Myslim, ze uz dozrel cas na to, aby som svoj blog doplnil o nove inforamcie a nielen to. Poprve, viac menej uspesne som sa preplavil cez prvy trimester na skole - len v skratke, Anglicania musia mat vsetko ine ako cely svet, preto trimestre, ako keby ste rok rozdelili na 3 - a aj ked nemam este vsetky veci na to, aby som urobil ciaru za prvym trimestrom, tak som s nim zatial celkom spokojny. Inak, viac ma trapi druhy trimester, v ktorom som prave teraz. Mame na skole vymyslenu taku vec ako programovanie a kedze sa tam nerobia poznamky, iba sa programuje, atk to teraz po vylete na Slovensko, kde som bol 21.- 28. januara dost veci uslo a kvoli tym neexistujucim poznamkam sa to neda dohnat len tak lahko. Ale verim v zazraky. Co my v poslednej dobe pomohlo v skole, bola taka jedna kniha - hlavna ucebna pomocka - pre moju skolu, ktoru ale nedostanete na skole, ale musite si ju kupit v obchode za vlastne peniaze. No nieco strasne. Ale doteraz to bolo ovela horsie. Teraz si niektore veci mozem pozriet v knihe, ak im nerozumiem a tak, takze teraz som na tom o trochu lepsie. Ale doteraz to nebol ziaden med - problemy s jazykom, potom na skolu som nastupil v oktobri, ale ona zacala uz v septembri, co bol dalsi problem. Potom nejake komplexy mojho triedneho ucitela, ktory nie je Anglican a preto sa ku mne niekedy sprava horsie ako Anglicania co sa tyka pripadov, ked potrebujem s niecim pomoct. Ale dufam sa nejako da do poriadku. Stale mi pripomina, aku mam zlu anglictinu, ze nie je dost dobra na skolu, v akej som, ze si musim stale pomahat so spoluziakmi, aj ked oni - vsetci anglicania a v Anglicku boli aj vsetci narodeni, su niekedy na tom v skole horsie ako ja, priselec z SK. Ale moj ucitel nestoji za rec, to pisem len preto, lebo ma to teraz chytilo stazovat sa. Ale ked sa skola vynecha z mojho doterajsieho zivota, tak ani nejake prilis vazne veci riesit nemusim. Som tam, kde som, nestazujem sa (az na skolu) a zatial mi to celkom vyhovuje. Ak dokoncim skolu, ktoru robim, tak s pracou dufam problem mat nebudem, lebo IT sa stale rozvyja a zvacsuje a prace je dost aj u nas na Slovensku. Takze o to nemam zatial ziadnu starost, ani ma to nemusi trapit. S peniazmi som celkom kamarat, ked som niekedy potreboval viac ako to, co mi mohli dat rodicia, tak vzdy bola cesta, ako ich zarobit - legitimne a ceste - a nikdy sa nestalo, ze by sme hladovali alebo nieco podobne. Nemam nejake zvyky a zlozvyky, co by prilis skodili peniazom, takze som nikdy v tomto ohlade nemal nudzu. Ale uz radsej zmenim temu, lebo to vyzera ako reklama na sameho seba.

Teraz by som chcel pokracovat s mojimi postrehmi a pozorovaniami v Anglicku. Co ma teraz napadlo uplne prve, tak to je to, co sa mi tu nepaci, respektive co ma rozculuje, ale nastastie vzdy je to len otazka zvyku a ci si uz zvyknem za rok alebo za mesiac, to je uz len na mne. Najviac ma rozculuje voda, konkretne anglicke "elegantne" riesenie takej obycajnej veci, ako su vodovodne kohutiky. Doma by som sa ani nezamyslel nad tym, aku ma vyhodu to, ze sme vzdy nieco preberali od niekoho ineho, napriklad od inych statov - nastastie vacsinou tych vyspelejsich. Taky mixer, ktory v baterii na vodu zmiesava vodu, tu napriklad myslim poznaju len z telky a z dovoleniek. Tak si to predstavte: Z jedneho kohutika so samostatnou trubkou, cez ktoru ide voda, ide voda iba studena, ktora je vsak ladova, nie studena. Z druheho "elegantne" tecie iba tepla, ale zase nie tepla, ale tak horuca voda, ze nie je problem sa oparit. Takze celkom mila vec, ktora vie potesit, ak umyvate riad. Takze najprv musite napustit teplovriacu vodu, dat tam riady, potom ich zlahka umyt, pozor, aby ste sa neoparili vo vode, potom vodu vypustit, a mydliny oplachnut v ladovej vode, po ktorej je vam este 2 hodiny zima. Aspon viem, preco vela ludi - a radim sa medzi nich aj ja - neznasa umyvanie raidov. Takato skvela vecicka, ako su oddelene vodovodne kohutiky, vie toto trapenie predlzit o niekolko minut alebo az o niekolko desiatok minut. Ale nie je pravda, ze sa mi tu vsetko nepaci a iba na vsetkych a vsetko nadavam. Ja mnoho veci, ktore sa mi pacia, napr. roznorodost ludi, ziadny rasizmus - aspon som ho zatial nevidel - a to som biely ako stena a aj tak mi to vadi (nie az tak ako stena), potom to, ze ludia sa tu az tak nestresuju ako u nas - a btw nie je to sposobene dostatkom financii a este zopar veci, ktore nastastie v mojom nazore o Anglicku zacali prevazovat. Takze to kazdy den vidim lepsie a lepsie. Ale nie som zas az taky optimista. Nateraz je to myslim dost, ked sa dostanem aj s nejakymi dobrymi napadmi k masine, tak budem pokracovat dalej.

8.2.2006EQ P.S1. ufam, ze ked sa niekto bude nudit, tak si to mozno aj precita
P.S2. oplnam informacie. teda je to vlastne reakcia na prispevky. Pre Tomasa, ved si tam bol, ako to, ze si na to nepamatas? Ano, jedna na teplu a druha na studenu vodu. Ale asi si nepouzival vodu, ked si bol v Londyne...aj taki su medzi nami.
Teraz pre Dusanda. Pocasie je zavisle na tom, kde byvas. Ja - nastastie - byvam blizsie ku vychodnemu (bloku) nez k zapadnemu pobreziu, co je vyhoda, pretoze na zapade sa deju divy...stale tam fuci, za den aj par dazdovych prehanok a tak. tu dazd vychadza priemerne na pol dna v dazdi za tyzden. Ale ked to chces vediet presne, tak si daj do browsera bb.co.uk/weather a daj si tam moje mesto.
Skaredi ludia??? No, ako sa to vezme. Ale aj hej, urcite viac dievcat je tu obeznych ako u nas :-}}} Skor za to mozu geny ako lenivi ludia. Tak si predstav, ze tu sa mnozili (teda rozmnozovali) ludia viac ako 5sto rokov iba medzi sebou a to ich nebolo tolko ako dnes. Takze ked sa narodis ako Anglican, mas vacsiu sancu vyzerat horsie ako ked sa narodis niekde v Europe. ale ocakaval som - nastiastie to tak nie je - ze sa tu nebude na co pozerat. Ale pravda je taka, ze sa je. Vdaka globalizacii (a zevraj je globalizacia na skodu veci .
Hnusne jedlo je iba original anglicke. Vies, ked nejaky narod ma narodne jedlo plneny zemiak, tak to uz o niecom svedci. Ale vybrat sa tu da, len nie som v Londyne, co je trochu aj na skodu veci, lebo v Londyne je 13.000 slovakov a slovensky pub, zaroven aj restauracia a aj slovensky obchod, takze to tam nie je az tak zle.

Edit9.2.2006EQ

 Blog
Komentuj
 fotka
tomas  8. 2. 2006 21:29
to su tam dve trubky v tom vodovode? dobre chapem?

a cim je sposobene to ze sa menej stresuju?
 fotka
dusand  8. 2. 2006 22:37
No to si píš, že si to niekto aj prečíta. A je zvedavý na postrehy človeka, ktorý je v Anglicku.



Je pravda, že:



-je tam škaredé počasie

-sú tam škaredí ľudia

-je tam hnusné jedlo



???
 fotka
erx967  21. 3. 2006 12:58
k tomu vodovodu: 2 vodovodne trubky mame aj na slovensku. v jednej tecie tepla, v druhej studena. Rozdiel je v tom ze zatial co na slovensku koncia obidve trubky v jednej vod. baterii (vola sa to tak, uz neviem?), tak v UK maju pre kazdu zvlast. Ale mozno ze niektore hotely to uz nemaju tak...
 fotka
korculka  9. 10. 2006 17:23
to geekoon:

ty nemas rad jacket potatoe? Mne to celkom chuti...

A fakt sa je tu na co pozerat? Kde ja nikoho nevidim, kto by stal za to, uhni mi zo zaberu, lebo nikoho nevidim...
Napíš svoj komentár