vianoce vnímam už len ako deň, kedy dám zo zvyku nejaký darček, nejaký dostanem, poriadne sa najem a večer sa zabavím s priateľmi. pre mňa už to čaro stratili, ale ako malá som ich mala rada
Oslava Slnovratu Slnka..teda sorry to sú vlastne Vianoce, Snko predstavuje Ježiša ktorý bol tri dni v s=uhvedzi južný kríž ano pripomína vám to jednu rozprávku
viem sa k tomu postaviť neveriacky a vlasnte ani moc veriaci niesom, pre mňa sa vianoce s kresťanstvom akosi nespájajú.
vnímam ich ako sviatky pokoja a lásky k bližných keď sú všetci k sebe aspoň na pár dni milý, odpúšťajú si a majú sa aspoň trochu radi. prežívam ich s rodinkou a je to fajn, je pohoda, dobré jedlo a som rád že máme darčeky a strechu nad hlavou, teplé jedlo a veci ktoré niekto možno nemá.
aspoň na vianoce je dobré si uvedomiť že si žijeme dobre ak máme tieto veci a vlastne nám nič nechýba.
veriaci, prečo oslavujete narodenie ježiša krista 24 decembra, keď sa nenarodil ani len v decembri?
vianoce sú pre mňa sviatky, kedy by mali byť všetci spolu, rodinná pohoda a dobrá nálada... ale žijem tam kde žijem a vianočnú rodinnú pohodu vidím akurát u priateľa keď tam idem 26.decembra
nemám rád viacnoce, je to hlúpy pohanský sviatok ktorý vymyslela cirkev, + biznis z neho ešte urobil naháňačku za darčekmi. a tá hnusná gýčová výzdoba a faloš medzi ľudmi
nie, naozaj, úprimne, od srdca (nie pretto, že by to bolo moderné ako depropex hovorí) - nemám rád vianoce!
vianoce davno prerastli krestansku tradiciu (aj ked si odmyslime tu komercnost), cize aj ked sa neratam medzi uplnych ateistov, jediny rozdiel vidim v tom, ze veriaci ide na omsu a ja nie
ja viem že neveriaci neznamená nekatolík, ale katolíci to tak berú veľa ľudí by ti povedalo ako vnímajú tieto vecia ty by si povedal že sú neveriaci, pritom sú viac veriaci než celý kostol dokopy
bol to pôvodne pohanský sviatok, cirkev chcela "získať" pohanov na svoju stranu tak prekombinovala údajné biblické výjavy s ich sviatkami (napr. veľká noc - pálenie moreny a veľkonočnné zajace atď. tak o toho strčili že vtedy vyšiel z hrobu Ježiš). veď Ježiš sa ani nenarodil v Decembri, to je dokázané astronomicky (tou hviezdou), aj podnebím (v tom čase je v Betleheme sneh často, a podľa Biblie tam vtedy pastieri pásli ovce)..
naštuduj si niečo trochu, prepáč ale nemám sa o čom rozprávať s človekom ktorý nemá dosť informácií.
2. Pôvodne bol pohanský sviatok zimný slnovrat, teraz to už bohužial pohanský sviatok nie je, a polovica sveta nevie, čo zimný slnovrat znamená...
3. Biznis z toho zrobili ľudia ... cirkev s tým nemá nič spoločné.
Nikto nevie, kedy sa Ježiš presne narodil, bolo to niekedy v júli. 24.ho má meniny Adam a Eva, neviem prečo, jednoducho sa dohodlo, že štedrý deň bude v decembri.
Nie som veriaci, ale nie som ani idiot. Keď o tom hovno vieš, tak radšej nereaguj...
Sú pre mňa jednoducho sviatok, aj keď nie kresťanský (v zmysle, že mňa sa jeho kresťanská časť netýka, nie, že by som ju niekomu inému brala, niečo ako @21 ). Mám rada zdobenie stromčeku a šalát, čo mávame, inak ich prežívam ako iné voľno/prázdniny.
@filipkoo do tohto by som nerýpal chlapec, nevieš čo všetko ja viem neviem či si ty veštec, alebo si mal o mne víziu, ale na tvojom mieste by som nekecal o druhých keď nič nevieš. Bibliu mám preštudovanú dosť a priateľka študuje religionistiku... Skôr sa mi zdá že to ty si akurát tak držal v ruke nejaké leporelo od farára
a už som to povedal viac krát.. ja nemám problém sa na úrovni porozprávať s niekym inteligentným kto má dosť informácii. ale hádať sa na internete s deťmi o vianociach
a ako môžeš povedať že vianoce pripadli na 24.12. kvôli tomu že vtedy majú Adam a Eva meniny slovensko je jedno z mála štátov ktoré má meniny určite celý svet oslavuje ten sviatok lebo my máme 24. 12. meniny dvoch Biblických postáv
mala som Vianoce rada, do minulého roku ... ... boli to najhoršie Vianoce a tieto budú ešte horšie, ak by sa dalo, išla by som na Vianoce radšej do školy ...
Vianoce sú najlepší sviatok v roku. Hlavne keď napadá sneh. Máme prázdniny a možeme spať dokedy chceme a mám ich veľmi rada, lebo sa po celom roku konečne stretnem so svojimi najbližšími, máme úžasnú 5chodovú večeru, všade je kopec sladkostí a kopec ryby a získam veľa drahých darčekov, ktoré by mi počas roka nik nekúpil Ale najlepšia je na tom tá atmosféra, keď je celá rodina spolu a hráme nejakú hru pri večeri a stále sa nasmejeme a potom keď ideme do mesta na Vianočné trhy tak sa mi tá atmosféra proste páči
Nemôžem povedať, že som veriaci alebo neveriaci...každopádne Vianoce neznášam, lebo ešte ani raz sa pre mňa nenaplnila ich podstata - nejaká oslava Ježiša ... Vianoce pre mňa znamenajú obdobie nepohody, stresu, kopy práce...a môjho ocka, ktorý si zakaždým strieľa z kresťanských tradícií ... Už po nich je to fajn - prázdniny, všade čisto, užívam si nejaké nové veci, čo som dostal pod stromček (toto silené obdarúvanie ani nekomentujem, je to riadne divné podľa mňa), stretnutia s kamarátmi na trhoch, nejaká tá guľovačka...
@wewo ale nevieš, aký je medzi svätým písmom a bibliou rozdiel. Čítal si len úbohú trápnu bibliu...
Ty si žiadny akceptovateľný argument nepovedal, prečo sú vianoce v decembri a ja som nepovedal, že to je kvôli meninám (veď sa ešte naučíš chápať význam celej vety, nie len jedného slova) ...
Ty si čo? Budhista? Uznávam, možno toho vieš naozaj viac ako ja, ale tie zcestné debiliny čo si napísal vo svojom prvom príspevku zneli ako výkrik dieťaťa zo zlého sna.
@filipkoo to teda neviem aký je medzi biblliou a svätým písmom rozdiel, lebo sú to synonymá. pouč ma keď si taký múdry. ale povedať že biblia je úbohá a trápna, to je opovážlivé aj na šestnásťročného mudrlanta so senom na hlave.
ktorý argument je PRE TEBA akceptovateľný, to nie som povinný riešiť. ja som to tebe neadresoval, ani som na teba nehovoril, ty si sa do mňa pustil že nič neviem a čítam si obrázkové knižky, bez toho aby si o mne niečo vedel. vety robia očividne skôr problém tebe
cirkev priradila zimným pohanským sviatkom výročie narodenia ježiša, aby obe "frakcie" oslavovali spoločný sviatok a mali pocit že sú k sebe bližšie. všetky väčšie katolícke sviatky vychádzajú z pohanských sviatkov. je to úplne bežné, keď sa jedna kultúra (bez vojny, ale veď cirkev robila aj to..) snaží pohltiť druhú, tak skúša nájsť spoločné znaky a zvyky, ak žiadne nenájdu tak si ich vymyslia. v tomto prípade skôr klamali vlastných ľudí, lebo prekrúcali Bibliu. A toto nie je otázka viery, názoru ani presvedčenia, to je čisto otázka vedomostí. Čím viac to budeš popierať, tým viac ukážeš ako sa mýliš. Koniec diskusie, nemám na toto čas ani silu.
Rozumne som diskutoval o týchto veciach so študentmi religionistiky, s teológom, s farármi aj s "jehovistami" aj s budhistami aj neodborníkmi a bola to diskusia na úrovni. Hádať sa s deckami v internetovej diskusii, kde chlapec príde, povie že som si čítal obrázkovú Bibliu, hovorím debiliny a Biblia je úbahá a trápna, je naozaj pod moju úroveň. Pa
Pre mňa sú Vianoce super sviatkom, kedy som konečne so svojou rodinou a je to proste super, vonku je zima, sneží, krásny sviatok, kedy som so svojimi blížnymi, rozprávame sa atď. a potom môžem ísť s dobrým pocitom spať a tento pokoj v duši mi nerozruší polnočná omša, mrznúť v kostole by sa mi nechcelo.
@wewo aspoň podľa mojej učiteľky, ktorá sa večne chváli tým, čo 6 rokov študovala, je Sväté Písmo neskreslené, tak ako pôvodne bolo napísané, maximálne s vysvetlivkami. Biblia nemusí byť kompletná, niekto ju môže napísať úplne inak, nastrkať do nej obrázky a bude sa to volať Biblia...
Dobre, podľa toho, čo si práve povedal, narodenie Kristanie je pohanský sviatok Dostali sme sa k tomu, k čomu som chcel, hoc si mal väčšiu pravdu ako ja....
Nie som veriaca , ale moja rodina áno , čiže od narodenia mi nahovárali že darčeky nosí Ježiško . Vždy ma zaujímalo , že vám "neveriacim" čo vraveli rodičia ? Alebo ste vedeli že ich kupujú fotrovci ?
@matushkaa no lebo presný dátum nie je známy, na konci decembra sa oslavovali sviatky zimného slnovratu (narodenie boha slnka) a neskôr v roku 336 stanovili v Ríme dátum 24.12 a cirkev prebrala sviatky zimného slnovratu (ktoré v tej dobe boli veľmi populárne, vzhľadom na to, že zdobili stromčeky svetlom a jedlom, nezdá sa ti to podobné?)... ale nikde nebolo písané kedy sa skutočne narodil... za to, že tebe od malička vtlkali do hlavy, že 24.12 sa narodil ježiško sa netvár že vieš kedy sa narodil ty... čo myslíš, prečo pravoslávni oslavujú 6.1?? lebo su sprostí a nevedia že sa narodil 24.12? nevie to nikto... lebo ja to neviem a nevie to kopec iných ľudí a nevieš to ani ty
@matushkaa tak v decembri sa na sto percent nenarodil, akože nepoškvrnené počatie PM bolo v decembri a o dva týždne sa narodil?? Domnieva sa, že to bolo v Júli, alebo možno v Máji, ale v Decembri to určite nebolo...
Osobne veriaci nie som, ale bohužial celá moja rodina, dedina aj príbuzní sú kresťania, chodil som na cirkevnú základnú školu a dokonca prijmem sviatosť birmovania len preto, že musím ... A neprestal som veriť len preto, že je to štýlové
@matushkaa nevravím, že sviatok nepoškvrneného počatia PM je v presnom dátume, ani že narodenie JK bolo určite v Júli... ale jednoducho to, čo si povedala ty, nemá logiku.
(Musel som napísať túto správu, lebo sú tu takí, ktorí nechápu význam celých viet, však wewo? @30 )
@filipkoo prepáč ale nabudúce si naštuduj čo je nepoškvrnené počatie Panny Márie a potom niečo hovor.. to znamená, že ona bola splodená alebo ako to nazvať.. za to že tvoja rodina je veriaca neznamená že už vieš všetko.. ja som si tiež myslela že to nedáva logiku, lenže normálne nám farár (aby si si nemyslel, že to mám z hlavy) povedal, že to je počatie Panny Márie.. pretože ona bola nepoškvrnená od dedičného hriechu..
@sandy114 keď už si proti mojim slovám tak poriadne.. ja som nepovedala, že sa narodil 24.12. ale 25.12. .. fakt krása.. a ja že ľudia nepočúvajú.. ale oni aj nečítajú..
@matushkaa okey, tak si rozprávala s farárom (ja so svojím ujom o sviatkoch bežne nerozprávam) ... ale keď vravel, že sa Ježiš narodil 25.12. tak by som mu prestal veriť čokoľvek čo povie.
vianoe pre mna po tomto roku uz asi nebudu znamenat nic....kazde vianoce s anasi len hadaju a kriciapo sebe...a ja musim vece rutesova mladsieho braata...tieto vianoce su mozno posledne co budeme dma spolu ako rodina... akz emoc sa netesim ....
@matushkaa ja už neviem, či si naivná, alebo hlúpa... skús si trošku vygúgliť, narodenie ježiša krista a nájdeš, že presný dátum nie je známy a december bol zvolený vyše 300 rokov po jeho narodení... zrejme ale nečítaš ani ty, mne je jedno či si napísala 24. alebo 25., keď ani jeden dátum nie je správny...
ale keď ti je už také ťažké zapnúť google, tak ti aj linknem wikipédiu
@sandy114 hlúpa som ale o tom hovoria moje známky, nie to čo hovorím.. hlavne ma vôbec nepoznáš tak nemôžeš o mne hovoriť veci, ktoré nemusia byť pravdivé
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
62 komentov
vnímam ich ako sviatky pokoja a lásky k bližných keď sú všetci k sebe aspoň na pár dni milý, odpúšťajú si a majú sa aspoň trochu radi. prežívam ich s rodinkou a je to fajn, je pohoda, dobré jedlo a som rád že máme darčeky a strechu nad hlavou, teplé jedlo a veci ktoré niekto možno nemá.
aspoň na vianoce je dobré si uvedomiť že si žijeme dobre ak máme tieto veci a vlastne nám nič nechýba.
vianoce sú pre mňa sviatky, kedy by mali byť všetci spolu, rodinná pohoda a dobrá nálada... ale žijem tam kde žijem a vianočnú rodinnú pohodu vidím akurát u priateľa keď tam idem 26.decembra
@romanzkrajinyx a s týmto názorom o Vianociach a symbolike Krista súhlasím
nemám rád viacnoce, je to hlúpy pohanský sviatok ktorý vymyslela cirkev, + biznis z neho ešte urobil naháňačku za darčekmi. a tá hnusná gýčová výzdoba a faloš medzi ľudmi
nie, naozaj, úprimne, od srdca (nie pretto, že by to bolo moderné ako depropex hovorí) - nemám rád vianoce!
Ty si sa narodila na Vianoce? Peckaaa, Museli mať vaši dobrý darček
25 alebo 24 ?
sa mýliš 1. Neveriaci neznamená nekatolík
2. Nie je pohanský sviatok
3. Cirkev s toho nerobí biznis
4. Sám si protirečíš
1. no neviem
2. pôvodne to bol pohanský sviatok zimného slnovratu, potom si ho privlastnila cirkev
3. wewo nenapísal, že cirkev z neho spravila biznis, ale že biznis teda obchodníci z toho sviatku spravili naháňačku za darčekmi
4. neprotirečí si
filip
možno preto tento deň vnímam tak intenzívne
ja viem že neveriaci neznamená nekatolík, ale katolíci to tak berú veľa ľudí by ti povedalo ako vnímajú tieto vecia ty by si povedal že sú neveriaci, pritom sú viac veriaci než celý kostol dokopy
bol to pôvodne pohanský sviatok, cirkev chcela "získať" pohanov na svoju stranu tak prekombinovala údajné biblické výjavy s ich sviatkami (napr. veľká noc - pálenie moreny a veľkonočnné zajace atď. tak o toho strčili že vtedy vyšiel z hrobu Ježiš). veď Ježiš sa ani nenarodil v Decembri, to je dokázané astronomicky (tou hviezdou), aj podnebím (v tom čase je v Betleheme sneh často, a podľa Biblie tam vtedy pastieri pásli ovce)..
naštuduj si niečo trochu, prepáč ale nemám sa o čom rozprávať s človekom ktorý nemá dosť informácií.
2. Pôvodne bol pohanský sviatok zimný slnovrat, teraz to už bohužial pohanský sviatok nie je, a polovica sveta nevie, čo zimný slnovrat znamená...
3. Biznis z toho zrobili ľudia ... cirkev s tým nemá nič spoločné.
Nikto nevie, kedy sa Ježiš presne narodil, bolo to niekedy v júli. 24.ho má meniny Adam a Eva, neviem prečo, jednoducho sa dohodlo, že štedrý deň bude v decembri.
Nie som veriaci, ale nie som ani idiot. Keď o tom hovno vieš, tak radšej nereaguj...
a už som to povedal viac krát.. ja nemám problém sa na úrovni porozprávať s niekym inteligentným kto má dosť informácii. ale hádať sa na internete s deťmi o vianociach
a ako môžeš povedať že vianoce pripadli na 24.12. kvôli tomu že vtedy majú Adam a Eva meniny slovensko je jedno z mála štátov ktoré má meniny určite celý svet oslavuje ten sviatok lebo my máme 24. 12. meniny dvoch Biblických postáv
ale som veriaca ...
Ty si žiadny akceptovateľný argument nepovedal, prečo sú vianoce v decembri a ja som nepovedal, že to je kvôli meninám (veď sa ešte naučíš chápať význam celej vety, nie len jedného slova) ...
Ty si čo? Budhista? Uznávam, možno toho vieš naozaj viac ako ja, ale tie zcestné debiliny čo si napísal vo svojom prvom príspevku zneli ako výkrik dieťaťa zo zlého sna.
@sandy114 dobre, prepáč ...
ktorý argument je PRE TEBA akceptovateľný, to nie som povinný riešiť. ja som to tebe neadresoval, ani som na teba nehovoril, ty si sa do mňa pustil že nič neviem a čítam si obrázkové knižky, bez toho aby si o mne niečo vedel. vety robia očividne skôr problém tebe
cirkev priradila zimným pohanským sviatkom výročie narodenia ježiša, aby obe "frakcie" oslavovali spoločný sviatok a mali pocit že sú k sebe bližšie. všetky väčšie katolícke sviatky vychádzajú z pohanských sviatkov. je to úplne bežné, keď sa jedna kultúra (bez vojny, ale veď cirkev robila aj to..) snaží pohltiť druhú, tak skúša nájsť spoločné znaky a zvyky, ak žiadne nenájdu tak si ich vymyslia. v tomto prípade skôr klamali vlastných ľudí, lebo prekrúcali Bibliu. A toto nie je otázka viery, názoru ani presvedčenia, to je čisto otázka vedomostí. Čím viac to budeš popierať, tým viac ukážeš ako sa mýliš. Koniec diskusie, nemám na toto čas ani silu.
Rozumne som diskutoval o týchto veciach so študentmi religionistiky, s teológom, s farármi aj s "jehovistami" aj s budhistami aj neodborníkmi a bola to diskusia na úrovni. Hádať sa s deckami v internetovej diskusii, kde chlapec príde, povie že som si čítal obrázkovú Bibliu, hovorím debiliny a Biblia je úbahá a trápna, je naozaj pod moju úroveň. Pa
Dobre, podľa toho, čo si práve povedal, narodenie Kristanie je pohanský sviatok Dostali sme sa k tomu, k čomu som chcel, hoc si mal väčšiu pravdu ako ja....
a kedy akože? 1.1. v roku 1 ? ale nie odkiaľ si myslíš/vieš že sa nenarodil v decembri?
Osobne veriaci nie som, ale bohužial celá moja rodina, dedina aj príbuzní sú kresťania, chodil som na cirkevnú základnú školu a dokonca prijmem sviatosť birmovania len preto, že musím ... A neprestal som veriť len preto, že je to štýlové
(Musel som napísať túto správu, lebo sú tu takí, ktorí nechápu význam celých viet, však wewo? @30 )
ale keď ti je už také ťažké zapnúť google, tak ti aj linknem wikipédiu
» sk.wikipedia.org/wiki/Je%C5%BEi%...
a aj ti zacitujem:
"Narodenie Ježiša sa kladie do obdobia od 6 pred Kr. do roku 6, v Betleheme. Úmrtie sa kladie do obdobia rokov 27-36 v Jeruzaleme.
Nepoznáme presný dátum jeho narodenia, ani jeho smrti. "
BTW keby sa vedel presný dátum jeho narodenia a aj jeho smrti, tak by nebola veľká noc každý rok v iné dni
a ja si za svojim budem stáť .. takže AHOJ !