Myslíte si že cirkev urobila za celú svoju históriu viac dobrého ako zlého? (1. koment)
Marjy77
Odozva
-
Áno, urobila výrazne viac dobrého
-
Áno, urobila viac dobrého
-
Tak pol na pol
- Blackfog
- , Mariquittka
- , Limitles
- , Tommyhot
-
Nie, urobila viac zlého
- Kassiar
- , Mayo911
- , Delica
- , Tomas
- , Feelagain
- , Wewo
- , Nicmanenapada
- , Plavam_zivotom
-
Nie, urobila výrazne viac zlého
- Staphylococcus
- , James98
- , Thunderstorm
- , Luminita
- , Darkpassenger
- , Hel14
- , Cinko
- , Slackerbitch
- , Acvd43xa7w
- , Darksider96
- , Annyejnji
- , Ladydoga
- , Gothicpoethic
- , Salora
- , Oiquell77
- , Livre
- , Wistingher
- , Matthewp
-
Neviem sa vyjadriť
-
Vyjadrím sa v komente
-
-
-
Tak pol na pol
-
Nie, urobila viac zlého
-
- Staphylococcus
- , Thunderstorm
- , Luminita
- , Hel14
- , Slackerbitch
- , Acvd43xa7w
- , Annyejnji
- , Ladydoga
- , Gothicpoethic
- , Livre
-
Neviem sa vyjadriť
-
Vyjadrím sa v komente
-
-
-
Tak pol na pol
-
Nie, urobila viac zlého
- Kassiar
- , Mayo911
- , Tomas
- , Wewo
- , Nicmanenapada
-
- James98
- , Darkpassenger
- , Cinko
- , Darksider96
- , Salora
- , Oiquell77
- , Wistingher
- , Matthewp
-
Neviem sa vyjadriť
-
Vyjadrím sa v komente
Názory k téme
21 ročné dievča
Wilderland
30 ročný muž
Nitra
26 ročná žena
33 ročný muž
Bratislava
Ale tak stále platí to klišé, ale neni to až tak klišé, je to pravda, že veriť môžeš aj bez cirkvi. Ano, je to tak. Aj ja som napr. dobrý príklad lebo k tomu už dlho smerujem. Ale uvedomujem si, že to by som musel byť oveľa menej kkt ako som teraz. Menej nadávať a správať sa normálne. Možno od Nového roka no. A tak si všímam, že čím akože bližšie mám k viere tým viac nadávam atď. A to akože neviem už aká je korelácia.
28 ročný muž
V tvojej hlave
21 ročné dievča
Wilderland
hrá sa, že má 1 rok
Rainbow
21 ročné dievča
Wilderland
25 ročný muž
Underworld
25 ročný muž
Underworld
22 ročné dievča
23 ročný chalan
24 ročný chalan
Bratislava
Ale proste to je iba myšlienková sekta, ktorá hovorí a robí to čo má napísané a čo je v jej záujmoch. To, že to niekomu pomôže, alebo niekto ich považuje za dokonalých a správnych, duševne vyrovnaných a podobné kecy je vecou jeho nedostatočnej znalosti problematiky. Čo myslíte že kto sa dáva k cirkvi... rôzni takí "mimoni" a ľudia čo sú často sami v živote, tak idú do kolektívu a uveria tomu a zasvetia tomu život ako sa hovorí.
Nuž a tak je.
Na tom nič zlé nie je.
Ale čo je na tom najpodlejšie, že prezentujú svoje myšlienky ako pravdu. Nie ako teóriu. Ale pravdu. Pravda bez dôkazov zostane vždy len hypotézou.
33 ročný muž
Bratislava
25 ročný muž
Underworld
23 ročný chalan
Takze inak.
Vies vela, jasne, mas nastudovane... ale modlil si sa niekedy k bohu tak intenzivne ze ti az slzy tiekli ? Ta emocia, ta absencia rozumu v samotnom akte, ked sa clovek odovzdava bohu, to je to, co dnesni ludia nedokazu.
Existuje jeden giganticky svet, neviditelny, ktory ponuka cirkev, a ten robi to dobre... to co prevazi vsetky hriechy ciekvi. Neda sa to vyslovit, da sa to citit. A to na omsi ucia ludi.
33 ročný muž
Bratislava
33 ročný muž
Bratislava
23 ročný chalan
Dnesni ludia tuto schopnost povacsinou nemaju. Nasa doba je prilis rozumova. Preto cirkev stratila svoje mocenske postavenie.
Je to prave exakticky stav, co je najvacsou “zbranou” cirkvi
A tou zbranou siria dobro. To si myslim ja.
25 ročný muž
Underworld
Krestania: "Biblia ma pravdu, lebo to povedal Boh. A Boh ma pravdu, lebo to tvrdi Biblia"
Toto prekukne aj dieta (hehe)
25 ročný muž
Underworld
33 ročný muž
Bratislava
33 ročný muž
Bratislava
25 ročný muž
Underworld
mohli opisat takto tie veci a napisat nieco take komplexne, prepracovane, vznesene a pripominajuce nieco priam z ineho sveta.
25 ročný muž
Underworld
25 ročný muž
Underworld
Ved to robia aj ateisti (hehe) A presne tak (thumbs) Pravda bez dokazov zostane vzdy len hypotezou, takze to plati aj pre tvoju ideologiu :smile:
25 ročný muž
24 ročný chalan
Bratislava
Ateisti sú proste tí, ktorí neveria v to, čo hlásajú iné sekty resp. náboženstvá. A je jedno ako je ktoré rozšírené.
Ateista neznamená, že ničomu neveríš. Nikomu neveríš. Že nie si dobrý človek.
Pravda bez dôkazov zostane vždy len hypotézou. A tých dôkazov sa proti tomu čo hlásala (podotýkam kresťanská, lebo je ich xy na svete) cirkev už prinieslo obrovské množstvo. Dnes už je dokonca schopná verejne hlásať podporu používaniu antikoncepcie a kondómov.
Jednoducho reaguje na súčasnosť. Keby cirkev bola celú svoju existenciu v režime takom ako ju poznáme dnes v európe. Tak by nebol problém de facto. Ale je to stále tá istá cirkev, stále tá istá ideológia, ktorá zničila životy nespočetného množstva ľudí. Viedla ich do vojen, ničila popri tom, žiadne zľutovanie, samozvanci sa schovávali za vôľu božiu tak ako aj dnes sa schovávajú za kresťanstvo, národ a pomoc dôchodcom politici. Lenže vtedy kvôli nim umierali milióny za pár dní kvôli jednému rozhodnutiu namysleného dediča trónu.
25 ročný muž
Underworld
Ako to, že nikomu nič nepchá? Ja vidím neustále nejakého ateistu, ktorý svoj svetonázor pchá veriacím. Robí si sradnu z veriacích, zosmiešňuje ich a pod. Navyše rovnako ani teizmus nie je konkrétna frakcia, náboženstvo či skupina. Samotné myšlienkové prúdy ktoré zobrali ideu Boha ako napr. kresťanstvo a uspôsobili si ju na svoju predstavu nehovoria nič o podstate danej myšlienky a jej váhy pri skúmaní, či existuje bytosť, alebo bytosti ktoré nás presahujú a môžu vplývať na náš svet. A ateista je tiež veriací. Aj základ ateizmu pozostáva zo subjektívnej viery a predpokladov, nie objektívnej pravdy ktorá by sa mohla podávať ako hotová skutočnosť, čo si v rámci ateizmu vyžaduje určitú pokoru. Rovnako ako kresťania, tak ani ateisti nevedia ako to naozaj je, pokiaľ nie sú gnostickí ateisti. A tým pádom keď gnostickí ateista kritizuje gnostického teistu, tak robí tú istú chybu ktorú v podstate sám kritizuje.
"Jednoducho reaguje na súčasnosť. Keby cirkev bola celú svoju existenciu v režime takom ako ju poznáme dnes v európe. Tak by nebol problém de facto. Ale je to stále tá istá cirkev, stále tá istá ideológia, ktorá zničila životy nespočetného množstva ľudí. Viedla ich do vojen, ničila popri tom, žiadne zľutovanie, samozvanci sa schovávali za vôľu božiu tak ako aj dnes sa schovávajú za kresťanstvo, národ a pomoc dôchodcom politici. Lenže vtedy kvôli nim umierali milióny za pár dní kvôli jednému rozhodnutiu namysleného dediča trónu."
Nepleť si teizmus a konkrétne náboženské systémy. To je ako keby som vybral náhodnú ateistickú skupinu ľudí a na základe nej kritizoval celý ateizmus. Čo je samozrejme v určitej miere manipulácia. Protirečíš si a neuvedomuješ si vlastnú zaujatosť v tomto smere. Veľa inteligentných a vzdelaných ľudí verí v Boha, podobne ako aj neverí. Preto nazývať všetkých ktorí veria v Boha hlupákmi, alebo ľudí ktorí jednoducho proste uverili hlúposti je subjektívny názor ateistu. Nevidíš do ich hlavy, pochopenia, realizácií, skúseností.. každý môže hovoriť len za seba. Navyše presne toto si aj niektorí inteligentnejší ateisti než si ty aj uvedomujú a dali by za pravdu mne (letim)
25 ročný muž
Underworld
Albert Einstein (1879-1955), najznámejší vedec 20. storočia, dostal Nobelovu cenu za jeho teóriu relativity:
„Keď čítam Bhagavad-Gítu a predstavujem si ako Boh stvoril tento vesmír, ostatné otázky sa mi zdajú zbytočné.“
„Dlžíme mnoho Indom, ktorí nás naučili ako rátať, bez čoho by nebolo možné spraviť žiaden vedecký objav.“
Carl Sagan (1934-1996), najznámejší moderný astrofyzik, autor mnohých vedeckých publikácií a kníh:
„Hinduizmus je jediné z náboženských systémov a vier, ktoré vyhlasuje, že vesmír neustále prechádza mnohými zrodeniami a smrťami, teda je cyklický. Je to zároveň jediné náboženstvo, v ktorom časové obdobia udané vo Védach sú v súlade s modernou vedeckou kozmológiou.“
Jean-Sylvain Bailly (1736-1793), veľký francúzsky astronóm a politik, známy aj vďaka jeho výpočtu obehu Halleyho kométy:
„Hinduistické systémy astronómie sú najstaršie a omnoho predčia tie z Egypta, Grécka, Ríma. Dokonca ja Židia majú svoje poznanie od Hindov.“
„Pohyby hviezd vypočítané v starovekej Indii niekedy pred 4500 rokmi, sa nelíšia ani o minútu od dnešných výpočtov podľa tabuliek od Cassini a Mayera.“
Roger-Pol Droit (1949-), obľúbený francúzsky spisovateľ a filozof:
„Gréci tak milovali indickú filozofiu, že Demetrios Galianos preložil Bhagavad-Gítu. Nie je absolútne žiadny tieň pochybnost, že Gréci čerpali všetko z indickej filozofie.“
John Archibald Wheeler (1911-2008), eminentný americký fyzik, autor veľkého množstva vedeckých kníh. Prvý vedec, ktorý sa zaoberal teoretickým výskumom atómovej energie a výskumom čiernych dier – zaviedol pojmy – čierna diera, červia diera, kvantové pole. Prebral výskumnú pozíciu po Alberovi Einstenovi:
„Mám pocit, že myslitelia Východu to vedeli už od začiatku, a keby sme len vedeli preložiť ich odpovede do nášho vedeckého jazyka, mali by sme odpovede na všetky otázky.“
„Je povšimnutiahodné, že najväčší vedci ako Schrodinger, Niels Bohr, Oppenheimer, atď sú učencami Véd a Upanišád.“
„Rád pomýšľam, že niekto vystopuje ako najhlbšie indické učenie prešlo z Indie do Grécka a odtiaľ do filozofie dnešných dní.“
Francois Voltaire (1694-1774), jeden z najväčších francúzskych filozofov a spisovateľov, prehlásil:
„Som presvedčený, že všetko k nám prišlo od brehov Gangy. Astronómia, astrológia, fyzika, matematika“
„Je veľmi dôležité poznamenať, že pred nejakými 2500 rokmi, Pytagoras šiel od Samosy ku Gange, aby sa naučil geometriu. Určite by ale nepodnikol takú zvláštnu cestu, keby reputácia Védskych brahmánov nebola v Európe v tej dobe preslávená.“
Fritjof Capra (1939-), eminentný fyzik a teoretik systémov, zakladateľ centra Ecoliteracy v USA:
„Pre indických mudrcov, Božská hra, bola evolúciou vesmíru počas nespočítateľne veľa vekov. Vravia, že je nekonečné množstvo stvorení v konečnom vesmíre. Títo mudrci dali meno „kalpa“ času, ktorý ohraničuje dobu medzi začiatkom a koncom vesmíru.“
Paul Deussen (1845-1919), výnimočný nemecký učenec, prvý žiak Arthura Schopenhauera, zakladateľ Schopenhauerovej spoločnosti:
„Čokoľvek môžu vedecké vynálezy objaviť, nič sa nedá porovnať s večnými pravdami vo Védach.“
atd. atd.
25 ročný muž
Underworld
25 ročný muž
Daj mi z Véd nejaký verš ktorý hovorí o tých vedeckých objavoch ako je Big Bang, dilatácia času, gravitácia, atomy, neutrony, zakrivenie časopriestoru
25 ročný muž
Underworld
25 ročný muž
Underworld
25 ročný muž
Ale však ja chcem od teba len jeden jediný verš, možno to byť o hocičom, či už tom cyklickom vesmíre alebo atómoch.
To naozaj nepoznáš ani jeden takýto verš ?
25 ročný muž
Underworld
25 ročný muž
Underworld
25 ročný muž
Underworld
25 ročný muž
Aj keby dajme tomu bolo na tom niečo pravda, tak čo budeš mať z toho že sa stanes hinduistom ? Prinajlepšom sa v budúcom živote narodis ako kráľ, no lenže aj tak tvoje JA zanikne, ty o sebe nebudeš už nikdy viac vedieť, tak ako nevieš o svojich minulých životoch, nebudeš si uvedomovať ani budúce životy, takže celé to spasonosne učenie Véd je onicom.
V kresťanstve ak skončíš v nebi, tvoje JA nezanikne, budeš si pamätať ako si žil na Zemi, budeš si uvedomovať samého seba.
25 ročný muž
Underworld
25 ročný muž
Underworld
25 ročný muž
Underworld
25 ročný muž
Aká je pravdepodobnosť že sa človek v tomto živote dostane do toho duchovného života ? Aký život musí žiť aby sa tam dostal ? To musí praktizovať asketicizmus ?
24 ročný chalan
Bratislava
Tak ešte raz. Ateizmus sa nikomu nepchá. NIKOMU. Myslím, že na začiatku komentáru som ti vymenoval dosť pádnych dôvodov kam sa teizmus pchá a kam sa ateizmus nepchá. To čo robia niektorí jedinci nemôžeš zovšeobecňovať na všetkých ktorí v boha neveria, alebo nie tých ktorých sa jednotlivé náboženstvá snažia pretláčať. Veď to isté by som mohol povedať o ja neviem, keď sa stretne 5000 fašistov na Hodžovom, že Slováci chcú fašizmus a skončiť s demokraciou. No nie. Veď každú chvíľu vznikajú nové a nové a o 200 rokov budú mať už dosť veľkú históriu aby boli aj vo väčšom uznávané... a stále to bude len jedna teória a príbeh nepodložený žiadnymi faktami, dôkazmi. Keď si to chcel popierať, tak ťa zabíjali ako kacíra. Dnes by to najradšej tiež urobili... ale na niektorých miestach už je iná doba, tak ťa začnú ignorovať. Prípadne keď budeš veľmi aktívny, dokážu sa ti aj vyhrážať. Však majú v tom veľké peniaze a sú zmagorení svojim príbehom.
ale to je jedno
Toto som chcel napísať. Ja si nepletiem teizmus s konkrétnymi náboženstvami. Absolútne nie. Drvivá väčšina náboženstiev a siekt po svete je tak či tak založená či odvodená od kresťanstva len s kozemtickými úpravami. No a čo, že vzdelaní ľudia sú veriaci? Vzdelanie nemá nič s inteligenciou. Nemá nič s osobnosťou. Myslíš, že Kotleba dal dve vysoké školy a pridalo mu to inteligencie? Nie, vedomosti a inteligencia sú dve odlišné veci. Súvisia spolu len veľmi úzko. Koľkokrát ľudia aj vedia fakty, ktoré proti nim stoja, ale aj tak hľadajú cestu pre svoje presvedčenie.
Ďalšia vec, v dnešnom svete, ľudia tlačia svoje deti k viere a chodeniu do kostola. Proste si nesvojprávny a musíš robiť čo ti rodič povie. A aj cirkev si to uvedomuje, že keby nerekrutuje malé deti a nerozpráva im rozprávky, dnes už by dávno nebolo toľko veriacich(aj keď počty veriacich stále klesajú, čím to je, že nepriamo úmerne s rastúcou životnou úrovňou a inteligenciou...hm?). Preto vyučujú na základných školách náboženstvo. Keby sa ľudia mali sami rozhodovať v 15tich, alebo 18tich, ako svojprávni, resp. by im bola daná možnosť stať sa veriacim, tak by to urobila možno ani nie jedna tretina.
Ďalšia vec. Byť kresťan v niektorých rodinách a regiónoch sa dávalo a dáva ešte stále do rovnosti so slušnosťou a dobrou výchovou. No tak im to zostalo. Učiť sa vedia, vykonávať svoj obor a prácu im nijako do toho v čo veria nevstupuje.
A nazývať všetkých ktorí veria v boha hlupákmi je úplne niečo iné ako nazývať tých čo neveria v boha hlupákmi. Pretože keď raz niečo hlásam, tak musím vedieť odpovedať na otázky ktoré s tým súvisia. Konkrétne. Ale to nikto z veriacich nedokáže. Aby som sa vyjadril korektnejšie. Nikto z teistov to nedokáže.
Otázka: Prečo to nedokážu?. Odpoveď: Pretože učenie siekt a náboženstiev pozostáva s bohapustých a nejasných výrokov, nie faktov a odpovedí.
A k prvej časti...
Aby som sa vyjadril jasne, Ateizmus nehlása nič. Ani Ateisti ani teisti nevedia ako to bolo. Teisti to nemajú odkiaľ vedieť, a Ateisti(ak by sme to brali akože vedci vs veriaci) tak sú minimálne stále bližšie k vedeniu. Ale hlavne sa zaujímajú o skutočnosť. Teisti sa nezaujímali o iné veci... moc, bohatstvo, slávu, pozíciu. A ženy samozrejme. Keďže bol patriarchát a ženy boli celé tisícročia slúžky bez práv. Nože si spomeňme ako dopadli prví ktorí vyslovili myšlienku ... napríklad... že Zem je guľatá... Alebo, že nie je stredom vesmíru... prípadne, že sa okolo nej netočia hviezdy a slnko...
Upálenie... väčšinou, gilotína, a podobné.
Ja ďakujem bohu, že došlo k objavom akým došlo, že ľudia sa cítili byť utláčaní, a bojovali za nezávislosť. Že začali rozmýšľať vlastnou hlavou. Že vymysleli rôzne prístroje, nástroje, techniku, nerastné suroviny.
Toto všetko kresťanstvo blokovalo. Kresťanstvo má na svedomí tisícročný úpadok vývoja spoločnosti.
A už nie som nerozhodný... Už viem odpoveď na pôvodnú otázku.
25 ročný muž
Underworld
"Pretože keď raz niečo hlásam, tak musím vedieť odpovedať na otázky ktoré s tým súvisia. Konkrétne. Ale to nikto z veriacich nedokáže. Aby som sa vyjadril korektnejšie. Nikto z teistov to nedokáže.
Otázka: Prečo to nedokážu?. Odpoveď: Pretože učenie siekt a náboženstiev pozostáva s bohapustých a nejasných výrokov, nie faktov a odpovedí."
Presne tak. Dokáž, že Boh, život po smrti a reinkarnácia neexistuje. Veríš tomu, že to neexistuje, ale nevieš či je to naozaj tak. Proste hovoríš, že vieš, že Boh nie je. Hoc-aký teista ti s rovnakým presvedčením povie, že vie, že Boh je. A je to rovnako jeho viera ako tá tvoja. Si exemplárny príklad hlúpeho ateistu, ktorý si neuvedomuje hranice svojich predpokladov a povyšuje ich na skutočnosť. Ako ľudia sme omylní, takže sa môžeme dopúšťať úvahových chýb a máme nedokonalé zmysly atď. Takže tvrdiť a odvodzovať či Boh je alebo nie je iba na základe nejakého sentimentu a redukcionizmu je dosť predpojaté.
"...a Ateisti(ak by sme to brali akože vedci vs veriaci) tak sú minimálne stále bližšie k vedeniu."
Však aj mnoho vedcov verí v Boha. Napr. Albert Einstein, J. Robert Oppenheimer a dalšia väčšina naozaj významných vedcov, ktorí urobili toho najviac pre vedu. Vlastne tých ateistických vedcov, ktorí urobili pre Vedu niečo veľké je menej ako tých veriacích. Kokos, strašne sa smejem na tebe (hehe) To je ako keby ti tvoji vlastní vedeckí biskupi nasrali na hlavu (:
Nechápem to tvoje oháňanie sa vedou. Pochop, že rovnako aj empirická veda z pohľadu redukcionizmu nemôže dávať konečné dôkazy na realitu v ktorej žijeme. Vie dávať iba stanovisko k tomu, čo vnímame na základe našich limitovaných zmyslov a robiť na základe toho rôzne predpoklady. Filozofia je nadstavba možností ktorá pripúšťa existenciu javov ktoré sú nad našim zmyslovým vnímaním. Samotné myšlienkové prúdy ktoré zobrali ideu Boha a uspôsobili si ju na svoju predstavu ako kresťanstvo alebo Islám a pod. nehovoria nič o podstate danej myšlienky a jej váhy pri skúmaní, takže sem prestaň pliesť tie tvoje kresťanstvá a podobné nezmysly.
24 ročný chalan
Bratislava
Ateista nemusí nič dokazovať. Ateista nič nehlása. Ateista jednoducho neverí v to čo mu cpú náboženstvá.
Ateistických vedcov je menej než teistických. No hruza. Tvl a vieš ty v akom svete žijeme? Že väčšina je formálne veriacich? :D
Akože nemá to s tebou cenu. Píšem ti dosť konkrétne čo a ako a ty si ideš svoje omáčky.
Maj sa pekne.
25 ročný muž
Underworld
25 ročný muž
Underworld
25 ročný muž
Underworld
Albert Einstein (1879-1955), najznámejší vedec 20. storočia, dostal Nobelovu cenu za jeho teóriu relativity:
„Keď čítam Bhagavad-Gítu a predstavujem si ako Boh stvoril tento vesmír, ostatné otázky sa mi zdajú zbytočné.“
25 ročný muž
Underworld
27 ročná žena
Kráľovstvo Tatranského čaju, expressive writer
34 ročný ujo
A terazky mi povedztě, Kefalín, čo vy si predstavujetě pod takým slovom cirkev?
pravoslávna cirkev? Katolícka? ECAV? Reformovaná? Apoštolská? baptisti?metodisti? adventisti? husiti ...?
A ďalej, cirkev ako spoločenstvo všetkých pokrstených? Alebo len praktizujúcich? Alebo len klérus?
21 ročné dievča
Wilderland