Po kratšej a pre niekoho aj dlhšej odmlke som znova tu s predpoveďou počasia.
Ešte pred pár dňami by nadpis článku znel: "Jar klope na dvere, tešte sa na teplo až +15 °C už čoskoro!" No našťastie sa všetko zmenilo v úplný opak a zima sa nám len tak ľahko nevzdá. Pritvrdí a tentoraz to nebudú len mrazy, ale hlavne sneh, ktorého podľa dnešných analýz bude veľa, ale už aj niekoľko dní sa potvrdzuje, že hrozí opäť kalamtia a nie len raz a jedna ale počas 10 dní možno aj dve či tri s rozsahom celého Slovenska. Takže k snehu, čo leží teraz sa pridá ďaľšie množstvo a môžeme skončiť v nížinách v strede mesiaca s pol metrom a na horách aj vyše metrom snehu! Nerobím si srandu, áno toto je v rámci celkom slušnej pravdepodobnosti. Úplne isté je však to,že bude snežiť. Koľko to sa ešte bude upresňovať.

Prvé kolo sneženia sa začne dnes v sobotu a potrvá až do nedele. Predpokladám teploty v nížinách síce slabo nad nulou,ale už v sobotu večer bude mrznúť aj tam a sneh sa bude držať. Očakávam úhrny 5 až 10 cm snehu. Najviac opäť na juhozápadnom Slovensku. Východ ho má už neúrekom po poslednej kalamtie,takže teraz po celé obdobie bude na rane hlavne západ a juh Slovenska. V Nedelu začne sneženie slabnúť a ustupovať do Maďarska, na večer sa vyjasní a sneženie vystriedajú opäť silné mrazy do -20 °C v najstudenších oblastiach, pričom aj v tých najteplejších miestach Sr budú teploty okolo -10 °C v noci a cez deň bude tiež mrznúť zrejme celý budúci týždeň potom. Vytvorí sa tak v meteorológii bazén studeného vzduchu, ktorý je veľmi potrebný pri postupoch cyklón od juhu z Talianska a stredozemného mora. Odtiaľ pôjdu a zvyčajne prinášajú najviac snehu juhu Slovenska.

Začiatkom budúceho týždňa sa usadí prechodne inverzné počasie s hmlami a nízkou oblačnosťou a mrazivím vzduchom s celodenným mrazom a v noci ak sa vyjasní opäť možno čakať dvojciferné čísla na vašich teplomeroch. Jazerá sú pekne zamrznuté a hrúbka ľadu sa bude ďalej zväčšovať.

V stredu je pred nami druhé kolo sneženia a to bude možno až extrémne a vrchol tejto zimy, proste čistá kalamita veľkého rozsahu ak naozaj bude to čo nám ukazujú modely už tretí deň po sebe!!! Prečo? No tak po prvé, sneženie nebude len jeden či dva dni ale od stredy až do nedele! Aj keď s prestávkami,ale aj tak je to z meteorologického hľadiska dlhé obdobie. K tomu budú naďalej vládnuť všade aj cez deň mrazy a do tretice bude fúkať veľmi silný vietor, prípadne dokonca víchrica a to nie je reč len o horách ale aj pre mestá ako Bratislava, Žilina, Nitra, Trenčín, Trnava, Galanta, Komárno, B.Bystrica, skratka celé Slovensko. Dajte si to všetko dokopy a máte peknú predstavu. Takže predpoveď je jednoduchá. Bude mrznúť a snežiť. To či začne snežiť v stredu a skončí v nedeľu alebo to bude až štvrtok a skončí tiež o deň neskôr teda v pondelok je jedno. Takéto posuny môžu nastať. Ak však táto situácia nastane, tak Košice z minulého víkendu je len odvar toho čo bude teraz.

Aby som však všetkých aj trocha schladil, čo sa teraz začali veľmi tešiť, tak moje skúsenosti a štatistická pravdepodobnosť hovorí v neprospech takejto predpovede. Možno bude snežiť len jeden dva dni a nie tak veľa a nebude to na kalamitu. Veď aj to je pekné pre tých čo majú radi zimu. Dokonca aj keby nič nenapadlo,len sa už napadnutý sneh nebude topiť a bude zima, aj to je pozitívne,lebo všetko mohlo byť budúci týždeň ináč.

Takže čomu sa prikláňam ja osobne? Áno bude snežiť, fúkať a mrznúť. Určite bude snežiť tento víkend aj keď nie moc, ale zas niečo pripadne a potom bude zase snežiť od stredy a zas niečo pripadne a keď si to tak dáme dohromady, tak snehu bude tak či tak dosť hlavne v nížinách. Pridajme vietor, áno ten bude tak to bude celkom zaujímavé. Situáciu veľmi pozorne sledujem a budem vydávať každý deň novú aktualizáciu vzhľadom na divokosť a vážnosť toho čo hrozí budúci týždeň. Počasiu a zime zdar!

 Blog
Komentuj
 fotka
hindzi  6. 2. 2010 08:05
Majstroooooooooo okrem posledných dvoch odstavcov som tvoj článok žral a pri posledných som už vytrávil Sleduj a píš o posune každého mráčiku, lebo to čo si dnes napísal ma vzrušilo viac ako hárem žien Ak ti to víde posielaj prihlášku do SHMU a my vystavíme certifikát najvyššej kvality. Snehu a zime zdar!!!!!
 fotka
lubobs  6. 2. 2010 11:52
chcel som čím skôr jar...nemohol som vedieť, že ten sneh bude tak príťažlivý

budem sledovať vývin mistr.
 fotka
harleystorm  6. 2. 2010 13:58
AKTUALIZÁCIA:

Dnešné sneženie bude iba fiaskom. Počasie si začína zase s meteorológmi pohrávať. Budúci týždeň je predpoveď naďalej aktuálna,ale dnes už východ nemá šancu. Najviac snehu sa črtá na krajný západ a juhozápad Slovenska. Na východe oteplenie a dážď. Spôsobuje to posun tlakovej níže 100 km hore dole, takže to je normálne, že sa to bude ešte meniť, lebo tá cyklóna ešte ani neexistuje a vytvorí sa až v utorok budúci týždeň, takže potom budeme múdrejší. Ako som už spomínal, moje skúsenosti nehovoria v prospech predpovedí veľkej kalamity, takže sa to začína už potvrdzovať aspoň čo sa týka zvyšku Sr okrem západu. Snáď aspoň západ to schytá a ostane to pri súčasnej predpovedi. Aj dnešné oteplenie cez deň sa dostavilo ako som čakal, ale večer začne mrznúť a začne sa ochladzovať. Aktualizácie budem písať do komentárov ak budú len takto krátke.
 fotka
hindzi  6. 2. 2010 15:10
Ok Harley postačí jedna dve vety o aktuálnom vývoji a verím, že to príde a schytáme to. V Čechách hlásia stále zimu takže to zasa bude asi hraničné. Dúfam, že to teplo neschytáme.
 fotka
harleystorm  7. 2. 2010 01:11
@hindzi neboj zatial to vyzera dobre a aj teraz nocny update vyzera VYNIKAJUCO.Modely pridali snehu a teplo chyti len vychod zatial,ale budem sa opatrne vyjadrovat,nechcem nic zakryknut. A snezenie necakaj do stredy ziadne aj toto co malo byt som uz cez den pisal,ze bude fiasko nic z toho. Pekne sa vyjasni a ochladi pod nulu a aj cez den uz nebude taky odmäk alebo ziaden. Vsak to aj doslo,uz mam -4 °C a cez den bude tak okolo nuly mozno +1 na chvilu.
 fotka
miroh  7. 2. 2010 09:29
huráááá zasa dobré správy . len aby nasypalo toľko snehu aby aj tie humusné sypacie autá zapadli

Ja viem že je ešte do 16.2 ďaleko , ale dúfam že tam nebude dajaké výrazné oteplenie? Hm? Idem do Vitanovej (Orava) a chcem véééééla snehu . Keď budeš vedieť tak napíš . ďakujem
 fotka
harleystorm  7. 2. 2010 10:27
@miroh Nazdar. Vitanovu na Orave poznam,chodim tam. Sneh aj zima bude nemaj strach. Zial tohto roku je to uplne naopak a prave tam bude snehu najmenej. Stava sa to raz za 10 rokov. Najviac snehu budu mat niziny juzneho a zapadneho Slovenska ak vyjde predpoved. Sice nieco dovtedy napadne aj na Oravu.Takze sa moze stat,ze tam bude snehu asi tolko co v Galante
 fotka
hindzi  7. 2. 2010 12:37
Miro aby som ti zjednodušene zreprodukoval čo tu píše Harley, tak sa ti sanží naznačiť, že to za čo budeš na Orave platiť budem mať ja v Galante bezplatne Tebe na Orave postačia cižmy a ja si kúpim polárne chodúle do snehu
 fotka
hindzi  7. 2. 2010 12:42
Majstro dúfam, že žiadne rapídna zmena. Lebo čítajúc SHMU sa bojím tekutých zrážok. Aj keď na západe má vraj byť -1 stupeň. A čo hrozí stále tá kalamita? AKo to vidíš s množstvom snehu. Spomínal si niečo, že Košická kalamita bola len odvar.
10 
 fotka
harleystorm  7. 2. 2010 14:38
@hindzi ano Kosicka kalamita bola len odvar. Toto bude vacsie monštrum a omnoho silnejsia cyklona, silne prehlbena, intenzivna, rychlo postupujuca a potom sa vracajuca naspät. Jak snezenie, tak aj vietor a mraz bude vacsi. Dnes to vyzera podla mna nie na -1 °C ale -5 °C kamarat moj a vietor okolo 80 km/h,tak si to predstav si tym prasanom co to bude. Kosice mali vietor do 45 km/h a teplotu -2 °C. Stale nechcem verit,ale modely naopak,este pritvrdzuju!!!Ak to skutocne bude, tak budu OBROVSKE problemy!
11 
 fotka
hindzi  7. 2. 2010 14:41
Majstro boh žehaj tvoje predpovedi. Najradšej by som už mal stredu
12 
 fotka
miroh  7. 2. 2010 17:55
Harley... dúfam že ten vetrík aj s tou oblačnosťou prídu aj do Vitanovej , hádam ten tvoj model trochu naprogramuješ ináč

Veríííme
13 
 fotka
harleystorm  7. 2. 2010 18:43
AKTUALIZACIA 7.2.2009:

Dnesne prognozy sa este dalej zlepsili teda v prospech kalamity. Modely pekne pritvrdili a teraz aj stred Slovenska bude mat sneh a dokonca aj vychod. Cim dalej to vyzera opat dobre na celostatnu zalezitost. Kalamita je pri takomto zobrazeni takmer ista uz na zapadnom a juznom Slovensku. Hlavne krajny zapad a juhozapad budu najpostihnutejsie oblasti. A to nie je vsetko,objavili sa aj dalsie snezenia este potom,takze je sa na co tesit
14 
 fotka
hindzi  8. 2. 2010 14:15
Harley a ten silný vetrík to ešte platí?
15 
 fotka
hindzi  8. 2. 2010 14:36
Pýtam s preto, lebo vo štvrtok ráno idem vlakom do Ba a večer späť a či si nemám zháňať noclah
16 
 fotka
harleystorm  8. 2. 2010 15:14
@hindzi ten silny vetrik bude jasne!
17 
 fotka
harleystorm  8. 2. 2010 15:43
AKTUALIZACIA 8.2.2009:

Situacia dostava konkretnejsie crty. Snezenie by malo zacat v stredu vecer a v noci na stvrtok a vytrvat cely stvrtok a este aj piatok! Predpokladane uhrny budu polovicne ako sa ocakavalo. Takze o mega kalamitu ist nemusi,ale stale moze. Pretoze sme videli uz kalamitu aj z 10 cm v Bratislave a to nefukal vietor. Tento krat bude fukat a velmi silny vietor,takze bude to komplikovane a kalamtia bude viac zalezat od nasich cestarov. Nadalej najhorsia situacia bude v Bratislave a okoli.
18 
 fotka
hindzi  8. 2. 2010 16:05
Za tak dlhý čas zrážok len 10 cm? To bude len poletovať ?
19 
 fotka
hindzi  8. 2. 2010 16:31
Počuj Majstro to si robíš srandu? To nás 4 dni držíš v napätí kvôli 10 cm snehu? Však my sme už každému povedali, že bude kalamita. Minule nám 10 cm napadlo za jednu noc a teraz to bude trvať 3 dni? SHMU píše sneženie aj na sobotu.Toto už neplatí?-Hindzi ano Kosicka kalamita bola len odvar. Toto bude vacsie monštrum a omnoho silnejsia cyklona, silne prehlbena, intenzivna, rychlo postupujuca a potom sa vracajuca naspät. Jak snezenie, tak aj vietor a mraz bude vacsi. Dnes to vyzera podla mna nie na -1 °C ale -5 °C kamarat moj a vietor okolo 80 km/h,tak si to predstav si tym prasanom co to bude. Kosice mali vietor do 45 km/h a teplotu -2 °C. Stale nechcem verit,ale modely naopak,este pritvrdzuju!!!Ak to skutocne bude, tak budu OBROVSKE problemy!
20 
 fotka
harleystorm  8. 2. 2010 16:38
@hindzi no este sa moze stat aj to,ze zajtra napisem,ze s kalamity budu zaplavy kvoli dazdu a teplu

Nie proste ja neverim, ze bude to take silne a to priznaj,prosim nevytrhavat z kontextu, vsade som doplnil,ze to moje skusenosti nepripustaju a ani statistika nedava tomu velke sance. Tych 10 cm bol priklad,ze vie urobit problem. Na odhad kolko presne napadne je este skoro, ta cyklona sa este stale nevytvorila inak,takze dochadza cas a zacina to byt pekne tesne! Uhrny upresnim,az ked sa nam dcerka narodi, a uvidim hned ci ma silne korene alebo nie.Takto je vsetko len spekulacia a v tom je caro pocasia,ze niekedy na teba ide monstrum,ale este ho ani nevidis a neexistuje. A prave tie byvaju najzradnejsie ako napriklad teraz v Usa co sa deje.To je hotova katastrofa. Nejaky sme zrazu narocny, vtedy ste sa vsetci tesili aj z 5 cm noveho snehu,tak prosim vystacte si z 10 cm zatial na ten stvrtok, za jeden den dost o dalsich este nehovorim. Uz sa rozumieme lepsie???
21 
 fotka
hindzi  8. 2. 2010 17:53
Harley objednávam 25 cm snehu prosím načapuj Cyklonu nazvať dcérkou, pekná terminológia Dovolím si dať jej meno bude to ničiteľka Xena.
22 
 fotka
miroh  9. 2. 2010 14:18
Ahoj ako to aktuálne vyzerá s počasím na ďalšie dni? Shmu ma moc nepotešilo tam už idú moc do plusu .Asi s tej kalamity nič nebude čo? Ale hádam aspoň dačo pripadne a aj vo Vitanovej . Pokukaj ak možeš a napíš ako to bude s teplotami od 16teho tam hore . dík
Napíš svoj komentár