrejme, že už nejaký ten piatok viem, ako funguje sex Zaujala ma svojim popisom na obálke, na ktorom sa písalo, ako sa autor pozerá na tematiku veľmi zoširoka. Vybrala som si ju jednoducho preto, lebo som usúdila, že je to kniha, ktorá by mi mohla niečo nové dať, aj keď o túto tematiku sa tiež veľmi zaujímam.

Aká bola?
Kniha sa zaoberá „sexom“ veeeeeeľmi zoširoka. Až tak, že jedna kapitola bola venovaná iba dospievaniu chlapcov, jedna iba dospievaniu dievčat, ďalšie napríklad tomu, prečo sa nám druhý človek páči, ako fungujú procesy v tele (ktoré majú niečo spoločné so sexualitou, tehotenstvom, príťažlivosťou atp.), prečo si vyberáme toho, koho si vyberáme, ako ovplyvňuje u žien ich cyklus výber partnera, ako funguje láska na „chemickej“ rovine, tiež homosexualitu, pohlavné choroby – ako sa rozširujú, odkiaľ prišli, ako sa správajú, čo môžu spôsobiť...tiež rozoberali všetky možné problémy a odchýlky „od normálu“, či už v rámci dospievania, rozmnožovania, vývinu, výberu partnera, sexu atď.

Samozrejme, je v nej rozobraný aj sex na drobné, k tomu sa však dopracujete až v nejakej 4-5 kapitole. Od ženského a mužského orgazmu, ejakulácie, ako to všetko funguje, z čoho sa tie-ktoré tekutiny skladajú, čo ovplyvňuje ich kvalitu....je tam rozobraná plodnosť, aj neplodnosť, aj tehotenstvo, aj antikoncepcia, dokonca aj to, že aj niektoré zvieratá používajú prírodnú antikoncepciu a prečo to robia. Informácie sú podávané na základe prieskumov, výskumov, faktov. Nečakajte porno, žiadne zaobalenia, sú to proste fakty.
Určite veľa vecí viete, hlavne ak ste už dospelí, o sex sa zaujímate a praktizujete ho, sem tam o ňom niečo čítate. Myslím si však, že je to rozhodne kniha, ktorá dá KAŽDÉMU nejaké nové poznatky.


Kniha Netrápte sa pre maličkosti ...lebo všetko sú maličkosti – Richard Carlson

Prečo som si ju vybrala?
Túto knihu som si kúpila dnes. Neverím na náhody a keď som zablúdila do Panta Rhei, ani neviem prečo, pri prechádzaní pomedzi knihy ma zaujala. Keď ma zaujal jej titul a rozhodla som sa kúpiť si ju, myslela som skôr na niekoho iného, komu by sa zišla, ale chcem si ju prečítať najprv ja, potom ju tej osobe požičiam. A možno aj viacerým.
Tento typ kníh, ktoré neviem, ako mám nazvať, ma zaujíma už dlhšie. Knihy, ktoré majú ukázať iný uhol pohľadu na život, ktoré majú pomôcť, aby človek prežil svoj život plnohodnotnejšie a viac s ľahkosťou a aby si ho vedel užívať. Teší ma, že z toho, čo som sa zatiaľ dočítala zisťujem, že väčšinu vecí sa snažím praktizovať a nachádzam sa v odporúčaniach, čo robiť, aby sme si život viac užívali a neznepríjemňovali ho ostatným. A veľa z toho, čo som zatiaľ prečítala, hovorím často tej osobe, ktorej chcem knihu požičať. Takže mám radosť. Ale už som našla aj niečo, čo možno zmení pohľad na svet trochu aj mne Dúfam, že tam toho bude viac.
Veta z obálky, ktorá ma veľmi zaujala: „(Táto kniha) zdôrazňuje, aké dôležité je plne sa sústrediť na prítomnú chvíľu a vychutnať si každý okamih života, pretože žiadny sa už nezopakuje v rovnakej podobe, ako práve teraz.“

Aká bola napíšem, keď dočítam

 Recenzia
Komentuj
 fotka
georg21  25. 2. 2014 18:26
O jednom z najznámejších slovenských exorcistov:

Screenshot



A jeho kniha :letim:
» www.hlavnespravy.sk/tip-na-knihu-ke...
 fotka
motovidlo323  17. 4. 2020 16:13
Už si ju dočítala?
Napíš svoj komentár