Sneženie, ktoré malo v noci a v utorok zasiahnuť západné Slovensko a hlavne krajný západ nakoniec bude ešte slabšie a menej plošne rozsiahle, takže od poprašku po pár cm je maximum a nestojí moc za zmienku. Je dosť možné, že kým Bratislava pár vločiek uvidí, tak už napríklad od čiary Trnava, Senec, Dunajská Streda na východ nepadne ani vločka. To však nie je žiadna tragédia pre všetkých fanúšikov zimy a snehu, pretože víkendové sneženie má stále dobré šance aj keď sa o ňom málo hovorí zatiaľ, ale zvyknem byť prvý, čo poukáže na to, takže tak aj robím.

V stredu ráno bude veľmi chladno, opäť nám klesnú teploty až k -20 °C a tentoraz sa k týmto hodnotám priblížia aj mestá v nížinách! V stredu ostane celý deň potom mrazivo a bude pribúdať oblačnosť a vo štvrtok ráno studený front prinesie prvú vlnu sneženia a silného vetra ako som už spomínal pričom sa nám oteplí. Až do konca týždňa bude fúkať silný až veľmi silný vietor, ktorý na miestach, kde bude snežiť a teplota bude pod nulou bude vytvárať snehové záveje. Najsilnejší vietor bude na horách a na juhozápadnom Slovensku v nárazoch až okolo 70 km/h. Aj keď bude prúdiť studený vzduch z polárnych oblastňi, tak sa oteplí cez deň aj nad nulu hlavne na juhu a západe do +2 °C hlavne vo štvrtok a piatok. Cez víkend by teploty mali ostať už okolo nuly a v noci bude mrznúť celý týždeň aj v nížinách ale omnoho miernejšie ako teraz. Väčší mráz ako - 10 °C neočakávam od piatka do pondelka. Moc to oteplenie však cítiť nebudeme už kvôli spomínanému silnému vetru, ktorý bude pocit chladu veľmi výrazne znásobovať. Na horách bude vládnuť pravé zimné počasie a hlavne na severe bude výdatne snežiť, kedy od štvrtka do pondelka môže na Orave, Kysuciach a v Tatrách spadnúť až do 50 cm snehu, inde na Slovensku od 1 - 10 cm snehu. V prípade,že nás zasiahne tlaková níž od Talianska, tak to bude viacej a hlavne na juhu. Vývoj budem ďalej sledovať a upravovať v prípade zmien.

Momentálne však môžeme v Európe hovoriť o mimoriadne krutých mrazoch, ktoré si už v Česku, Rakúsku, Nemecku, Poľsku, na Ukrajine, v Bulársku a Rumunsku vyžiadali desiatky obetí, čo pomrzli. Ráno bolo v Poľsku neďaleko našich hraníc až -31 °C, na Ukrajine asi 100 km od našich hraníc až -36 °C!!! Podobné teploty boli zaznamenané aj v omnoho južnejšie ležiacich krajinách Rumunsku a Bulhársku. Podobné mrazy u nás nehrozia, ale -20 °C v stredu ráno nebude ojedinelý prípad. V Rusku južne a východe od Moskvy ukazujú stanice už teraz teploty tesne nad -30 °C. Tento vzduch sa dostane až takmer na Slovensko, ale nebudeme mať šťastie, lebo oteplenie od severozápadu tieto extrémne mrazy zatlačí späť odkiaľ prišli do Ruska na východ. Škoda, iste by padli rekordy.

U nás v strednej Európe sa oteplí, lepšie povedané dôjde k zmierneniu mrazov na jemnejšie hodnoty, ale za to napríklad vo Veľkej Británii či v Škandinávii alebo celkovo v západnej Európe sa v druhej polovici týždňa výrazne ochladí. aj v Anglicku bude snežiť s teplotami okolo nuly a v noci mrazy aj okolo -5 °C. V Škandinávii to bude aj cez deň okolo -20 °C a so silným snežením až do začiatku budúceho týždňa. Tam bude obrovská kalamita a napadne až okolo meter snehu! Hlavne v Nórsku a Švédsku. Čo bude presne s počasím budúci týždeň napíšem cez víkend, zatiaľ to zhrniem tak, že v stredu vyvrcholia kruté mrazy, potom príde oteplenie so snežením a silným vetrom od štvrtka do pondelka. Snežiť bude občasne,alebo vo forme dlhšie trvajúcich snehových prehánok. Na krajnom severu sa pravdepodobne bude jednať o trvalé a intenzívne sneženie. Čo je najviac isté a viditeľné či citeľné nebude ani tak sneženie alebo oteplenie ale spomňinaný vietor, na ktorý už druhý deň upozorňujem, pretože takmer všade máme sneh a tam kde nie je alebo je málo ho ešte pribudne a s tým môžu nastať komplikácie. Počasiu a zime zdar!

 Blog
Komentuj
 fotka
hindzi  26. 1. 2010 15:23
No mastro veruže tiu nespadla ani jediná vločka a pritom som večer pozeral radar a zdalo sa, že sem zrážky prídu. Verím, že sa budeš mylíť v tom množstve snehu 1-10 cm mi príde na toľko dní s možnosťou sneženia moc málo. A ja som optimista, že teplota nad nulu nepôjde. Podľa všetkých možných portálov s počasím tu bude zima pretrvávať aj budúci týždeň a tak sa tu ten sneh vzhľadom na posledné roky asi fakt udrží rekordne dlho.
Napíš svoj komentár