Schválili to v EÚ. Nie všetky normy a regulácie čo si tam schvália sa automaticky okamžite aplikujú aj u nás. Ale vraj to budeme musieť spraviť, tiež znelegálniť sťahovanie, čo mi príde zcestné.
už to tu bolo ale zo 3x
A to sťahovanie nie je priestupok ale priamo prečin/trestný čin. To však neznamená, že každý kto sťahuje pôjde sedieť (nakoniec, ani dnes neposielajú sedieť dokonca ani ľudí čo šoférovali opitý, z dôvodu, že nie sú dostatočné kapacity vo väzniciach) ale myslím si že i prípadná pokuta od súdu, či samotný záznam v trestnom registri je dostatočný trest
Čo sa týka samotného vystopovania cez IP, samozrejme, že sa to dá a štát tak sleduje tisíce (ale skôr desaťtisíce) ľudí, dokonca aj taký, čo sa ničoho nedopustili, čiže fakt to nie je žiaden problém.
Ale samotná aplikácia tohto zákona je dosť diskutabilná a zrejme vôbec nebude efektívny.
Nejaky zdroj tejto informacie ?
A co sa tyka stahovania, tak ak stahujes cez torrenty, tak sa da na to prist. A neviem o systeme ktory by to efektivne maskoval. Mozno TOR ale tak to je na dlhsiu debatu. Stahovat cez uloz.to a podobne upload servery je relativne bezpecne. Najlepsie riesenie je kupit si SEEDBOX niekde v zahranici (stoja cca 10$ na mesiac). Seedbox je vlastne server na ktorom ti bezi torrent a ak sa torrent stiahne na server potom si tie data (film, serial, atd...) stiahnes priamo do PC. Je to skoro nemozne zistit a navyse ak este mas zabezpecene spojenie, tak to uz vobec nie je sanca. Seedbox sluzi ako stit. Lebo torrenty sa lahko daju monitorovat a urcite to aj monitoruju Ci to postihuju je dost otazne
...pokiaľ viem tak od čias magnetických audio kaziet (resp. odkedy vznikol kopyrajt) je automaticky zakázané pirátenie diel všetkého druhu, takže neviem kde si vzala pocit že to teraz niekedy zakázali.
ale zas na druhú stranu je to taká divná vec, lebo zakázané nie je keď ty danú vec sťahuješ, ale keď ju poskytuješ na stiahnutie, čiže existujú torrentové servery ktoré sa len tvária že sú torrent klient a chcú od teba niečo stiahnuť, a keď tvoj klient odpovie že áno, mám to, tak si zapíšu tvoju IPčku aj s infom čo si to bola ochotná poskytnúť...
...čiže hej, dá sa to vystopovať, aj to už párkrát spravili, a bolo aj pár exemplárnych prípadov, kde napríklad nezamestnaná matka dvoch detí dostala tristotisíc dolárovú pokutu za sťahovanie hudby...
@smis ved včera do hovorili v správach že EU schvalilia zakon že sa nemôže stahovat nič ani len pre svoje účely a aj ulož.to je nelegalne a podla IP adresy môžu zistit z akeho počitača si stahoval filmy, hudbu, atd....tak preto sa pytam....
@estersvk to je somarina 90% ludi stahuje stale aj ked by sa nemalo nikdy sa nema stahovat je to piratstvo ale kazdy to robi takze nevidim dovod preco by si mala prestavat
pretože predtym ste mohli stahovat ked ste to nešírili dalej a teraz že si nemôžete ani len pre svoje účely nič stiahnut inak vam pride poštou pokuta za každy stiahnuty film, hudbu atd....a suma môže byt až 36 tisic eur....tak preto sa pytam či je to možné každeho sledovat na SR kto stahuje alebo je to len bububu..
@estersvk Uz som si nasiel na nete info o tom Zas im prehrabuje Kazdopadne ak by ta chceli dostat za to ze tahas nieco z uloz.to a pod. tak by v prvom rade prislusne organy donutit uloz.to aby im vydali zoznam IP adries, kto si co stiahol. A to by bolo vacsie halo okolo toho ak by sa nieco taketo stalo. To by boli "hedlajny" vsetkych portalov zaplnene spravami. Takze zatial sa niet coho bat. Horsie je to s torrentmi. Tam jedine co pomoze je seedbox ako som pisal vyssie
Pane boze na nebi, ukludnite sa ludia Torrenty boli nelegalne aj doteraz, stalo sa niekomu z Vas niečo? stahovanie a pouzivanie softweru bolo tiez nelegalne doteraz stalo sa niekomu z Vas niečo? To že EUROPSKY sudny dvor rozhodol neznamena že sa v tom momente zmenila legislativa a odteraz je všetko trestne a pojdeme všetci do piče
Vela veci na nete je ilegalnych a robia sa doteraz, tie exemplarne pripady boli pre amaterov čo si zobrali kameru do kina a potom to upli (pripad chalana z cr) pripadne pre piče čo si stiahli pesničky cez torrent a potom ich ponukli na predaj.
Takze tahajte veselo dalej, pokuty nehrozia a v dohladnej dobe hrozit nebudu. Najprv by si to teoreticky vyzadovalo zmenu legislativy , nehovoriac o tom ze aj ked uz TERAZ mame NIEKOLKO ROKOV legislativu ktora ZAKAZUJE torrenty, nikomu sa nič nestalo
Momentálne nemám čas sa s tým zaoberať ale keď si to pozrieš online nemalo by to byť trestné aj keď čisto z technického hľadiska. Tvoj počítač si tie data z toho filmu ukladá do pamäte a teda sa tam tvorí niečo ako kópia. Je to podobné ako keď prehrávaš CD. Veľmi by ma ale zaujímalo ako to je keď máš ten súbor chránený autorským zákonom napríklad vo formáte rar. alebo inak komprimovaný. No som sa zamotal. A ďalšia vec ako bežný človek zistí, že dané uložisko je nelegálne?
Je to veľmi relatívne, pokiaľ sťahovaním naozaj nikoho neohrozujete, nezarábate na tom, tak by ste aj tak z toho problémy mať nemali. Jedna vec je, čo povedia v Bruseli a druhá vec je ako to interpretujú naše médiá. Predsa logicky je priamym porušením autorského práva ak človek originálny DVD alebo Blu-ray disk skopíruje, zripuje do DVDrip aelbo Blu-rayrip a uploadne na internet - na verejne dostupné miesto !! Človek si to z verejne dostupného miesta stiahne, logicky stiahnutím on nijako nemohol porušiť autorské práva, pretože len zdieľa určitú kópiu, čo ani nemusí byť pravá kópia toho originálneho disku, nakoľko na internete sa všetko stále sťahuje a uploaduje na rôzne servery. Predsa to nemá hlavu ani pätu, také niečo v praxi nemôže existovať. To je ako keby niekto zasadil na určité verejné priestranstvo rad ovocných stromov a zakázal ľuďom z neho jesť ovocie lebo to je trestný čin
@michew To dokazovanie že som práve ja sťahoval daný film by som chcel vidieť..možno nesiem zodpovednosť za môj ntb ja , ale ak niekto niekoho prejde tvojim autom ideš sedieť ty? nie .. neboj sa na súdoch ležia tisíce prípadov , rozvodov a vrážd a oni predvolajú státisíce ľudí kôli sťahovaniu .. vážne !?
Asi tak, to rovno môžu zrušiť vysokorýchlostný internet však načo iné je taký rýchly internet keď nie práve na sťahovanie veľkých súborov ako sú aj filmy napríklad ? Ja sťahujem ďalej, nikto mi predsa nemôže rozkázať, že toto je legálny a toto je nelegálny server a z tohto nebudeš sťahovať. Pre mňa je na internete legálne všetko čo je voľne dostupné verejnosti.
platim poplatky za tv,net,satelit,elektriku....film v telke neplatim a nahrat si ho mozem pre vlastnu potrebu.co je vysielane je hadam free,ci?
pracovat nemozes,stahovat nemozes,milovat sa verejnosti nemozes ale kradnut na verejnosti a zabijat to mozes..toto krizu nezazenie.
aj tak tie filmy a hudba stoji za prd.....
dobra hudba vymrela..
inak ľudia? nečítali ste v novinách v telke, ako proste "polícia našla pedofila", alebo polícia zatkla niekoho, kto na twitteri napísal nejakú škaredú vec?
čo myslíte, ako ich našli?
IP adresa je čosi ako otlačok prstu, každej vašej online aktivity. Proste väčšina aktivít sa zaznamenáva, ktorá ip adresa ju spravila a kedy.
A spoliehať sa na dynamickú ip adresu (že sa vám mení) je zbytočné, poskytovatelia internetu musia podľa zákona dosť dlhú dobu uchovávať, kto mal kedy akú ip adresu.
Čiže sa dá dopátrať, kto (ktorá osoba platila za internet) mal v daný deň v danú sekundu práve tú IP adresu.
(Dynamické sa síce menia, ale v jednom momente ju má len jeden použivateľ, možno o hodinu, o deň má inú, ale provideri vedia, kto kedy ktorú ipčku mal)
To, ze ma ISP nejake info o tom, ze sa nieco stahovalo z tvojho pocitaca je sice pekne, ale o nicom to nehovori. Treba preukazat, ze z pocitaca naozaj stahoval vlastnik pocitaca - problematicke.
Treba si zasirovat disk (truecrypt, alebo nativne riesenie na macu/windowse) a pri pripadnom vysetrovani (ak chces) poskytnut sucinnost, no tvarit sa, ze si nepamatas heslo na desifrovanie. Preukazat, ze klames - problematicke.
Navyse podla ustavy nemusis vypovedat, ak by si seba, alebo blizku osobu uviedla do rizika trestneho stihania. Ak s nimi nebudes spolupracovat, tak nemaju v rukach prakticky nic.
Rozsifrovat disk bez hesla? Pokial tam vlady nemaju backdoory (co okrem NSA asi nema ziadna mimo US vladna agentura) - v relanom case nemozne.
Kamarát o tomto nevedel, stahoval a posielal to na internete kamošom prišla polícia o šiestej ráno, vzali aj rodičov na výsluch, a tam policajt povedal že tento zákon je nepriamo vyjadrený.....stahovať sa može!!! je len zakázané šírenie informácií!!!možete stahovať pre osobné využitie a potrebu!!
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
60 komentov
(no fájn je to kvôli tomu ze mam pomalý net)
odporucam Tor + proxy
na p2p ale neaplikovatelne mno.
A to sťahovanie nie je priestupok ale priamo prečin/trestný čin. To však neznamená, že každý kto sťahuje pôjde sedieť (nakoniec, ani dnes neposielajú sedieť dokonca ani ľudí čo šoférovali opitý, z dôvodu, že nie sú dostatočné kapacity vo väzniciach) ale myslím si že i prípadná pokuta od súdu, či samotný záznam v trestnom registri je dostatočný trest
Čo sa týka samotného vystopovania cez IP, samozrejme, že sa to dá a štát tak sleduje tisíce (ale skôr desaťtisíce) ľudí, dokonca aj taký, čo sa ničoho nedopustili, čiže fakt to nie je žiaden problém.
Ale samotná aplikácia tohto zákona je dosť diskutabilná a zrejme vôbec nebude efektívny.
A co sa tyka stahovania, tak ak stahujes cez torrenty, tak sa da na to prist. A neviem o systeme ktory by to efektivne maskoval. Mozno TOR ale tak to je na dlhsiu debatu. Stahovat cez uloz.to a podobne upload servery je relativne bezpecne. Najlepsie riesenie je kupit si SEEDBOX niekde v zahranici (stoja cca 10$ na mesiac). Seedbox je vlastne server na ktorom ti bezi torrent a ak sa torrent stiahne na server potom si tie data (film, serial, atd...) stiahnes priamo do PC. Je to skoro nemozne zistit a navyse ak este mas zabezpecene spojenie, tak to uz vobec nie je sanca. Seedbox sluzi ako stit. Lebo torrenty sa lahko daju monitorovat a urcite to aj monitoruju Ci to postihuju je dost otazne
"vraj zakázali"?
...pokiaľ viem tak od čias magnetických audio kaziet (resp. odkedy vznikol kopyrajt) je automaticky zakázané pirátenie diel všetkého druhu, takže neviem kde si vzala pocit že to teraz niekedy zakázali.
ale zas na druhú stranu je to taká divná vec, lebo zakázané nie je keď ty danú vec sťahuješ, ale keď ju poskytuješ na stiahnutie, čiže existujú torrentové servery ktoré sa len tvária že sú torrent klient a chcú od teba niečo stiahnuť, a keď tvoj klient odpovie že áno, mám to, tak si zapíšu tvoju IPčku aj s infom čo si to bola ochotná poskytnúť...
...čiže hej, dá sa to vystopovať, aj to už párkrát spravili, a bolo aj pár exemplárnych prípadov, kde napríklad nezamestnaná matka dvoch detí dostala tristotisíc dolárovú pokutu za sťahovanie hudby...
...ale na slovensko sú takéto veci prikrátke.
Vela veci na nete je ilegalnych a robia sa doteraz, tie exemplarne pripady boli pre amaterov čo si zobrali kameru do kina a potom to upli (pripad chalana z cr) pripadne pre piče čo si stiahli pesničky cez torrent a potom ich ponukli na predaj.
Takze tahajte veselo dalej, pokuty nehrozia a v dohladnej dobe hrozit nebudu. Najprv by si to teoreticky vyzadovalo zmenu legislativy , nehovoriac o tom ze aj ked uz TERAZ mame NIEKOLKO ROKOV legislativu ktora ZAKAZUJE torrenty, nikomu sa nič nestalo
Momentálne nemám čas sa s tým zaoberať ale keď si to pozrieš online nemalo by to byť trestné aj keď čisto z technického hľadiska. Tvoj počítač si tie data z toho filmu ukladá do pamäte a teda sa tam tvorí niečo ako kópia. Je to podobné ako keď prehrávaš CD. Veľmi by ma ale zaujímalo ako to je keď máš ten súbor chránený autorským zákonom napríklad vo formáte rar. alebo inak komprimovaný. No som sa zamotal. A ďalšia vec ako bežný človek zistí, že dané uložisko je nelegálne?
btw tebe by mali dat pokutu za prijebanost, prinajlepsom trest smrti aj
@patuskoo tebe detto
pracovat nemozes,stahovat nemozes,milovat sa verejnosti nemozes ale kradnut na verejnosti a zabijat to mozes..toto krizu nezazenie.
aj tak tie filmy a hudba stoji za prd.....
dobra hudba vymrela..
inak ľudia? nečítali ste v novinách v telke, ako proste "polícia našla pedofila", alebo polícia zatkla niekoho, kto na twitteri napísal nejakú škaredú vec?
čo myslíte, ako ich našli?
IP adresa je čosi ako otlačok prstu, každej vašej online aktivity. Proste väčšina aktivít sa zaznamenáva, ktorá ip adresa ju spravila a kedy.
A spoliehať sa na dynamickú ip adresu (že sa vám mení) je zbytočné, poskytovatelia internetu musia podľa zákona dosť dlhú dobu uchovávať, kto mal kedy akú ip adresu.
Čiže sa dá dopátrať, kto (ktorá osoba platila za internet) mal v daný deň v danú sekundu práve tú IP adresu.
(Dynamické sa síce menia, ale v jednom momente ju má len jeden použivateľ, možno o hodinu, o deň má inú, ale provideri vedia, kto kedy ktorú ipčku mal)
Takže vo vlastnom záujme buďte dobrí
Treba si zasirovat disk (truecrypt, alebo nativne riesenie na macu/windowse) a pri pripadnom vysetrovani (ak chces) poskytnut sucinnost, no tvarit sa, ze si nepamatas heslo na desifrovanie. Preukazat, ze klames - problematicke.
Navyse podla ustavy nemusis vypovedat, ak by si seba, alebo blizku osobu uviedla do rizika trestneho stihania. Ak s nimi nebudes spolupracovat, tak nemaju v rukach prakticky nic.
Rozsifrovat disk bez hesla? Pokial tam vlady nemaju backdoory (co okrem NSA asi nema ziadna mimo US vladna agentura) - v relanom case nemozne.
Suma sumarum, nic sa nedeje.