Dnes ma tak napadlo, existuje vlastne rozkazovací spôsob od slova rásť? Respektíve som ho potrebovala použiť a nedalo sa... Podľa mňa to nie je od veci, keďže by sa to teoreticky mohlo normálne používať..
toto sme riešili s kamoškou. po východniarsky sa hovorí "Jidz a rošni!" čo znamená "Jedz a vyrastaj!" takže ja si myslím že rozkazovací spôsob by mal byť Vyrastaj. ale je to nelogické a nereálne, lebo nemôžeš nikomu rozkázať aby rástol.
Nemáte pravdu ani jeden. Rozkazovací spôsob od tohto slova jednoducho neexistuje. Učili sme sa to na slovenčine. Toto sú stavové slovesá, ktoré nepodliehajú vôli
@tikalok Ups, pani učiteľka asi nie je taká vzdelaná, ako som si o nej myslela áno, máš pravdu teraz som to pozerala. V slovníku je to napísané ako "rastie rastú -sť/-i!"
nabudúce, keď budete chcieť overovať takéto jednoduché veci, tak stačí jednoducho kliknúť na slovnik.juls.savba.sk a zadať dané slovíčko v neurčitku do stavového riadku, ušetrí to čas zabitý zakladaním Birdz fóra
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
75 komentov
šup ťa hore !
» blog.dorast.sk/janka/?clanok=4...
Fakt! "Rasti kvietok môj premilý, zajtra utrhne ťa šuhaj spanilý" je úplne normálne.
Ale také "Ty jak chceš hrávať ten basket? Rasti alebo ťahaj do piče!" je hrozné
ze by sme od toho mali slovnik? Len sa ho treba naucit pouzivat
rast - radz
jest - jedz
rastie rastú -sť/-i!
toto je z pravidiel SJ
takej bylinke, ked hovoris narasti uz konecne! predponu na odlucis a mas pekne krasne rasti!
Tak isto ako dážď či sneh, preto sa nedá od slov Pršať a Snežiť utvoriť tak isto rozkazovací spôsob (Prš, Snež ?? ee..)
možno
"kur a roštni dzecko mojo" mi dedko často hovoril, keď ma načapal fajčiť za stodolou a tiež si zapálil... babička by nás asi oboch zabila...