Máme čiernu guľu (ČG), ktorá sa nedá roztopiť. Nachádza sa v dutej guli(DG), ktorá je zvnútra celoplošne osvetlená. ČG je presne v strede DG. Svetlo v DG bolo doteraz vypnuté. Teraz ho zasvietime, a n
nie.... nebude vrhat tien.... ak je DG celoplosne osvetlena tak ČG nebude vrhat tien.... ak by bol zdroj svetla niekde inde na jednom mieste tak tien urcite bude..... a daky fyzikalny zakon alebo teda vysvetlenie urcite bude ale sa nikomu nechce rozmyslat asi .... ani mne
Ako ti to len vysvetliť chlapče. Keďže celý povrch vyžaruje rovnomerné svetlo tak tam tieň nemôže byť proste. Keby si osvetlil jednu časť silnejším a druhú časť slabšie tak vetdy by ten tieň vrhalo.
podľa mňa čierna guľa bude vrhať tieň rovnomerne po celej ploche svietiacej gule, no pretože tá svietiaca guľa sama svieti, bude vrhať svetlo aj na ten tieň, preto je tieň čiernej gule v podstate nepozorovateľný.
A ešte k tomu prečo tá guľa musí byť čierna. Čierna farba pohlcuje svetlo a neodráža ho. Keby bola tá guľa biela tak by mohli byť niektoré časti gule byť osvetlené nerovnomerne kvôli nerovnosti objektu.
pawlo vies ja len by som rad keby som mal 100% istotu ze to nejak bude, nejaky zakon ktory to dokaze, nieco proste co by ,,povedalo" ze proste nebude to vrhat tien. akoze beriem, ze mozno to tak nebude, ale kedze nie je mozne to na zemi zrobit, nemozes si byt 100% isty
@9 tak po prve som po narocnom dni nie to este aby som rozmyslala, po druhe.. mozno keby som poznala niektore zakonitosti vedela by som ti to povedat...... urcite zalezi od mnozstva osvetlenia.... a nedokazem ti to vysvetlit jednoducho len tak z hlavy, potrebovala by som poznat par vzorcov, najlepsie by vsak bolo vyskusat to.....
@12 - Aj by som ti to vysvetlil keby sa mi teraz chcelo rozmýšľať - choď do knižnice a požičaj si tam niečo o optike a čítaj keď chceš vedieť niečo viac
na zemi sa to neda zrobit pretoze neexistuje kov, ktory by sa neroztopil,pripadne nevznietil alebo ktory by vplyvom tepla nemenil svoj objem, tvar...teda aspon ja nepoznam
Tien nie je podmienka vzniku svetla a kedze kazdy bod DG svieti, svetlo dopada aj na kazdy bod ČG a pokial v medzipriestore nie je nejaka prekazka nevznikne ziadny typ tiena dufam ze som nepovedal nejaku blbost
@26 elektrická energia sa mení na energiu svetelnú. V ideálnom svete s ideálnou čiernou guľou a ideálnou svietiacou guľou, by sa všetka el. energia premenila na svetlo bez tepelných strát
Aha ty si si asi pomylil pojem "osvetlena" so zdrojom svetla. Ked sa povie osvetlena, tak znamena ze na nu dopadaju svetelne luce(svetlo), a nie ze vyzaruje svetelne luce.
Pokial zdroj svetla je KAZDY bod DG a luce(pokial maju vsetky rovnake parametre) smeruju do stredu gule, tak vsetky luce dopadnu na ciernu gulu rovnomerne, a nema kde vzniknut tien.
A naco chces na to fyzikalne zakony? Sak sa poobzeraj okolo seba Predstav si ze mas tu CG osvetlenu bodovym svetlom a gula vrha tien. Potom na ten tien zasviet baterkou. A co sa stane? Tien zmizne. A preco? Lebo miesto kde bol tien, a teda kde gula branila svetlu preniknut je teraz osvetlovane inym zdrojom svetla, a to iste sa stane aj v tej dutej guli, ani by nemusela byt uplne v strede. Teda, to je moj laicky nazor.
cierna gula, kedze je osvetlena, tak definitivne bude vrhat tien a to po celej ploche, kedze je osvetlena z kazdeho mozneho uhla. ale kedze zaroven duta gula je osvetlena po celej ploche/vyzaruje po nej, tak ten tien zaroven zanika
48. nieco ako "najmensia jednotka casu" vo fyzike, ani v realnom praktickom zivote neexistuje. Je to len vymysel 15 rocneho chalana s bujnou fantaziou, tak to netreba brat do uvahy.
Co by to bolo? t=0,0000..(nekonecno nul)..0001 sekund taka hodnota by sa nedala pouzit v ziadnom fyzikalnom vztahu, a myslim ze ani celkovo v matematike nie.
@49 mas pravdu, tym som len chcel povedat, ze sa cela vnutorna plocha DG rozsvieti v jednom okamihu (nevedel som ci to zohraje nejaku ulohu, ked sa bude postupne rozsviecovat)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
55 komentov
Kde sa PRESNE nachadza zdroj svetla, a ktorymi smermi idu luce?
podľa mňa ak by bola v ČG dierka (tj rúrka, cez ktorú by presvitalo) tak by sa zmenilo dosť ....
hmm neuvedomil som si ze by to zohravalo nejaku ulohu
Samozrejme ... A rovnako aj keby tam bola héliová bublina
Nooo, pri ideálnej guli by hádam zmenil len polomer gule, tvar by ostal guľový, nie?
Nooo, nie je to tak náhodou?
Pokial zdroj svetla je KAZDY bod DG a luce(pokial maju vsetky rovnake parametre) smeruju do stredu gule, tak vsetky luce dopadnu na ciernu gulu rovnomerne, a nema kde vzniknut tien.
Za inych podmienok, je aj ine riesenie.
Pri dokonalej guli by štruktúra musela byť akurátne dokonale guľová ...
Tieň je definovaný ako oblasť, kam priamo nedopadá svetlo zo zdroja. A v tamtej guľôčke dopadá priamo svetlo všade.
tien dopadne na dutu gulu az po tom, ako zhasne, teda vrhne tien po cleej ploche, ale ta uz v tej chvili bude tmava a ten bude nepozorovatelny
Co by to bolo? t=0,0000..(nekonecno nul)..0001 sekund taka hodnota by sa nedala pouzit v ziadnom fyzikalnom vztahu, a myslim ze ani celkovo v matematike nie.
By si sa čudoval, je to zhruba 5,4 e-44 sekúnd, tzv. Planckov čas.
Ale ten plankov cas netreba brat ako nejaky zakon, ale ako teoriu...
A myslim ze da sa vyuzit iba v niektorych castiach fyziky.
ČG NEBUDE VRHAŤ TIEŇ.
Ďakujem za príspevky a za pomoc pri vyriešeni problému, ktorý ma trápil už dlhší čas.