Mám na mysli elektroniku, a elektrické zariadenia.. Všeobecne o vývoji Technológie. Je skoré ráno, a mňa napadlo, že by bol čas na ďalší článok, a pri pohľade na môj stôl, na ktorom bol notebook, slúchatka, iPod, mobil, foťák, kamera, a reproduktory ma napadla hneď téma.
Predstavte si, že pred 50-timi rokmi ľudia ešte vôbec nevedeli, že v roku 2013 budú mať všetci mobilné telefóny aka “Smartfóny”, s ktorými budú zabíjať čas na záchode, alebo že v obchodoch budú platiť plastovými kartičkami. Dneska pre nás veci, bez ktorých si nemôžeme predstaviť náš deň. No nekladiete si niekedy otázku, že ako to mohli vtedy vydržať? Ako mohla moja babka vypiť kávu v kaviarni bez toho, aby dala predtým fotku na Instagram?
Aj keď ide technika stále dopredu, a každým dňom “vedci” vymyslia niečo nové, vždy to má svoje chybičky krásy.. Ako prvé, po dnešnom dni strávenom v jednom nákupnom centre ma hneď napadlo napr. také Tesco.. Aj keď teraz má každý produkt svoj čiarový kód, a v počítači je všetko uložené, a stačí len ak počítať oskenuje kód a hneď vie čo je to za produkt, nakupovanie v dnešnej dobe trvá o viac ako 70% dlhšie než pred pár rokmi. Vtedy bola jedna, maximálne dve pokladne v obchodoch, a predavačka vedela kód každého produktu naspamäť, a stačilo len aby ho naťukala do kasy.. Ale čím to je, že aj keď technológia sa posunula o výrazný krok vpred, niektoré veci sú stále horšie, a horšie?
V mojom príklade, ktorý som uviedol to môže závisieť možno od toho, že z 50-tich pokladní, ktoré sú v obchode k dispozícií, je otvorených len maximálne 10. Fakt neviem prečo to tak je, a vždy nad týmto rozmýšlam ak náhodou stojím v rade do pokladne, a obzerám si aké žuvačky majú v ponuke. Zatiaľ som na nič iné neprišiel len ak na to, že žuvačky Orbit zdraželi za posledný mesiac..
Vrátim sa naspäť k Smartfónom, k tým zariadeniam, s ktorými zabíjame čas keď sme na záchode. Dnes už má skoro každý tretí takéto zariadenie, a každý 6-ty dokonca dve, kvôli zamestnaniu alebo proste preto, lebo si to môže dovoliť. V roku 1973 vynašiel dizajnér spoločnosti Motorola prvý mobilný telefón, ktorý vtedy vážil 1,5 kg. Predstavte si že by ste toto nosili vo vačku svojich rifliach. Hlavne muži, lebo ženy by podľa mňa nemali problém, ak by v ich kabelkách bolo to kilo na viac.
Myslíte že vtedy vedeli, že o necelých 40 rokov neskôr budú na svete mobilné telefóny bez tlačítok, a hrubé len niekoľko milimetrov? No a teraz si predstavte že mi nevieme čo za 40 rokov bude, keď vývoj techniky bude takouto rýchlosťou pokračovať.
Ako som vravel že každá vec má svoje nevýhody, tak aj tieto smartfóny, ktoré by nám ľudom mali spríjemňovať a ulahčovať život majú svoje slabé stránky. Ja by som napríklad bol veľmi rád, ak by som nemusel každý večer pred spaním dať mobil na nabíjačku, aby mi následovný deň vydržal až do večera. Ja si pamätám ešte na jeden môj mobil, ktorý som musel nabiť raz za týždeň, a to som s ním každý deň počúval polyfonické melódie, alebo hral Snake. Keby do týchto zariadení dali aspoň väčšiu baterku.. Ale nie, firmy sa bijú o to, ktorá z nich vytvorí najmenší, najtenší, a najvýkonnejší mobil.

Dosť bolo polemizovania.. Na koniec by som chcel ešte len dodať, že: Žiadna vec, ktorá bola vytvorená ľudskou rukou, nieje dokonalá. Pekný deň prajem.

 Úvaha
Komentuj
 fotka
biancadetolle  19. 5. 2014 14:12
ja sa pamatám, keď môj pradedko mal ako jediný na celej ulici taký veľký, ťažký telefón a vraj všetci susedia chodii telefonovať k nemu
 fotka
nisska  19. 5. 2014 18:38
Super clanok
Napíš svoj komentár