Mám zaujímavú otázku. Pozeral som dokument o teleportácii. No teleportácia je založená na princípe, že naše hmotné telo sa rozloží na atómy a pošle rýchlosťou blízkou svetla na isté miesto. No a zaujímalo by ma, že keby pri odoslaní nevytvorili 1, ale rov
Pretože pokiaľ to vaše "ja" nebude v 2 telách, tak potom nemôže byť ani v jednom. Preto si myslím, že teleportácia bude fungovať, len vznikne nová osobnosť povahovo a myšlienkami totožná s tou predošlou. Len to vaše " ja " zanikne a vznikne druhé " ja ",ktoré bude to isté "vy", len bez vášho vedomia. Samozrejme, blízky to ani nespozorujú, pretože medzi "vami (predošlé a nové "ja" )"nebude rozdiel. len vy prídete o vnímanie.
@etelnair povedzme, že zistím presné množstvo tvojich atómov a podrobne zmapujem aj kde sú. Touto metódou stačí získať atómy (železo, kremík, dusík, kyslík, vodík) a kvantový počíač ich zloží.
O.i. tvoje telo nemá ,,ohraničenie", výmenou látok s prostredím/odumieraním/vďaka vlastnostiam subatomárnych častíc ťa nikdy nie je presne toľkoto a presne týchto atómov.
Plus: ,,ja" považuješ za hmotné či krutoprísno abstraktné (duša)?
Mám za to, že ak by sa na 100% presne skopíroval každý jeden atóm na rovnaké miesto, tak vznikla presne rovnaká osobnosť. S vedomím, spomienkami a vlastnosťami ako pôvodný.
V otázke "duše" som skôr skeptik, takže mám tento názor....
o teleportacii mozu len filozofovat ... nech ide technika dopredu ako rychlo len chce, o teleportacii silno pochybujem ... a aj keby sa len podarilo telo rozlozit na mikroskopicke kusky, tak je nerealne aby to clovek prezil
@narazuvzdornaa pochopiteľne, ale tvoje ego môže byť len v jednom tele. Alebo si myslíš, že tvoje ja sa rozloží na dve telá ? Teda že budeš vedieť, kde sa nachádza osoba jedna a osoba dva ?
@narazuvzdornaa no tvoje nemôžu byť ak vnímaš len jedno, prípadne nevnímaš nič. Čo ja mám z toho, že v mojom tele bude iná existencia ? A toto moje ja už nebudem viacej vnímať ?
tvoja osobnosť bez tela existovať nemôže, či nie? Takže nemôžeš vnímať aj druhé telo bez spojenia... I ked tu je zas otázka mimozmyslového ... a tam by som nerád šahal
@vanellus ale mňa zaujíma toto. Napríklad zo mňa vyrobia 2 takých ako som ja pomocou nejakej kvantovej kopírky. No a ja zomrem. Tým pádom pre mňa tie ďaľšie "moje" osoby nič neznamenajú.
No a zaujíma ma ešte to, či moje vnímanie bude v človeku, ktorého rozoberú v teleporte a znova zložia. Teda či ja akoby zomriem a v mojom tele bude akoby niekto iný.
Do mimozmyslového vnímania nemá význam zachádzať. To yb sme museli priznať, že aj taký pes má dušu.
@zmrdak no ak ťa po tom skopirovani rozložia ....spravíš *puf a už o sebe nevieš... Ale de facto žiješ dalej, lebo máš dve kopie. Pre tie dve kopie sa žiadne *puf neudialo, takže sa nič nemení
@vanellus , nie, čo ja mám z toho, že nejaký pajác bude ako ja, ale ja nebudem vnímať ?
Pokiaľ by moje vnímanie zachovali a pri tých kópiách vytvorili jedno menu, kde by som sa mohol prepínať do jednotlivých tiel, tak to by bolo o inom. Viem si to predstaviť pri sexe.
@zmrdak zaprvé, prvá skutočne zaujímavá otázka od teba, aj keď mierne degradovaná tým podaním (keby vytvorili jedno menu kde by som sa mohol prepínať... a kde ti to menu vytvoria? a ako sa budeš prepínať?).
každopádne... ako si si už všimol tak táto otázka sa redukuje na "čo sa po teleporte stane s mojím vedomím?"
je to o tom či sa zachová, alebo ťa len zabije a vytvorí presnú kópiu. ak sa zachová, tak bude pravdepodobne nejak "prichytené" na konkrétne tvojich molekulách hmoty, takže toto "kopírovanie" o ktorom hovoríš teba prenesie, a vytvorí tvoj identický klon, ale aj čo sa týka spomienok, povahy, myšlienok (aspoň do doby vytvorenia). ty nebudeš mať s tou druhou osobou nič spoločné, bude to "obyčajný" klon, akurát si toho nebude vedomý a bude veriť že je ty, takže nikto zvonka nespozná rozdiel.
ak pri teleporte zomrieš, situácia je podobná, akurát že obe osoby budú tvoje identické klony ktoré s tvojim vedomím nebudú mať nič spoločné, ale obe budú veriť že sú originál teba.
existencia v oboch telách je však v každom prípade nemožná, a to prepínanie už úplne.
a že kto to využije, veď je to akoby smrť? omyl, nie akoby, to by proste bola normálna obyčajná smrť. a kto to využije? zlá otázka, dobrá by bola "kto vôbec zistí či sa jedná o originál teba alebo presnú kópiu teba ktorá na 100% verí že je originál teba?". nikto, len ty, ale ty už budeš vtedy mŕtvy. takže to využije každý kto sa nebude na základe takejto úvahy báľ, a uverí tvojej kópii keď mu okamžite po teleporte oznámi "Jééj, žíjem, a som to ja, a ani to nebolí, je to úplne cool!"
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
37 komentov
O.i. tvoje telo nemá ,,ohraničenie", výmenou látok s prostredím/odumieraním/vďaka vlastnostiam subatomárnych častíc ťa nikdy nie je presne toľkoto a presne týchto atómov.
Plus: ,,ja" považuješ za hmotné či krutoprísno abstraktné (duša)?
V otázke "duše" som skôr skeptik, takže mám tento názor....
Potom som presvedčená, že by vznikli dvaja jedinci identickí na atomárnej, a teda aj mentálnej úrovni.
Mne sa zdá, že on tú otázku smeroval trochu inde.
Totožnosť predsa sám predpokladal.
tvoja osobnosť bez tela existovať nemôže, či nie? Takže nemôžeš vnímať aj druhé telo bez spojenia... I ked tu je zas otázka mimozmyslového ... a tam by som nerád šahal
No a zaujíma ma ešte to, či moje vnímanie bude v človeku, ktorého rozoberú v teleporte a znova zložia. Teda či ja akoby zomriem a v mojom tele bude akoby niekto iný.
Do mimozmyslového vnímania nemá význam zachádzať. To yb sme museli priznať, že aj taký pes má dušu.
Pokiaľ by moje vnímanie zachovali a pri tých kópiách vytvorili jedno menu, kde by som sa mohol prepínať do jednotlivých tiel, tak to by bolo o inom. Viem si to predstaviť pri sexe.
každopádne... ako si si už všimol tak táto otázka sa redukuje na "čo sa po teleporte stane s mojím vedomím?"
je to o tom či sa zachová, alebo ťa len zabije a vytvorí presnú kópiu. ak sa zachová, tak bude pravdepodobne nejak "prichytené" na konkrétne tvojich molekulách hmoty, takže toto "kopírovanie" o ktorom hovoríš teba prenesie, a vytvorí tvoj identický klon, ale aj čo sa týka spomienok, povahy, myšlienok (aspoň do doby vytvorenia). ty nebudeš mať s tou druhou osobou nič spoločné, bude to "obyčajný" klon, akurát si toho nebude vedomý a bude veriť že je ty, takže nikto zvonka nespozná rozdiel.
ak pri teleporte zomrieš, situácia je podobná, akurát že obe osoby budú tvoje identické klony ktoré s tvojim vedomím nebudú mať nič spoločné, ale obe budú veriť že sú originál teba.
existencia v oboch telách je však v každom prípade nemožná, a to prepínanie už úplne.
a že kto to využije, veď je to akoby smrť? omyl, nie akoby, to by proste bola normálna obyčajná smrť. a kto to využije? zlá otázka, dobrá by bola "kto vôbec zistí či sa jedná o originál teba alebo presnú kópiu teba ktorá na 100% verí že je originál teba?". nikto, len ty, ale ty už budeš vtedy mŕtvy. takže to využije každý kto sa nebude na základe takejto úvahy báľ, a uverí tvojej kópii keď mu okamžite po teleporte oznámi "Jééj, žíjem, a som to ja, a ani to nebolí, je to úplne cool!"