No tak túto "úvahu som písala ako deväťročná vo štvrtom ročníku a myslím, že na štvrtáčku to je celkom fajn. Len som sa tak hrabala v compe a pomyslela si že to tu hodím, aby si niekto prečítal aký má názor na svet deväťročné dieťa, ktoré je dá sa povedať inteligentné
No a dostala som 1




Nad otázkou prečo je každý iný sa zamýšľam často, ale vždy prídem k inému výsledku. Asi je to preto, lebo dôvodov prečo je každý jedinečný je mnoho. V príbehu o medveďovi čo vedel premýšľať, sa medveď zamýšľal nad tým prečo on nemá parožie a jeleň s kozorožcom ho majú. Všetky tri zvieratá o tom premýšľali a jeleňa s kozorožcom rozbolela od premýšľania hlava a tak prestali premýšľať. Medveď si potom pomyslel, že parohy majú preto, lebo sú hlúpi a tak nevydržia ani chvíľu rozmýšľať.

Ale tak to nie je. Nikoho predsa nemôžeme súdiť podľa toho ako vyzerá. Dokonca aj jednovaječné dvojčatá sú odlišné. Každé sa inak správa a tým vyžaduje, aby sa ku každému z dvojčiat správali ostatní inak. Nemôžeme sa ku každému správať rovnako, lebo niekto je smutný, druhý zase veselý, niekto je citlivý a niekto menej citlivý. Keby sme sa k citlivému správali necitlivo mohli by sme zraniť jeho city. Ľudia však odcudzujú ľudí aj kvôli rase, náboženstvu, ktoré vyznávajú a dokonca aj kvôli tomu z akej krajiny ten človek pochádza. V príbehu o dievčatku Katici vystupuje ona a jej otec a vedú veľmi inteligentný rozhovor.


O Rómoch sa hovorí, že všetci sú nečistotní, hlúpi, nevzdelaní atď., no to nemusí byť vždy pravda. Niektorí Rómovia sú ešte vzdelanejší ako normálni biely ľudia. A žiadny Róm alebo Rómka nemôžu za to, že sa ako Rómovia narodili. Preto ich musíme posudzovať osobitne a nie ako skupinu nečistotných Rómov. Je pravda, že Rómovia na ktorých sa pozeráme my. Problém je v tom že my vidíme iba tých na napr. luníku 9, ktorí sú neprispôsobilí a nehľadáme medzi niektorými skupinami talenty. Potom je tu ešte náboženstvo, kvôli, ktorému ľudia až príliš často odcudzujú ostatných. Keby každý na svete vyznával rovnaké náboženstvo rovnako vyzeral rovnako myslel atď. na svete by bola obrovská nuda. Hneď by som vedela čo dostanem na narodeniny, čo mi kto povie, čo budem robiť. Odlišnosti priťahujú a na druhej strane kvôli odlišnostiam vznikajú konflikty. Ale keď niekomu vadí nejaká skupina ľudí mal by si ju prestať všímať a vyhýbať sa hádkam, ktoré môže tá skupina ľudí vyvolať a on sám by tie hádky nemal vyvolávať. No ja si stále myslím, že to ako je každý odlišný je super. Lebo aj hádka môže ľudí zblížiť a hádka sa niekedy predsa musí skončiť.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár