Je to vášeň! Vždy, keď vidím odhodenú plastovú fľašu, mám nutkanie sa jej spýtať: Kto ťa odhodil a tak dokrkval, moja milá? Čo si zažila vo svojom krátkom živote? Teraz budeš až naveky dôchodkyňa, všetko krásne už máš za sebou.

Tak rád by som ju opäť nafúkol a naplnil obsahom. Aby sa zase ponúkala v obchode ako dáma, jej krivky by priťahovali lačné pohľady nádejných milencov! A potom, keď by si ju niekto kúpil, opäť by sa na jej hrdlo prisali ústa a vyprázdnili jej obsah až do dna. Je to vášeň, ja milujem plastové fľaše!

Alebo aj tácky spod mäsa. Sú tak pevné, najmä tie z kauflandu. Vydržia aj tisíce rokov, vždy pripravené prijať ďalšie mäso, a ďalšie, a tak ďalej, až na veky vekov. Ale človek iba raz využije ich službu a potom ich s hnusom odkopne. Chúďatká, ja by som im dal ešte šancu. Aj by som vypral ten savý materiál, čo vyťahuje z mäsa krv, aby bolo krajšie. Veď aj ten je z plastu, tak čo. Mne je ľúto každého P, aj V, aj C.

No a keď už nemôžem odolať, zájdem do zberných surovín a tam tajne pozorujem (tváriac sa, že som prišiel vyhodiť starý televízor), ako ich triedia, zbavujú etiket, lisujú a balia do balíkov. Je na ne tak smutný pohľad, oni majú oči uplakané, ako pozerajú z tých balíkov von, natlačené na seba a ja už viem, že sa nikdy neuvidíme. Smerujú do Číny, a veru Číňania nemajú zľutovanie. Bez milosti ich roztavia a tým zmizne ich osobnosť, ich čaro jednotlivca.

Preto fľaše, ktoré vídam u nás v mestskom potoku, vnímam ako tie, čo unikli na slobodu a velebím ich osud. Ešte tu budú dlho s nami, ešte ich roky budem zdraviť na prechádzke a jediné, čo sa im môže stať bude, že do nich ďobne dajaká kačka alebo sa s nimi pohrá šantivá ondatra. Pribúda ich, sú šťastné v tom potoku a veselé, lebo vedia, že odtiaľ ich nikto nezoberie na cestu do Číny. Veď sloboda a únik do životného prostredia je to najkrajšie, čo taká plastová fľaša môže zažiť. Buď pozdravený polyetylén, polystyrén, polyuretán aj polyvinylchlorid! Nech ste navždy medzi nami!

 Blog
Komentuj
 fotka
primitiv  29. 6. 2018 14:01
Tak to potom musíš milovať aj mňa.
 fotka
pubertslatinocelny  28. 7. 2018 07:09
Takýto dobrý blog a nemal ani jedinú hviezdičku?!
 fotka
gorgor  29. 7. 2018 07:21
@pubertslatinocelny
Dobro nevíťazí, to si nevedel? Ale ďakujem.
Napíš svoj komentár