Ja to moc neriesim lebo som tak celkovo v nakupovani trosku zmatena ale co sa tyka krajiny povodu tak nie kvoli tomu ci je to zo slovenska ale skor ked viem ze dane ovocie "zo spanielska" (napr) je overene a dobre tak to sledujem...to mama ma taku uchylku lebo kupit jahody bez chuti je horsie ako nekupit jahody si myslim
@dumbledore Ale je to smutne, takyto pristup.
Ale ja to hovorim uz dlho - takymto tempom ludstvo rychlo vykape a budu to vasi potomkovia, co na to doplatia, nie moji.
@dumbledore ako kvoli comu? ze si vyberiem radsej lacnejsie papriky, ktore su z madarska, ako tie slovenske, tak som menej inteligentny? @staphylococcus@hypnos ci co je na tom take smutne?? D lebo je zatazou pre spolocnost neriesit, z akej krajiny kupujem zeleninu, ale selektovat podla povodu??
nie je skor zatazou rozlisovat napr. spanielske vino od francuzskeho, ked oblast, kde sa to hrozno pestuje neriesi hranice?
Ono sa to neda len tak davat prednost sk zelenine a ovociu pretoze je drahe/a a je aj maly vyber nasich produktov kedze tu zlikvidovali nase polnohospodarstvo no a tropicke ovocie sa samozrejme slovenske kupovat neda to je jasne
myslím si, že zázraky sa dejú na Slovensku každý deň, že ľudia tohto ožobračeného národa si ešte vôbec môžu dovoliť kúpiť dokonca aj ovocie.. niekoho odsudzovať, že kupuje lacné, len preto, že na drahšie nemá peniaze je asi trocha pritiahnuté za vlasy...
je mi ľúto tých ľudí, ktorí nemajú záhradku, kde by si dokázali niečo dopestovať a potom je mi ľúto aj toho, keď človek vidí tie kontajnery koľko potravin sa vyhadzuje...
@staphylococcus ano, potrebujem vysvetlit, preco sa prave v tomto fore selektuje inteligencia
preco nie je jedno, z akej krajiny mam paradajky. akoze chapem, ze tie nase su chutovo lepsie, ale ked stoja 3 krat viac, nepozeram na krajinu povodu, kupim si rovno tie lacnejsie. ale co ma chut paradajok a ich cena sinteligenciou?
tak mi prosim vysvetli, podla coho sa teda selektuje ta inteligencia
@piter09 presne tym sa selektuje ta inteligencia, ze ocividne absolutne nechapes, ze o chut ani trochu nejde. Ide o to, aky dopad na planetu ma, ked sem tie paradajky doletia zo spanielska a ked ich dovezu kamionom z Bernolakova. A to nie su dve, ktore ty zjes za tyzden. To su stovky ton potravin, elektroniky, vsetkeho co kazdy den preletia z jedneho konca sveta na druhy a taktiez fakt, ze paradajka, ktoru pred desiatimi dnami odtrhli v spanielsku a ty si ju plus-minus cervenu kupis, nemohla byt cervena aj ked ju v tom spanielsku odtrhli. Cize to je z nutricneho hladiska asi ako zuzlat toaletak.
Globalizacia si vybera dan na nasom zdravi aj zdravi nasej planety. A bohuzial to ocividne vacsina ludi nechape...
@staphylococcus@14 to potom nehovoris o inteligencii ale o niecom inom, zatial sa tu selektuje nutkave spasitelstvo, internetove kazatelstvo a povysenecke curactvo, cnosti priam poeticke
@staphylococcus paradajka mohla byt cervena, chladi sa pocas presunu, ale co je na tom zle? ja neviem, dovazame mandarinky a avokado zo zahranicia, ale zase vyvazame ine veci, stale nechapem, preco som kvoli kupivaniu spanielskych paradajok menej inteligentny, ako ten, co si kupi francuzske auto
Typicky vlastenecky zajebany Slovaci.
Este sa budu pohorsovat ze vam je jedno odkial je ovocie.
Vsetci picuju ake je Slovensko zle no nikto nechce potraviny z tych lepsich krajin, zrazu chce kazdy len slovenske, akoby bolo lepsie.
Nie, slovenske potraviny nikdy neboli kvalitnejšie od zahraničného. Vo vacsinne statov maju ovela kvalitnejsie postreky a hnojiva. A ak si myslite ze Slovenske je lepsie lebo je "cerstve" tak mam pre vas dalsiu novinku - ovocie sa uzatvara do velkoskladov, kde su vytvorene podmienky (nepritomnost kyslika) vdaka ktorym vyzera aj po dlhej dobe ako cerstve.
Teda ovocie a zelenina na pultoch uz boli nejaku dobu v sklade a tie cerstve este len do skladu idu.
Takze mne je jedno ci to ovocie bude cakat v slovenskom sklade alebo nemeckom kamione.
@staphylococcus Globalizácia a voľný obchod pomohli eliminovať chudobu stoviek miliónov ľudí. O ich v priemere pozitívnom vplyve na životnú úroveň ľudstva panuje medzi ekonómami podobná zhoda, ako medzi fyzikmi o Newtonovom gravitačnom zákone.
A pokiaľ ťa tak veľmi trápi zdravie našej planéty, tak skús miesto lamentovania nad leteckou dopravou španielskych paradajok (aj vďaka ktorej si ich chudobnejší ľudia môžu dovoliť nakupovať), prestať jesť mäso, alebo skús jeho konzumáciu obmedziť len na ryby či hydinu. Uhlíková stopa ľudstva je totiž neporovnateľne väčšmi tvorená masovým chovom dobytka a prasiat, ako leteckou dopravou.
Argument ze aky dopad ma doprava na globalny stav Zeme je dost picovina.
Tym ze sa bude kupovat domace ovocie sa nic nezmeni mnozstvo dopravovanych produktov neustale rastie a mali by sme sa poobzerat po setrnejsich sposoboch dopravy napriklad nejake vlaky na solarnu energiu.
Alebo sa teda mozme rozlucit s tropickym ovocim lebo to na Slovensku nevyrastie.
Mobil ktory pouzivas bol dovezeny z Azie/USA, oblecenie z Azie, absolutne vsetko sa dnes dovaza.
@piter09 Importované paradajky sa oberajú pri takmer plnej (80-90%) zrelosti a následne dozrievajú po ceste, takže nutrične sú na tom takmer úplne rovnako ako paradajky zo Slovenska. To isté platí pre banány, či citrusové plody, ktoré sa prirodzene vo veľkých množstvách na Slovensku nepestujú. Tie už však tunajších nutričných expertov z akýchsi dôvodov zo stoličky nedvíhajú.
Tiež by ma zaujímalo koľko miestnych spasiteľov zemegule, ktorých zachvátil spravodlivý hnev z predaju španielskych paradajok na Slovensku, chodia oblečení výlučne v handrách z Makyty, Ozety, Alfatexu či Slovenky, alebo sú odkázaní na tie ušité v Číne, Vietname, Bangladéši.
@torpedo08 netrep ze to je drahe. Rozdiel v cene su desiatky centov za kg. Ale ty si radsej kupis flasu vodky za 6€ a najebes sa ako prasa. Za 6€+cenu importovanej zeleniny by si mal tolko slovenskej zeleniny ze by si sa z nej posral.
@piter09 skus 10 dni chladit paradajku, potom ju na 4 dni vyloz niekam, ako bude vyzerat. Ano, kupovanie zahranicnych produktov inych ako je jedlo nie je tiez uplne v poriadku, az na to, ze aut nekupis 5 tyzdenne.
rajčiny, uhorky, zemiaky, cibulu, mrkvu mávame domácu... po sezóne kupujem rajčiny menej lebo proste nechutia. Občas zájdem na tržnicu a kupujem tam ale inak proste čo sa mi páči vzhľadovo a cenovo (na veľa vecí som alergická takže napr. citrusy len veľmi výnimočne)
@meaning_fullness No veď nerozumieš, ja tu nie som na to, aby som tu vysvetľoval niečo, čo inteligentnému človeku príde prirodzené. A zjavné je to, že ja nepíšem niečo len tak, nikdy. Ahoj
@meaning_fullness ja som to vysvetlila, keby si chcel, precitas si a nepises zbytocne picoviny. @dumbledore pravdu mas, ked je niekto raz tupy, skoda mu nieco vysvetlovat.
@patrixo a ty vytahujes koho ? Ludi co zarabaju 1000 euro ci ako ? Lebo ludi co zarabaju 300-400-500 je na Slovensku stotisice takze je ich dost co musia pozerat na ceny aj ked nechcu ! A od coho odbacam ? Ja nehovorim o sebe ja viem ze ja si radsej kupim flasu ale co to ma s touto temou spolocne netusim to ako keby sme tu pisali o nejakom filme alebo o com a ty by si vtiahol do toho to ze ja pijem
@meaning_fullness nepis o vacsine, konkretne mi prides sprosty ty uz len tym, ze pises inym ludom co si myslia alebo by si mali mysliet a neustale potrebujes niekoho presviedcat o svojej ,,nepravde", ked niekto napise nazor, ok suhlasis alebo nesuhlasis, ale nepis o tom, preco si niekto nieco mysli, lebo to je ubohe a detinske a vsimla som si, ze ani tv nesledujes, teda pokial denno-denne nesedis za nejakymi tlacenymi spravami alebo za pc na spravodajskych a inych strankach, tak si sprosty lebo nemas prehlad o svete, ludia nasavaju informacie odvsadial, rob so sebou nieco, skus sa zamysliet napr. nad tym, co chces v zivote robit a nie postovat fotecky so star wars capickou alebo varenie parenych buchiet
@torpedo08 nezarabam toľko a viem hospodarit s peniazmi tak, aby som nekupovala rajciny z tramtarie, ludia su lenivi, nevsimavi, hlupi a salamisticki skoro vo vsetkom, kiezby to tak nebolo
@hypnos boha sak ale si zober ze niekto zarobi 400 euro 200 da za byt dalsich 100 za vselico ine a zostane mu 100 na zradlo a zivot ako taky ! Tak je rad ze ma suche rozky potom a ne si este vyberat krajinu povodu jasne su aj milionari co kupuje len akciovy cudzi tovar a jedine nim treba nadavat
@staphylococcus
"Total emissions from global livestock: 7.1 Gigatonnes of Co2-equiv per year, representing 14.5 percent of all anthropogenic GHG emissions." » www.fao.org/news/story/en/i...
@h8r po prve - mas 2 rozne zdroje, cize to vobec netreba brat v uvahu, kazde je len vytrhnute z kontextu vramci urciteho clanku (ale chvalim, ze si sa obtazoval tie clanky sem postnut, aspon niekto dokaze diskutovat na urovni) ale tiez, potraviny sa nedovazaju len letecky, k tomu druhemu cislu by si musel pripocitat este kolko % emisii je z nakladnych aut, vlakov, lodi.
@staphylococcus To, že ide o dva rôzne zdroje, venujúce sa dvom rôznym pôvodcom produkcie skleníkových plynov, nijako neznižuje pravdivosť oboch tvrdení. A v tých 2,5% je zahrnutý všetok objem leteckej dopravy sveta, takže možno s istotou predpokladať, že v prípade, že by sme abstrahovali od dopravy nesúvisiacej s dovozom potravín, to číslo by bolo práve rádovo menšie (predpokladám, že by išlo o max. o desatiny percenta).
A na tému "food-miles" a ich dopadu na tvorbu skleníkových plynov bolo vykonaných už niekoľko šťúdií, pričom všetky z nich sa zhodujú v tom, že doprava potravín ako taká nie je to, čo by tejto planéte malo zlomiť väz:
"Despite significant recent public concern and media attention to the environmental impacts of food, few studies in the United States have systematically compared the life-cycle greenhouse gas (GHG) emissions associated with food production against long-distance distribution, aka “food-miles.” We find that although food is transported long distances in general (1640 km delivery and 6760 km life-cycle supply chain on average) the GHG emissions associated with food are dominated by the production phase, contributing 83% of the average U.S. household’s 8.1 t CO2e/yr footprint for food consumption. Transportation as a whole represents only 11% of life-cycle GHG emissions, and final delivery from producer to retail contributes only 4%. Different food groups exhibit a large range in GHG-intensity; on average, red meat is around 150% more GHG-intensive than chicken or fish. Thus, we suggest that dietary shift can be a more effective means of lowering an average household’s food-related climate footprint than “buying local.” Shifting less than one day per week’s worth of calories from red meat and dairy products to chicken, fish, eggs, or a vegetable-based diet achieves more GHG reduction than buying all locally sourced food." » pubs.acs.org/doi/abs/10.1021...
@h8r Ano, to, ci cerpas vsetko z jedneho zdroja laebo z 2 roznych je dost dolezite - tie percenta sa totizto od zdroja k zdroju lisia, tym padom to takto uplne vytrhavas z kontextu. A inac ono sa lisia aj konkretne vyprodukovane plyny - dobytok produkuje metan, dopravne prostriedky CO2. Okrem toho, v mojom povodnom komentari neslo len o toto - tym transportom sa totizto aj zbytocne minju fosilne paliva, kupovanim niektorych (vacsiny) druhov tropickeho ovocia podporujes vysadzbu obrovskych monokultur niciacich ekosystemy, vyhladzujucich kopce endemitov, podporujucich vyrub obrovskych casti dazdovych pralesov (co tiez, len tak mimochodom, v znacnej miere prispieva k mnozstvu CO2 emisii, ked uz sme pri tom)...len si porovnaj dopad pestovania jablk a pestovania bananov. Aj keby som s tebou hned suhlasila, co sa tyka emisii, este stale je to take vyberanie si, co sa mi zrovna hodi a nepozeranie sa na celu pravdu. @antifunebracka tlieskam za uzasne inteligentny a prinosny komentar...jediny idiot si tu ty.
@staphylococcus@56 A hospodárske zvieratá žijú zo vzduchu? Áno, pestovanie monokultúr určených pre priamu ľudskú spotrebu má nepochybne veľa negatív, ale nie tak zdrvujúce s porovnaním pestovania monokultúr určených pre hospodárske zvieratá. Rovnako je to aj so spotrebou vody.
A vegánska strava je v súčasnosti tým najefektívnějším kľúčom k riešeniu environmentálnych problémov. BUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUURN
@staphylococcus Tak v tomto si vedľa. Napr. v Brazílii je jednou z hlavných príčin odlesňovania dažďových pralesov masové pestovanie sóje, prevažne určenej pre výkrm dobytka.
Inak, aby bolo jasno, mojím cieľom nebolo vyvolať 237. pokračovanie vegan vs. non-vegan wars. Chcel som len naznačiť, že rovnako bohorovne, ako si ty označila kupovanie zahraničného ovocia a zeleniny (či už ide o tropické druhy, alebo nie) za kritérium (ne)inteligencie ľudí, môžem ja povedať to isté o konzumácii hovädzieho, či bravčového mäsa. Napriek tomu tak nerobím, lebo si myslím, že takéto uzávery sú z akéhokoľvek pohľadu úplne mimo. A narozdiel od dumbledora, ktorý je stratený prípad, si viem predstaviť, že ty by si to chápať mohla.
@h8r ok, o tej soji som fakt nevedela, to priznam. A opakujem - bravcove maso nejem a hovadzie zhruba raz za mesiac? Asi ani to nie. Ale inac fyi - u nas sa dobytok sojou nejak husto nekrmi, na to su experti amici. Krmit kravy sojou a kukuricou, ktora vobec nie je prirodzenou potravou hovadzieho dobytka a sposobuje mu odbrovske traviace problemy.
@staphylococcus Ale veď kašli na to . Veď nech jedia čo chcú, nech si myslia čo chcú, nech robia čo chcú. Bohužiaľ aj tak všetci zhnijeme, bez ohľadu na rozum, ktorý niekto má a niekto nie. To je proste krutá realita . Ale aspoň sme idioti, môžeme to odôvodniť mentálnou subnormou, ale oni sú tupí dobrovoľne a to je dosť smutné.
@meaning_fullness ano, ty s antifunebravkom ste samy puk. @dumbledore akoze, ked ma niekto proste iny nazor a vie si ho obhajit tak ja si rada podiskutujem. Ale ked tu niekto len krici "ste hlupi, ste hlupi, vsetci ste hlupi" a sam je jebnuty jak tacky tak...skoda slov, no. Najhorsie je, ze oni si neuvedomuju, aki su tupi a trpime tym my.
@staphylococcus Veď ale to nevysvetlíš, to proste nejde. Si môžeš hlavu odtrhnúť, proste s hlupákom sa baviť sa nedá. A kto trpí? Kto napríklad volí? Každý hlupák volí a ako sme reprezentovaní aj my ostatní? No názorom tupcov, ktorých je ako maku. To je proste tak, nielen zelenina a ovocie, to je tuposť všeobecná.
@ellyie ale ved ty si nepochopila o com, sa tu pisalo, tu sa nepise o moznosti bud alebo, ale o vybere viacerych z moznosti a vtedy uprednostnim slovenske vyrobky, pochopitelne co u nas nerastie, tak asi sotva budem hladat mango vypestovane na slovensku, no a o tom to je, tu ludia ani citat nevedia a niet divu, ze tu niekto je oznaceny za sprosteho, vobec sa necudujem lebo je to tak
K teme: Skor ci neskor bude Zem tak ci onak neobyvatelna, Slnko zrejme niekedy bud exploduje alebo vyhasne alebo prestane fungovat v nejakom okazalejsom style a ak ludia dovtedy budu nejak uspesne balancovat pouzivanie technologii a obyvanie Zeme, tak nie je az tak superklucove, ci teraz kupuje Janko paradajky od Jozefa alebo Joseho a ak to s tymi technologiami prezenu na ukor ubyvatelnosti Zeme, tak asi tiez nie je az tak superklucove, ci teraz kupuje Janko paradajky od Jozefa alebo Joseho.
Samozrejme nezaskodi, ked Janko bude pri nakupovani trochu senzibilny a v lokalnej sezone bude nakupovat paradajky skor od Jozefa a pokial mozno nie v jednorazovom obale a mimo sezony nenakupi tretinu urody zvlast obalenych paradajok Pyrenejskeho polostrova a ked Jose bude pri exportovani trochu senzibilny a neposle na vyvoz tretinu urody paradajok Pyrenejskeho polostrova.
No nejake nadmieru hard feelings voci Jankovi za par rajcin zo Spanielska momentalne snad mat este netreba.
@ellyie a neda si povedat, napisala si pichoviny a hadas sa, o co ti ide? a potom, ze je tu niekto hlupy, ved nabuduce rozmyslaj a potom pis, to je ta chybajuca inteligencia, aj tebe pekny vecer
@dumbledore veď ale toto ja ani nemyslím v zlom ale načo sú dobré také extrémne vyhlásenia, ponižovanie ľudí a robenie z iných hlupákov ako to robievaš ty a ona? Normálne seriózne sa pýtam, prečo ak máte na niečo aj ty aj ona názor musíte to podať v štýle: všetci ste neinteligentní idioti a skapte, prečo radšej nevediete normálnu diskusiu s cieľom niečo napraviť a vysvetliť? A ty si ešte obzvlášť expert v tom stáť si za názorom, ktorý si ani neobhájil ani nevysvetlil... veď o tom diskusie sú... ukázať dôvody prečo si za niečím stojím, nie?
@80 keby aj otvoris ocka a citas a nie slepo melies dokola to, co povedal ten pred tebou, tak by si si aj tu diskusiu urcite vsimla. Ale takymto tupelam skoda nieco hovorit.
@Dumbledore Nepoznáš ma. Ako môžeš tvrdiť, že nie som inteligentný človek? Viedli sme spolu niekedy normálnu debatu? 3x som poznamenala, že si arogantný a raz si mi napísal aby so skapala a 2x si ma nazval hlúpou. Nechcem tým dosiahnuť nič iné, len to aby si si racionálne zamyslel nad tým ako pôsobíš na ľudí a nad tým, že tvoj prístup naozaj nie je v poriadku. Zhadzuješ ľudí neustále kvôli maličkostiam v gramatike a kvôli odlišnému názoru, nazývaš ich hlúpymi, urážaš ich a absolútne ti to nevadí a nezaujímaš sa pritom o ich city. Veď to sa volá sociopatia. A to nie je ok. Ani náhodou. A nerozumiem, čo je na vete, že si máš svoj názor obhájiť tak strašne smiešne. Ale to mi ako je už zvykom... určite nevysvetlíš. A nebudem sa o to ani stačiť, jediné čo by som dosiahla, by bolo tvoje divné šťastie z toho.
@Staphylococcus Predstav si, že aj keby tu nebol ani jediný komentár okrem tvojho a Dumbiho tak ti napíšem to isté. Ja som si celú tú diskusiu prečítala a mám k nej niekoľko dotazov. Prečo tu v jednom kuse Dumledora povzbudzuješ prehláseniamii typu: "akoze, ked ma niekto proste iny nazor a vie si ho obhajit tak ja si rada podiskutujem. Ale ked tu niekto len krici "ste hlupi, ste hlupi, vsetci ste hlupi" a sam je jebnuty jak tacky tak...skoda slov, no. Najhorsie je, ze oni si neuvedomuju, aki su tupi a trpime tym my." ? Vyzerá to akoby on bol ten inteligentný a múdry a ochotný viesť diskusiu, pritom asi sama nevieš čítať a všímať si veci, keď práve on nie je schopný si nikdy obhájiť svoj názor, tobôž nie tu, v tejto diskusií. Celý ten komentár, čo som sem okopírovala ale úplne dokonale vystihuje Dumledora a napriek tomu mu tu pritákaš a pohoršuješ sa s ním. Vidím tu kopu ľudí, ktorí robia to čo ti vadí a síce meaninga a funebráka, ale aj veľa ľudí, ktorý napísali niečo ostré ale zato konštruktívne. Vieš, mne ako osoba nevadíš, fakt nie. Všímam si ťa dosť často, hoci sa málokedy vyjadrím. Nemáš zlé názory, to nie. Ale správaš sa akoby... hm. Nájsť to správne slovo. Elitársky? Tendenčne? Vzťahovačne? Agresívne? Asi zmes toho. (Tá agresivita prevláda, niekedy ma popravde až desí. Zdá sa mi, že s tým máš dosť problém sa ovládať.) A ja som presvedčená, že (hoci o to očividne nestojíš) by si ty ako osoba a aj tvoje názory boli príjmané lepšie. Lenže ty vždy niekomu vynadáš do hlupákov, hús, kokotov, píč len skrz to, že má iný názor, iný postoj. Mohla by si tvoje vedomosti využívať aj lepšie. Ďalej. Stavím sa s tebou o čo len chceš, že nájdem dôkaz na to, že si pokrytec. Respektíve, už ho aj mám. Tvrdošijne si ideš za svojím, aký je dovoz ovocia a zeleniny zlý a stavím sa s tebou o čo chceš, že už si zjedla minimálne to avokádo, ktoré sa určite nijako nevypestovalo na Slovensku. A teda by si to podľa tvojej logiky nemala jesť. Dovezené veci, ako banán, pomaranč a podobne nahrádzaj teda slovenskými paradajkami, jabĺčkami, malinami a nejedz ich ak sa až tak strašne pohoršuješ nad ľuďmi, ktorí si nekupujú slovenské potraviny. Tak to koniec-koncov robili aj naši predkovia. Vystačili si s tým čo majú. Lebo škodlivé plyny v ovzduší z dovozu banánov sú také ísté ako tie z paradajok. Čo sa týka konkrétne komentáru @83 ... TVOJ NÁZOR SME POČULI, VIDELI, ČÍTALI... Chápeme. Ja som komentár @80 smerovala Dumledorovi a nie tebe, ergo chcem počuť jeho názor na túto problematiku a nie tvoj. Ak sa oháňaš aby niekto poriadne čítal, ty čítaj tiež. Ale s porozumením.
@plavam_zivotom Nie nevysvetlím, keby som sa tým neživil, tak by som to možno aj vysvetlil. A preto sa na tom smejem. A ja som ti napísal skap? Hm, tak to je hlúpe uznávam, teda ak je to pravda. A sociopatia nevylučuje inteligenciu, však? Nehovoriac o tom, že sociopat nie som. Skús niekedy otvoriť nejakú knihu a naštuduj si terminológiu, ktorú plánuješ v diskusii použiť, pretože to je to inteligentné, nie naopak.
@plavam_zivotom Ježiši, ty husička...to s tým vedením normálnej debaty nebolo vôbec mierene na dumbledora, KEBY SI SI KURVA PREČÍTALA VŠETKY KOMENTY, TAK BY SI KURVA VEDELA, AKO TO BOLO MYSLENÉ.
Ale keďže očividne ten orgán v dutine lebečnej používať nevieš, v tom komentári som myslela h8r-a, nie Dumbledora. Prečo, kurva, prečo sa nenaučíte používať mozog, kurva?!
A ano, do piče, správam sa elitársky, pretože 90 % ľudí na tejto planéte ste jebnutí jak táčky, nedokážem sa na to pozerať, je mi na grcanie z toho, že s vami musím zdieľať živočíšny druh. Preto, kurva, sa správam elitársky. Keby to šlo, zakázala by som väčšine ľudí množiť sa, lebo kurvíte tento svet svojou jebnutosťou, kde by sme už boli, bez náboženstiev, hlupákov, zbytočne pseudomorálnych a pseudoetických kokotkov?!
@dumbledore Ak sa nemýlim, neštuduješ slovenčinu? Myslím, že som to niekde čítala. A očividne sa v tom vyžívaš. Ja študujem psychológiu a baví ma to veľmi a môj zlatý ty si ukážkový sociopat. Aspoň podľa komentárov. Ja nehovorím, že nie si inteligentný, ale jediné inteligentné, čo som na tebe úprimne spozorovala, je tvoj písaný prejav, vďaka tvojej dobrej štylystike a bezchybnej gramatike. Názorovo sa moc nedá zistiť, keďže väčšinu diskusií ľuďom iba nadávaš, zosmiešňuješ ich a ak ide o nejakú otázku, nájdeš si nejaký komentár (často ten najsociopatickejší a najnenávinestnejší) a na neho odkážeš zavináčom a číslom. Tvoje , naozaj tvoje názory nikde nevidieť. A ak ťa o ne niekto požiada, tak ho nazveš hlúpym a povieš, že s takými ľuďmi nediskutuješ...
@plavam_zivotom Nemám rád, keď niečo musím opakovať, ale diskutujem na úrovni s inteligentnými a moja drahá, taký psychológ akým budeš ty, ty vole ... Prepáč, ale psychológiu by mali študovať v prvom rade ľudia, ktorí na to majú. Skús si naštudovať kto je sociopat a potom môžeme diskutovať na úrovni. Dúfam, že tomuto si porozumela. Ahoj
@plavam_zivotom A áno, mýliš sa. A nedá mi to, ale neštudoval som slovenčinu a viem ju lepšie, ako niektorí slovenčinári a teda s tou psychológiou u mňa nepochodíš, keďže je to jedna z viacerých oblastí, ktoré ma zaujímajú natoľko, že si dovolím použiť terminológiu, ktorú ty zjavne neovládaš a študuješ to. A to je dosť veľká hanba. Potom, že chudákom nemá kto pomôcť. Veď ako by aj, keď to nevie ani sa len naučiť základné pojmy.
@staphylococcus A ty si zase len raz mimo Ja viem, že to nebolo mienené na Dumledora. Bolo to mienené na ostatných ALE hovorila si to Dumledorovi o ostatných, pričom ten popis sedí na neho. Aby som ti to vysvetlila ešte raz a po lopate, hľadáš podporu a pritákanie u človeka (Dumbledore), ktorý robí veci čo ti vadia (to, že ľudia nevedia rozumne debatovať, iba bezprízorne podotknú že je niekto hlúpi), pritom to robí on sám a ty to úplne ignororuješ
A teraz si sa ako husička, hlupaňa, jebnutá jak táčky prejavila po niekoľký raz ty. Lebo ti všetko treba vysvetliť aby si to pochopila ako škôlkarovi. Fakt nevieš čítať s porozumením. Resp. ani si poiradne niečo neprečítaš a meleš. Smutné je, že hoci máš pár múdrych názorov na nejaké veci prejavuješ sa momentálne veľmi hlúpo. A jediný kto tu bol teraz zbytočne "pseudomorálny" a "pseudoetický" v tejto diskusií... to si bola ty. Ja rozumiem ak veci ťa serú. Aj mňa serú náboženstvá a ľudia, čo robia zbytočné rozbroje len kvôli rozdielom. Ale viac ma serú ľudia, čo nenávidia. Lebo v princípe ide o to isté. A ty nenávidíš....
@Dumledore Ja som presvedčená, že na študovanie psychológie sa hodím a sú o tom presvedčení aj profesori na škole, aj všetci ľudia čo ma od ranného detstva poznajú a vedia, že mám na to vlohy a že to bol môj sen. Keby si ma poznal osobne pochopil by si to aj ty. Ty si naštuduj čo je sociopat a utekaj nie k psychológovi ale k psychiatrovi, lebo ty chlapče potrebuješ nutne medikamenty. Btw. Niektoré z prvkov, ktoré tvoria sociopata - je to človek, ktorý sa prejavuje bez štipky empatie, bez emócií, nehľadí na to, či svojím prehlásením niekomu ublíži, ide si tvrdo za svojím, je veľký pedant, koná bez súcitu, kým nejde o jeho "vlastných" ľudí, teda ľudí čo sú mu blízky. Psychopatom sa človekom narodí, sociopata z neho urobí spoločnosť, negatívne skúsenosti. Sociopat veľa o sebe neprezrádza, aby to neskôr nemohlo byť použité proti nemu a aby mohol manipulovať s protistranou. A áno.. pre toto všetko som o tebe presvedčená že si sociopat a som presvedčená o tom, že by si to myslel hocijaký iný psychológ Aj tebe ahoj.
@dumbledore To že si kúpiš knižku o psychológií, z teba psychológa nerobí. A môžeš si myslieť čo chceš, ale ja som sa vo svojom obore našla a ide mi. A to, že tebe to nevyhovuje lebo som ťa odhadla, to mi je ľúto, ale svedčí to zase len o tom, že si sociopat.
@plavam_zivotom Prosím ťa daj mi pokoj. A inak, to že vyštuduješ psychológiu neznamená, že psychológom budeš aj naozaj. Mnoho mojich známych ju študovali (inak priemerní študenti, dosť blbí niekedy, ale to sa týka hocikoho) a nie sú psychológmi v realite. A čo si ty odhalila? Akurát to, že nevieš čo študuješ. A to je podľa teba v poriadku rýpať do niekoho? Keby si mala predispozíciu byť psychológom, tak takýto postup nezvolíš. Si hlúpa .
@dumbledore Veľa ľudí, než ide študovať psychológiu si nezistí, čo všetko musia obetovať ešte po nej a že reálne začnú zarábať tak aby žili ako ľudia až niekedy v 28-čke. Mám kopu spolužiakov, ktorý išli na psychológiu "lebo to je zaujímavé" alebo "lebo nevedeli kam majú ísť." ... Sorry, za nich, aj mne vadia a robia hanbu psychológií a preto keď niekde poviem, že študujem psychológiu sa ma pýtajú ľudia, že čo s toľkými psychológmi budú robiť. NIE SOM TAKÁ. Viem čo to obnáša, viem kde musím po škole získať prax, viem koľko stoja kurzy, viem, že je študentov psychológie po kokot ale viem, že oni vďaka svojej slabej vôly nakoniec skončia niekde v mekáči alebo Tezenise. A ty vieš o psychológií a rovnako tak isto aj o mne totálnu riť Paľovu. DAJ MI DOKAZ, že neviem čo študujem, daj mi dôkaz, že neviem čo píšem, daj mi dôkaz, že sa mýlim a potom sa ti ospravedlním. Dovtedy postačí ak po napísaní rozlúčenia na konci príspevku aj reálne začneš držať hubu.
@plavam_zivotom boze ty pica, aspon si ujasni, co si myslis, lebo si odporujes, raz pises jedno, potom ked ti niekto povie, ze to tak nie je, tak sa tvaris, ze si od zaciatku tvrdila presny opak. Obicajna pipina jebnuta bez vlastneho nazoru.
Boze, ako takto tupy clovek vobec moze mat maturitu...
@95 a to, ze nie si dostatocne inteligentna na to, aby si sa dostala na normalny odbor tiez z teba nerobi psychologa. Beztak tam su len zufalci, ktorych inam nevzali.
@staphylococcus Kde som napísala jedno a potom sa tvárila, že ide o niečo iné? Prečítaj si znovu komentár @86 , pokojne a s rozvahou a zistíš, že som ti v komentári @94 napísala presne ale presne to isté. Ak nie, dolož mi dôkaz. Tiež sa čudujem, že zmaturoval niekto kto napísal, obyčajný s mäkkým i a nevie absolútne čítať s porozumením. Prijali ma na medicínu na Brna, na psychológiu do Trnavy, do Bratislavy a aj na veterinu do Košíc. Vybrala som psychológiu lebo to bol odjakživa môj sen.
Prosím fakt sa upokoj... lebo trepeš pod tlakom čím ďalej tým väčšie kraviny.
@plavam_zivotom Precitala som si, chapem, stojim si za svojim. To, ze sa teraz snazis vyvratit to, ci si napisala je sice smutne, ale fakt vtipne. A ano, urobila som chybu, kludne sa na tom aj urob, ty trubka. A kludne si mozes namyslat, ze ta zobrali aj na Harvard - to z toho tiez nerobi pravdu
@staphylococcus Tak ja sem teda danú časť komentára @86 kopírujem a rozoberiem ti ho aby to pochopili aj také slaboduché bytosti ako ty: Prečo tu v jednom kuse Dumledora povzbudzuješ (POVZBUDZUJEŠ ZNAMENÁ, ŽE S NÍM SYMPATIZUJEŠ, POBÁDAŠ HO, ŽE ROBÍ NIEČO DOBRÉ) prehláseniami typu: "akoze, ked ma niekto proste iny nazor a vie si ho obhajit tak ja si rada podiskutujem. Ale ked tu niekto len krici "ste hlupi, ste hlupi, vsetci ste hlupi" a sam je jebnuty jak tacky tak...skoda slov, no. Najhorsie je, ze oni si neuvedomuju, aki su tupi a trpime tym my." ? Vyzerá to akoby on bol ten inteligentný a múdry a ochotný viesť diskusiu, pritom asi sama nevieš čítať a všímať si veci, keď práve on nie je schopný si nikdy obhájiť svoj názor, tobôž nie tu, v tejto diskusií. (TU SOM TI TO CELKOM POCHOPITELNE VYSVETLILA, ŽE DUMBLEDORE ROBÍ PRESNE TO, NAČO NADÁVAŠ V OKOPIROVANOM TEXTE Z KOMENTÁRU @65 ) Celý ten komentár, čo som sem okopírovala ale úplne dokonale vystihuje Dumbledora a napriek tomu mu tu pritákaš a pohoršuješ sa s ním. (S NÍM, NIE NÍM AKO SI URČITE PREHLIADLA, AJ TU SOM JASNE NAPÍSALA, ŽE MU PRITÁKAŠ, AJ NAPRIEK TOMU, ŽE ROBÍ PRESNE TO ČO TI VADÍ A TO, ŽE NAZÝVA ĽUDÍ HLÚPYMI, BEZ VEDENIA DISKUSIE)
@plavam_zivotom teraz sa to mozes snazit vylozit ako chces, bolo to myslene tak, ako to bolo myslene, rypat sa v tom dodatocne je, ako snazit sa najst zasifrovane odkazy od tvojej mrtvej prababky v basnickach Ivana Kraska. Akurat zo seba robis este vacsieho debila.
@staphylococcus WTF ako ok teda Aj toto je cesta ako si proste nepriznať pravdu , robiť zo seba totálnu jeblinu ako "už to nejdem rozoberať ani sa v tom rýpať lebo by som náhodou zistila, že som posledná piča na planéte" potom sa sťažuj, že ľudia sú jebnutí, začni od seba, iq 80 by si nenazbierala ani keby si sa snažila veľmi. Danka Danka ty si číslo.
@plavam_zivotom som rada, ze si si zo zajovych psychotickych vylevov zapamatala aspon prve pismeno mojho mena, bohuzial ale som Daniela, nie Dana. A ano, v @106 si krasne zhrnula @104 a aj svoje iq si odhadla spravne
@plavam_zivotom ale, co mi este nepovies? nie je aj dumbi moj fejk? rovno cely birdz? nejebe ti trosku? (recnicka otazka: vsetci vieme, ze ti jebe uplne kolosalne.)
preferujem ovocie a zeleninu z trhov a záhrady
ale čo sa obchodov týka, tak tam si veľmi nevyberám, jablká mám rada len zelené a banány musia byť čo najviac žlté
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
110 komentov
Ale ja to hovorim uz dlho - takymto tempom ludstvo rychlo vykape a budu to vasi potomkovia, co na to doplatia, nie moji.
@staphylococcus @hypnos ci co je na tom take smutne?? D lebo je zatazou pre spolocnost neriesit, z akej krajiny kupujem zeleninu, ale selektovat podla povodu??
nie je skor zatazou rozlisovat napr. spanielske vino od francuzskeho, ked oblast, kde sa to hrozno pestuje neriesi hranice?
je mi ľúto tých ľudí, ktorí nemajú záhradku, kde by si dokázali niečo dopestovať a potom je mi ľúto aj toho, keď človek vidí tie kontajnery koľko potravin sa vyhadzuje...
preco nie je jedno, z akej krajiny mam paradajky. akoze chapem, ze tie nase su chutovo lepsie, ale ked stoja 3 krat viac, nepozeram na krajinu povodu, kupim si rovno tie lacnejsie. ale co ma chut paradajok a ich cena sinteligenciou?
tak mi prosim vysvetli, podla coho sa teda selektuje ta inteligencia
Globalizacia si vybera dan na nasom zdravi aj zdravi nasej planety. A bohuzial to ocividne vacsina ludi nechape...
Este sa budu pohorsovat ze vam je jedno odkial je ovocie.
Vsetci picuju ake je Slovensko zle no nikto nechce potraviny z tych lepsich krajin, zrazu chce kazdy len slovenske, akoby bolo lepsie.
Nie, slovenske potraviny nikdy neboli kvalitnejšie od zahraničného. Vo vacsinne statov maju ovela kvalitnejsie postreky a hnojiva. A ak si myslite ze Slovenske je lepsie lebo je "cerstve" tak mam pre vas dalsiu novinku - ovocie sa uzatvara do velkoskladov, kde su vytvorene podmienky (nepritomnost kyslika) vdaka ktorym vyzera aj po dlhej dobe ako cerstve.
Teda ovocie a zelenina na pultoch uz boli nejaku dobu v sklade a tie cerstve este len do skladu idu.
Takze mne je jedno ci to ovocie bude cakat v slovenskom sklade alebo nemeckom kamione.
A pokiaľ ťa tak veľmi trápi zdravie našej planéty, tak skús miesto lamentovania nad leteckou dopravou španielskych paradajok (aj vďaka ktorej si ich chudobnejší ľudia môžu dovoliť nakupovať), prestať jesť mäso, alebo skús jeho konzumáciu obmedziť len na ryby či hydinu. Uhlíková stopa ľudstva je totiž neporovnateľne väčšmi tvorená masovým chovom dobytka a prasiat, ako leteckou dopravou.
Tym ze sa bude kupovat domace ovocie sa nic nezmeni mnozstvo dopravovanych produktov neustale rastie a mali by sme sa poobzerat po setrnejsich sposoboch dopravy napriklad nejake vlaky na solarnu energiu.
Alebo sa teda mozme rozlucit s tropickym ovocim lebo to na Slovensku nevyrastie.
Mobil ktory pouzivas bol dovezeny z Azie/USA, oblecenie z Azie, absolutne vsetko sa dnes dovaza.
Tiež by ma zaujímalo koľko miestnych spasiteľov zemegule, ktorých zachvátil spravodlivý hnev z predaju španielskych paradajok na Slovensku, chodia oblečení výlučne v handrách z Makyty, Ozety, Alfatexu či Slovenky, alebo sú odkázaní na tie ušité v Číne, Vietname, Bangladéši.
@dumbledore pravdu mas, ked je niekto raz tupy, skoda mu nieco vysvetlovat.
@ellyie preco tak konas potom? ma zaujima
"Total emissions from global livestock: 7.1 Gigatonnes of Co2-equiv per year, representing 14.5 percent of all anthropogenic GHG emissions."
» www.fao.org/news/story/en/i...
"Airline emissions make up 2.5 percent of annual CO2 emissions."
» www.washingtonpost.com/news/monkey-cag...
Ten rozdiel v podiele na uhlíkovej stope je teda šesťnásobný.
a mimo sezony sa snazim tiez slovenske,ale nie vzdy sa da
A na tému "food-miles" a ich dopadu na tvorbu skleníkových plynov bolo vykonaných už niekoľko šťúdií, pričom všetky z nich sa zhodujú v tom, že doprava potravín ako taká nie je to, čo by tejto planéte malo zlomiť väz:
"Despite significant recent public concern and media attention to the environmental impacts of food, few studies in the United States have systematically compared the life-cycle greenhouse gas (GHG) emissions associated with food production against long-distance distribution, aka “food-miles.” We find that although food is transported long distances in general (1640 km delivery and 6760 km life-cycle supply chain on average) the GHG emissions associated with food are dominated by the production phase, contributing 83% of the average U.S. household’s 8.1 t CO2e/yr footprint for food consumption. Transportation as a whole represents only 11% of life-cycle GHG emissions, and final delivery from producer to retail contributes only 4%. Different food groups exhibit a large range in GHG-intensity; on average, red meat is around 150% more GHG-intensive than chicken or fish. Thus, we suggest that dietary shift can be a more effective means of lowering an average household’s food-related climate footprint than “buying local.” Shifting less than one day per week’s worth of calories from red meat and dairy products to chicken, fish, eggs, or a vegetable-based diet achieves more GHG reduction than buying all locally sourced food."
» pubs.acs.org/doi/abs/10.1021...
@antifunebracka tlieskam za uzasne inteligentny a prinosny komentar...jediny idiot si tu ty.
A vegánska strava je v súčasnosti tým najefektívnějším kľúčom k riešeniu environmentálnych problémov. BUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUURN
Inak, aby bolo jasno, mojím cieľom nebolo vyvolať 237. pokračovanie vegan vs. non-vegan wars. Chcel som len naznačiť, že rovnako bohorovne, ako si ty označila kupovanie zahraničného ovocia a zeleniny (či už ide o tropické druhy, alebo nie) za kritérium (ne)inteligencie ľudí, môžem ja povedať to isté o konzumácii hovädzieho, či bravčového mäsa. Napriek tomu tak nerobím, lebo si myslím, že takéto uzávery sú z akéhokoľvek pohľadu úplne mimo. A narozdiel od dumbledora, ktorý je stratený prípad, si viem predstaviť, že ty by si to chápať mohla.
@dumbledore akoze, ked ma niekto proste iny nazor a vie si ho obhajit tak ja si rada podiskutujem. Ale ked tu niekto len krici "ste hlupi, ste hlupi, vsetci ste hlupi" a sam je jebnuty jak tacky tak...skoda slov, no. Najhorsie je, ze oni si neuvedomuju, aki su tupi a trpime tym my.
@Staphylococcus +1 za sebareflexiu
K teme: Skor ci neskor bude Zem tak ci onak neobyvatelna, Slnko zrejme niekedy bud exploduje alebo vyhasne alebo prestane fungovat v nejakom okazalejsom style a ak ludia dovtedy budu nejak uspesne balancovat pouzivanie technologii a obyvanie Zeme, tak nie je az tak superklucove, ci teraz kupuje Janko paradajky od Jozefa alebo Joseho a ak to s tymi technologiami prezenu na ukor ubyvatelnosti Zeme, tak asi tiez nie je az tak superklucove, ci teraz kupuje Janko paradajky od Jozefa alebo Joseho.
Samozrejme nezaskodi, ked Janko bude pri nakupovani trochu senzibilny a v lokalnej sezone bude nakupovat paradajky skor od Jozefa a pokial mozno nie v jednorazovom obale a mimo sezony nenakupi tretinu urody zvlast obalenych paradajok Pyrenejskeho polostrova a ked Jose bude pri exportovani trochu senzibilny a neposle na vyvoz tretinu urody paradajok Pyrenejskeho polostrova.
No nejake nadmieru hard feelings voci Jankovi za par rajcin zo Spanielska momentalne snad mat este netreba.
@Staphylococcus Predstav si, že aj keby tu nebol ani jediný komentár okrem tvojho a Dumbiho tak ti napíšem to isté. Ja som si celú tú diskusiu prečítala a mám k nej niekoľko dotazov. Prečo tu v jednom kuse Dumledora povzbudzuješ prehláseniamii typu: "akoze, ked ma niekto proste iny nazor a vie si ho obhajit tak ja si rada podiskutujem. Ale ked tu niekto len krici "ste hlupi, ste hlupi, vsetci ste hlupi" a sam je jebnuty jak tacky tak...skoda slov, no. Najhorsie je, ze oni si neuvedomuju, aki su tupi a trpime tym my." ? Vyzerá to akoby on bol ten inteligentný a múdry a ochotný viesť diskusiu, pritom asi sama nevieš čítať a všímať si veci, keď práve on nie je schopný si nikdy obhájiť svoj názor, tobôž nie tu, v tejto diskusií. Celý ten komentár, čo som sem okopírovala ale úplne dokonale vystihuje Dumledora a napriek tomu mu tu pritákaš a pohoršuješ sa s ním. Vidím tu kopu ľudí, ktorí robia to čo ti vadí a síce meaninga a funebráka, ale aj veľa ľudí, ktorý napísali niečo ostré ale zato konštruktívne. Vieš, mne ako osoba nevadíš, fakt nie. Všímam si ťa dosť často, hoci sa málokedy vyjadrím. Nemáš zlé názory, to nie. Ale správaš sa akoby... hm. Nájsť to správne slovo. Elitársky? Tendenčne? Vzťahovačne? Agresívne? Asi zmes toho. (Tá agresivita prevláda, niekedy ma popravde až desí. Zdá sa mi, že s tým máš dosť problém sa ovládať.) A ja som presvedčená, že (hoci o to očividne nestojíš) by si ty ako osoba a aj tvoje názory boli príjmané lepšie. Lenže ty vždy niekomu vynadáš do hlupákov, hús, kokotov, píč len skrz to, že má iný názor, iný postoj. Mohla by si tvoje vedomosti využívať aj lepšie. Ďalej. Stavím sa s tebou o čo len chceš, že nájdem dôkaz na to, že si pokrytec. Respektíve, už ho aj mám. Tvrdošijne si ideš za svojím, aký je dovoz ovocia a zeleniny zlý a stavím sa s tebou o čo chceš, že už si zjedla minimálne to avokádo, ktoré sa určite nijako nevypestovalo na Slovensku. A teda by si to podľa tvojej logiky nemala jesť. Dovezené veci, ako banán, pomaranč a podobne nahrádzaj teda slovenskými paradajkami, jabĺčkami, malinami a nejedz ich ak sa až tak strašne pohoršuješ nad ľuďmi, ktorí si nekupujú slovenské potraviny. Tak to koniec-koncov robili aj naši predkovia. Vystačili si s tým čo majú. Lebo škodlivé plyny v ovzduší z dovozu banánov sú také ísté ako tie z paradajok. Čo sa týka konkrétne komentáru @83 ... TVOJ NÁZOR SME POČULI, VIDELI, ČÍTALI... Chápeme. Ja som komentár @80 smerovala Dumledorovi a nie tebe, ergo chcem počuť jeho názor na túto problematiku a nie tvoj. Ak sa oháňaš aby niekto poriadne čítal, ty čítaj tiež. Ale s porozumením.
Ale keďže očividne ten orgán v dutine lebečnej používať nevieš, v tom komentári som myslela h8r-a, nie Dumbledora. Prečo, kurva, prečo sa nenaučíte používať mozog, kurva?!
A teraz si sa ako husička, hlupaňa, jebnutá jak táčky prejavila po niekoľký raz ty. Lebo ti všetko treba vysvetliť aby si to pochopila ako škôlkarovi. Fakt nevieš čítať s porozumením. Resp. ani si poiradne niečo neprečítaš a meleš. Smutné je, že hoci máš pár múdrych názorov na nejaké veci prejavuješ sa momentálne veľmi hlúpo. A jediný kto tu bol teraz zbytočne "pseudomorálny" a "pseudoetický" v tejto diskusií... to si bola ty. Ja rozumiem ak veci ťa serú. Aj mňa serú náboženstvá a ľudia, čo robia zbytočné rozbroje len kvôli rozdielom. Ale viac ma serú ľudia, čo nenávidia. Lebo v princípe ide o to isté. A ty nenávidíš....
@Dumledore Ja som presvedčená, že na študovanie psychológie sa hodím a sú o tom presvedčení aj profesori na škole, aj všetci ľudia čo ma od ranného detstva poznajú a vedia, že mám na to vlohy a že to bol môj sen. Keby si ma poznal osobne pochopil by si to aj ty. Ty si naštuduj čo je sociopat a utekaj nie k psychológovi ale k psychiatrovi, lebo ty chlapče potrebuješ nutne medikamenty. Btw. Niektoré z prvkov, ktoré tvoria sociopata - je to človek, ktorý sa prejavuje bez štipky empatie, bez emócií, nehľadí na to, či svojím prehlásením niekomu ublíži, ide si tvrdo za svojím, je veľký pedant, koná bez súcitu, kým nejde o jeho "vlastných" ľudí, teda ľudí čo sú mu blízky. Psychopatom sa človekom narodí, sociopata z neho urobí spoločnosť, negatívne skúsenosti. Sociopat veľa o sebe neprezrádza, aby to neskôr nemohlo byť použité proti nemu a aby mohol manipulovať s protistranou. A áno.. pre toto všetko som o tebe presvedčená že si sociopat a som presvedčená o tom, že by si to myslel hocijaký iný psychológ Aj tebe ahoj.
Boze, ako takto tupy clovek vobec moze mat maturitu...
Prosím fakt sa upokoj... lebo trepeš pod tlakom čím ďalej tým väčšie kraviny.
ale čo sa obchodov týka, tak tam si veľmi nevyberám, jablká mám rada len zelené a banány musia byť čo najviac žlté
@staphylococcus