Chcem si zaopatriť diktafón na nahrávanie prednášok z vysokej školy, avšak kolujú názory, že je to zakázané, iný zasa tvrdia že je to dovolené pokiaľ mi to nezatrhnú. Máte s tým niekto nejaké skúsenosti?
Presne, opýtaj sa niektorých z nich, lebo nám zakazovali fotiť prezentácie, tam hučali, že ona má na tie prednášky autorské práva ako duševné vlastníctvo, ale väčšinou sú prednášky aj tak v AIS
Skôr ako od školy, to závisí od vyučujúceho. Je minimálne slušné, opýtať sa vyučujúceho. Čo mám ja skúsenosť, tak nahrávanie im zväčša vadí, ale materiály poskytnú.
Vacsine profesorov to urcite bude vadit, nas aj upozornila jedna profesorka, ale aj ja som si obcas nahravala ale nikomu som to dalej nedavala a nesirila dalej... sluzilo to iba pre mna... ale aj tak postupom casu zistis, ze sa ti to nebude chciet pocuvat, pretoze je to take zdlhave urcite pri tom musis stravit viac casu ako ked sa ucis z poznamok... radim ti ked tak pis si poriadne poznamky a nahraj si aj tu hodinu a ked comu si nebudes rozumiet z poznamok tak si to vypocujes... urcite by som sa nepytala (aj ked je to slusne) ale stale je to lepsie ako podvadzanie na skuske... !!! a co som pocula na UK managament ked vedela spoluziacka opisat na skuske z matiky tak ze volala druhej kamoske aby jej poradila a vela veci jej nadiktovala... tak urcite to nahravanie na prednaske si nevsimnu
Prednášky som si nahrala ale aj som si písala poznámky. Potom som si to len doma skontrolovala či mam všetko napísané čo som chcela a čo je podstatné vedieť a potom nahrávku vymazala ...
Ale inak nevidím jediný dôvod, prečo by si to nemohol robiť, aj keby vyučujúci nesúhlasil.
Mám pocit, že sa na to vzťahujú rovnaké práva ako na fotografie, alebo zvukové a video záznamy na koncertoch. Ak to nebudeš šíriť, prípadne to nespeňažíš a nahrávaš to len pre osobnú potrebu, fakt by s tým nemal byť problém.
Pozor, vyučujúci má právo nesúhlasiť a študent je povinný to rešpektovať. Treba si pozorne naštudovať študijný poriadok, pretože ak s tým niekoho fakt naseriete, tak sa môžete dostať do problémov, dokonca riskovať vylúčenie. Študent v tomto prípade totiž vôbec nie je v práve
By the way, nikdy som nemal potrebu si niečo nahrávať, tak nechápem načo to tu vôbec niekto rieši.
ja si prednášky slide fotím, ale samozrejme sa spýtam na začiatku semestra, či môžem vždy som dostal odpoveď, že áno nie je problém. naučili sa časom aj ostatní a výrastlo asi okolo 8 takých, čo fotia. potom sú srandovné flipy profesora: "Paparazzi máte to sfotené? Môžem ísť ďalej ", "Fotograf, čo spíš foť rýchlo, rýchlo ", "Špióni prosím toto je fotiť zbytočné!!!"
@tunco ja som sa nepytala, nahravam si na mp3, myslim si, ze by mi to profaci skor nedovolili ako ano, takze kedze to mam len pre seba, popripade kamaratky a nezneuzivam to tak si myslim, ze to nie je zle ...
@alysia aj iní mali dobre hlášky, ale citovať doslovne to nedokážem, lebo by som vymýšľal a nedokážem to ani tak podať jeden raz mi kázal sfotiť prednáškovú sieň počas 1.prednášky, že podľa neho je to jav, ktorý si zaslúži zvečnenie (bolo vyše 140 ľudí na prezenčke). vedel, že toľko ľudí zrejme pravidelne chodiť nebude
akože, nehnevajte sa, ale výška je o samoštúdiu....a ak máte problém s tým, že si nestíhate písať poznámky a potom sa to neviete sami naučiť, tak tam fakt nemáte čo robiť...v živote by mi nenapadlo si prednášky nahrávať alebo fotiť...šak aj tak nám povedia, kde si materiály na skúšku nájdeme, prípadne majú v prezentačkách to, čo v skriptách/knihách....
Neni to povolene. Ani nam na SS nedovolia si nahravat to co profesorka hovori. Je to zakazane,ale zase musis sa opytat tvojho profesora/profesorky ci by ti nedovolil/a nahravat si ho/ju. Lebo moja kamoska si na VS nahravala na mobil a bolo to zakazane,ale profesor jej to dovolil. Takze tak.
Vsetci tu o tom hovorite ako je to zakazane, ale kto si z vas nestiahol film/hudbu z internetu? kazdy z vas... a toto je to istee... nepytala by som sa
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
25 komentov
Prednášky som si nahrala ale aj som si písala poznámky. Potom som si to len doma skontrolovala či mam všetko napísané čo som chcela a čo je podstatné vedieť a potom nahrávku vymazala ...
A nikoho som sa nepýtala či môžem nahrávať
Ale inak nevidím jediný dôvod, prečo by si to nemohol robiť, aj keby vyučujúci nesúhlasil.
Mám pocit, že sa na to vzťahujú rovnaké práva ako na fotografie, alebo zvukové a video záznamy na koncertoch. Ak to nebudeš šíriť, prípadne to nespeňažíš a nahrávaš to len pre osobnú potrebu, fakt by s tým nemal byť problém.
Ak sa mýlim, prosím upozornite ma.
By the way, nikdy som nemal potrebu si niečo nahrávať, tak nechápem načo to tu vôbec niekto rieši.
dobrý profák no hej to sa často nevidí toľko ľudí