Dnes budíček o piatej ráno, oou. Ja vstávajúci o piatej ráno to je väčší šok než keď sa človek prebudí z kómy po desiatich rokoch a ešte aj spozná svoju špatnú manželku keď ho príde navštíviť ("Pribrala si, som čakal, že za 10 rokov so sebou konečne niečo spravíš."). To mi pripomína Michaela Schumachera, keď začal komunikovať s okolím žmurkaním oka. Jeho žena ho hneď obvinila, že flirtuje so sestričkami. Ale to hovorím len tak na humornú nôtu, musí to byť riadna šupovica keď sa človeku stane niečo také, to proste neprajem ani jazdcom sku...ferrari (Skuderie Ferrari, aby sme si rozumeli).

O pol ôsmej som už bol na pohotovosti, aj keď oni to teraz volajú nejako inak, už som zabudol ako. Asi urgentný príjem, alebo také čosi. Lenže v mojom mozgu bolo zakódované, že ja nehľadám urgentný príjem, ja hľadám pohotovosť a tak som šiel na druhú stranu než ukazovala šípka, a keď som sa každým ďalším krokom nesprávnym smerom a každým ďalším spotnánnym vypálením neurónov v mojej hlave  presviedčal, že urgentný príjem je to čo hľadám, tak som si povedal, že pôjdem najprv nájsť hajzle, lebo mi treba ja tak šťať a potom si dám kokakolu v jednom z bufetov, ktorých tam bolo prekvapivo požehnane. Hajzle som nenašiel a tak som sa vzsral aj na kokakolu a šiel na ten urgentný príjem so znechuteným výrazom tváre, pretože slovo "urgentný" vo mne evokuje silnejší význam než pre ktorý ho použili tu. Ja by som volil skôr "Urýchlený príjem", to sedí. Nejde zväčša o život, ale riešia sa tu veci, ktoré je potrebné neodkladať.

Vo vnútri som zahliadol hlúčik zafačovaných ľudí. Niektorí mali obviazané ruky, iní nohy a zopár nemalo obviazaných nič(možno mali obviazané kokoty, len to nebolo vidno cez šaty), len podivne poskakovali, alebo chodili o barlách. Hovorím si, toto musí byť ten ich "urgentný" príjem, alebo sa tu partia ľudí rozhodla založiť si lepriu kolóniu uprostred nemocnice. Sadám si a očakávam problémy a zmätok, lebo to sa deje všade kam prídem. A nečakám dlho. Vychádza teta z dverí(v skutočnosti vychádza z miestosti, ktorá je za dverami, no pre zjednodušeni použijem výraz "z dverí") na ktorých je štítok s nápisom "traumatológia". Teta povie len jediné slovo "Lístočky? Všetci?", obzrie sa bleskovým pohľadom po čakárni, a zatvára dvere.

Kúúúúúúúúúúúúúúúúúrnik, aké lístočky to chce? Asi nejaké dôležité, lebo všetkých volá dnu podľa mena a pochybujem, že sa so všetkými pozná osobne. Pýtam sa tety vedľa mňa o jakých lístočkoch to točí a teta na mňa hneď vypľuje, aj keď vľúdne, protiotázku, že či nemám lístoček? Sme tu snáď na Afgánskej kokaínovej plantáži, kde všetci musia mať naporúdzi lístoček koky, aby ho mohli žuť a byť šťastní? Kto nedroguje s nami, droguje proti nám. Teta sa ma pýta, že kto ma sem poslal. Teraz sa pre zmenu cítim ako Terminátor keď sa ho John Connor pýta "Who sent you?"...."You did!", odpovedá terminátor šokovanému Connorovi. Lenže ja som starej nemohol povedať, že ma poslala ona, lebo čakáreň v nemocnici nie je Birdz a psychiatria je obďaleč, tak aby ma tam neubytovali.

Tete som vysvetlil, že som tu na vlastnú päsť.  Sám za seba z vlastného rozhodnutia. Jeden za všetkých, všetci za jedného, aj vy ste mušketier, teta? S tetinou morálnou podporou som zaútočil na najbližšiu sestričku čo vyšla z dverí(miestnosti za nimi), a začal jej vysvetľovať, že ja nemám žiaden lístoček, ale bol by som rád, keby mi čekli ruku. A ona, že či mám kartičku. Lenže ja som už tým vymývaním mozgu bol presvedčený, že nemám nič, žiadny lístoček a tak jej hovorím, že nemám. A tak sa pýta či mám aspoň občiasnky, tak jej vravím, že ten mám. Potom odišla a ja som si znova sadol a v mozgu sa mi opäť začala prehrávať celá situácia znova...Máte kartičku?...Máte kartičku?...Aspoň občiansky?...Máte karti....kúúúúúúpalisko červená hviezda, šak ona chce kartičku poistenca a nie lístoček, tú predsa mám. Aj keď len tú špekulantskú európsku, ale mám.  Teta, daj na to, ja mááám kartičku, nalej šampáňo. Tu by som vložil v hrubom "b" texte nejaký úryvok zo škôlky, kde ma učili rozdiel medzi lístočkom a kartičkou, ale nechce sa mi toľko písať.

Dávam kartičku sestričke čo sa vystrkuje z dverí(no, nie z dverí, veď viete). Cítim sa akoby som prelomil tajnú hackerskú šifru a nabúral sa do pentagonu. Sestrička na mňa ešte vypáli otázku, že čo vlatne potrebujem. Potrebujem čeknúť ruku, lebo som boxoval do....vreca(ach goodking, ty kachličkový lišiak, že do vreca xixixi). Scéna sa pomaly stráca a objavuje sa nová. Vchádzam do dverí(...) označených ceduľkou Rontgen. Chlapík vidí moju Európsku kartičku poistenca a tak sa pýta, či hovorím po Slovensky. Ďalší človek čo má šťastie, že nie sme na Birdzi, inak by som na neho spustil rýdzoslovenskú básničku, aby pochopil, že má čo do činenia s najrýdzejším 24karátovým Slováčiskom "Boli časy boli, ale sa minuli. Po maličkej chvíli, minieme sa i my!", namiesto toho mu len pritakávam "owszem owszem". 

Rontgen sa spúšťa. Znie to ako niekdajší modem pri pripájaní sa na internet. Také to tradičné škvŕkanie krrkkiiipriiigiii a vtedy mi rukou prejde ukrutná bolesť, páľava tisícich sĺnk, žiarenie prechádza cez kožu a mäso zápästia, ničí ich DNA, vybíja molekuly A G T C z ich miest v špirále, akoby to boli biliardové gule v rohu stola zrazené do jeho vnútra. Tu už možno trochu preháňam, zatiaľ som sa nenaučil cítiť Rontgenové žiarenie zmyslami. Zatiaľ. Žiarenie sa odráža až na kostiach a tiež na hrubej podložke ktorú mi dávajú na vajcia, aby som neosterilnel (Juj, zabudli sme vám dať podložku, teraz ste sterilný ako operačná sála. Spomeniem si na...POZOR, SPOILER na knihu Rakovina od Solženicyna........Doncovovú, ktorá robila na Ruskom rontgene a dostala z toľkého žiarenia rakovinu žalúdka). 


Sedím naspäť v prvej miestnosti, kde odo mňa pýtali lístočky. Dottore mi hovorí, že kosti sa zdajú byť v poriadku. Používa formuláciu "zdajú sa" až dva krát, čo vo mne vyvoláva miernu nedôveru. Hovorí, že ešte šľachy môžu byť trhnuté, to už nevie posúdiť, lebo nemá ultrazvuk ani mag. rezonanciu. Dáva mi jednoduchú suchozipsovú dlahu na ruku, nech vraj nechám zápästie oddýchnuť a ak ma to bude bolieť aj o 10 dní tak v Šaci majú mikrochirurgiu, že tam s tým dačo vedia spravi. 
No dobre dobre, šľachy mi asi len tak z brucha neskontroluje, ale tak tie kosti SÚ, či SA ZDAJÚ v poriadku? Poučený z Rakúska a komunikácie s úradom pre koncesionárske poplatky sa ho pýtam ešte raz na zrejmú vec, aby sme to objasnili "Takže kosti SÚ v poriadku?". Hovorí, že hej. 

Nevyspatý, ale napoly spokojný brázdim mesto, pijem liter a pol koly, kupujem si broky do vzduchovej pištole, jem pizzu s TONOU chilli tak ako to mám rád, nakupujem šaty. V skúšobnej kabínke, kde som sa zavrel s tričkami a kraťasmi si ešte raz obzerám tú ruku a tá Ulnová kosť je proste o malý kúsok posunutá, to vidím aj voľným okom. Ešte si ten dottore vtedy niečo zamumlal, keď hovoril, že kosti sa nezdajú byť zlomené, že možno že to bolo zlomené predtým. Teraz rozmýšľam, že možno tam aj on videl malý posun, ale že to bolo zo skoršej udalosti, nie z tejto. Alebo sa mi to už stihlo zrásť, veď ani neviem ako dlho ma tá ruka bolí, keďže som tomu nevenoval pozornosť. 

Takže si diagnózu stanovím ja. Som zároveň hypochonder a nič mi nie je a zároveň je tá kosť proste kúsok posunutá takže som aj minikripel. Už nakúpený prechádzam auparkom okolo cestovnej kancelárie, v ktorej sedí starší párik okolo štyridsaťpäťky.

"Tak čo banda, kam letíme?", pri kladení tejto otázky si sadnem medzi nich a vyťahujem svoj pas a peniaze na letenku.
"Kam len chceš kamoško. Lenže my sme dostali posledné lístky na lietadlo, zvyšok je vypredaný. Takže, máš lístoček?"
"Myslíte kartičku či lístoček?"






PS: Už by som zabudol na dôležitú udalosť...Idem domov v autobuse a do neho  nastupuje chlapec BEZ RÚK. Neprekvapí ma to, lebo som ho už pár krát videl. Má aj podivne narastené zuby, akýsi predkus. Jedna ruka mu končí nad lakťom. Druhá tesne pod lakťom. Len také pahýle. Ten kratší pripomína tvarom baklažán. Dlhší zasa baklažán s pántom. Týmto sa mi vesmír asi snaží pripomenúť, že niektorí ľudia majú takmer také problémy s rukami ako ja. Ale teraz si urýchlene nájdi miesto na sedenie, chlapče, lebo ťa ten autobus vymácha ako prádlo v práčke. Dvere sa zatvárajú, ide sa domov....

 Blog
Komentuj
 fotka
goodk  1. 8. 2016 17:11
Tentoraz ste vyhrali, kachličky. No pamätajte si, že pre každého platí, že "boli časy boli, ale sa minuli. Po maličkej chvíli, miniete sa i vy". Zaobstarám si oceľové ruky jak mal Jax z mortal kombat a prerobím nimi kúpeľnové steny, jadro.
 fotka
goodk  1. 8. 2016 17:50
Aha, ja som našiel chlapíka čo má presne to čo ja, len oveľa väčšie. A presne necítil keď sa mu to stalo, len to zrazu "opuchlo" a spätne si myslí, že to je preto, že spadol z gauča. Samozrejme mu hneď vysvetľujú, že rontgen nemusí zachytiť zlomeninky malých zápästnýách kostí, lebo na to treba poriadnu magnetickú rezonanciu, alebo aspoň CT. Preto mi dottore hovoril, že sa zdá, že sú kosti v poriadku.

Ja som štvrtý pátrač.
 fotka
goodk  2. 8. 2016 03:16
A lekársku správu si kde nechal, ty GÉNIUS?? Nie náhodou položenú v ordinácii na skrinke? Ne na tom mieste, ktoré si si v hlave označil ako "nieže to tu zabudbnem"? Nemám slov, toto je škandál, kebyže nemáš jednu ruku rozjebanú tak ci rozjebem tú druhú o tvoju sprostú kebuľu. To nemá cenu vôbec vôbec o dačo sa snažiť s takým hovnomozgom.
 fotka
titusik  3. 8. 2016 22:58
Tu su neviditeľné komenry tvojich kamarátov? (A čo si to vlastne stváral? )
 fotka
goodk  4. 8. 2016 10:24
@Titusik Kohože to tu máme, slečnu Titánovú, železnú lady. Ty ešte žiješ?, už som si myslel, že si utonula pri nejakej povodni, alebo také čosi. Vitaj. Čo ťa sem na Birdz privádza?

Asi som udrel pred nejakým časom do steny, myslím si, že to bude nejako oneskorene od toho.
Nie, v živote som tých ľudí nevideli, to sú asi nejakí fanúšikovia, odoberatelia, alebo také čosi.
 fotka
titusik  4. 8. 2016 11:54
@goodk Žijem. Ešte 3 týždne mám dovolenku, takže začínam panikáriť, lebo nemám hotové plány a zadania a prečítaných 15 kníh, z kt. budem musieť robiť písomky. Tak si čítam školský zákon, kt. mi po 25 stranách zatiaľ nič nedal, len vzal.

Hm. Udrel si do steny. Život v Rakúsku je tvrdý, čo? A my sa tu sťažujeme.
 fotka
goodk  4. 8. 2016 13:18
@Titusik Tak to si sa uz naucila to najdolezitejsie o zakone, ze zakon vzdy berie a nikdy nedava. A načo ti je školský zákon, chystáš sa mať pomer so svojim žiakom a nevieš či je to ok podľa litery zákona?
Tak sa skor teš, že máš 3 týždne dovolenku. To nechápem s tými knihami a písomkami, veď učíš stále to isté a písomky sú tiež v podstate každý rok z toho istého, nie?
Muža a deti už máš?

Nie, to už na Slovensku som udrel. Ale ja aj normálne občas udriem(ale už asi nebudem) do steny, dakedy len tak, aby som otužil kosti, nie vždy je to spojené s psychológiou mojej postavy, len občas človek zle preráta miesto dopadu a dopadovú silu.
 fotka
titusik  4. 8. 2016 13:58
@goodk povedala som si, že keď je to taký bestseller v pedagogických kruhoch, tak si ho reku prečítam. Teraz som na druhej časti: Vyhláška Ministerstva školstva SR (...) o ukončovaní štúia na stredných školách.
A ešte som neučila vo 4. ročníku, to preto budem mať zas niečo nové. Plus mi pribudne aj nový predmet.
Nie, nemám muža a deti. Ty máš ženu a deti? Alebo preto, lebo nemáš, udieraš do steny. Alebo preto nemáš, lebo udieraš do steny. Och, gramatika
 fotka
goodk  4. 8. 2016 14:08
@Titusik A čo sa tam ako chceš dozvedieť? A prečo je to vlastne bestseller u vás, nieč zaujímavé tam musí byť , keď to vaši ľudia čítajú. No dobre, ale to sa naučíš jednorázovo a potom už len budeš obnovovať vedomosti, takže to už bude len lepšie.
Nie nemám, veď keby som mal ženu a deti, tak neudieram do steny, ale do nich, to dá rozum
10 
 fotka
titusik  4. 8. 2016 14:14
@goodk To som sa chcela dozvedieť. Ale teraz sa im ešte viac čudujem. No ale čítam to len kvôli maturitám.
A jasne, že po rokoch je to už lepšie, len ten jeden konkrétny rok, keď je to nové, seriem kocky.
Tak ja sa asi bojím, že naďabím na takúto jemnú dušu
11 
 fotka
goodk  4. 8. 2016 14:23
@Titusik Tak kvôli tomu ich nečítaj. Ty si proste na maturitách boh, aj ostatní učitelia a žiaci sú poddaní a to čo im poviete proste platí, bodkočiarka(Aj keď vy literáti asi hovoríte "bodka", ja mám však informatické zázemie).
Tak vyser tie kocky a potom si užívaj ďalšie prázdniny naplno. Veď máš aj dosť bonusového času teraz, keď neprebieha škola, nie?
Tak nemôžeš mať také starosti, bitky žien sú teraz v móde, ženské UFC sa rozbieha a tak. To vlastne ja by som sa mal začínať báť, že budem bitý.
12 
 fotka
titusik  4. 8. 2016 14:32
@goodk Ak som boh, tak by som si radšej niekoho najala, aby ta (my, literáti, používame občas poetizmy) šiel za mňa. Nechceš? Ako brigádu. Zle platenú brigádu. Ale brigádu.
Moje naplno užívanie si prázdnin by vyzeralo tak, že si ľahnem a spím, pôjdem na wc, kedy chcem a nie vtedy, keď môžem, že mám obed na obed a že nepočujem krik detí a nemusím nikomu vysvetľovať národné obrodenie.
Už všeobecne násilie je celkom v móde... Takže nerozumiem, ako môže každý deň vznikať stovka párikov. Nezamýšľajú sa nad bezpečnosťou???
13 
 fotka
goodk  4. 8. 2016 16:21
@Titusik Dobre, mozes na(kra)jat mna kludne. Len neviem kolko to je, ze zle platena brigada, tak budem ratat ze 5e na hodinu
No a teraz ti niekto brani ist na wc? ved nechodis do skoly, tak kde pocujes decky krik? Nemas nejake preludy z tolkej roboty uz?
Prense, to su ti co myslia ze vo vztahoch sa zaobidu bez nasilia a ze ich partneri zmyslaju rovnako a potom su sokovani ked zistia ze ich partneri maju zdrave zmyslanie a preto sa uchyluju k nasiliu.
14 
 fotka
antifunebracka  10. 9. 2017 18:07
Päsťovať stenu je úplne normálne, fakt.
Napíš svoj komentár