Žilina a okolie určite pozná jeden z okolitých vrchov Straník vo výške 769 m. n. m. Na začiatok mojej tohtoročnej dovolenky, som sa rozhodla vybehnúť si práve na tento známy vrch, na ktorom som už pár krát bola a mám naň tak dobré ako aj zlé spomienky. 

   Dňa 26.7. v nedeľu som zavolala kamarátku s tým, že si ideme vybehnúť na kopec. Vedela som, že výlet nebude náročný a teda stačí ísť aj poobede. Počasie nám veľmi neprialo, sem tam mrholilo no miestami vykuklo aj slniečko. 

   Zaparkovali sme v žilinskej mestskej časti Zástranie. Auto sme nechali pri kostole. GPS nesklamala a zaviedla nás priamo na miesto. Mohli sme teda vyraziť. 

   Cesta je zo začiatku kamenistá až narazíme na vchod do lesa. Prešli sme prudšími uličkami (skratkami) až sme sa dostali na samý vrch kde na nás čakal vietor a príjemná "vyhliadka". Na chvíľu sme si sadli na lavičku a oddýchli si. 

   Z vrchu krásny výhľad na Malú Fatru, Žilinskú kotlinu a Kysuce. Väčšinou tu stretávam parašutistov, no keďže bolo počasie také ako bolo nestretli sme nikoho. Neskôr prišiel mladý pár so psom a napokon menšia rodinka s deťmi, kde pani mala obutú veľmi "vhodnú" obuv a vyšla kopec vo vysokých sandáloch. 

   Táto turistika je veľmi nenáročná a jednoduchá, vhodná pre rodiny s deťmi aj pre samostatných turistov. Naspäť sme sa vracali po značenom chodníku, ktorý nás doviedol priamo k autu. 

   Po tomto dni mám na Straník viac pozitívne spomienky ako tie negatívne.

 Denník
Komentuj
Napíš svoj komentár