Ahojte kamaráti
Tentokrát je otázka úplne jasná:
Aké plemeno psa sa vám páči viac? Papillon, alebo šeltia?
Obrázky dám do prvého komentu, povahu si kľudne keď tak poggoglite
(je mi jasné, že tie plemená sú dosť odlišné, ale otázka stále ostáva.. veď.. práve preto!)
A keď je niečo podobné niektorému z nich, čo sa Vám páči viac (a nie je to príliš veľké lvl kólia a labrador) tak šupnite do komentu
Och bože, ty si úžasná!!! Dať 2 moje najobľúbenejšie plemená do jednej ankety! Už len borderka mi tam chýba. Mala som 14 rokov úžasnú šikovnú milú neskutočne prítulnú papillonku plnú energie a nadšenia zo života, s ktorou som sa venovala aj výcviku, agility, iným športom... A v budúcnosti snívam o šeltinke.
Ale teda rozhodnúť sa neviem. Malý kontinentálny španiel aj sheltlandský ovčiak sú veľmi podobné plemená v tom, že sú hrozne ľahko cvičiteľné, jedny z najinteligentnejších plemien čo sa týka pracovnej inteligencie psov (ochoty pracovať s človekom), baví ich to neuveriteľne, je to pre nich hra, milujú pohyb, sú plné energie a naviazané na majiteľa. Dokonalé plemená pre mňa. Borderky sú tiež úžasné, ale tú by som si dovolila asi len so záhradou...
Tu sú moje stránky venované malým kontinentálnym španielom - je tam všetko cez históriu, povahu, staroslivosť, výchovu, výcvik, literatúru a mnoho ďalšieh » papillony.webnode.sk/...
@kerrang Myslíš šeltinku? ...Och a keby som tak raz mala niekedy aspoň taký "mini modulový domček" so záhradkou, tak borderku by som si určite zaobstarala a venovala sa s ňou agility Neviem si už predstaviť život bez psa, tento rok bol pre mňa utrpenie. Psík spôsobuje toľko radosti, šťastia...
Este dodám, ze ak niekto uväzuje zaobstarať si psíka na agility, tak nie je podla mna lepšej volby ako:
Small - papillon/phalene
Medium - seltia
Large - border collie
(ono preteky su vždy rozdelene do týchto tried podla velkosti psíka)
Samozrejme aj mnoho iných plemien/krížencov, ale tieto splnaju absolútne všetko potrebné na jednotku (telesná stavba, povaha, hravost, pracovna inteligencia, drive, rychlost, energia, absolutna neagresivita, v mnohých chovkach cele generácie, ktoré sa agi uspesne venovali...). Este velmi sa im v tomto vie vyrovnat aj pudel, ktorý ma podobnu povahu aj telesnú stavbu.
Ja ked vidim na ulici seltinku, tak často aj oslovim majiteľa, ze aka je nádherná. Co teda pri mojej povahe musím na to hodne zbierat odvahu naposledy ked som takto oslovila pani s nadhernou zlatou seltiou a ked som dostala zvonenie ju pohladkať, tak sa tak tulila ku mne! To sa nedá ani opisat. Aj ked väčšina seltii (aj papillonov) býva nedoverciva voci cudzim). Fany sa napr. nikomu nedala pohladkať len mne a otcovi. Tak hrozne mi je za nou smutno...
Včera som si este pisala s Annyejnji a keďže možno aj niekto z vas uvazuje nad týmito plemenami, tak sem este skopirujem nejaké info, ktoré môžu tiež pomoct pri rozhodovani
Kedze som vymenovala uz skoro všetky pozitiva oboch (na stránke mam toho este oveľa viac - a takmer všetko okrem výzoru sa týka oboch ras, pretože maju naozaj velmi podobnu povahu a aj zdravotne predispozicie), tak skúsim este negativa, ktoré su ale minimálne. Urcite si treba vyberať psíka zo serioznej chovatelskej stanice, kde su generácie rodičov testovane na niektore zavazne genetické ochorenia a tiež maju PP - ktorý je najvacsou zárukou, ze psík bude zdravý. I ked to platí pre všetky plemena. Treba myslieť na to, ze maju nesmierne citlivú povahu. Preto pri výcviku k nim treba zaujat iny postoj, ako u mnohých iných plemien, založený vyhradne na motivácii a hre (mam to detailne rozpisane aj na mojom webe). Akékoľvek tvrdsie zaobchádzanie ci aj mala chyba, zla skusenost a pod. môžu viest aj k celozivotnej traume a poruche správania (tým ale nemyslím agresivitu, skôr strach z niečoho a pod.) Su neuveritelne naviazani na ludi a trpia, ked su sami. U papillona je trochu nevyhodou tiež to, ze male dieta mu môže ľahko nechtiac ublížiť (ma extrémne krehku stavbu tela a môže tak dojst k nechcenemu ublizeniu a naslednej traume). Moja malinka nemala rada deti do troch rokov, lebo boli na nu moc hrr. U seltie je to sice podobne, ale stavbu tela ma o niečo pevnejsiu. Este co mi tak v rychlosti napadá, seltiu treba od šteniatka ucit, aby nestekala, pretože ma neuveritelne silný štekot a steká skoro neustále
, ale to by asi nevadilo, keďže bývate v dome. Agresivita u týchto plemien je prakticky nulova, v standarde uplne nepripustna. Preto obvykle velmi dobre vychadzaju s inymi psami, nestekaju a nevrcia na inych psov ani na ludi. Moja napr milovala akychkolvek psov a vydrzala sa s nimi hodiny nahanat az do nejakych 8 rokov. Napriek tomu ale maju tendenciu strazit byt/dom, ale tak to je prirodzene. Taktiež potrebujú veľké množstvo pohybu a zamestnanie "mysle" - výcvikom, aportovanim, hrami, športom... Moja Fany bola úplný blazon do aportovania cely život.
@azizi Áno šeltinku, však za to som hore hlasoval.. ...tak my aj máme, len mám obavy, že 5 árov pozemku je už na takú borderku málo ...nechcem ju nejako trápiť, aj keď chodil by som určite s ňou na prechádzky sa prejsť ...predsalen je to ovčiarsky pes ...však ty máš psa, nemáš? ...zomrel?
@kerrang jej ja sa tak teším vzdy, ked spoznam niekoho kto má/plánuje sheltiu ...my mame tiež pozemok s obrovskou zahradou (v BA), ale je to komplikovane kvôli tete, ktorá je tiež ciastkovy vlastnik a nevieme sa s nou uz rok vôbec skontaktovať :/ Tak ja si tak predstavujem, ze mne by uplne stacil len kúsok tej zahrady a malinky nízkoenergetický domcek, ale tak to je vo hviezdach momentálne... Šteniatko seltie uz mam aj zajednane od úžasnej chovatelky (resp z jej odchovov), ktorá sa seltiam aj agility a chovu venuje uz 20 rokov (chodili sme spolu aj na cvicak, takže sa poznáme osobne).
Ja keby som sa mohla venovať výhradne psom, tak uz mam dávno papillona, seltiu a borderku. Zial nejde to teraz Ale verím, ze snad do 2 rokov si sheltiu zaobstarám.
Este sa ti chcem moc ospravedlnit, prepáč ze som neodpísala na TS, ale myslím na to uz dlho a urcite odpisem cim skor
U Faničky som zatiaľ v takej faze, ze o tom nedokážem rozpravat/pisat, prepáč mi prosim Aj preto som to tu doteraz nikdy nespomínala, len ked na tom bola velmi zle.
@kerrang Ak borderka ma dostatok pohybu (tým myslím naozaj obrovsky dostatok), tak moze byt aj v byte. Ja by som si vsak (aspoň v terajsej mojej situacii) na borderku netrufala, prave kvôli tej extremnej energii a vyzadovaniu pohybu... Sheltia je uzasne plemeno tiež, taktiež je to ovciarske plemeno zvyknuté na spoluprácu s ludmi, naviazane na ludi... Tie rozdiely zas nie su tak veľké medzi nimi
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
20 komentov
Tentokrát je otázka úplne jasná:
Aké plemeno psa sa vám páči viac? Papillon, alebo šeltia?
Obrázky dám do prvého komentu, povahu si kľudne keď tak poggoglite
(je mi jasné, že tie plemená sú dosť odlišné, ale otázka stále ostáva.. veď.. práve preto!)
A keď je niečo podobné niektorému z nich, čo sa Vám páči viac (a nie je to príliš veľké lvl kólia a labrador) tak šupnite do komentu
» encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn%3A...
Ale teda rozhodnúť sa neviem. Malý kontinentálny španiel aj sheltlandský ovčiak sú veľmi podobné plemená v tom, že sú hrozne ľahko cvičiteľné, jedny z najinteligentnejších plemien čo sa týka pracovnej inteligencie psov (ochoty pracovať s človekom), baví ich to neuveriteľne, je to pre nich hra, milujú pohyb, sú plné energie a naviazané na majiteľa. Dokonalé plemená pre mňa. Borderky sú tiež úžasné, ale tú by som si dovolila asi len so záhradou...
» papillony.webnode.sk/...
Small - papillon/phalene
Medium - seltia
Large - border collie
(ono preteky su vždy rozdelene do týchto tried podla velkosti psíka)
Samozrejme aj mnoho iných plemien/krížencov, ale tieto splnaju absolútne všetko potrebné na jednotku (telesná stavba, povaha, hravost, pracovna inteligencia, drive, rychlost, energia, absolutna neagresivita, v mnohých chovkach cele generácie, ktoré sa agi uspesne venovali...). Este velmi sa im v tomto vie vyrovnat aj pudel, ktorý ma podobnu povahu aj telesnú stavbu.
Kedze som vymenovala uz skoro všetky pozitiva oboch (na stránke mam toho este oveľa viac - a takmer všetko okrem výzoru sa týka oboch ras, pretože maju naozaj velmi podobnu povahu a aj zdravotne predispozicie), tak skúsim este negativa, ktoré su ale minimálne. Urcite si treba vyberať psíka zo serioznej chovatelskej stanice, kde su generácie rodičov testovane na niektore zavazne genetické ochorenia a tiež maju PP - ktorý je najvacsou zárukou, ze psík bude zdravý. I ked to platí pre všetky plemena. Treba myslieť na to, ze maju nesmierne citlivú povahu. Preto pri výcviku k nim treba zaujat iny postoj, ako u mnohých iných plemien, založený vyhradne na motivácii a hre (mam to detailne rozpisane aj na mojom webe). Akékoľvek tvrdsie zaobchádzanie ci aj mala chyba, zla skusenost a pod. môžu viest aj k celozivotnej traume a poruche správania (tým ale nemyslím agresivitu, skôr strach z niečoho a pod.) Su neuveritelne naviazani na ludi a trpia, ked su sami. U papillona je trochu nevyhodou tiež to, ze male dieta mu môže ľahko nechtiac ublížiť (ma extrémne krehku stavbu tela a môže tak dojst k nechcenemu ublizeniu a naslednej traume). Moja malinka nemala rada deti do troch rokov, lebo boli na nu moc hrr. U seltie je to sice podobne, ale stavbu tela ma o niečo pevnejsiu. Este co mi tak v rychlosti napadá, seltiu treba od šteniatka ucit, aby nestekala, pretože ma neuveritelne silný štekot a steká skoro neustále
, ale to by asi nevadilo, keďže bývate v dome. Agresivita u týchto plemien je prakticky nulova, v standarde uplne nepripustna. Preto obvykle velmi dobre vychadzaju s inymi psami, nestekaju a nevrcia na inych psov ani na ludi. Moja napr milovala akychkolvek psov a vydrzala sa s nimi hodiny nahanat az do nejakych 8 rokov. Napriek tomu ale maju tendenciu strazit byt/dom, ale tak to je prirodzene. Taktiež potrebujú veľké množstvo pohybu a zamestnanie "mysle" - výcvikom, aportovanim, hrami, športom... Moja Fany bola úplný blazon do aportovania cely život.
Ja keby som sa mohla venovať výhradne psom, tak uz mam dávno papillona, seltiu a borderku. Zial nejde to teraz Ale verím, ze snad do 2 rokov si sheltiu zaobstarám.
Este sa ti chcem moc ospravedlnit, prepáč ze som neodpísala na TS, ale myslím na to uz dlho a urcite odpisem cim skor
U Faničky som zatiaľ v takej faze, ze o tom nedokážem rozpravat/pisat, prepáč mi prosim Aj preto som to tu doteraz nikdy nespomínala, len ked na tom bola velmi zle.