Vecna otazka... ako sa zachovat.. co si vybrat.. co urobit a co neurobit.. co je sprave a co nie je spravne.. budem sebec? alebo budem brat ohlad na svoje okolie..
Existuje vobec spravne rozhodnutie? Existuje rozhodnutie ktore neprinesie ziadne negativne nasledky? AK nie pre mna tak nestane sa nieco zle v mojom okoli? ANo clovek by povedal ze existuju iste otazky ktore z moralneho hladiska mozu mat jednoznacnu odpoved. Problem ale je ze kazdy z nas ma moralne hranice posunute niekde inde. A pokial opomenieme naozaj zakladne predpoklady pre iste moralne spravanie a prejdeme k veciam o nieco osobnym.. narazame na zaujimavy rozdiel. Vo vseobecnosti je clovek ktory mysli len na seba a podla toho aj kona oznacovany za sebca a je za to odsudzovany.. Na druhej strane cloveka ktory sa pre nas rozda si zvykneme nejak nevazit, alebo to povazovat za samozrejmost.. Mozno je to potom o individualnom uvedomeni si vlastneho spravania, co je ale velmi zriedkavy jav... CLovek malokedy pozera na to ako sa chova k inym.. skor posudzuje spravanie inych voci sebe..
Ci uz sa rozhodneme kupit si auto, vrazit niekomu koho nemame radi, ozrat sa, skusit sex na jednu noc, ukoncit vztah, alebo zacat nieco nove.. su to rozhodnutia ktore su len na nas.. a musime byt pripraveny niest za tieto rozhodnutia zodpovednost.. hlavne preto ze sa to v danej chvili nedotyka len nas.. ale aj nasho najblizsieho okolia.. a znova sme na zaciatku.. ci byt sebcom a ak ano tak do akej miery...

Ako sa teda rozhodovat... do akej miery prihliadat na seba a do akej na okolie. NIe, nejde tu o to ako sa rozhodnut.. skor tu ide o akceptovanie a uvedomenie si nasledkov kazdeho nasho rozhodnutia.. jasne, sme mladi robime veci bez nejakeho hlbokeho rozmyslania.. ale znova si polozme otazku. Sme schopni znasat nasledky nasho spontanneho napadu? Zial tie niekedy byvaju velmi zaujimave...
Potom sa uz dostavame k tomu do akeho velkeho rizika sme schopni ist pri nasich rozhodnutiach.. ale to uz je tema trosku o inom..

 Úvaha
Komentuj
 fotka
jogurtovakultura  25. 8. 2008 18:46
aspekty morálneho vývinu:

- vývin oblasti potrieb a motivácie

- utváranie životných hodnôt

- vzťah k iným ľuďom

- svetonázor.

predpoklady morálneho vývinu:

a) individuálna úroveň morálneho vývinu jedinca je podstatne ovplyvnená sociálnymi faktormi

b) kognitívny vývin znásobuje skúsenosť ( vplyv prostredia prechádza cez zložité vnútorné systémy: postojové, motivačné, hodnotové)

otázka: "vývin morálky", vývinová psychológia. tak.uč sa
Napíš svoj komentár