Momentalne su to uz 4 mesiace aj dva tyzdne, co zijem v Anglicku a myslim si,
ze prisiel cas na take mensie zhodnotenie toho, co som za tento kratky cas zazil.
Byvam tu spolu s rodicmi, otec odisiel uz v juni, zacal pracovat a my s mamou
sme tu prisli presne 30. augusta 2005. Prisli sme autobusom - hroza - ale nejak som to
v plnom zdravi prezil. Prisli sme na Green Lane Station do Londyna, co je jedna z hlavnych stanic v Londyne. Nezijeme vsak v Londyne, ale asi 85 mil severne od Londyna, v meste Kettering. Po anglicky som sa ucil v skole dokopy 10 rokov, takze co to som uz po anglicky vedel, nieco - teda velmi vela - som sa po anglicky naucil uz tu. Asi po mesiaci a pol oddychovania som zacal chodit na skolu - Tresham Institute of Higher or Futher Education v Ketteringu. Je to college. System skolstva je tu iny ako u nas, ale zatial to slape. Studujem IT(pocitace) Software, je to dvojrocny nieco medzi kurzom a skolou, neviem to presne opisat. Ale zakladne udaje su taketo: do skoly chodim utorok az piatok, zacinam ako kedy, ale najskor o 9:00 - to je na Slovensku uz 10:00 - velka desiata alebo prestavka. Najdlhsie som v skole do 16:30, ked mam dlhe dni. Skola mi zatial ide, len neviem, ake to bude dalej. Dufam, ze to nejak vydrzim.
Ked sem clovek pride, zacina chapat, preco su vlastne zapadne krajiny na tom tak dobre, je tu vsade vela vladnych penazi, ale clovek musi najst sposob, ako sa k nim dostane. Nemyslim teraz prepad banky, ale platy, sluzby a tak. Zije sa tu urcite viac pohodlnejsie, ako na Slovensku, ale ked clovek zacina ako napriklad ja, nic nie je take jednoduche, ako ked doma zijete cely zivot. Aj ked sa tam zije vsetci vieme ako. Zatial pracu nemam, dufam, ze nieco zozeniem po novom roku. Prace je tu dost, len nie kazdy sa moze dostat vsade a vela miest napr. vo velkoskladoch obsadili Poliaci a im podobni. Ale aj tak sa to celkom da. Obidvaja rodicia pracuju, co by na Slovensku asi nebolo take jednoduche. Maju uz 40 a na Slovensku ich v praci odmietali pre vek. Tak sa rozhodli podnikat, co nebolo posledny rok nic moc a mame aj nejake tie dlhy, takze Anglicko sa stalo cestou na pracu, zivot a vsetko okolo toho.
Poznam ludi, ktory tu prisli na blind a nevedeli jazyk. Je pravda, ze praca tu je, ale nikto vam neda nic zadarmo. Takze ludia, ktory odidu na zapad, nie su hned milionari. A to si vela ludi na Slovensku neuvedumuje. Clovek sa musi obracat, aby zarobil, ale zarobi urcite viac ako pri takej istej snahe na Slovensku.
To je zatial odo mna vsetko, mozno napisem nieco viac, ale nie dnes.

Ak mate nejake otazky alebo nejake pripomienky, tu je mail: geekoon@atlas.sk.

22.12.2005EQ P.S.:Nemozem pisat s diakritikou, dufam, ze to precitate

 Blog
Komentuj
 fotka
vandullka  26. 11. 2006 13:20
na tento blog odpisujem skoro rok po tom co si ho napisal a dufam ze este chodis na birdz a precitas si toto: poznam uzasneho cloviecika ktory je vsak od mna o 12 rokov starsi(skoda) a uz je dospely.Tu na slovensku pracuje ako ucitel a zmluvu ma do konca tohto skolskeho roka a potom chce ist do anglicka.Ja byvam v Presove a on vo zvolene a ked mi to povedal mala som pocit ze ma zradil...Az neskor som si zacala uvedomovat ze on nechce odist ale musi a on ma nezradil lebo som zistila ze som este iba dieta(v podstate)a on nemoze brat ohlady na mna ale na svoj zivot.Mozno sme priatelia a tak to aj asi zostane a pre mna bude vzdy tym najlepsim clovekom a kamosom na svete ale odide tak ci tak a nic sa na tom nezmeni.Nechapala som preco chce odist ale teraz ked som si precitala tvoj blog zistila som ze tam mu bude ovela lepsie a predsa si mozme pisat tak ze to bude ako teraz lebo ked ze byvame v inych mestach tak sa nevidime len si piseme a tak to bude aj potom,len mi nebude pisat zo slovenska ale z anglicka.Dakujem ti velmi pekne lebo koly tebe som pochopila vela veci a dufam ze si toto niekedy precitas.Ked tak mi mozes napisat na vandullka@azet.sk ake to tam v anglicku je.ESTE RAZ TI VELMI PEKNE DAKUJEM
 fotka
tashira  29. 12. 2007 15:45
zaujimave..
 fotka
mielikki  30. 6. 2010 15:59
Nečítala som to, ale vyzerá to na historicky prvý plnohodnotný blog na Birdzi
Napíš svoj komentár