neda mi to ale sa mi zda ze ludia podcenuju tak nejak automaticky humanne vedy. myslim si ze andragogika, politologia ci filozofia maju rovnake zastupenie v spolocnosti ako nejaky manažment, strojnictvo či stavbarina. tieto 3 zamerania som napisala kvôli
mam pocit ze komplex z humanitnych odborov maju hlavne ludia co nezvladaju svoju technicku vysku. potom osocuju bla bla bla tam by sme to zvladali tam je to lahke.
lenze na tu technicku vysku isli lebo inam by ich nevzali. stvorkari chodia na strojarinu a podobne.
@mariavs sú to HUMANITNÉ vedy, a väčšina ľudí ich odsudzuje preto, lebo majú takmer žiadne uplatnenie, a keď ich aj vyštuduješ tak nakoniec prídeš na to že hovno vieš
vystudujes manazment a nikto ta nenecha riadit ludi. Vystudujes filozofiu a nikto ta nenecha riadit ludi. Vystudujes politologicky odbor a potrebujes znamost, alebo stastie, aby si sa dostala aspon do lokalnej politiky. Andragogika ma zrejme najsirsie uplatnenie. Strojarina pojde vzdy, pretoze so strojom ta VS nenauci robit. Je tam hlavna prax. Stavbarina? Nepotrebujes sa ucit roky na to, aby si vedela hadzat omietku na stenu.
Ale davam za pravdu, ze ludia s humannym odborom maju vacsi rozhlad, to vsak neznamena, ze vedia robit profesne cinnosti lepsie ako ostatni. Takze ake klapky dolu? Vystudujes filozofiu a comu sa chces venovat? Da sa najst toho viac, ale je to take lahke?
Každý môj kamarát chodí na technickú výšku a nemyslím žeby to tam niektorí nezvládal,ako trápia sa z rysovaním viacerí ... No určite to ,,neosočujú " pre toto
@semhamforas idioti skôr chodia na technicke skoly lebo tam beru kazdeho. potom ti idioti vypadnu a hovori sa ze aha aka tazka skola kolko ludi vypadlo!(pritom to boli trojkari stvorkari co ich inam nevzali)
pretože ľudia majú komplexy a preto všetko porovnávajú - ja mám lepšie auto, ty máš horšie, môj mobil je krajší tvoj škaredší, ja študujem niečo dôležité a ty hlúposť...a blá blá blá...chce to viac hĺbkového zamyslenia, čo väčšina ľudí nedokáže a ak mi niekto začne vravieť alebo ak počujem niečo tohto typu - ja som dôležitejší vo vesmíre ako ty, tak nemá zmysel sa ním zaoberať, pretože hádať sa s mentálne slabšími osobami nie je fér...potom by ma trochu hrýzlo svedomie...
Ti dám idiotov ! Samozrejme,že sa tam idioti nájdu no podľa mňa sem tí ľudia majú viac než dosť v tej hlave Nastúp k nám na technickú a pochopíš,vyletíš hneď a potom si už dáš seriozne prihlášku na to tvoje ,,humánne štúdium " Bože,to je rozum na tie roky
@semhamforas dost trepes, lebo lahke je napriklad pravo. Pre mna nie, moja pamat je ako sito, ale ten, kto sa vie nabiflit, cez pravo prejde aj s mozgovou obrnou.
podla mna su to take zbytocne odbory. darmo, ze clovek je tvor spolocensky, ked spolocnost nema dobrych zdravotnikov, politikov, technikov, ekonomov, manazerov a pod. tak ide ku dnu a ziaden filozof to zo svojimi teoretickym znalostami nezachrani. a vacsina ludi, co sla na tieto skoly (myslim tych, co ich poznam osobne), tak tam sli preto, lebo niekde ist potrebovali..
Radsej nieco technicke co vidim ze ma aj uplatnenie a je väčšia šanca ze sa uplatnim po skonceni studia ako humanitny odbor...btw tichto odborov je strasne vela a rôzne blbe nazvy... a konec koncov bud sa po znamosti dostanem na nejake fajn miesto a budem riesit hluposti ale budem mat cash alebo skoncim na urade alebo budem pipat kurence v tescu. Poznam viacerych co maju titul z nejakeho odboru a nemaju zamestnanie...
Ukaz mi pozicie vhodne pre absolventov fillo, poli a ich pocet !!! Potom ich môzeme porovnat s poziciami pre "technikov".
takto......jeden odkaz pre IT a technikov.......kazdy rok vychadzaju zo skol informatici a technici (samozrejme že aj humanitných smerov).....teraz si uvedomte (plati pre tych, co teraz pôjdu na VŠ), že začína sa na trhu každoročne objavovať čím ďalej tým viac IT a technikov a o takých 5 - 6 rokov tu budeme zase riešiť problém s tým, že máme málo humaniťákov.....btw. už teraz je NEDOSTATOK právnikov v oblasti rodinného a finančného práva.....takže asi tak.......a k tým ulievačom.....myslím, že ako sú na humanitných školách flákači, nájdu sa aj na technických školách taký, čo tam idú iba kvôli diplomu...........
Tu nejde o smer ako taký, ale o to, že proste niektoré odbory majú menšie uplatnenie ako iné.
O to, že niektoré humanitné odbory sa študujú na školách pochybnej kvality (možno aj technické, ale o humanitných je to nejako známejšie).
A ide aj o odbor. Mám humanitný smer. Viem o ľuďoch, ktorí sú na inom humanitnom odbore a majú toho omnoho viac, než ja. Viem zas o takých, čo majú toho omnoho menej, než ja. Takže by som skôr pindala na konkrétne odbory na konkrétnych školách, než takto všeobecne.
mat nadanie na techniku, s radostou by som to studovala.
aj ked s viacerymi co poznam z STUcky sme sa zhodli, ze oni by nezvladli to na com je postavene moje studium, a opacne.
je uplne scestne generalizovat, kazde studium je tazke v niecom inom. zatial kazdy informatik na mna vyjavene kukal, ked som mu rozpravala priebeh skuskoveho u pravnikov. a na druhej strane, priebeh semestra mame tiez uplne odlisny.
mozes sa hnevat kolko chces, ale vacsina humanitnych vied skutocne je oproti technickym uplna flakaren. a kludne to odsuhlasia aj ludia oc to studuju. kamarat tam studuje dva obory naraz a furt mu to je malo tak chodi na prednasky na fyziku na prirodovedu.
a takisto uplatnenie filozofie je smiesne oproti trebars informatike co povies?
nech si kto chce mysli o mne co chce ale nie je vysoka skola ako vysoka skola a vecsinu humanitnych rovnako ako ani manazment a bodobne hovadiny ani za vysku nepovazujem. pre vecsinu ludi je to riesenieako este odlozit nastup do prace jedine
"clovek je tvor spolocensky a nie technicky" No jo, veď práve... Nemôžu mať všetci aj technické zručnosti, veď by poklesom záujem o technických odborníkov
"ludia co studuju humanne vedy maju vacsi vseobecny rozhlad, vnimanie ci vkus ako ludia z technickych skôl" Tak s týmto som sa zase ja ěste nestretol
Na Slovensku je to aj preto, že sú viac úspešné prírodovedné a technické školy. Ale to je potom taký uzavretý kruh. Len ktovie ako z neho vystúpiť.
No a samozrejme ako tu už bolo neraz spomenuté. Nie je po absolventoch humanitného zamerania taký dopyt, čiže je ich naozaj prebytok.
ja napriklad studujem na FF ale mozem uprimne povedat, ze az na 2 ludi, ktori sme tam preto, lebo nas to bavi (studujem filozofiu a etiku, a vyberam priklad ciste z nasej skupiny) je tam zvysok len preto, lebo nemali kde ist/nezobrali by ich/nie su dostatocne rozumovo vybaveni na narocnejsiu skolu (i ked tu to tiez nie je najlahsie, no prechadzaju predmetmi vdaka tahakom, opisovaniu na testoch a podobne)..
a prave kvoli takym jedincom, vacsina studentov studujucich technicke zamerania (ale aj ini) radi ponizuju, resp zovseobecnuju a hadzu vsetkych ludi, studujucich podobne odbory, do jedneho vreca
@night no tak to si mal pekné výsledky teda... ale ten tvoj komentár "Zaujímalo by ma inak, ako by si z OA išla napríklad na takú molekulárnu biológiu. Skvelá príprava zo strednej, že?
Aha, zabudol som, ty si tu vlastne ospravedlňuješ svoju (ne)schopnosť zvládnuť iba humanitnú školu a preto sa navážaš do technikov." ... Tak ja som tiež z OA a môžem povedať, že to nie je najjednoduchšie. Neviem ako iné OA na SK, ale na tej našej je veľa učenia. Neraz sa mi stalo, že som si porovnávala množstvo učiva napr. zo sjl s niekým z gymnázia (z tých lepších gymnázií). Zatiaľ čo sa oni mali naučiť 4 A4, my sme ich mali 13. Bolo to to isté učivo. A samozrejme, že OA ťa nepripraví na také odbory, ale nie je to nemožné, bol u nás aj prípad, že chodil na našu strednú a nakoniec bol z neho lekár...
A k téme....Ja by som nič technické študovať nešla, lebo ma to jednoducho nebaví, nevedela by som sa prinútiť učiť niečo také, bolo by to iba trápenie. Každý by mal študovať to, čo ho baví a snažiť sa dať zo seba to naj
ja napriklad dokazem v podstate bez problemov interpretovat diela heideggera, wittgensteina, gadamera, abelarda, hladat v nich suvislosti, porovnavat a ked ich ukazem niekomu z techniky etc, pozera na to ako na zjavenie..a rovnako ja pozeram ako na zjavenie, ak mi ukaze matiku alebo nejaky itckar to, co robia v skole..
ludia studuju to, co ich bavi, na co maju..naco je dobre stale vsetko generalizovat a vysmievat sa jednemu/druhemu
@semhamforas nepisem, ze patri medzi humanitne. Pisem o tom, ze je to lahke studium pre tych co sa vedia nabiflovat. citaj pozorne
a kamo naucit sa par zakonov a nasledne ich viac menej pravidelne pouzivat znamena NAUCIT sa, nie nabiflovat. A ako technik si ich pospajas a tym padom lahsie zapamatas. Tiez hladam suvyslosti medzi tym co sa ucim, aby som sa to lahsie naucil.
stretla som sa s tým,nie raz,ked niekto doslova urážal niekoho pretože dotyčný študuje humanitný smer a druhý technický ..ano,stretla som sa s tým,
je úplná somarina myslieť si,že humanitné odbory sú všetky taklé extrémne ľahké,ako každý tvrdí,sú rovnako náročné ako technické,len s tým rozdielom,že technickí orientovaní ľudia niečo vytvárajú,vzorce,atd ,venujú sa matike atd ,a humanitní sa musia naučiť hrby kníh,majú perfektné teoretiocké vedomosti a nadôvažok z pravdepodobných všetkých oblastí života,ale čo vie taký ITčkaár napr ?nejaké programy a to je celé ,nemá traký prehlad ako humaniták,...
síce platovo sú lepšie ohodnotení ľudia,ktorí neštudujú humanitné smery,ale myslím,že humanitné smery sa dnes dostávajú do popredia ...a je to rovnaká drina ako technika ..a najmä na pamať ..
vytáča ma ,ked niekto vraví že humanitné smery sú o ničom ..a srandu si robí z toho...neskutočne vytáča ...
a ešte taká drbnosť ..".má človek študovať niečo,čo ho absolutne nenaplná ?a k čpomu vobec nema vzťah ?hádam študuje to,čo ho baví,lenže v dnešnej zmaterializovanej dobe,ide samozrejme do popredia len taký job,čo zarábaš ťažké love ..prirodzene ..čo iné ...
ja som celý život mala samé jednotky,taktiež aj na maturite,mohla som ísť študovať čokolvek na svete ..a aj do zahraničia ..ja som si vybrala humanitný smer,lebo ma to naplna ..! hawk
Tieto vaše hádky sú celkom detinské a trápne. Aj technické, aj humanitné vedy sú náročné, len sú proste úplne o niečom inom. Nemôžete to porovnávať - ide o dva odlišné protipóly...Študentov vyhadzujú jak z technických, tak humanitných odborov - nie je pravda, že štúdium na hum. odboroch je benevolentnejšie, jednoduchšie alebo čo...ja sám študujem hum. odbor...začínalo nás niečo okolo 30 a teraz nás je iba 11 ( z toho 3 prišli z inej školy, čiže z pôvodného počtu sme boli iba ôsmi)
Čo sa týka uplatnenia, je pravda, že hum. odbory v tomto pomerne pokuľhávajú, ale je to dosť individuálne...závisí nielen od školy, ale aj od známostí, šťastia a iných elementov...
andragogika neni humanitna veda, ale pedagogicka : ) a na margo, andragogika je odbor s perspektivou, neni to o uceni sa teorie o vyvoji cloveka o tom ako nanho vplyvala vychova a vzdelavanie, ale o tom ako efektivne vzdelavat dospelych ludi. vy o tom totiz malo viete a potom to posobi tak ze to je odbor o hovne.
a na slovensku neni taky zaujem o andragogiku, cize ani pocet absolventov neni alarmujuci a prebytocny ako u odborov pravnika, politologa a podobne, ktore su furt na dracku : ) o pretlaku absolventov tych odborov ani nema cenu pisat kedze to kazdy vie ake to je : )
@chlorofyl tak ked o tom tolko vies, oboznam tu ludi, lebo mne sa o andragogike vazne nechce teraz pisat. Ale ano je to perspektivny odbor a nie je to tak celkom pedagogika, ale ma to s pedagogiou vela spolocne.
Humanitne vedy su v pohode. Problem je ze sa na nich chodi casto viac ludi ako by bolo treba a my z technickych skol to noekedy vnimame tak ze tam chodi privela ludi ktori tam nepatria. Samozrejme aj na technicke chodi vela takych ludi ale sanca ze sa uplatnia je vyssia. Podla mna je problem to ze dnes na SR beru kazdeho. Bez ohladu na to ci humanitne alebo technocke
V Európe, kde čoraz viac klesá populácia a znižuje sa natalita, sotva budú potrebné ďalšie humanitné masy vyštudovaných filozofov, keď ich je tu už beztak dosť.
Ja by som pekne navrhovala znížiť príjem študentov na tieto odbory o 90%.
@wolskeoko ne ze to ma s pedagogikou vela spolocne, ale je to postavene na pedagogike. ked sa ti nechce to je tvoj problem mas gugl tak si nastuduj. mozes si kuknut sylaby odboru co sa prebera. vzdelavanie dospelych, kvalifikovanie a rekvalifikovane by malo byt v dnesnej dobe vysoko aktualne ale to nebude nikdy dokym bude vladnut materializmus a egoizmus aky tu je. dalo by sa to povazovat za obdobu manazmentu, kedy manazment riesi financnu stranku podniku a andragogika tu humannu, ako dospeleho vobec "prinutit" k tomu aby sa "vzdelaval" a prevychovaval seba sameho v prospech firmy, spolocnosti ale aj seba sameho
@james144 Nezabúdaj, že skutočným problémom nie je dostať sa na školu, ale zotrvať na tej škole a úspešne ho dokončiť To už dokážu len naozaj odhodlaní a poctiví študáci...ostatní budú bezpodmienečne vyrazení bez ohľadu nato, či ide o hum. alebo tech. odbor...
Ja si myslím, že tieto dohady o humanitných odboroch vznikli trošku na inom podklade ako sa tu hádate vy. Kedysi bola proste vysoká škola privilégium. Niečo, čo si mohli dovoliť len tí najlepší z najlepších a diplom mal neporovnateľne väčšiu hodnotu ako teraz. V tejto dobe však aj ten najväčší hlupák zo SŠ ide na VŠ a väčšinou na humanitný odbor. Potom to dopadne veľa krát tak, že tí, čo sa na strednej pripravovali svedomito a mali prehľad o učive idú na medicíny, technické univerzity a majú problém prejsť jeden ročník no a ten čo na SŠ prechádzal len kvôli milosti profesorov si nejaký manažment prejde a s diplomom sa vám smeje do xichtu. V minulosti by taký človek chodil na nejakú stavbársku školu a bol obyčajným robotníkom a preto to veľa ľudí štve a navážajú sa do humanitných odborov, ktoré takéto niečo dovolia pretože na nejakej technickej by sa toto nemohlo stať.
Skoro kazda skola ma raketove studijne odbory. Kazdy rok plno raketakov. Niekto skonci na urade prace ako nezamestnany, niekto zas po znamosti napr. ako uradnik. Iny zas ako uradnik uz na urade sedi, zamestnavatel mu umoznuje dalsie vzdelavanie pocas pracovnej doby. A zrazu mame na urade na kazdych dverach Bc., Mgr.
A potom tu mame plno odpadu, co bucha po stole a krici ze ma vysokoskolske vzdelanie, sta patent na vsetko. A pritom je to clovek, ktory sa nikam nehodi, je nepouzitelny, obcas az nebezpecny, saboter a diletant.
@semhamforas napisal si, ze humanitne odbory su "smiesne lahke". Ja som napisal, ze aj pravo je tak lahke, ze si ho spravi clovek s mozgovou obrnou. To je pre porovnanie. Pretoze neviem s cim porovnavas humanitne odbory, ked su smiesne lahke. Tak uz ked sa chces bavit LEN o humanitnych odboroch, tak napis preco a nie takeho bludy. Dam ti precitat Fromma, co je pomerne lahke citanie a ty tomu neporozumies ani keby to precitas XY-krat, Potom mozes prehlasovat, ako smiesne lahke to je. Ty tu narazas konkretne (zrejme) na socialnu pracu a tieto ptakoviny, co nie je smiene lahke, ale titul zdarma a zdaleka sa to nepodoba na ostatne humanitne odbory.
Sam som presiel par mensimi/vacsimi auditmi na 1 a smernice som sa veru ani ucit nemusel. Preco? Pretoze su zvacsa logicke a snazia sa byt co najjednoduchsie. Ved sam pises ake je to jednoduche so systemom.
@chlorofyl murko, neadresuj mne to, co ziadam aby si adresoval ostatnym. Ja dobre viem o com andragogika je. Ty si to solidne osekal, az to vyzera ako poucka z wiki. Mozno sa na nu dam aj ja, ked bude cas. Je tam velmi zaujimava literatura.
haha a zabudli ste ešte na tých,čo majú iba maturu z technického smeru ...bez výšky.Poznám takých napr. elektrikárov,čo majú plat aj vyše 2000 éčiek,samozrejme v zahraničí a sú tam žiadaný ako ranný čerstvý chlebík
Sám som šiel na odbornú školu kôli tomu aby som mal aspoň stredoškolské IT. Pokračovať chcem na Karlovej ( adekvátne sa aj pripravujem (Talnet a pod.. ) na FF Anglistike. Uvidíme či sa mi z toho podarí dačo skombinovať.
@wolskeoko zlatko, to tvoje tykanie si mozes pouzivat pri kamosoch, a ked si jak furiant a secko vies tak sa nabuduce nepytaj, alebo skus tu wikipediu a mozno ti to pomoze rozvit mozgove zavity : )
@23@semhamforas Hohohoo, pozor na ružové okuliare. Dovolím si trošku oponovať. Ten nástupný plat 1 000 e, hmmmm....nepovedala by som , že to má zaručené každý absolvent technického smeru... známy minulý rok doštudoval na FEI STU, na vlastné náklady si spravil Cisco a vie po anglicky, vzali ho do AT&T a áno, dostal nástupný plat 1 000 e, ale čo som počula, jeho spolužiaci až toľko šťastia nemali... ak chceš toľko dostať, musíš byť fakt dobrý, len to, že máš tech. zameranie istotne nezaučí takú skvelú budúcnosť (iste, predpoklady sú to ale dobré ). Ja sama študujem humanit. odbor, ako (dúfajme nádejná) tlmočníčka v budúcnosti nebudem mať až taký problém s robotou (napr. teraz mám part time, práca s jazykmi, slušne zaplatená) a nebudem spoločnosti na obtiaž (ako sa to tu niektoré komentáre zjavne snažia naznačiť...). Plus, nad knihami sedím viac než dosť..samé ti to do hlavy nenaskáče. Všetko má pre a proti...ale inak peace, it is just my opinion.
ja študujem filozofiu a skôr mám pocit že to "odsudzujú" práve tí, ktorí ani na žiadnu VŠ nechodia a majú potrebu rýpať do ostatných ako veľmi sú odbory tohto typu nahovno plus, nemyslím že by bol nejaký pokles záujmu, práve naopak. a vlastne, nech si každý študuje čo chce. aj tak všade vyžadujú od človeka PRAX.
@chlorofyl niekto sa nam urazil, lebo necita pozorne Ale nastastie aj ked mi to dava za vinu, zrejme sa na mna nehneva, ked ma zlatkom oslovuje
1) nepytal som sa, ale poziadal ta nech to pre ostatnych napises, ked uz o tom tolko vies.
2) nevidim dovod netykat mladencovi, co ledva vyrastol z tinedzerkseho veku. Koniec koncov vyzaduje odo mna vykanie, pricom mi sam tyka... zobudime sa...
3) moje mozgove zavity uz na dnes staci zavinut. A k tomu si dam radsej daku poviedku ako wiki
2. vraj kvoli narocnosti...ale poznam dost flakacov na prirodovede, ktori by nezvladali citat kvanta knih povinnych pre studium anglinistiky, a teda radsej sa flakaju na prirodovede...a je to skor o tom, ze na technicke obory treba hlavu a na humanitne (podla oboru) skor usilovnosti a pracovitost - hovorim o CR, netusim ako je to na slovensku
3. tazko im ide technicky obor a takto si "ulavuju" svoju debilitu, ze sa musia strasne snazit, ucit, studovat, aby nejako presli
4. nejaki ludia su od prirody povysenecki (hlavne ti, ktori si myslia, zw su mudri, inteligentni, pekni....), a teda budu povazovat svoj obor za najlepsi na svete
PS:v istom sociologickom vyskume sa zistilo, ze najviac clenov roznych sekt ma technicke vzdelanie, takze na tom vseobecnom rozhlade asi nieco bude
@semhamforas prepáč, nechápem prečo priemerný? narážal si a ja som tiež narážala na spomínaný nástupný plat. Alebo?
Zatiaľ si nesťažujem, s hľadaním práce popri škole som problém nemala. V podstate nemusím iba tlmočiť, stačí vedieť jazyky, škála ponúkaných miest je v tomt smere (našťastie) pestrá. A to nemám zameranie na exotické jazyky (klasika anj,nj plus priberám frj).
Jasné, chápem, na čo si narážal. Pardon. Ale keď sa ja rozkecám, tak niekedy neviem prestať . Peace.
Btw, vpodstate stále neviem, o čom je andragorika, čiže sa vlastne ani vyjadriť neviem. Ale kľudne mi to vysvetlite. ( )
@semhamforas tvrdim, ze kto sa pravo lahko nabifli, tak ho lahko zvladne. To vsak s fyzikou nedokazes, u tej je jasne, ze tazka naozaj je. Vyzaduje hlavne pochopenie, co aj mnoho humanitarnych odborov. Snazis sa tu slovickarit a o taku diskusiu zaujem nemam.
Inak si si precital len nazov temy? Alebo aj prispevok autorky? Lebo ta tam NEspomina LEN humanne odbory, tak neviem odkial si vytiahol, ze spomenut iny odbor je vysostne zakazane.
Tak a uz ked si zakazal sa bavit o inom ako o humannych predmetoch, tak vedz, ze nie je cas robit vyklad kazdej jednej knihy, ktoru na ten predmet precitat musis. Uprednostnuje sa to tazsie citanie.
A uz ked spominas alibizmus, tak sa pozri na seba... napises ze humanne odbory su smiesne lahke a ked sa spytam preco, tak sa odpovede nedockam.
lebo si myslia, ze su nieco viac alebo co, taky medik zase opovrhne aj humanitnym aj technickym zameranim, pretoze medicina je najtazsie studium a lebo bez neho by boli vsetci strateni keby slo o zivot takze tak to je
@semhamforas jo a mimochodom, ak si myslis, ze filozofia, andragogika su zbytocne smery, tak zrejme nevies o com su a nepoznas ani vplyv filozofie v nasej minulosti.
@76 to mi prave pripomenulo scenku z priatelov ked si Rachelina sestra myslela ze Ross je doktor ale potom zistila ze ma iba doktorat z paleontologie a povedala ze to nie je nic moc oproti lekarovi, naco Ross oponoval ze ze je to narovnako a Rachel zahlasila "samozrejme Ross, ked budem mat v restauracii infarkt, chcem aby si tam bol so stetcom na fosilie"
takto... mne sa nepáči to, aj keď neodsudzujem to...je to každého osobná voˇľba... hlavne teraz vela takých vidím... chodia na gymple, najlepšie 8 ročné, jednotky odhlavy po paty avybere sa to študovať učitelstvo-náboženstvo! alebo jazyky....alebo podobne z filozofickej....
a čo potom my? z pičných odborných škôl ktoré slúbia pičoviny a žiak je rád že vie vôbec malú násobilku nie to spraviť prímačky z matiky na pokračovanie v ekonomickom zameraní....
alebo, mna teraz chytilo že by ma strašne bavilo robiť psychiatričku...alebo v zachranke...žial nemôžem lebo som mala 15 bola som sprosta a radšej som uprednostnila novy odbor ktorý lákal na jazyky (nevadí že gramatika angličtiny je mi viac menej neznáma, patrím k najlepším v JAZYKOVEJ triede už len preto že viem povedať súvislé vety v danom jazyku...) než trocha potrápiť hlavičku na zdravotke nad biolou a chémiou....
nuž čo a my sme nútený ísť na filozofickú! ale ludia čo môžu byť zubáry napr. a zarábať pekné peniaze alebo doktorovia a zachraňovať životy, idú sa zahrabať na nejakú čínologiu alebo teologiu...
ale pokial neskončím prosim pekne na "misíjne práce a pomoc v rómskych osadách" tak som na tom ešte dobre
@semhamforas Ja tu ine odbory spominam pre porovnanie. Ja sa lahko pravo nenabiflim, ale su ludia, co to dokazu a je ich dost. Pre nich je pravo lahke. Ale dost uz o prave, ved to nie je humanitny odbor.
Takze podla teba sa chodi na filozoficku fakultu len po titul. Preto je ta fakulta smiesne lahka, ale sam by si tam titul nedal No uchvatne odovodnenie ocakavatelne len od absolutneho ignoranta.
Tak a teraz ti vysvetlim, co je dolezite na filozofii. Mas pravdu, netreba ju studovat, je dobre ju poznat. Pozri sa na renesanciu, kde by sme bez nej boli? Stale v stredoveku. Myslis, ze tato doba je idealne? ze nepotrebuje zmenu? Potrebuje a bez filozofov, ktory dokazu vytvorit zaklad pre zmenu, nic nedosiahneme. Vies co je zaklad? MYSLIENKA. Vytvorit myslienku dokaze len jednotlivec a vramci filozofovania je zdokonalena viacerimi ludmi. Tito ludia mmusia byt filozofovia. Ten predmet je dolezity uz len preto, aby sme poznali hitoriu.
K tej zmene dnes. Vratme sa do roku 89... Kam sems a dostali? Nezamestnanost dosahuje velmi vysoke cisla a dala by sa riesit prave andragogmi, ktorych poslanim ma byt vzdelavanie dospelych. Ti ludia by mohli preskolit nezamestnanych a ta by klesla nebojim sa povedat v klude aj o 5%, co je viac ako tretina.
Snad som to napisal dost zrozumitelne a dost pozorne si si to precital. Aby si konecne mohol vypustit duchaplnu a pritomnu myslienku.
@semhamforas preco tocis o prave? to nie je humanitny odbor, nepatri to sem
Budes nieco studovat, budes v tom pracovat, tak ja dufam, ze ta to aj zaujimat bude. Ale pravdu povediac filozofiu vacsina ludi ide studovat nie pre uplatnenie, ale preto, lebo ich to zaujima. Rozsiri im to obzory.
Rozoberat ich budem, pretoze nepochopis vyznam filozofie. Filozofia ma historicky vyznam a to tisice rokov. Ako mozes teraz prehlasit, ze vyznam nema ziadny? Prepac, ale zas ta musim ignorantom nazvat. Spomenul som renesanciu, ale tu je velke mnozstvo inych filozofii a kazda nieco priniesla. Tito filozofovia sa zaoberali umenim, politikou, prirodnymi vedami, ale technikou (renesancia = galileo) a venovali sa hlavne humanizmu. Presli od nabozenskej podstaty k podstate cloveka, ale to si teraz uvedomuju len ludia, co sa filozofii venuju, resp. ju studovali. Ta skola zdaleka nie je zbytocna, pretoze kym nepoznas minulost, nemozes tvorit lepsiu buducnost.
A k andragogii. Ty zrejme vela dospelych nepoznas, ked tvrdis, ze preskolit nepotrebuju. Zamestnavatela preskolenie nieco stoji. Tak isto pocas preskolovania musi platit cloveka. Ktora firma vyhodi tolke prachy, aby ten clovek po 6-12 tyzdnovom preskolovani povedal, ze to robit nebude, lebo po 3 mesiacoch konci skusobka? To by mal organizovat UPSVaR. Ako andragog mozes tych ludi preskolovat. Mimochodom ty nepoznas ziadneho andragoga pracujuceho v McShite. A ujasni si tiez v hlave co robia ekonomovia.
ahoj! vy čo tu spomínate ľahkosť práva, prídite mi porobiť skúšky! vďaka!
ja obdivujem všetkých technikov a matematikov a ták. lebo na to jednoducho nemám. ale nikdy by som si nedovolila urážať nejaký odbor. ok, občas sa zasmejem, že taká sociálna práca je ľahká ale zaslúži si rovnaký priestor ako nejaká strojarina....
a neviem čo má nejaká ľahkosť/ťažkosť školy spoločné s uplatnením myslím, že študenti medicíny sa v škole nadrú a koľkí sa taktiež neuplatnia. mhm?
No lebo nikto si nevie dosť dobre vybavit, co moze robit absolvent humanitneho odboru, zatial co pri technickom smere je uz z nazvu jasne ako facka, ze clovek sa na technike nauci nieco robit. Taka vseobecna predstava o absolventovi humanitneho odboru je flek v kancli, alias sekretarka s vysokou...
@semhamforas tak ja fetujem a ty tu svoje prsty pouzivas ako srackomety? Klobuk dolu... picujes tu do toho, ze spomeniem pravo a ty ho spominas nadalej v kazdom jednom prispevku, tak som ta odsunul vedla tvojimi vlastnymi slovami. Preco pises vkuse o prave, ked o nom nechces pisat?
1) Tvoje poznatky z historie su asi ako spanielska dedina, tak co sa do nej series?
2) Tvoje poznatky o filozofii neexistuju, tak co sa do nej series?
3) Nepoznas andragoga, nevies o com to je, tak co sa do toho series?
4) Ked si taky exper na riadenie firmy, tak preco ides vobec studovat? Zaloz firmu, preskol si murarov na jadrovych fyzikov a valaj pracovny trh.
5) ty mozes vystudovat aj medicinu a skoncit v tescu, to sa tyka hocicoho.
6) Ti tvoji ekonomovia poradili uplne uzasne!!! Hned od zaciatku dalsieho roka nezamestnanost stupa. Cargo - 600 ludi. US Steel Kosice - otazka, ale priamo zamestnava cca 25k a nepriamo minimalne raz tolko. Povedal by som, ze ten andragog v McDonalde spravi viac pre znizenie nezamestnanosti ako ten tvoj super mega ekonom.
7) O ekonomii mas neskutocnu iluziu, cize o nej vies hovno. Neser sa do nej.
ja asi preto, ako sa tu v @87 hovorí....niekoľko študentov humanitných štúdií som sa pýtala, čo chcú po doštudovaní robiť a nikto z nich mi nebol schopný nič rozumné povedať no tak nerob si z nich srandu potom a keď sa niekto stále sťažuje koľko musí prečítať denne kníh, z ktorých informácie mu budú v budúcnosti tak na dve veci, tak ho tiež neviem brať vážne ...ale nijako ich neodsudzujem, isto je biflovanie ťažké, lebo ja to napr. neviem, preto som na odbore, kde jediný spôsob ako sa naučiť látku je porozumieť tomu, tu sa s biflovaním nikto ďaleko nedostane...
ale inak, je mi to jedno, nech si každý študuje čo chce
@mariavs V tomto Ta musím podporiť - sociálne a humanitné vedy, sú podcenované najmä z hladiska mainstreamovej ideológie. Dobré je len to, čo umožnuje isté materiálne výstupy (výroba a tým pádom spotreba). Kritické myslenie (v sociálnych a filozofických vedách je konštruované najmä kritické myslenie - a široký záber) je nebezpečné - ak človek kriticky myslí (a hodnotí) viac ako konzumuje, liberálne trhové myslenie prestáva plniť svoje primárne zadanie. Sme neustále dopovaný štatistikami o neuplatnení absolventov filozoficko - humanitno - sociálnych odborov (pričom väčšina rozhladených mladých, ktorí majú čo povedať, vychádza práve z týchto škôl). Tu je ďalší problém liberálneho trhového zmýšlania. Človek je definovaný (stratifikovaný) na základe svojho zamestnania. Tomu sa hovorí komodifikácia (poskytuješ na trhu určité znalosti, ktoré si trh spätne žiada - v tomto prípade sú to znalosti technického charakteru). Človek sa stáva tovarom s určitými žiadanými vlastnostami (pričom sám si svoju hodnotu - ako tovar na trhu - nijako neuvedomuje). Človek však predsa musí mať aj vyššiu hodnotu (ako len tovar, ktorý neustále produkuje kapitálový zisk - a implicitne aj trhové premýšlanie). Filozofia však oslobodzuje (poznanie oslobodzuje). Ak som slobodný, chcem sa predsa identifikovať inak ako len svojou prácou (v prvom rade, je pre mňa dôležité to, že som človekom) mám nejaké vnútorné (duchovné) vlastnosti, pomocou ktorých chcem definovať svoju podstatu. Ak si všimneš, každý, úplne každý argumentuje uplatnitelnostou na trhu - teda komodifikácia má svoju logiku. V procese dekomodifikácie sa však pýtame - ako inak sa môžem ako jedinec v spoločnosti identifikovať? Prečo všetko čo som determinuje moje zamestnanie? A ak mi neoliberálne teórie hovoria, že som slobodný iba ak dokonale využívam svoju slobodu (trhovo ju maximalizujem) som v pravom zmysle slobodný? Jedná sa však o negatívnu slobodu (ktorá rozvíja brutálny individualizmus a narcismus ) a teda mám absolútnu slobodu, ale v konečnom dôsledku je nemám čím "zaplatiť". Každú slobodu totižto nejakým spôsobom zaplatiť musíš (v trhovom prípade - rozvojom individualizmu platím cenu straty kolektivity). Zabíjanie kritického zmýšľania, a povyšovanie konkrétneho, technického zmýšlania, prináša relatívnu stabilitu v interných sférach aktuálnej ideológie.
Nuž, zaujímavá to diskusia. Povedal by som, že to je kvôli uplatnitelnosti s humanitnými odbormi, kde len malé percento ľudí robí to čo skončí, ak vôbec niečo robí. V ďalšom rade by som tomu pridal fakt, že na vysokých školách predovšetkým v humanitných odboroch študuje toľko ľudí ako nikdy, čo spôsobuje obrovskú devalváciu ich kvality. Iní zas považujú humanitné odbory za v podstate neuplatnutelné v reálnej praxi, za vedomosti, ktoré slúžia na to aby sa predali ďalej, a podľa môjho názoru sa tak často stáva. Rozumiem aj ľuďom, ktorí si zvolili humanitné odbory, veľa ich poznám a súto fajn ľudia.
To je pravda pershing, uznávam, berú každého koho chcú alebo zráčia a potom to vyzerá tak ako to vyzerá. Nemajú žiadne kritériá na študentov a horšie je, že ani študenti kritériá nemôžu mať, lebo im to finančná situácia nedovoľuje. Vedy ako filozofia, politologia sú síce fajn, študujem masmedia a žurnalistiku, ale zastúpenie techniky a matematiky má tiež svoje veľké miesto. Ja by som teda osobne akosi nemala na štúdium matematiky popri materskej, či len tak z nudy..poviem ti fakt, študujem tieto tzv.vedy pavedy z nudy, lebo ma to zaujíma skrz prehľad o ktorom sa píše, ale určite to nie je nič ťažké, keďže sa dá pri tom odkojiť dieťa...
@mariavs neviem, v ktorej galaxii žiješ, ale dostať sa z OA s čistým maturitným všade sa určite nedá ja som mal to isté, ale keďže si už na výške, tak určite vieš (a aj si to môžeš vyhľadať na stránke každej fakulty), že známky z matur. vysvečka je tá najnepodstatnejšia vec... hlavná je škola, známky z celého štúdia a z matur. iba vybrané predmety pre nejaké špecifické odbory... napr. angličtina, ak chceš študovať angličtnu, biol. ak chceš biol. a na lepšie technické fakulty treba matiku, resp. fyziku... ak si si aj spravila naviac maturu z matiky a na jednotku, tak aj tak je to úplný bullshit, že si mohla ísť prakticky všade
a čo sa týka tej témy... záleží na tebe, či študuješ na výške ako prípravu na budúce zamestnanie (čo by výška aj mala byť), alebo čisto len tráviš čas štúdiom niečoho, čo ťa zaujíma (filozofia, história, politológia)... ani jedna cesta nie je zlá, ale študovať niečo pre srandu králikov a potom plakať, že si na úrade práce alebo za pokladňou v kaufe, to je odveci
Všetky vedy sa navzájom líšia a tvrdiť o filozofii, z ktorej spoločnosť potrebuje maximálne pár absolventov ročne, že má v spoločnosti rovnaké zastúpenie ako informatika, z ktorej ich treba stovky, nie je na mieste.
Ak by niekto nerozumel, nestaviam jednu z vied nad druhú, ale medzi nimi a ich uplatnením v spoločnosti sú objektívne rozdiely, ktoré nemá zmysel vymazávať tvrdením "majú rovnaké zastúpenie"
@wolskeoko Nechápem načo sa s ním hádaš. Chodím sem už tri roky a ten človek sa proste nikdy neplietol a vždy mal pravdu. Dokonca mám podozrenie, že akýmsi spôsobom schválne zakrivuje časopriestor, lebo jemu to ani nepríde podozrivé, ako môže mať vo všetkom pravdu
@tunidlo ja to predpokladam ako vychilenie misky vah......v sucastnosti sa to vyrovnava (aj ked je to na strane humanitnych odborov, priznávamm ale nastáva odliv práve z týchto odborov) a za tych 5 - 6 rokov sa ta miska vah priklonni na stranu technických a prírodovedných vied
BTW, môžte si hovoriť všetci kto chce čo chce, to ma neodradí ísť študovať politológiu alebo právo......
Ak momentálne študuje mnoho ľudí humanitné odbory, tak o 5-6 rokov ich asi bude na pracovnom trhu dosť a nie nedostatok.
Čo sa týka misiek váh, stať sa môže všetko, ale tomuto podľa mňa zatiaľ nič nenasvedčuje. Aspoň nemám pocit, že by fungoval nejaký večný cyklus, v ktorom je raz veľa absolventov z jednej oblasti a raz z tej druhej.
A keďže existujú štatistiky o tom, koľko študentov, aké odbory študuje a koľko ľudí pracuje v akých profesiách, zdá sa mi, že budúci študenti majú dosť informácií, ktoré by zdanlivo nemali viesť k tomu, že naddimenzované odbory sa stanú poddimenzovanými a naopak.
Aj keď je pravda, že do budúcnosti sa potreby trhu až tak jednoducho asi nedajú odhadovať.
neodsudzujem humanitné štúdium, nech si každý študuje čo ho baví, ale je tam trošku rozdiel v uplatnení a v náročnosti štúdia, veď vidím ako sa moje spolužiačky z gympla, čo len-len že prechádzali z ročníka do ročníka , flákajú celý semester a nakoniec urobia skúšky na A
lebo vacsina humanitnych odborov su chojiviny a je to proste tak
ale tie skoly si za to mozu same, neviem na ktoreho chuja beru na filozofie a socilane prace cez miliardu studentov, z ktorych to mozno naozaj chce studovat 5 , pricom 150 je ich aby "prechadzalo" a malo titul
z technickej skoly takychto blbov vyrazia hned pricom na humanitke sa im nestane pretoze vacsina odborov je skutocne ale skutocne LAHKA a urobi to hocikto...
a proste kto to nechape tak jeho problem a je to - prenho
a pravdu povediach ak na humanitke zacalo napriklad 50 a ostalo 30 niekedy to je preto, ze vyhodili 1 a 19 zistilo ze je to kravina
informacne technologie a prirodoveda (fyz, che, bio) a tie medziodbory, co posuvaju svet a poznanie dalej,
pedagogika (a teda ucitelstvo hlavne malych deti + specialna pedagogika), ktorej vyuka je vsak v dnesnej dobe na VS dost zanedbavana a vlastne nedostatocna, lebo FAKT dobrych pedagogov je malo.
a ptm tie minoritne odbory ako tlmocnici, lingvisti, archeologovia, ekologovia a tak, co to robia najma preto, ze ich to zaujima a tiez by ich nemalo byt vela, lebo ta vyuka ptm upada a uplatnenie je slabsie.
a zvysok tie HUMANITNE pseudovedy su proste nanic.
po absolvovani VS mas kopec (sice zaujimavych) v zivote nepouzitelnyc vedomosti, ktore si chytrejsi a snazivejsi technik/medik/pravnik/vedec precita len tak po veceroch pocas semestra a vela z nich si pospaja a da dokopy aj sam.
tie skoly su objektivne menej narocne a ked mas potrebu vyhlasovat a svojej skole aka je narocna (a nikto ti nepritaka), tak si si jednoducho mala vybrat nieco narocnejsie/prospesnejsie pre posun spolocnosti/ alebo jednoducho nieco co ta bavi. ale ptm sa zas necuduj, ze stojis na urade prace vedla svojej spoluziacky zo ZS, ktora si to skoncila s maturitou.
a tvrdenie typu "sama jednotkarka na OA" mi vycari akurat usmev na tvari.
MATURITA je v dnesnej dobe nic, to uz nema ziadnu hodnotu, lebo je lahke to ziskat. rovnako ako titul (Bc. Mgr.) z humanitnych smerov, ktory si urobia aj mamicky popri materskej a dvoch zamestnaniach.
@karlotiskot vsimam ze pochadza z nejakej inej, zvratenej reality. Nechape pojmom, nevie o com pise. Ale budis pochvalen ten, kto mu dokazal tak neskutocne vela vedomosti za ten jeho kratky zivot do hlavy naliat.
@semhamforas myslis, ze tie tvoje srance budem citat? Mohol si cely ten prispevok zhrnut do jedneho slova: sracky.
Všetci sa tu hádate, ktorá škola je lepšia a pritom najúspešnejší ľudia sú väčšinou feťáci, alkoholici bez strednej školy alebo mafiáni, ktorí celý život len ojebávajú a nikdy na nich nedojde - aj keď tomu veríme. A budú si celý život užívať, zatiaľ čo my obyčajní ľudia či už s vysokou alebo bez nikdy nepresiahneme priemerný plat 1 500 eur - áno ani lekári, právnici alebo jadroví fyzici toľko nezarobia.
Je mi smiešne ale zároveň smutno, lebo zatiaľ to nevidím tak, že bude zo mňa nejaká rocková hviezda.
A ja ich mám v piči ja si študujem pesudo humanitný odbor "ETIKU" ktorý ma baví a do buducnosti si plany robiť nebudem, proste som teraz tu a o 5 rokov sa svet može zmeniť tak že ho nespoznáme
A vobec načo??? Nechapem tých ludí čo vystudujú len niečo kvoli tomu aby mali uplatnenie , potom sú celý život v strese nebaví ich to pičujú na systém a fica
Hej mať plány je fajn ale odtial potial... planovať si to čo budem robiť o 5 rokov WTF??? áno a k tomu este najlepšie hned veduceho alebo riaditela a 5000€
Piče ludia uživajte si študujte to čo vás baví a potom ked to vyštudujete uvidíte Rozhodujem sa dá sa povedať zo dna na den a moje rozhodnutia a vždy posunuli dalej ...
Aj tak po nejakej chvílke v práci zistíte že peniaze niesu všetko a žiť sa dá slušne a štastne aj za málo ...
Ak niekto vínde z Vš ajj keby študoval socialnu prácu a neni to fakt uplny kokot (lebo takých je vela že sa naučiť vedia ale v živote su to fakt kokoti) tak si normálnu prácu nájde
PS: všetci tí čo vyštudovali vš a sú na úrade práce tak s nimi sa normálne porozprávať nedá, bývam na úrade práce dosť často Lebo ocov kamarat koňa brat ma psa...
Proste sú to karovia čo nezoberú normálnu prácu a chodia z nosom hore že majú titul a to robiť nebudú
Tak nám prednášajú aj ľudia z ministerstva a aj tam si už uvedomili, že všetci "logovia" sú vo veľkej PIČI A preto ich podceňujeme, lebo sú pre existenciu a hlavne pre trhový mechanizmus zbytočné, nie ale úplne treba ich, ale o 80% menej ako ich končí teraz ak chce niekto mať titul nech ide študovať techniku takých ľudí potrebujeme odborníkov a nie politologičky ... veľa ľudí šlo študovať právo lebo to pekne znie, lebo ich to bavím, ale nerozmýšľajú, že keby tí jendotkári čo sú tam boli na medine mali by o robotu postarané........
@karlotiskot ja som si tu chybu už veľakrát priznal a viac krát som kvôli tomu aj napísal že som pekný kokot lebo som sa mýlil (čo bezchybný borec ako ty ešte asi nespravil). A ak o niekom píšeš tak aj taguj a nebuď ako zákerný kripel ty trkvas
Tu sa nie je o čom hádať. Ako som už písal, o tomto MŠ vedie podrobné štatistiky a je tu vidno aké školy sú dobré a aké nie.
A propó, tú pravdu mám časti prve preto že sa idem hádať LEN tam kde viem že o danej téme niečo viem. Tam kde nemám potrené znalosti nepíšem nič. To si si tiež mohol všimnúť
@semhamforas nie... priznal som tvoju mudrost prevysujucu mudrost vesmirnej hydiny a uznal tvoje nekonecne poznatky o historii ako i o vsetkom ostatnom o com na oko vies hovno.
Len tak mimochodom, vravi sa, ze mudrejsi ustupi, skor tam by som hladal dovod ukoncenia konverzacie
@semhamforas mozes to nazvat aj utekom murko, ved ty nevedies dialog, ty nediskutujes... Ty sa snazis bojovat. Podla mna je to zbytocne, pretoze ma tvoje zvasty nebavia. Tak ak ti to spravi dobre na srdiecku, nazvi to utek.
a btw zisti si co znamena slovo latentny, az potom ho pouzivaj
@mariavs Nie je dolezite, ci trojkari, stvorkari sa trepu na technicke skoly, lebo 'vraj' je to lahke (skus si umelu inteligenciu, popripade kybernetiku. Odporucam, ked si tak nadpriemerne inteligentna )
Vo vysledku ide o to, ako sa uplatnis na trhu prace, to je dolezite...
Nie od titulu, ale od toho zalezi na kolko budes vzchopna zivit seba a rodinu, popripade akou mierou budes vzchopna k tomu prispievat.
Predavaciek v tescu, ktore maju vystudovanu fylozofiu, ci kadejake podobne odbory je viac nez dost
Osobne mam za sebou rok umelej inteligencie a 2.5 roka kybernetiky.
Nedostudoval som.
Zacal som pracovat v obore uz v prvom rocniku.
Penazi bolo kazdym mesiacom viac a viac, tak som ani nedostudoval...
Koli tlaku rodicov som skusil zase skolu, tento raz to UI miesto kybery. No tak ci tak som prisiel na to, ze za tie peniaze, ktore mi platia sa mi jebat s titulom po nociach neoplati
A v tom je ten rozdiel, mne 3 a pol roka studia spravnych odborov dalo viac, ako humnitakom da 5 rokov studia + titul
Dnes po 3 rokoch praxe s medzinarodnymi klientmi na velkych projektoch, ma kazdy den otravuju lovci talentov, ktori sa ma snazia pretiahnut na nejaku novu pracovnu poziciu.
A pre ludi s klapkami na ociach som oficialne vyjebany gymnazista
To je vecne opovrhovanie, ked pridem na par dni na slovensko, kazdy pozera z hora...
Chudaci co s titulom makaju za 500€, v blave za 900€.
A ked zistia, ze mam mesacne 3x tolko v cistom, akurat zavidia, ze oni sa jebali v skole 5 rokov a viac.
Maju tretinove znalosti a skusenosti, ktore mam ja a aj tretinove penaze.
Okrem slovestiny ziaden iny jazyk poriadne neovladaju, okrem Oravy, tatier a chorvatska nevideli svet.
Ale aj tak su viac ako ja.
V daka univerzitnemu titulu, koli ktoremu na kazdom zapichu len opisovali jeden od druheho a na skuskach z tahakov...
No tvaria sa, ze to maju najviac zasluzene
Ale ja im prajem, je to to najlepsie co zvladli.
Spravili ich "the best", coho boli vzchopni a to treba ocenit
@wolskeoko určite to útekom nazvem. Stačí vedieť čo ktoré slovo znamená. Ustúpil by si vtedy ak by k žiadnemu konfliktu neprišlo. Akonáhle k nemu prišlo tak je to útek
Slovo latentný si vyhľadaj ty lebo použité bolo správne. Ale budem sa opakovať, ak si tú vetu nepochopil, reklamuj to rodičom.
Ja sa tu v diskusii bojovať nesnažím. To že ťa v diskusii zotrie idiot ako ja (čo vlastne nie je treba keďže za mňa hovoria oficiálne štatistiky a ako si sám povedal, filozofiu pôjde niekto študovať na "rozšírenie obzorov" a nie ako serióznu VŠ s ktorou by sa aj chcel živiť.) neznamená že to beiem ako boj. Mne to tu jednoducho ide odruky.
Snažíš sa tu nakecať ako ja neviem o čom píšem pritom s rukou na srdci môžem povedať, a hádam každý zdravo uvažujúci človek, že pravdu mám ja hlavne čo sa oblasti ekonomiky týka i keď je hanba že zrovna my sme to tej oblasti zabŕdli. A ak diskutovať necheš tak stále nereagj. Predo mnou si nič ospravedlňovať nemusíš a ostaných ľudí to nezaujíma a čítať tento rozhovor aj tak nebudú. Určite nie celý.
@semhamforas pekne si tu diskutujete, len čo je pravda ja len podporím @wolskeoko tiež mi to "latentné komentáre" udrelo do očí - keď už tak latentná je napr. homosexualita, kďežto komentáre latentné byt nemôžu
@semhamforas Ok, tak som zle čítal - alebo som prečítal len to, čo som prečítať chcel To máš stále jedno, lebo ani poznámky nemôžu byt latentné - lebo poznámka (znamená niečo poznamenané a teda vyslovené) - latentný môže byt tak význam významu vysloveného (teda poznámok a nie poznámky ako také)
@james98 poznámka latentná byť môže. Lebo buď poznamenám že si hlupák (čisto hipoteticky). Alebo napríklad môžem napísať napríklad že niečo čo ja poviem človek s tvojou mozgovou kapacitou nedokáže pochopiť. Čo iné je ten druhý prípad ak nie skrytá (latentná, nejednonačná) poznámka o tom že si hlupák?
Aby sme ale predišli nedorozumeniam, hlupákom som ťa nenazval len som ti potreboval dať príklad. Dúfam že teraz konečne uznáš že som mal pravdu
Tá posledná veta ma už fakt až udivila a rozosmiala. Zvláš ak by som teraz znova začal tú SVOJU vetu citovať a išiel by som ju sklonovať. Lebo by si zistil že som tú vetu mohol podľa tvojej zvláštnej teórie myslieť aj tak aj tak (poznámok a nie poznámky).
Okerem toho že tá veta je napísaná tak mudrlantsky že jej sotva rozmieš ty sám nie to ešte iný človek. Neviem čo sa tým pokúšaš dokázať no mňa tým nepresvedčíš
@semhamforas Po prvé, tomu čo píšem úplne rozumiem,a ak ty nie som ochotný ti to vysvetliť - ale vôbec si niesom istý či rozumieš tomu čo znamená latentné. Teda nevyjavené (skryté) ale čo navonok môže vykazovať určité "príznaky" / "príznak" a pritom vôbec nie neisté (len nevypovedané). To, že si niekto niečo vyloží inak, neznamená, že to je neisté (len zle interpretované). Ak je - Freudovsky - latentná napr. homosexualita - tá homosexualita je istá - len sociálne potlačená do nevedomia (super ego sa angažuje), ale ak je super egom potlačená do nevedomia je to ešte stále homosexualita? V tomto prípade sa stáva istota neistotou - ani psychoanalitik si nemôže byt istý svojou analýzou.
Ak je teda poznámka nemôže byt sama o sebe latentná (lebo je vyjavená / vypovedaná) - ani jej základný význam (jednoducho akceptovateľný) nemôže byt latentný - ale skutočne myslený význam (teda význam významu) už latentný môže byt - len pre pochopenie
@james98 keďže si ten príspevok nečítal, tak ti odporúčam si ho opätovne opatrne prečítať. Čo to slovo znamená očividne viem lebo som ti ho aj vysvetlil. Ty si opačný pocit nadobudol z dôvodu že si nevedel poriadne čítať a teraz sa to tu snažíš obhajovať a mňa presvedčiť že neviem význam slova (i keď tu dokazuješ že to viem) bez akéhokoľvek dôvodu. Mňa tým nepresvedčíš.
si prečítaj túto svoju vetu: "Teda nevyjavené (skryté) ale čo navonok môže vykazovať určité "príznaky" / "príznak" a pritom vôbec nie neisté" a potom si prečítaj môj príspevok @129 a polož si otázku či to úplne nesedí na to čo som písal. Ja viem že sedí. Len ty si počul o latentných homosexuáloch tak si asi schopný si to slovo spojiť len s homosexualitou.
Čiže nebudem sa tu zbytočne nadrapovať. Jednoducho si znova prečítaj @129 a porozjímaj nad tým čo som napísal. Lebo si v podstate na ten príspevok vôbec nereagoval a kecáš si tu stále svoje
@semhamforas OK, a nie, prvý raz som to počul na psychológii v súvislosti s BAP - Bipolárna afektívna porucha (ktorú si väčšina ľudí pletie so schizofréniou - alebo naopak). A homosexuálov spomínam preto, lebo každý vie o čom je reč
@james98tak si to počil pri bipolárnej afektívnej poruche ale to nič nemení že ťa to tu stále ťahá k homosexuálom ke´dže si ich spomenul už druhý krát. Neviem prečo. A pri druhej časti dodám hádam len toľko že slovo latnetný je už natoľko známe slovo že tiež hádam drvivá väčšina ľudí vie o čom je reč aj bez toho aby sa používalo akékoľvek slovné spojenie
@james98 mladenec ma velmi silne pomylene pojmy... a to sa netyka len latentnosti ale staci zalistovat a vidis. Paci sa mi, ako sa snazi zdoraznit svoju genialitu cudzimi pojmami, len keby aspon vedel, co znamenaju... Holt, vyzera ako keby vyrastol medzi murmi petrzalky a nohou nepresiel ani cez dunaj
@semhamforas kamo, konecne ti s cistym svedomim mozem dat nieco za pravdu.... a to je to, ze si idiot. Som rad, ze si to uvedomujes a priznavas to. Len ti radim nesnaz sa vies intelektualne debaty, lebo to idioti nedokazu.
@wolskeoko ak si si nevšimol, tuná @james98 ťa tu podporil hlavne z dôvodu že nebol schopný si prečítať čo som napísal (asi tie študuje FF a tak ti začal pochlebovať bez toho aby si vôbec prečítal čo som napísal) a teda nie preto že ja by som reálne niečo zle napísal
Dosť jasne som to tu vysvetlil, význam slova latentný je aj na internete viac ako dosť jasne a zrozumiteľne vysvetlený, no ty tu máš problém si chybu priznať.
Ešte pre teba tu vložím definíciu slova
latentný-
latentný p.skrytý
skrytý ktorý nemožno nájsť, určiť, odhaliť • ukrytý • schovaný: drahocennosti sú dobre skryté, ukryté, schované • skrývaný • utajovaný • tajený • zastieraný • potláčaný (obyč. o citoch, pocitoch): pozorovala ju so skrývanou, utajovanou závisťou; tajené, zastierané, potláčané dojatie; potláčané obavy • expr. tutlaný • poet. stajený (Horov, Rázus) • tajný • utajený (skrývaný pred pozornosťou iných): tajná opozícia (op. otvorená), tajné myšlienky, utajená láska • zastretý • zahalený • maskovaný • zamaskovaný: zahalený, maskovaný úkryt • tichý (skrývaný z osobného al. iného, obyč. politického dôvodu; op. otvorený): tichý protest • neviditeľný • neznámy: neviditeľné, neznáme sily ho priťahovali na staré miesta • nepozorovaný
"Len ti radim nesnaz sa vies intelektualne debaty, lebo to idioti nedokazu".
toto si čistú pravdu povedal, preto sa s tebou nebudem snažiť viesť debatu, z vyššie uvedeného dôvodu . Ani nebudem písať že intelektuálnu, lebo o to sa asi nikto s výnimkou teba (i keď som to ani nepostrehol) nepokúšal.
Ale hej, napísal že ti musí dať za pravdu (čo je to ak nie pochlebovanie, nemýliť s podporou, nič také som tu nepísal a zároveň napísal úplnú hlúposť, čo si aspoň to nakoniec priznal že poriadne nečítal čo som napísal
A že by niekde napísal že som idiot som si nevšimol
@semhamforas neprecitam... tvl ved vidis, ze reagujem na barsjaku picovinu a ked na tie tvoje blaboly reagovat nechcem, tak ich musim ignorovat = necitat. Ale nutkanie precitat bolo, len rozum kazal, ze tie sracky ti nic nedaju, tak to necitaj.
nerad sa opakujem, ale napisal som, ze to napisal oblukom, obklukou, nepriamo... to, ze to tebe nedochadza su tvoje sracky. Ja ta z nich tahat nebudem.
@semhamforas ale ked nenapises wall of text, tak nemam dovod si to neprecitat Si strasne domyslavy, mam o teba obavy. Prilis si prisposobujes svet a to ti da raz taku facku, ze by si ju prijal radsej od chucka norrisa.
Tak tebe nedochadza viac veci, ale nechajme to tak. Zrejme z toho uz nevyrasties
inak ten obluk som pouzil prvy krat nenapadla ma obkluka
@wolskeoko presne tak. Vieš, buď sa bude svet prispôsobovať tebe alebo si ty budeš prispôsobovať svet podľa seba. A tretia možnosť je že sa svetu prispôsobíš Ja som si podľa seba vybral dobre.
Teba nenapadla obkluka, ale použil si ju hneď ako nasledujúce slovo za oblúkom chlape ty sa musíš súčastne nachádzať aspoň v 5 rôznych dimenziách a vzájomne spolupracovať či čo, lebo to je hádam nemožné
@semhamforas dobre? ty si prisposobujes svet, ale nechapes, ze z hovna zlato nespravis. Da sa tak prezit aj uspesny zivot, ale to chce obrovsky kus stastia
ta obkluka bol druhy prispevok, sa spamataj... nechce sa mi ta vkuse opravovat
ty veľmi tých na humanitných rád nemáš súdiť podľa tvojich príspevkov
napíšem to tak, ako sa to nejaký ten rôčik pozerám ja. Podľa môjho názoru na Slovensku vznikol v minulosti jeden veľký problém z ktorého sa stal začarovaný kruh a nikto neviem ako z neho teraz von aj keď mnohí by chceli nájsť riešenie, už sa akosi nedá. A tento problém nespôsobili ani tak mladí ľudia končiaci stredné školy ako ľudia, ktorí týchto mladých ľudí mali následne zamestanať. Ani neviem kedy presne sa to takto celé zvrtlo, ale odrazu sa na trhu práce prestali ceniť odborníci prichádzajúci so stredných škôl a na mnohé pracovné pozície, na ktoré to ani nebolo vôbec potrebné sa začal vyžadovať vysokoškolský titul. A tu to celé začalo. Neviem ako to najlepšie ilustrovať tak použijem konkrétny prípad. Teta účtovníčka vyštudovala strednú ekonomickú školu, bola naozaj šikovná a v obore pracovala na jednom mieste niekoľko rôčkov a svojej robote rozumela, okrem toho sa súkromne naučila aj dnes potrebnú angličtinu. Avšak jedného dňa za ňou ujo jej vedúci prišiel s tým, že má nariadenie, že na miesto, ktoré zastáva aj ona je potrebné mať pred menom 3 magické písmenká ináč sa nebude dať nič robiť a príde výpoveď. A presne tu tkvie problém dnešného nadmerného počtu vysokoškolákov. Vysokoškolský titul sa vyžaduje na pozície na ktoré vôbec nie je potrebný a trend má takú tendenciu, že zachvílu bude potrebné aby lístky na verejné toalety vyberala teta Mgr./Ing. Poznám veľa mladých ľudí, ktorí sa naozaj, a áno priznám to, rozhodli upratať na nejaký humanitný odbor a to aj napriek tomu, že už po strednej začali pracovať a boli fakt šikovní a mohli to iba čírim úsilím ďaleko dosiahnuť ale žiaľ im bolo povedané, že bez titulu, nech už je z akejkoľvek školy a aj akejkoľvek, s tým miestom nesúvisiacej oblasti, to ďalej nepôjde. A tak si na éčka, déčka odflákli nejaký ten humanitný smer, štúdium im nič tým pádom nedalo, ani ich nebavilo, ale nemali inú možnosť. málo takýchto ľudí Vám ale pôjde na techniku
potom je tu ešte druhá skupina takýchto študentov, ktorí skončili strednú, robiť sa im nechcelo ísť, mamička navarila, oprala, ožehlila, oni odišli na týždeň-dva na intrák kde riešili ožranpárty a čo bude na obed a sem tam si išli zdriemnuť do prednáškovej siene. A opäť sa veľké množstvo takýchto ľudí nechodí upratať na medinu alebo architektúru
Pri takomto trende sa ani nie je prečo čudovať, že spoločnosť má na študentov humanitných vied ťažké srdce. Mnohí ich vidia ako tých, čo vyciciavajú systém a bezplatné školstvo aby nemuseli ísť tak skoro zarábať na ich dôchodky. A kto týmto celým, tou hlúpou potrebou titulov na pracovné pozície kde to potrebné nie je a ľahkým prístupom k vysokoškolskému vzdelaniu v skutočnosti trpí najviac??? Tí čo platia dane a odvody??? Alebo tí na technike, ktorí väčšinou s opovrhnutím hladia na sociológiu, filozofiu,... ??? Nie. Trpia tým naviac ľudia ako som JA, ktorí si humanitní odbor vybrali nie preto, že by sa im nechcelo makať alebo preto, aby bol pred menom titul, preto, že im nešla matika a podobne, ale preto, že to skutočne chceli. Áno, študujem tú toľko odsudzovanú politológiu. A študujem ju preto, že som na tú školu veľmi chcela ísť, že ma štúdium skutočne baví, že som sa tam rozhodne neupratala (možno má niekto šajnu čo tým myslím) a že ju vnímam ako niečo čo mi dopomôže k tomu, čomu by som sa chcela v budúcnosti venovať a to tak trošku serióznejšej žurnalistike (/už asi tak od 13-14 rokov ) A verte mi, mňa určite rožčulovali viac ako kohokoľvek z technických smerov tí, ktorí si chodili na prednášky podriemkať alebo celé to štúdium brali ako niečo ako potrebné a nudné zlo k ceste za 3 písmenkami pred menom. A ruka v ruke s vyšším počtom študentov klesá v takomto prípade aj kvalita štúdia v takomto odbore, stúpa nechuť pedagógov odviesť svoju prácu naozaj kvalitne keď vidia že 90% ľudí vôbec nebaví čo prednášajú a prišli iba kvôli prezenčke.
Riešenie??? Jednoduché. Spoplatniť vysoké školstvo vo všetkých odboroch, vytvoriť štipendijný systém tak, aby tí, čo nemajú money ale majú niečo v hlave a chuť študovať mali možnosť (naozaj dobrý systém motivačných a prospechových štipendií) a v neposlednom rade prestať pýtať tituly aj na tie miesta kde potrebné nie sú a začať si vážiť zručných ľudí ako murárov, automechanikov, pekárov, ktorí svojmu remeslu rozumejú aj bez tých spomínaných 3 písmen (viď váš príklad) a nie sa na nich pozerať ako na odpad spoločnosti len preto, že nemajú výšku (lebo oni rozhodne žiadnym odpadom nie sú) !
Potom by sme možno boli prekvapení, ako by a počet vysokoškolákov na slovensku znížil
K technickým smerom a ani k žiadnemu prácu alebo medine ani k tomu čo je náročnejšie sa tu vyjadrovať nejdem ako poniektorí a to z viacerých dôvodov:
1. neštudovala som iné odbory okrem môjho, neviem posúdiť ich náročnosť
2. ten kto vie algoritmy nemusí mať páru o tom čo to ten vilo šejkspír v tej noci svätojánskej chce povedať rovnako ako úspešný manažér nemusí vedieť urobiť masáž srdca tak nemusí ani tlmočník do francúzštiny vedieť navrhnúť 3-poschodové nákupné centrum. Ak by áno, bol by to dosť nudný svet.
.
trošku som sa rozpísala....možno sa niekto dostal aj na koniec
ja som zareagovala tak vo vseobecnosti, nemôžem sa vyjadrit úplne k vsetkému...a nenavrhujem spoplatnit iba niektoré (ako ich nazývas nežiaduce- síce neviem prečo) odbory ale celkové spoplatnenie studia, pretoze nechápem, preco by si sociologovia mali za skolu cvakat a architekti alebo IT-ckari nie.
a to ze sa venujem v tom mojom ako to nazývas slohu ( napísala som toho menej v tejto diskusii ako ty akurát ze ja to mám v jednom a ty vo viacerých príspevkoch) neznamená, že to o com viac píšem povazujem aj za prioritný problém.
Pravda je taká, že vela ludí poznám aj takých co mohli pracovat uz po strednej ale nemali titul tak hold, popri práci musia chodit na dejiny umenia aby boli Mgr. ... a to nie je chyba tých mladých, ved ich ta skola ani nebaví, ani cas na nu poriadne nemajú, ale zle nastaveného systému...
a hej, v niečom sa aj zhodneme...je na tom vari nieco zlé??? skôr by to chcelo viac ludí na kompetentných miestach co by malo podobný postoj k celému tomuto problému vysokého skolstva na slovensku...ved v minulosti mala maturita vacsiu váhu ako dnes dvojstupnove vysokoskolské studium ... a to je výsledok toho co píšeš ty a aj ja ...a este o com sme nehovorili- mozno by bolo dobré pouvažovať aj nad tým, ci je potrebné aby vznikali stále nove "vysoké skoly" kde berú ludí pomaly aj bez maturity....či menej nie je niekedy viac- menej škôl, menej studentov- vacsia kvalita vzdelavania, naozaj vzdelaní ludia v odbore a vysokoškoláci, ktorí naozaj studovať chcú.
Spoločnost predsa nepotrebuje iba tých z techniky ale aj napríklad sociologov, niekolko naozaj kvalitných sociologov a nie kvantum ludí co po 5 rokoch nevedia ani co je primarnym obsahom ich studia. je vela takých co si ten titul odmakali a mali by perspektivu, ale doplácajú na to, ze humanitné odbory získali vdaka velkému mnozstvu studentov, ktorí nic nevedia ani po vystudovaní zlé meno....
@grasia úprimne " problém ktorí nic nevedia ani po vystudovaní" sa dotýka všetkých odborov a nie je to ani pre počet študentov. proste celé školstvo vláda za vládou naťahuje jak jeden sopeľ robia úplne nezmyselné reformy jednu za druhou. systémy, ktoré fungovali roky z istých príčin sa stali úplne zlé, aby sa šetrilo, bo dnes samé škrty sem tam krížom krážom a nemusí to súvisieť so školstvom,ale i nezmyselnými zákonmi v iných sférach.
úzko súvisí s tým aj nezmyselné predlžovanie štúdia s jedným zákonom, že do 26 rokov by sa mal starať rodič o deti a nie štát, keďže hľadanie práce v odbore je tiež určitý proces, ktorý trvá nejaké tie 2-3 roky. preto natrepú tam mraky úplne zbytočných predmetov a aby sa dalo ako tak stíhať tak nejaké dôležitejšie vypustia, čo by dali viac do praxe. úprimne mňa na technike dojalo viac takých predmetov, ale najviac jeden čisto jak materská škôlka kreslenie jednej guličky a vysvetľovanie, prečo si ju dal tam ako dal, neskôr bola to obyčajná rovná čiara s zdôvodnením, po čase oblúk atď. proste také do materskej škôlky vhodné akurát. nepochopil som nikdy akože, k čomu by to malo pomôcť mi, lebo zmysel som nevidel v tom.
@grasia Myslím, že by vysoké školstvo nemalo byť nijako spoplatnené. Ak si prečítaš čánky ešte z rokov 2008 / 2009 - sociálno - behaviorálne odbory boli glorifikované a spájané so 100% tnou zamestnanostou. Keď som v 2008 mom - začal študovať sociológiu (momentalne politologiu) išiel som do toho na jednej strane s tým, že ma zaujímalo, bavilo a nič iné som si nevedel predstaviť a na strane druhej s víziou istej uplatnitelnosti. Okrem toho napr. spomínaná sociológia rieši problémy bytostne týkajúce sa úplne každého (podobne ako aj politológia a psychológia) - ak tieto odbory človek berie vážne, je napredu - zatiaľ čo technické odbory sú istým spôsobom prisluhovači aktuálnej ideológie. Napr. taký sociológ sa môže zamerať práve na riešenie zamestnanosti / nezamestnanosti (rovnako chudoba / globálna nezamanestnanosť / globálna chudoba a pod). Práve sociológ môže prísť s riešením problémov (od to ozaj neodflákne a ozaj ho problematika zaujíma). Každopádne neviem o čom sa bavíme - vysokoškolské vzdelanie na SR má okolo 15% obyvateľstva (sčítanie ľudu - v rámci všetkých stupnov VŠ vzdelania) - ľudí so základnou je okolo 30% - Ak aj sú niektoré odbory bytostne neuplatnitelné a existuje určité percento študentov, ktoré to úplne odflákne (teda štát zbytočne vynaloží peniaze iba na tých, ktorí to odfláknu) vždy je lepšie, keď máme aspoň aký taký priemer kritického myslenia (dobre vynaložené prostriedky pre tých čo ich to ozaj niekam posunulo). Mína sa aj na väčšie hlúposti ako na štúdium
Budem ta citovať "sociológia rieši problémy bytostne týkajúce sa úplne každého (podobne ako aj politológia a psychológia) - ak tieto odbory človek berie vážne, je napredu - zatiaľ čo technické odbory sú istým spôsobom prisluhovači aktuálnej ideológie. Napr. taký sociológ sa môže zamerať práve na riešenie zamestnanosti / nezamestnanosti (rovnako chudoba / globálna nezamanestnanosť / globálna chudoba a pod). Práve sociológ môže prísť s riešením problémov (od to ozaj neodflákne a ozaj ho problematika zaujíma)." A práve tu je ten problém, že veľmi veľa študentov čo sa na tieto odbory hlási ich už istý čas neberie vážne, nezaujíma ich predmet toho štúdia a ani nemajú ambície, ba dokonca nemajú ani predstavu o tom, čo bude, ak takýto odbor doštudújú, pretože už dôvody, ktoré ich k štúdiu viedli neboli správne. Ja keď som išla na politológiu tak som tak neurobila preto, že to bolo považované za lahšiu alternatívu oproti architektúre alebo medine ale preto, že som mala už jasnú predstavu o tom, čo vlastne chcem od života. A išla by som na ňu s najväčšou pravdepodobnosťou aj v prípade, že by vysoké školstvo bolo spoplatnené. Ale veľké percento ľudí (aj mojich spolužiakov) by tak neurobili, pretože pre nich to predstavovalo celé iba spôsob ako sa vyhnúť úradu práce, alebo jednoducho nevedeli čo tak išli na nejakú školu, ani poriadne nevedeli akú vlastne. Ak chceš aby zo škôl vychádzali kvalitní sociologovia a podobne tak potrebujes aj aby to vzdelanie malo nejakú kvalitu a pri počtoch studentov akí su na týchto odboroch teraz sa to da len velmi tazko, na týchto odboroch treba písať, treba čítat, inak to nejde...nuž a ked je skupina tak velká, že na kazdého vyjde za semster jeden referátik, nuž tak to je problém č. 1, a nehovoriac uz o nedostatku ucebných materialov, a mnohých dalších problémoch. A tých pár čo môžu byť naozaj dobrí s astráca v tej kvantite ludí s titulmi z týchto skol a okrem toho ešte vela takýchto absolventov studujucich iba pre titul kazí potom meno odboru, lebo po 5. rokoch napríklad na politologie nie su schopní ani vykoktat priebeh legislativneho procesu na slovensku. A to teda dobrá vizitka nie je. Takze ja stále vidím východisko v prvom rade v spoplatnení skolstva a vytvorení dobrého štipendijného systému aby sa to nezvrtlo na to, že vzdelanie dostanú iba tí majetní. Na slovensku si totiž ludia dokážu vážiť iba to, za čo oni osobne a priamo zacvakajú. Vacsinou. Bohužiaľ.
@grasia Ano, veľké skupiny sú problém - rovnako ľudia, ktorých to nezaujíma a na druhej strane sú neschopný. Ďalšia vec sú súkromné školy - neverím, že toľko ľudí je zaujatých sociálnou prácou a predsa tam idú (napr. sv Alžbeta) a predsa si to zaplatia. Ale oveľa radšej som v kolektíve, ktorý je štúdiom zaujatý - aktívny (aj keď v rámci sociálnej ideológie som za to aby bolo školstvo verejnou záležitostou - úplne zadarmo). Riešenie je inde - na Trnavskej Univerzite FF sa znovuotvorila sociológia - Majú tam však prísne limity - 15 / 20 ľudí (kvôli kvalite nezoberú viac) - len Tí najlepší z najlepších - neskôr je tam výučba taká, že aj z týchto ľudí polovica vypadne. Ja som začínal na TU - tiež - potom nás zrušili a na inej výške som dokončil sociológiu Bc. tak, že sme boli 10 - ti a z toho 5 ti neprešli štátnicami
@james98 počty prijatých študentov sú rozhodne veľký problém, prísnejšie limity schvalujem, ale tu už potom treba niečo čo žiaden zákon nespraví a to ludí s chrbtovou kostou vo vedení vysokých skol, ktorí nedajú prednosť tučnej obálke pred študentom, ktorý napísal prijímačky na 95% ..a toto je asi tiež oriešok
a zasa nemôžeš porovnávať súkromné školy a spoplatnenie školstva, lebo všetci vieme (a naozaj česť výnimkám) ako to na súkromných školách občas chodí. To, že je tam veľa ľudí na socialnej práci nie je naozaj tým, že by to tak chceli študovať ale že chcú titul za ktorí si zaplatia (ale zasa hovorím, nechcem nikoho uraziť, česť výnimkám). Čiže zasa to isté, na slovensku sa dá všeličo kúpiť, miesto v škole, skúška, diplom...a to sa zákonom nespraví, tu treba zmenu niekde inde.
cital som si skoro celu vAasu diskusiu a vitazom sa umna stava @semhamforas hlavne pre triezve argumenty a trpezlivost vysvetlovat a ucit @wolskeoko spravnemu chapaniu a vnimaniu sem-ovich postojov. wol okrem toho vsetkeho co ste sa bavili ma dorazila narazka v 14-tom komente na stavebne skoly. je vazne plytke si mysliet ze ludia studuju stavebne skoly pre hadzanie omietok na steny.
a k teme . jednoducho ako tu zopar ludi spominalo najdolezitejsie je uplatnenie v praxi to sa pocita nehladiac na skoly. napr. aj z nasej fakulty mame zastupcu na medzinarodnej sutazi vynalezcov ktory ju vyhral » vas.cas.sk/clanok/6889/gen... a to by som skor zaradil do strojnickeho ci strojarskeho vynalezu ....
@vsetkynikyobsadenedoboha načo tu otváraš starú tému? Je to zbytočné. Okerem iného som sem písal aj platy jednotlivých študentov vysokých škôl čo bolo odsúdené ako hlúposť a napravdivá informácia. Jednoducho si zbytočne reagoval bez toho aby si si asi prečítal všetko.
@semhamforas to co som chcel napisat som napisal./ze vpodstate s tebou suhlasim/..to je jedno ci je to stare alebo nove...nic som neotvaral a k teme som si povedal svjoe
Viem ze s dost velkym omeskanim, ale neda mi reagovat na tvoju nevedomost ... Moj drahy, andragog, konkretne socialny nemoze z legislativneho hladiska v DD pracovat, mozu tam robit iba ludia so soc. prace. Cize tvoja definicia AND je uz v zaklade na h... Andragogovia sa uplatnuju podla vybranej sfery, a to socialnej - vezenie, protidrogove a rekonvalescencne centra, akademie vzdelavania, v profesijnej - personalistika, manazment, lektorstvo, mediacia v podnikoch a na sudoch a v kulturnej - osvetove strefiska a rozne zaujmove agentury. Takze tak @semhamforas
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
144 komentov
Nemienim študovať na výške nato aby som skončil na úrade práce ... A tak som sa pekne nahrabal na Technickú do Blavy...
Ale andragogika fakt že nie
skôr na technicke skoly beru kazdeho a potom vas vyhadzuju ako vrecia!
naopak, nedostatok je odborníkov z technických a prírodných vied.
podceňovať vš. študentov humanitných vied je zlé, ale rovnako zlé je aj neriadiť sa požiadavkami trhu, ktorý je nekompromisný
lenze na tu technicku vysku isli lebo inam by ich nevzali. stvorkari chodia na strojarinu a podobne.
Ale davam za pravdu, ze ludia s humannym odborom maju vacsi rozhlad, to vsak neznamena, ze vedia robit profesne cinnosti lepsie ako ostatni. Takze ake klapky dolu? Vystudujes filozofiu a comu sa chces venovat? Da sa najst toho viac, ale je to take lahke?
Každý môj kamarát chodí na technickú výšku a nemyslím žeby to tam niektorí nezvládal,ako trápia sa z rysovaním viacerí ... No určite to ,,neosočujú " pre toto
Pre boha,si si istá,že máš 23 rokov?
Na tvojom mieste by som sa šla hanbiť...
Ti dám idiotov ! Samozrejme,že sa tam idioti nájdu no podľa mňa sem tí ľudia majú viac než dosť v tej hlave Nastúp k nám na technickú a pochopíš,vyletíš hneď a potom si už dáš seriozne prihlášku na to tvoje ,,humánne štúdium " Bože,to je rozum na tie roky
Ukaz mi pozicie vhodne pre absolventov fillo, poli a ich pocet !!! Potom ich môzeme porovnat s poziciami pre "technikov".
to tvoje porovnavanie je trapne, aj lekar ma nastupny plat nizky a to neznizuje jeho dôlezitost a studium.
poznam ludi co maju filozofiu a zarabaju cez 1500eur a co teraz?
a urcite su lahsie,nez technicke,alebo prirodovedne
O to, že niektoré humanitné odbory sa študujú na školách pochybnej kvality (možno aj technické, ale o humanitných je to nejako známejšie).
A ide aj o odbor. Mám humanitný smer. Viem o ľuďoch, ktorí sú na inom humanitnom odbore a majú toho omnoho viac, než ja. Viem zas o takých, čo majú toho omnoho menej, než ja. Takže by som skôr pindala na konkrétne odbory na konkrétnych školách, než takto všeobecne.
aj ked s viacerymi co poznam z STUcky sme sa zhodli, ze oni by nezvladli to na com je postavene moje studium, a opacne.
je uplne scestne generalizovat, kazde studium je tazke v niecom inom. zatial kazdy informatik na mna vyjavene kukal, ked som mu rozpravala priebeh skuskoveho u pravnikov. a na druhej strane, priebeh semestra mame tiez uplne odlisny.
studujte a nerieste kraviny.
zbytocne riesite somariny.
mozes sa hnevat kolko chces, ale vacsina humanitnych vied skutocne je oproti technickym uplna flakaren. a kludne to odsuhlasia aj ludia oc to studuju. kamarat tam studuje dva obory naraz a furt mu to je malo tak chodi na prednasky na fyziku na prirodovedu.
a takisto uplatnenie filozofie je smiesne oproti trebars informatike co povies?
nech si kto chce mysli o mne co chce ale nie je vysoka skola ako vysoka skola a vecsinu humanitnych rovnako ako ani manazment a bodobne hovadiny ani za vysku nepovazujem. pre vecsinu ludi je to riesenieako este odlozit nastup do prace jedine
"ludia co studuju humanne vedy maju vacsi vseobecny rozhlad, vnimanie ci vkus ako ludia z technickych skôl" Tak s týmto som sa zase ja ěste nestretol
Na Slovensku je to aj preto, že sú viac úspešné prírodovedné a technické školy. Ale to je potom taký uzavretý kruh. Len ktovie ako z neho vystúpiť.
No a samozrejme ako tu už bolo neraz spomenuté. Nie je po absolventoch humanitného zamerania taký dopyt, čiže je ich naozaj prebytok.
a prave kvoli takym jedincom, vacsina studentov studujucich technicke zamerania (ale aj ini) radi ponizuju, resp zovseobecnuju a hadzu vsetkych ludi, studujucich podobne odbory, do jedneho vreca
Aha, zabudol som, ty si tu vlastne ospravedlňuješ svoju (ne)schopnosť zvládnuť iba humanitnú školu a preto sa navážaš do technikov." ... Tak ja som tiež z OA a môžem povedať, že to nie je najjednoduchšie. Neviem ako iné OA na SK, ale na tej našej je veľa učenia. Neraz sa mi stalo, že som si porovnávala množstvo učiva napr. zo sjl s niekým z gymnázia (z tých lepších gymnázií). Zatiaľ čo sa oni mali naučiť 4 A4, my sme ich mali 13. Bolo to to isté učivo. A samozrejme, že OA ťa nepripraví na také odbory, ale nie je to nemožné, bol u nás aj prípad, že chodil na našu strednú a nakoniec bol z neho lekár...
A k téme....Ja by som nič technické študovať nešla, lebo ma to jednoducho nebaví, nevedela by som sa prinútiť učiť niečo také, bolo by to iba trápenie. Každý by mal študovať to, čo ho baví a snažiť sa dať zo seba to naj
ja napriklad dokazem v podstate bez problemov interpretovat diela heideggera, wittgensteina, gadamera, abelarda, hladat v nich suvislosti, porovnavat a ked ich ukazem niekomu z techniky etc, pozera na to ako na zjavenie..a rovnako ja pozeram ako na zjavenie, ak mi ukaze matiku alebo nejaky itckar to, co robia v skole..
ludia studuju to, co ich bavi, na co maju..naco je dobre stale vsetko generalizovat a vysmievat sa jednemu/druhemu
a kamo naucit sa par zakonov a nasledne ich viac menej pravidelne pouzivat znamena NAUCIT sa, nie nabiflovat. A ako technik si ich pospajas a tym padom lahsie zapamatas. Tiez hladam suvyslosti medzi tym co sa ucim, aby som sa to lahsie naucil.
je úplná somarina myslieť si,že humanitné odbory sú všetky taklé extrémne ľahké,ako každý tvrdí,sú rovnako náročné ako technické,len s tým rozdielom,že technickí orientovaní ľudia niečo vytvárajú,vzorce,atd ,venujú sa matike atd ,a humanitní sa musia naučiť hrby kníh,majú perfektné teoretiocké vedomosti a nadôvažok z pravdepodobných všetkých oblastí života,ale čo vie taký ITčkaár napr ?nejaké programy a to je celé ,nemá traký prehlad ako humaniták,...
síce platovo sú lepšie ohodnotení ľudia,ktorí neštudujú humanitné smery,ale myslím,že humanitné smery sa dnes dostávajú do popredia ...a je to rovnaká drina ako technika ..a najmä na pamať ..
vytáča ma ,ked niekto vraví že humanitné smery sú o ničom ..a srandu si robí z toho...neskutočne vytáča ...
a ešte taká drbnosť ..".má človek študovať niečo,čo ho absolutne nenaplná ?a k čpomu vobec nema vzťah ?hádam študuje to,čo ho baví,lenže v dnešnej zmaterializovanej dobe,ide samozrejme do popredia len taký job,čo zarábaš ťažké love ..prirodzene ..čo iné ...
ja som celý život mala samé jednotky,taktiež aj na maturite,mohla som ísť študovať čokolvek na svete ..a aj do zahraničia ..ja som si vybrala humanitný smer,lebo ma to naplna ..! hawk
Čo sa týka uplatnenia, je pravda, že hum. odbory v tomto pomerne pokuľhávajú, ale je to dosť individuálne...závisí nielen od školy, ale aj od známostí, šťastia a iných elementov...
a na slovensku neni taky zaujem o andragogiku, cize ani pocet absolventov neni alarmujuci a prebytocny ako u odborov pravnika, politologa a podobne, ktore su furt na dracku : ) o pretlaku absolventov tych odborov ani nema cenu pisat kedze to kazdy vie ake to je : )
Ja by som pekne navrhovala znížiť príjem študentov na tieto odbory o 90%.
A potom tu mame plno odpadu, co bucha po stole a krici ze ma vysokoskolske vzdelanie, sta patent na vsetko. A pritom je to clovek, ktory sa nikam nehodi, je nepouzitelny, obcas az nebezpecny, saboter a diletant.
S tým súhlasím Hlavne posledný odsek.
Sam som presiel par mensimi/vacsimi auditmi na 1 a smernice som sa veru ani ucit nemusel. Preco? Pretoze su zvacsa logicke a snazia sa byt co najjednoduchsie. Ved sam pises ake je to jednoduche so systemom.
@chlorofyl murko, neadresuj mne to, co ziadam aby si adresoval ostatnym. Ja dobre viem o com andragogika je. Ty si to solidne osekal, az to vyzera ako poucka z wiki. Mozno sa na nu dam aj ja, ked bude cas. Je tam velmi zaujimava literatura.
Sám som šiel na odbornú školu kôli tomu aby som mal aspoň stredoškolské IT. Pokračovať chcem na Karlovej ( adekvátne sa aj pripravujem (Talnet a pod.. ) na FF Anglistike. Uvidíme či sa mi z toho podarí dačo skombinovať.
1) nepytal som sa, ale poziadal ta nech to pre ostatnych napises, ked uz o tom tolko vies.
2) nevidim dovod netykat mladencovi, co ledva vyrastol z tinedzerkseho veku. Koniec koncov vyzaduje odo mna vykanie, pricom mi sam tyka... zobudime sa...
3) moje mozgove zavity uz na dnes staci zavinut. A k tomu si dam radsej daku poviedku ako wiki
2. vraj kvoli narocnosti...ale poznam dost flakacov na prirodovede, ktori by nezvladali citat kvanta knih povinnych pre studium anglinistiky, a teda radsej sa flakaju na prirodovede...a je to skor o tom, ze na technicke obory treba hlavu a na humanitne (podla oboru) skor usilovnosti a pracovitost - hovorim o CR, netusim ako je to na slovensku
3. tazko im ide technicky obor a takto si "ulavuju" svoju debilitu, ze sa musia strasne snazit, ucit, studovat, aby nejako presli
4. nejaki ludia su od prirody povysenecki (hlavne ti, ktori si myslia, zw su mudri, inteligentni, pekni....), a teda budu povazovat svoj obor za najlepsi na svete
PS:v istom sociologickom vyskume sa zistilo, ze najviac clenov roznych sekt ma technicke vzdelanie, takze na tom vseobecnom rozhlade asi nieco bude
Zatiaľ si nesťažujem, s hľadaním práce popri škole som problém nemala. V podstate nemusím iba tlmočiť, stačí vedieť jazyky, škála ponúkaných miest je v tomt smere (našťastie) pestrá. A to nemám zameranie na exotické jazyky (klasika anj,nj plus priberám frj).
Jasné, chápem, na čo si narážal. Pardon. Ale keď sa ja rozkecám, tak niekedy neviem prestať . Peace.
Btw, vpodstate stále neviem, o čom je andragorika, čiže sa vlastne ani vyjadriť neviem. Ale kľudne mi to vysvetlite. ( )
Inak si si precital len nazov temy? Alebo aj prispevok autorky? Lebo ta tam NEspomina LEN humanne odbory, tak neviem odkial si vytiahol, ze spomenut iny odbor je vysostne zakazane.
Tak a uz ked si zakazal sa bavit o inom ako o humannych predmetoch, tak vedz, ze nie je cas robit vyklad kazdej jednej knihy, ktoru na ten predmet precitat musis. Uprednostnuje sa to tazsie citanie.
A uz ked spominas alibizmus, tak sa pozri na seba... napises ze humanne odbory su smiesne lahke a ked sa spytam preco, tak sa odpovede nedockam.
a čo potom my? z pičných odborných škôl ktoré slúbia pičoviny a žiak je rád že vie vôbec malú násobilku nie to spraviť prímačky z matiky na pokračovanie v ekonomickom zameraní....
alebo, mna teraz chytilo že by ma strašne bavilo robiť psychiatričku...alebo v zachranke...žial nemôžem lebo som mala 15 bola som sprosta a radšej som uprednostnila novy odbor ktorý lákal na jazyky (nevadí že gramatika angličtiny je mi viac menej neznáma, patrím k najlepším v JAZYKOVEJ triede už len preto že viem povedať súvislé vety v danom jazyku...) než trocha potrápiť hlavičku na zdravotke nad biolou a chémiou....
nuž čo a my sme nútený ísť na filozofickú! ale ludia čo môžu byť zubáry napr. a zarábať pekné peniaze alebo doktorovia a zachraňovať životy, idú sa zahrabať na nejakú čínologiu alebo teologiu...
ale pokial neskončím prosim pekne na "misíjne práce a pomoc v rómskych osadách" tak som na tom ešte dobre
... presadíš sa v každom odbore, ak si nadpriemer.
Veľa ľudom chýba ambicioznosť, aktivita a chuť niečo robiť.
Takze podla teba sa chodi na filozoficku fakultu len po titul. Preto je ta fakulta smiesne lahka, ale sam by si tam titul nedal No uchvatne odovodnenie ocakavatelne len od absolutneho ignoranta.
Tak a teraz ti vysvetlim, co je dolezite na filozofii. Mas pravdu, netreba ju studovat, je dobre ju poznat. Pozri sa na renesanciu, kde by sme bez nej boli? Stale v stredoveku. Myslis, ze tato doba je idealne? ze nepotrebuje zmenu? Potrebuje a bez filozofov, ktory dokazu vytvorit zaklad pre zmenu, nic nedosiahneme. Vies co je zaklad? MYSLIENKA. Vytvorit myslienku dokaze len jednotlivec a vramci filozofovania je zdokonalena viacerimi ludmi. Tito ludia mmusia byt filozofovia. Ten predmet je dolezity uz len preto, aby sme poznali hitoriu.
K tej zmene dnes. Vratme sa do roku 89... Kam sems a dostali? Nezamestnanost dosahuje velmi vysoke cisla a dala by sa riesit prave andragogmi, ktorych poslanim ma byt vzdelavanie dospelych. Ti ludia by mohli preskolit nezamestnanych a ta by klesla nebojim sa povedat v klude aj o 5%, co je viac ako tretina.
Snad som to napisal dost zrozumitelne a dost pozorne si si to precital. Aby si konecne mohol vypustit duchaplnu a pritomnu myslienku.
Budes nieco studovat, budes v tom pracovat, tak ja dufam, ze ta to aj zaujimat bude. Ale pravdu povediac filozofiu vacsina ludi ide studovat nie pre uplatnenie, ale preto, lebo ich to zaujima. Rozsiri im to obzory.
Rozoberat ich budem, pretoze nepochopis vyznam filozofie. Filozofia ma historicky vyznam a to tisice rokov. Ako mozes teraz prehlasit, ze vyznam nema ziadny? Prepac, ale zas ta musim ignorantom nazvat. Spomenul som renesanciu, ale tu je velke mnozstvo inych filozofii a kazda nieco priniesla. Tito filozofovia sa zaoberali umenim, politikou, prirodnymi vedami, ale technikou (renesancia = galileo) a venovali sa hlavne humanizmu. Presli od nabozenskej podstaty k podstate cloveka, ale to si teraz uvedomuju len ludia, co sa filozofii venuju, resp. ju studovali. Ta skola zdaleka nie je zbytocna, pretoze kym nepoznas minulost, nemozes tvorit lepsiu buducnost.
A k andragogii. Ty zrejme vela dospelych nepoznas, ked tvrdis, ze preskolit nepotrebuju. Zamestnavatela preskolenie nieco stoji. Tak isto pocas preskolovania musi platit cloveka. Ktora firma vyhodi tolke prachy, aby ten clovek po 6-12 tyzdnovom preskolovani povedal, ze to robit nebude, lebo po 3 mesiacoch konci skusobka? To by mal organizovat UPSVaR. Ako andragog mozes tych ludi preskolovat. Mimochodom ty nepoznas ziadneho andragoga pracujuceho v McShite. A ujasni si tiez v hlave co robia ekonomovia.
ja obdivujem všetkých technikov a matematikov a ták. lebo na to jednoducho nemám. ale nikdy by som si nedovolila urážať nejaký odbor. ok, občas sa zasmejem, že taká sociálna práca je ľahká ale zaslúži si rovnaký priestor ako nejaká strojarina....
a neviem čo má nejaká ľahkosť/ťažkosť školy spoločné s uplatnením myslím, že študenti medicíny sa v škole nadrú a koľkí sa taktiež neuplatnia. mhm?
1) Tvoje poznatky z historie su asi ako spanielska dedina, tak co sa do nej series?
2) Tvoje poznatky o filozofii neexistuju, tak co sa do nej series?
3) Nepoznas andragoga, nevies o com to je, tak co sa do toho series?
4) Ked si taky exper na riadenie firmy, tak preco ides vobec studovat? Zaloz firmu, preskol si murarov na jadrovych fyzikov a valaj pracovny trh.
5) ty mozes vystudovat aj medicinu a skoncit v tescu, to sa tyka hocicoho.
6) Ti tvoji ekonomovia poradili uplne uzasne!!! Hned od zaciatku dalsieho roka nezamestnanost stupa. Cargo - 600 ludi. US Steel Kosice - otazka, ale priamo zamestnava cca 25k a nepriamo minimalne raz tolko. Povedal by som, ze ten andragog v McDonalde spravi viac pre znizenie nezamestnanosti ako ten tvoj super mega ekonom.
7) O ekonomii mas neskutocnu iluziu, cize o nej vies hovno. Neser sa do nej.
Takejto reci rozumies ty ignorant?
ale inak, je mi to jedno, nech si každý študuje čo chce
áno ked si fakt dobrý a všimte si ta niekto... ale tých je kolko ? polka absolventov určite
padajú tu názory ozaj hodné vysokoškolákov
Asi nejak takto " ja som technik! a mam najväčší kokot tu zo všetkých!
a zas "Ja som humaniták a ja ho mam ešte väčší!!"
A potom su tu takí dokonalí krásny ludia z najväčšou pravdepodobnosťou uplatnenia ako ja ktorý kričia " tak si ich podme za roh odmerať
tu je v móde proste to že každého škola je napiču len tá moja je dokonalá. A vlastne každá škola ktorú niekto iný študuje je napiču.
aj tak väčšina skončí na úrade práce
a čo sa týka tej témy... záleží na tebe, či študuješ na výške ako prípravu na budúce zamestnanie (čo by výška aj mala byť), alebo čisto len tráviš čas štúdiom niečoho, čo ťa zaujíma (filozofia, história, politológia)... ani jedna cesta nie je zlá, ale študovať niečo pre srandu králikov a potom plakať, že si na úrade práce alebo za pokladňou v kaufe, to je odveci
Všetky vedy sa navzájom líšia a tvrdiť o filozofii, z ktorej spoločnosť potrebuje maximálne pár absolventov ročne, že má v spoločnosti rovnaké zastúpenie ako informatika, z ktorej ich treba stovky, nie je na mieste.
Ak by niekto nerozumel, nestaviam jednu z vied nad druhú, ale medzi nimi a ich uplatnením v spoločnosti sú objektívne rozdiely, ktoré nemá zmysel vymazávať tvrdením "majú rovnaké zastúpenie"
Ten opis premianta na technickej univerzite, aký by sa na humanitnom odbore asi ani nemohol objaviť, je dosť demagogický, nemyslíš?
@fluptak
Prečo sa ti zdá, že bude málo humanitne zameraných ľudí?
Zdá sa ti, že momentálne humanitné vedy študuje málo ľudí?
Alebo, že uplatnenie humanitných vied by malo v najbližších rokoch radikálne stúpnuť?
Inak to, že v nejakej malej podoblasti práva je nedostatok ľudí je dosť bezcenný fakt, vzhľadom na to, že vo všeobecnosti je právnikov veľký pretlak
BTW, môžte si hovoriť všetci kto chce čo chce, to ma neodradí ísť študovať politológiu alebo právo......
Ak momentálne študuje mnoho ľudí humanitné odbory, tak o 5-6 rokov ich asi bude na pracovnom trhu dosť a nie nedostatok.
Čo sa týka misiek váh, stať sa môže všetko, ale tomuto podľa mňa zatiaľ nič nenasvedčuje. Aspoň nemám pocit, že by fungoval nejaký večný cyklus, v ktorom je raz veľa absolventov z jednej oblasti a raz z tej druhej.
A keďže existujú štatistiky o tom, koľko študentov, aké odbory študuje a koľko ľudí pracuje v akých profesiách, zdá sa mi, že budúci študenti majú dosť informácií, ktoré by zdanlivo nemali viesť k tomu, že naddimenzované odbory sa stanú poddimenzovanými a naopak.
Aj keď je pravda, že do budúcnosti sa potreby trhu až tak jednoducho asi nedajú odhadovať.
ale tie skoly si za to mozu same, neviem na ktoreho chuja beru na filozofie a socilane prace cez miliardu studentov, z ktorych to mozno naozaj chce studovat 5 , pricom 150 je ich aby "prechadzalo" a malo titul
z technickej skoly takychto blbov vyrazia hned pricom na humanitke sa im nestane pretoze vacsina odborov je skutocne ale skutocne LAHKA a urobi to hocikto...
a proste kto to nechape tak jeho problem a je to - prenho
a pravdu povediach ak na humanitke zacalo napriklad 50 a ostalo 30 niekedy to je preto, ze vyhodili 1 a 19 zistilo ze je to kravina
5 dolezitych smerov:
medicina+farmacia,
pravo a pravne vedy,
ekonomia a financnictvo,
informacne technologie a prirodoveda (fyz, che, bio) a tie medziodbory, co posuvaju svet a poznanie dalej,
pedagogika (a teda ucitelstvo hlavne malych deti + specialna pedagogika), ktorej vyuka je vsak v dnesnej dobe na VS dost zanedbavana a vlastne nedostatocna, lebo FAKT dobrych pedagogov je malo.
a ptm tie minoritne odbory ako tlmocnici, lingvisti, archeologovia, ekologovia a tak, co to robia najma preto, ze ich to zaujima a tiez by ich nemalo byt vela, lebo ta vyuka ptm upada a uplatnenie je slabsie.
a zvysok tie HUMANITNE pseudovedy su proste nanic.
po absolvovani VS mas kopec (sice zaujimavych) v zivote nepouzitelnyc vedomosti, ktore si chytrejsi a snazivejsi technik/medik/pravnik/vedec precita len tak po veceroch pocas semestra a vela z nich si pospaja a da dokopy aj sam.
tie skoly su objektivne menej narocne a ked mas potrebu vyhlasovat a svojej skole aka je narocna (a nikto ti nepritaka), tak si si jednoducho mala vybrat nieco narocnejsie/prospesnejsie pre posun spolocnosti/ alebo jednoducho nieco co ta bavi. ale ptm sa zas necuduj, ze stojis na urade prace vedla svojej spoluziacky zo ZS, ktora si to skoncila s maturitou.
a tvrdenie typu "sama jednotkarka na OA" mi vycari akurat usmev na tvari.
MATURITA je v dnesnej dobe nic, to uz nema ziadnu hodnotu, lebo je lahke to ziskat. rovnako ako titul (Bc. Mgr.) z humanitnych smerov, ktory si urobia aj mamicky popri materskej a dvoch zamestnaniach.
@semhamforas myslis, ze tie tvoje srance budem citat? Mohol si cely ten prispevok zhrnut do jedneho slova: sracky.
Je mi smiešne ale zároveň smutno, lebo zatiaľ to nevidím tak, že bude zo mňa nejaká rocková hviezda.
A ja ich mám v piči ja si študujem pesudo humanitný odbor "ETIKU" ktorý ma baví a do buducnosti si plany robiť nebudem, proste som teraz tu a o 5 rokov sa svet može zmeniť tak že ho nespoznáme
A vobec načo??? Nechapem tých ludí čo vystudujú len niečo kvoli tomu aby mali uplatnenie , potom sú celý život v strese nebaví ich to pičujú na systém a fica
Hej mať plány je fajn ale odtial potial... planovať si to čo budem robiť o 5 rokov WTF??? áno a k tomu este najlepšie hned veduceho alebo riaditela a 5000€
Piče ludia uživajte si študujte to čo vás baví a potom ked to vyštudujete uvidíte Rozhodujem sa dá sa povedať zo dna na den a moje rozhodnutia a vždy posunuli dalej ...
Aj tak po nejakej chvílke v práci zistíte že peniaze niesu všetko a žiť sa dá slušne a štastne aj za málo ...
Ak niekto vínde z Vš ajj keby študoval socialnu prácu a neni to fakt uplny kokot (lebo takých je vela že sa naučiť vedia ale v živote su to fakt kokoti) tak si normálnu prácu nájde
PS: všetci tí čo vyštudovali vš a sú na úrade práce tak s nimi sa normálne porozprávať nedá, bývam na úrade práce dosť často Lebo ocov kamarat koňa brat ma psa...
Proste sú to karovia čo nezoberú normálnu prácu a chodia z nosom hore že majú titul a to robiť nebudú
Ach tieto filmy jebú dobre mozgy
kamarat, ver tomu, ze 1500E je smiesny zlomok z platov niektorych lekarov, pravnikov, ITckarov. a ANO, su to legalne zarobene peniaze.
V každom prípade tu ani nie je o čom diskutovať. O tomto vdie ministerstvo školstva podrobné štatistiky a tam je pekne vidno ktoré školy sú na hovno
Tu sa nie je o čom hádať. Ako som už písal, o tomto MŠ vedie podrobné štatistiky a je tu vidno aké školy sú dobré a aké nie.
A propó, tú pravdu mám časti prve preto že sa idem hádať LEN tam kde viem že o danej téme niečo viem. Tam kde nemám potrené znalosti nepíšem nič. To si si tiež mohol všimnúť
Len tak mimochodom, vravi sa, ze mudrejsi ustupi, skor tam by som hladal dovod ukoncenia konverzacie
A myslím že ten priestor na ustúpenie si už dávnejšie premeškal. Teraz ti už ostal možno tak priestor na útek Tak šup šup teda do toho
v kazdom pripade, starajte sa jednoducho do seba... je kazdeho slobodne rozhodnutie, co pojde studovat... pracovny trh si to uz usmerni sam
sikovny clovek sa uplatni bez rozdielu na to, co vystuduje, poznam plnu rit nezamestnanych absolventov-inzinierov
a btw zisti si co znamena slovo latentny, az potom ho pouzivaj
Vo vysledku ide o to, ako sa uplatnis na trhu prace, to je dolezite...
Nie od titulu, ale od toho zalezi na kolko budes vzchopna zivit seba a rodinu, popripade akou mierou budes vzchopna k tomu prispievat.
Predavaciek v tescu, ktore maju vystudovanu fylozofiu, ci kadejake podobne odbory je viac nez dost
Osobne mam za sebou rok umelej inteligencie a 2.5 roka kybernetiky.
Nedostudoval som.
Zacal som pracovat v obore uz v prvom rocniku.
Penazi bolo kazdym mesiacom viac a viac, tak som ani nedostudoval...
Koli tlaku rodicov som skusil zase skolu, tento raz to UI miesto kybery. No tak ci tak som prisiel na to, ze za tie peniaze, ktore mi platia sa mi jebat s titulom po nociach neoplati
A v tom je ten rozdiel, mne 3 a pol roka studia spravnych odborov dalo viac, ako humnitakom da 5 rokov studia + titul
Dnes po 3 rokoch praxe s medzinarodnymi klientmi na velkych projektoch, ma kazdy den otravuju lovci talentov, ktori sa ma snazia pretiahnut na nejaku novu pracovnu poziciu.
A pre ludi s klapkami na ociach som oficialne vyjebany gymnazista
To je vecne opovrhovanie, ked pridem na par dni na slovensko, kazdy pozera z hora...
Chudaci co s titulom makaju za 500€, v blave za 900€.
A ked zistia, ze mam mesacne 3x tolko v cistom, akurat zavidia, ze oni sa jebali v skole 5 rokov a viac.
Maju tretinove znalosti a skusenosti, ktore mam ja a aj tretinove penaze.
Okrem slovestiny ziaden iny jazyk poriadne neovladaju, okrem Oravy, tatier a chorvatska nevideli svet.
Ale aj tak su viac ako ja.
V daka univerzitnemu titulu, koli ktoremu na kazdom zapichu len opisovali jeden od druheho a na skuskach z tahakov...
No tvaria sa, ze to maju najviac zasluzene
Ale ja im prajem, je to to najlepsie co zvladli.
Spravili ich "the best", coho boli vzchopni a to treba ocenit
Slovo latentný si vyhľadaj ty lebo použité bolo správne. Ale budem sa opakovať, ak si tú vetu nepochopil, reklamuj to rodičom.
Ja sa tu v diskusii bojovať nesnažím. To že ťa v diskusii zotrie idiot ako ja (čo vlastne nie je treba keďže za mňa hovoria oficiálne štatistiky a ako si sám povedal, filozofiu pôjde niekto študovať na "rozšírenie obzorov" a nie ako serióznu VŠ s ktorou by sa aj chcel živiť.) neznamená že to beiem ako boj. Mne to tu jednoducho ide odruky.
Snažíš sa tu nakecať ako ja neviem o čom píšem pritom s rukou na srdci môžem povedať, a hádam každý zdravo uvažujúci človek, že pravdu mám ja hlavne čo sa oblasti ekonomiky týka i keď je hanba že zrovna my sme to tej oblasti zabŕdli. A ak diskutovať necheš tak stále nereagj. Predo mnou si nič ospravedlňovať nemusíš a ostaných ľudí to nezaujíma a čítať tento rozhovor aj tak nebudú. Určite nie celý.
Keďže tie poznámky na moju osobu nie sú zreteľne nepísané ale sú písané vo všeliakých narážkach tak sa jedná o latantné poznámky (nie komentáre
Čiže ti gratulujem k jeho podpore ale najprv treba poriadne prečítať
Aby sme ale predišli nedorozumeniam, hlupákom som ťa nenazval len som ti potreboval dať príklad. Dúfam že teraz konečne uznáš že som mal pravdu
Tá posledná veta ma už fakt až udivila a rozosmiala. Zvláš ak by som teraz znova začal tú SVOJU vetu citovať a išiel by som ju sklonovať. Lebo by si zistil že som tú vetu mohol podľa tvojej zvláštnej teórie myslieť aj tak aj tak (poznámok a nie poznámky).
Okerem toho že tá veta je napísaná tak mudrlantsky že jej sotva rozmieš ty sám nie to ešte iný človek. Neviem čo sa tým pokúšaš dokázať no mňa tým nepresvedčíš
Ak je teda poznámka nemôže byt sama o sebe latentná (lebo je vyjavená / vypovedaná) - ani jej základný význam (jednoducho akceptovateľný) nemôže byt latentný - ale skutočne myslený význam (teda význam významu) už latentný môže byt - len pre pochopenie
si prečítaj túto svoju vetu: "Teda nevyjavené (skryté) ale čo navonok môže vykazovať určité "príznaky" / "príznak" a pritom vôbec nie neisté" a potom si prečítaj môj príspevok @129 a polož si otázku či to úplne nesedí na to čo som písal. Ja viem že sedí. Len ty si počul o latentných homosexuáloch tak si asi schopný si to slovo spojiť len s homosexualitou.
Čiže nebudem sa tu zbytočne nadrapovať. Jednoducho si znova prečítaj @129 a porozjímaj nad tým čo som napísal. Lebo si v podstate na ten príspevok vôbec nereagoval a kecáš si tu stále svoje
(jako pre tych, ktorym to mohlo zle vyzniet)
Dosť jasne som to tu vysvetlil, význam slova latentný je aj na internete viac ako dosť jasne a zrozumiteľne vysvetlený, no ty tu máš problém si chybu priznať.
Ešte pre teba tu vložím definíciu slova
latentný-
latentný p.skrytý
skrytý ktorý nemožno nájsť, určiť, odhaliť • ukrytý • schovaný: drahocennosti sú dobre skryté, ukryté, schované • skrývaný • utajovaný • tajený • zastieraný • potláčaný (obyč. o citoch, pocitoch): pozorovala ju so skrývanou, utajovanou závisťou; tajené, zastierané, potláčané dojatie; potláčané obavy • expr. tutlaný • poet. stajený (Horov, Rázus) • tajný • utajený (skrývaný pred pozornosťou iných): tajná opozícia (op. otvorená), tajné myšlienky, utajená láska • zastretý • zahalený • maskovaný • zamaskovaný: zahalený, maskovaný úkryt • tichý (skrývaný z osobného al. iného, obyč. politického dôvodu; op. otvorený): tichý protest • neviditeľný • neznámy: neviditeľné, neznáme sily ho priťahovali na staré miesta • nepozorovaný
"Len ti radim nesnaz sa vies intelektualne debaty, lebo to idioti nedokazu".
toto si čistú pravdu povedal, preto sa s tebou nebudem snažiť viesť debatu, z vyššie uvedeného dôvodu . Ani nebudem písať že intelektuálnu, lebo o to sa asi nikto s výnimkou teba (i keď som to ani nepostrehol) nepokúšal.
a james ma nepodporil, len napisal, ze oblukom napisal, ze si idiot. A ja mu davam za pravdu
Ale hej, napísal že ti musí dať za pravdu (čo je to ak nie pochlebovanie, nemýliť s podporou, nič také som tu nepísal a zároveň napísal úplnú hlúposť, čo si aspoň to nakoniec priznal že poriadne nečítal čo som napísal
A že by niekde napísal že som idiot som si nevšimol
nerad sa opakujem, ale napisal som, ze to napisal oblukom, obklukou, nepriamo... to, ze to tebe nedochadza su tvoje sracky. Ja ta z nich tahat nebudem.
Napísal to oblúkom to počujem prvý krát takéto spojenie a myslím že aj posledný.
A nie nedochádza mi to. Ale po tom čo si si tu navymýšľal/vydedukoval ma neprekvapuje ani že si si takéto dačo "všimol"
Tak tebe nedochadza viac veci, ale nechajme to tak. Zrejme z toho uz nevyrasties
inak ten obluk som pouzil prvy krat nenapadla ma obkluka
Teba nenapadla obkluka, ale použil si ju hneď ako nasledujúce slovo za oblúkom chlape ty sa musíš súčastne nachádzať aspoň v 5 rôznych dimenziách a vzájomne spolupracovať či čo, lebo to je hádam nemožné
ta obkluka bol druhy prispevok, sa spamataj... nechce sa mi ta vkuse opravovat
ty veľmi tých na humanitných rád nemáš súdiť podľa tvojich príspevkov
napíšem to tak, ako sa to nejaký ten rôčik pozerám ja. Podľa môjho názoru na Slovensku vznikol v minulosti jeden veľký problém z ktorého sa stal začarovaný kruh a nikto neviem ako z neho teraz von aj keď mnohí by chceli nájsť riešenie, už sa akosi nedá. A tento problém nespôsobili ani tak mladí ľudia končiaci stredné školy ako ľudia, ktorí týchto mladých ľudí mali následne zamestanať. Ani neviem kedy presne sa to takto celé zvrtlo, ale odrazu sa na trhu práce prestali ceniť odborníci prichádzajúci so stredných škôl a na mnohé pracovné pozície, na ktoré to ani nebolo vôbec potrebné sa začal vyžadovať vysokoškolský titul. A tu to celé začalo. Neviem ako to najlepšie ilustrovať tak použijem konkrétny prípad. Teta účtovníčka vyštudovala strednú ekonomickú školu, bola naozaj šikovná a v obore pracovala na jednom mieste niekoľko rôčkov a svojej robote rozumela, okrem toho sa súkromne naučila aj dnes potrebnú angličtinu. Avšak jedného dňa za ňou ujo jej vedúci prišiel s tým, že má nariadenie, že na miesto, ktoré zastáva aj ona je potrebné mať pred menom 3 magické písmenká ináč sa nebude dať nič robiť a príde výpoveď. A presne tu tkvie problém dnešného nadmerného počtu vysokoškolákov. Vysokoškolský titul sa vyžaduje na pozície na ktoré vôbec nie je potrebný a trend má takú tendenciu, že zachvílu bude potrebné aby lístky na verejné toalety vyberala teta Mgr./Ing. Poznám veľa mladých ľudí, ktorí sa naozaj, a áno priznám to, rozhodli upratať na nejaký humanitný odbor a to aj napriek tomu, že už po strednej začali pracovať a boli fakt šikovní a mohli to iba čírim úsilím ďaleko dosiahnuť ale žiaľ im bolo povedané, že bez titulu, nech už je z akejkoľvek školy a aj akejkoľvek, s tým miestom nesúvisiacej oblasti, to ďalej nepôjde. A tak si na éčka, déčka odflákli nejaký ten humanitný smer, štúdium im nič tým pádom nedalo, ani ich nebavilo, ale nemali inú možnosť. málo takýchto ľudí Vám ale pôjde na techniku
potom je tu ešte druhá skupina takýchto študentov, ktorí skončili strednú, robiť sa im nechcelo ísť, mamička navarila, oprala, ožehlila, oni odišli na týždeň-dva na intrák kde riešili ožranpárty a čo bude na obed a sem tam si išli zdriemnuť do prednáškovej siene. A opäť sa veľké množstvo takýchto ľudí nechodí upratať na medinu alebo architektúru
Pri takomto trende sa ani nie je prečo čudovať, že spoločnosť má na študentov humanitných vied ťažké srdce. Mnohí ich vidia ako tých, čo vyciciavajú systém a bezplatné školstvo aby nemuseli ísť tak skoro zarábať na ich dôchodky. A kto týmto celým, tou hlúpou potrebou titulov na pracovné pozície kde to potrebné nie je a ľahkým prístupom k vysokoškolskému vzdelaniu v skutočnosti trpí najviac??? Tí čo platia dane a odvody??? Alebo tí na technike, ktorí väčšinou s opovrhnutím hladia na sociológiu, filozofiu,... ??? Nie. Trpia tým naviac ľudia ako som JA, ktorí si humanitní odbor vybrali nie preto, že by sa im nechcelo makať alebo preto, aby bol pred menom titul, preto, že im nešla matika a podobne, ale preto, že to skutočne chceli. Áno, študujem tú toľko odsudzovanú politológiu. A študujem ju preto, že som na tú školu veľmi chcela ísť, že ma štúdium skutočne baví, že som sa tam rozhodne neupratala (možno má niekto šajnu čo tým myslím) a že ju vnímam ako niečo čo mi dopomôže k tomu, čomu by som sa chcela v budúcnosti venovať a to tak trošku serióznejšej žurnalistike (/už asi tak od 13-14 rokov ) A verte mi, mňa určite rožčulovali viac ako kohokoľvek z technických smerov tí, ktorí si chodili na prednášky podriemkať alebo celé to štúdium brali ako niečo ako potrebné a nudné zlo k ceste za 3 písmenkami pred menom. A ruka v ruke s vyšším počtom študentov klesá v takomto prípade aj kvalita štúdia v takomto odbore, stúpa nechuť pedagógov odviesť svoju prácu naozaj kvalitne keď vidia že 90% ľudí vôbec nebaví čo prednášajú a prišli iba kvôli prezenčke.
Riešenie??? Jednoduché. Spoplatniť vysoké školstvo vo všetkých odboroch, vytvoriť štipendijný systém tak, aby tí, čo nemajú money ale majú niečo v hlave a chuť študovať mali možnosť (naozaj dobrý systém motivačných a prospechových štipendií) a v neposlednom rade prestať pýtať tituly aj na tie miesta kde potrebné nie sú a začať si vážiť zručných ľudí ako murárov, automechanikov, pekárov, ktorí svojmu remeslu rozumejú aj bez tých spomínaných 3 písmen (viď váš príklad) a nie sa na nich pozerať ako na odpad spoločnosti len preto, že nemajú výšku (lebo oni rozhodne žiadnym odpadom nie sú) !
Potom by sme možno boli prekvapení, ako by a počet vysokoškolákov na slovensku znížil
K technickým smerom a ani k žiadnemu prácu alebo medine ani k tomu čo je náročnejšie sa tu vyjadrovať nejdem ako poniektorí a to z viacerých dôvodov:
1. neštudovala som iné odbory okrem môjho, neviem posúdiť ich náročnosť
2. ten kto vie algoritmy nemusí mať páru o tom čo to ten vilo šejkspír v tej noci svätojánskej chce povedať rovnako ako úspešný manažér nemusí vedieť urobiť masáž srdca tak nemusí ani tlmočník do francúzštiny vedieť navrhnúť 3-poschodové nákupné centrum. Ak by áno, bol by to dosť nudný svet.
.
trošku som sa rozpísala....možno sa niekto dostal aj na koniec
ja som zareagovala tak vo vseobecnosti, nemôžem sa vyjadrit úplne k vsetkému...a nenavrhujem spoplatnit iba niektoré (ako ich nazývas nežiaduce- síce neviem prečo) odbory ale celkové spoplatnenie studia, pretoze nechápem, preco by si sociologovia mali za skolu cvakat a architekti alebo IT-ckari nie.
a to ze sa venujem v tom mojom ako to nazývas slohu ( napísala som toho menej v tejto diskusii ako ty akurát ze ja to mám v jednom a ty vo viacerých príspevkoch) neznamená, že to o com viac píšem povazujem aj za prioritný problém.
Pravda je taká, že vela ludí poznám aj takých co mohli pracovat uz po strednej ale nemali titul tak hold, popri práci musia chodit na dejiny umenia aby boli Mgr. ... a to nie je chyba tých mladých, ved ich ta skola ani nebaví, ani cas na nu poriadne nemajú, ale zle nastaveného systému...
a hej, v niečom sa aj zhodneme...je na tom vari nieco zlé??? skôr by to chcelo viac ludí na kompetentných miestach co by malo podobný postoj k celému tomuto problému vysokého skolstva na slovensku...ved v minulosti mala maturita vacsiu váhu ako dnes dvojstupnove vysokoskolské studium ... a to je výsledok toho co píšeš ty a aj ja ...a este o com sme nehovorili- mozno by bolo dobré pouvažovať aj nad tým, ci je potrebné aby vznikali stále nove "vysoké skoly" kde berú ludí pomaly aj bez maturity....či menej nie je niekedy viac- menej škôl, menej studentov- vacsia kvalita vzdelavania, naozaj vzdelaní ludia v odbore a vysokoškoláci, ktorí naozaj studovať chcú.
Spoločnost predsa nepotrebuje iba tých z techniky ale aj napríklad sociologov, niekolko naozaj kvalitných sociologov a nie kvantum ludí co po 5 rokoch nevedia ani co je primarnym obsahom ich studia. je vela takých co si ten titul odmakali a mali by perspektivu, ale doplácajú na to, ze humanitné odbory získali vdaka velkému mnozstvu studentov, ktorí nic nevedia ani po vystudovaní zlé meno....
koniec dalsieho slohu
úzko súvisí s tým aj nezmyselné predlžovanie štúdia s jedným zákonom, že do 26 rokov by sa mal starať rodič o deti a nie štát, keďže hľadanie práce v odbore je tiež určitý proces, ktorý trvá nejaké tie 2-3 roky. preto natrepú tam mraky úplne zbytočných predmetov a aby sa dalo ako tak stíhať tak nejaké dôležitejšie vypustia, čo by dali viac do praxe. úprimne mňa na technike dojalo viac takých predmetov, ale najviac jeden čisto jak materská škôlka kreslenie jednej guličky a vysvetľovanie, prečo si ju dal tam ako dal, neskôr bola to obyčajná rovná čiara s zdôvodnením, po čase oblúk atď. proste také do materskej škôlky vhodné akurát. nepochopil som nikdy akože, k čomu by to malo pomôcť mi, lebo zmysel som nevidel v tom.
Budem ta citovať "sociológia rieši problémy bytostne týkajúce sa úplne každého (podobne ako aj politológia a psychológia) - ak tieto odbory človek berie vážne, je napredu - zatiaľ čo technické odbory sú istým spôsobom prisluhovači aktuálnej ideológie. Napr. taký sociológ sa môže zamerať práve na riešenie zamestnanosti / nezamestnanosti (rovnako chudoba / globálna nezamanestnanosť / globálna chudoba a pod). Práve sociológ môže prísť s riešením problémov (od to ozaj neodflákne a ozaj ho problematika zaujíma)." A práve tu je ten problém, že veľmi veľa študentov čo sa na tieto odbory hlási ich už istý čas neberie vážne, nezaujíma ich predmet toho štúdia a ani nemajú ambície, ba dokonca nemajú ani predstavu o tom, čo bude, ak takýto odbor doštudújú, pretože už dôvody, ktoré ich k štúdiu viedli neboli správne. Ja keď som išla na politológiu tak som tak neurobila preto, že to bolo považované za lahšiu alternatívu oproti architektúre alebo medine ale preto, že som mala už jasnú predstavu o tom, čo vlastne chcem od života. A išla by som na ňu s najväčšou pravdepodobnosťou aj v prípade, že by vysoké školstvo bolo spoplatnené. Ale veľké percento ľudí (aj mojich spolužiakov) by tak neurobili, pretože pre nich to predstavovalo celé iba spôsob ako sa vyhnúť úradu práce, alebo jednoducho nevedeli čo tak išli na nejakú školu, ani poriadne nevedeli akú vlastne. Ak chceš aby zo škôl vychádzali kvalitní sociologovia a podobne tak potrebujes aj aby to vzdelanie malo nejakú kvalitu a pri počtoch studentov akí su na týchto odboroch teraz sa to da len velmi tazko, na týchto odboroch treba písať, treba čítat, inak to nejde...nuž a ked je skupina tak velká, že na kazdého vyjde za semster jeden referátik, nuž tak to je problém č. 1, a nehovoriac uz o nedostatku ucebných materialov, a mnohých dalších problémoch. A tých pár čo môžu byť naozaj dobrí s astráca v tej kvantite ludí s titulmi z týchto skol a okrem toho ešte vela takýchto absolventov studujucich iba pre titul kazí potom meno odboru, lebo po 5. rokoch napríklad na politologie nie su schopní ani vykoktat priebeh legislativneho procesu na slovensku. A to teda dobrá vizitka nie je. Takze ja stále vidím východisko v prvom rade v spoplatnení skolstva a vytvorení dobrého štipendijného systému aby sa to nezvrtlo na to, že vzdelanie dostanú iba tí majetní. Na slovensku si totiž ludia dokážu vážiť iba to, za čo oni osobne a priamo zacvakajú. Vacsinou. Bohužiaľ.
a zasa nemôžeš porovnávať súkromné školy a spoplatnenie školstva, lebo všetci vieme (a naozaj česť výnimkám) ako to na súkromných školách občas chodí. To, že je tam veľa ľudí na socialnej práci nie je naozaj tým, že by to tak chceli študovať ale že chcú titul za ktorí si zaplatia (ale zasa hovorím, nechcem nikoho uraziť, česť výnimkám). Čiže zasa to isté, na slovensku sa dá všeličo kúpiť, miesto v škole, skúška, diplom...a to sa zákonom nespraví, tu treba zmenu niekde inde.
a k teme . jednoducho ako tu zopar ludi spominalo najdolezitejsie je uplatnenie v praxi to sa pocita nehladiac na skoly. napr. aj z nasej fakulty mame zastupcu na medzinarodnej sutazi vynalezcov ktory ju vyhral » vas.cas.sk/clanok/6889/gen... a to by som skor zaradil do strojnickeho ci strojarskeho vynalezu ....
Táto hádka tu bola zbytočná.
Realita je realita. S humanitnym odborom sa sotva zamestnas tak, aby si skolu vyuzila