Využitie filozofie ako odbornej činnosti v ďalších oblastiach ľudskej činnosti (okrem filozofie samej) je mnohostranné: spočíva v kritickej analýze myšlienok, teórií, textov, praktík a ich produktov z hľadiska určitých ľudských hodnôt a cieľov, napr. dobrého života a dobre usporiadanej spoločnosti. Filozofia je relevantná pre takmer každú oblasť kultúrneho či vedeckého života, a preto zohrávala a mala by aj ďalej zohrávať jednu z kľúčových úloh pri formovaní, rozvoji a smerovaní spoločnosti.
myslím že v dnešnej dobe je mnohokrát "jedno" čo človek vyštuduje a dokonca je možné niečo dokázať aj bez akéhokoľvek štúdia, čiže takéto fóra sú na dve veci... skôr by som povedala že štúdium filozofie je pre tých ktorých filozofia napĺňa, prvotný cieľ nie je neskôr sa zamestnať ako to a to..
@creeson nieeee len tak je to tam na stránke napísane .... viem že ku každemu odboru je niečo ...
@waagbistritz69 myslím si že u nas na slovensku niečo take uplatnenie asi nemá...skorej ptm ak tak profesor čo to bude dalej učiť tých čo to budu dalej učiť dalších
@miaja ešte NOSku na stredných by mohol učiť ale na to treba určite ešte nejakú psychologicko-sociologicko-ekonomicko-politologicko-právnu nadstavbu neviem
@nikol545 nieee ani nahodou len som si všimol že dosť ľudí na birdzi to asi študuje tak som sa tak zamyslel že kde sa to dá asi využiť a nič mi nenapadlo
Ludia uvedomujete si, do pici, ze ano, vo filozofii aj v psychologii a podobne je dost ludi, ktori to studuju len kvoli titulu alebo aby zabili cas alebo tak?
A ze napriklad clovek, ktory studuje filozofiu na karlovej univerzite je trosku o inom ako v Nitre alebo kde v pekle? (vacsinou)
a ze taky clovek, v idealnom pripade by to malo byt, ma vacsiu inteligenciu ako polka tohto portálu dokopy?
A clvoek, ktory nie je uplne padnuty na hlavu tak studuje sposobom, aby sa mohol aj uzivit takze ak ide inteligentny clovek na filozofiu, pracuje pri tom alebo ma popri tom aj iny obor, s ktorym je jednoduchsie uplatnenie.
Ale ano, pokial sa pohybujete len v kruhoch, kde si ludia robia vysky len preto aby nejake mali, sedia na zadku a hulakaju ako nie je ziadna slusna robota pricom nemaju ziadnu snahu a skoncia prinajlepsom vo fastfoode, tak to mi celkom luto lebo zjavne sa pohybujem v kruhu kde ludia aj premyslaju nad svojou buducnostou...
@sgtsykes sorry dude, len ma obtazuje ked su ludia az prilis zaslepeni tymi idiotmi, co pomaly ani nevedia co studuje, hlavne ze studuju, a potom sa nevedia zamestnat
Napr administrativneho pracovnik podla mna taki ludia su odsudeni na nadviazania prace, ktoru zacali uz na vyske... s takym neistym odborom treba zboerat pradovne skusenosti co najskor a v hocicom urcite...urcote to maju tazsie ako lekari v tomto. Lebo asi som este nevidela: inzerat, zn. Hladame filozofa. Napln prace: filozovanie
filozofia-že to má také uplatnenie max. ako učiteľ, ale zato niekt.odbory na filozofickej ako jazyky majú celkom dobré uplatnenie- učiteľ, prekladateľ alebo vo firme
uz mam plnu rit toho, ako si kazdy vseumel otvara usta na filozofiu, pritom tak maximalne co o danom odbore, resp. celej filozofii vie, je to, ze je sucastou nosky na strednych skolach aj to je ta filozofia taka, ze sa k tomu radsej nevyjadrujem
je to odbor, z ktoreho sice nevychadza ako na pase 90% studentov s uspesnostou na trhu ale ti, ktori ju studuju, pretoze je im blizka, maju na to a chcu sa jej dalej venovat, su dost obrovske kapacity, ktore by hravo a bez problemov zatienili podstatnu a dost velku cast vsetkych tych, ktori tu na filozov najviac hulakaju
@trdelniiiq ty kks normálne sa pýtam úplne že fakt že fakt konkrétne zamestnanie pozíciu čo môže robiť
okrem toho pedagóga dajme tomu
ja som nechcel do nikoho rýpať ja som sa normálne pýtal
napr poznam manika čo vyštudoval filozofiu a asi aj niečo do matematiky a teraz robí doslova povolanie matematika pre optimalizáciu v automatizácii energetike a pod
ale inak som nič iného nepočul ani si neviem predstaviť tak som sa spýtal
@horsiq zavisi od toho, ze kde. ak na slovensku, tak co som sa pytala ludi co to studuju tak prakticky len to ucit dalej. kamarat, co to studuje v UK je v x vyboroch a robi v nejakych niecom pre skolu a proste.... ma sa tam ako vyzit kedze v UK je to vsebecne na vyssej urobni a je tam viac prilezitosti. a potom este zalezi od toho, ci je to cista filozofia alevbo nejaka primes. lebo napriklad s takou politickou filozofiou uz by sa dalo robit nieco viac.
@horsiq ono takto, filozof, akoze taky ozajstny, ze ma na to vystudovat niekde kvalitnu filozofiu, je mozgovo schopny natolko, ze pokojne si najde pracu inde, cize akoze on je zahojeny a popri tom si riesi filozofiu ako konicek, cize keby sme to vzali idealistiky keby studoval len ten, kto ma na to a kto sa tomu naozaj chce venovat tak all in all je filozof aj tak dost pouzitelny a vyuzitelny pre spolocnost, aj ked nie vo svojom obore
@horsiq no ak nebude na akademickej pode a venovat sa vedeckej a publikacnej cinnosti, moze byt podstate v akejkolvek sfere (opakujem, nie na slovensku). Na slovensku sa s cistou filozofiou da vyzit snad len v tej jednej moznosti, ze ostane dalej ucit a pisat.
V zahranici je to omnoho lepsie, pretoze napriklad taky etik (moralna filozofia) moze byt zamestnany cez financny sektor az po zdravotnictvo.
V @44 zase so @ssnehulienka velmi nesuhlasim, pretoze dobri filozofi neriesia filozofiu ako konicek ale venuju sa jej a predovsetkym sa venuju vedeckej cinnosti.
@ssnehulienka@29 "A ze napriklad clovek, ktory studuje filozofiu na karlovej univerzite je trosku o inom ako v Nitre alebo kde v pekle?" Takže ešte raz, komu sa ty navážaš do mesta ?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
52 komentov
Ale nie, ja neviem, ale povedala by som že čokoľvek čo nie je príliš špecifické. Ale môže byť aj špecifické, ak sa v tom vyzná (trebárs programovanie)
Hantlagera na stavbe
Pestúnku v jasliach
Jehovistického agitátora
maybe
Ty budeš asi tiež z toho budiškničemu "odboru" ...čo?
@waagbistritz69 myslím si že u nas na slovensku niečo take uplatnenie asi nemá...skorej ptm ak tak profesor čo to bude dalej učiť tých čo to budu dalej učiť dalších
ale to bol už riadny pánko a ako nám sám povedal niekoľko krát fakt to robil len preto že ho to bavilo
akoze takto, s filozofiou mozes takzhruba ze ucit ju dalej.
ale ludia, ktorych poznam a idu ju studovat alebo ju studuju tak normalne pracuju v oblasti, ktora ich slusne uzivi.
Inak, ono ako uz jeden pan filozof uspesne dokazal, pre filozofa nie je tazke zarobit, len to nema za potreby...
Ludia uvedomujete si, do pici, ze ano, vo filozofii aj v psychologii a podobne je dost ludi, ktori to studuju len kvoli titulu alebo aby zabili cas alebo tak?
A ze napriklad clovek, ktory studuje filozofiu na karlovej univerzite je trosku o inom ako v Nitre alebo kde v pekle? (vacsinou)
a ze taky clovek, v idealnom pripade by to malo byt, ma vacsiu inteligenciu ako polka tohto portálu dokopy?
A clvoek, ktory nie je uplne padnuty na hlavu tak studuje sposobom, aby sa mohol aj uzivit takze ak ide inteligentny clovek na filozofiu, pracuje pri tom alebo ma popri tom aj iny obor, s ktorym je jednoduchsie uplatnenie.
Ale ano, pokial sa pohybujete len v kruhoch, kde si ludia robia vysky len preto aby nejake mali, sedia na zadku a hulakaju ako nie je ziadna slusna robota pricom nemaju ziadnu snahu a skoncia prinajlepsom vo fastfoode, tak to mi celkom luto lebo zjavne sa pohybujem v kruhu kde ludia aj premyslaju nad svojou buducnostou...
uz mam plnu rit toho, ako si kazdy vseumel otvara usta na filozofiu, pritom tak maximalne co o danom odbore, resp. celej filozofii vie, je to, ze je sucastou nosky na strednych skolach aj to je ta filozofia taka, ze sa k tomu radsej nevyjadrujem
je to odbor, z ktoreho sice nevychadza ako na pase 90% studentov s uspesnostou na trhu ale ti, ktori ju studuju, pretoze je im blizka, maju na to a chcu sa jej dalej venovat, su dost obrovske kapacity, ktore by hravo a bez problemov zatienili podstatnu a dost velku cast vsetkych tych, ktori tu na filozov najviac hulakaju
okrem toho pedagóga dajme tomu
ja som nechcel do nikoho rýpať ja som sa normálne pýtal
napr poznam manika čo vyštudoval filozofiu a asi aj niečo do matematiky a teraz robí doslova povolanie matematika pre optimalizáciu v automatizácii energetike a pod
ale inak som nič iného nepočul ani si neviem predstaviť tak som sa spýtal
V zahranici je to omnoho lepsie, pretoze napriklad taky etik (moralna filozofia) moze byt zamestnany cez financny sektor az po zdravotnictvo.
V @44 zase so @ssnehulienka velmi nesuhlasim, pretoze dobri filozofi neriesia filozofiu ako konicek ale venuju sa jej a predovsetkym sa venuju vedeckej cinnosti.
nie takto, nechytam sa co hovoris*?