Raz sa korytnačka opaľovala, odrazu zazrela, ako k nej dolu riekou čosi pláva. Keď to priplávalo bližšie, zistila, že je to banánovník. Skočila do vody, priplávala k stromu a privliekla ho k brehu. Ale nevládala ho vyniesť na breh, preto šla hľadať pomoc.

- Našla opicu a priviedla ju, aby si pozrela korisť.

- Tu je banánovník, čo som zachránila z rieky, - povedala korytnačka. - Pomôž mi ho odniesť domov, zasadím si ho.

Ale opica myslela najskôr na seba a povedala: - Za pomoc chcem polovicu stromu.

Korytnačka odpovedala: - Keď mi pomôžeš, rozdelím sa s tebou.

Opica a korytnačka teda spoločne dotiahli strom ku korytnačkinej záhrade. - Teraz vykopeme jamu a strom zasadíme, - navrhla korytnačka.

Ale opica sa priečila: - Och, nie. Povedali sme, že sa rozdelíme.

- To je pravda, - odvetila korytnačka. - Zasadíme strom, a keď zarodí banány, každá si vezme polovicu.

- To nie, tak sa deliť nebudeme, - odporovala opica. - Rozdeľme sa hneď. Ty si vezmi pol stromu a ja si vezmem pol stromu.

- Tak sa deliť nedá, - odpovedala korytnačka.

- Ale ja chcem svoju čiastku hneď, - nástojila opica.

Korytnačka neochotne rozsekla strom napoly.

Opica pozrela na hornú polovicu stromu so zeleným lístím, a keďže sa jej pozdalo, že je to lepšia časť, povedala: - Horná polovica je moja.

Vzala si teda polovicu stromu so zeleným lístím do svojej záhrady a zasadila ju. Korytnačka zasadila svoju čiastku s koreňmi a hlinu udupala.

Opici čoskoro zelená polovica stromu uvädla a vyhynula. Korytnačkina polovica však vyhnala nové listy a po čase zarodila banány.

Keď banány dozreli, korytnačka ich chcela pooberať, ale nemohla vyliezť hore. Znova priviedla opicu a prosila ju, aby vyliezla na strom a pozhadzovala banány na zem. - Za námahu ti dám niekoľko banánov, - odpovedala.

Opica vyliezla hore. Sadla si navrch stromu a spokojne sa začala napchávať. Korytnačka stála a čakala, ale opica banány nezhadzovala. Sedela a jedla.

- Zhoď mi niekoľko, chytím ich, - povedala korytnačka.

- Nikdy, - odpovedala opica. - Oklamala si ma, dala si mi horšiu časť stromu. Teraz budem jesť.

- Zhoď mi zopár, - prosila korytnačka.

- Tu sú šupky, - riekla opica a hádzala na zem šupky z banánov.

Teraz sa už korytnačka nazlostila.

Odišla, nazbierala tŕňov a pichliačov z kríkov a porozsýpala ich okolo stromu. Potom sa skryla. Keď opica zjedla posledný banán, zoskočila a dopadla na tŕne. Od bolesti sa metala, skákala sem i tam a vrešťala ako pominutá. Bolesť neprestávala, lebo kdekoľvek stúpila, všade sa jej do nôh zabodávali nové a nové pichliače.

Korytnačka sa na všetko dívala a nakoniec sa nemohla zdržať smiechu. Keď ju opica začula, rozbehla sa k nej, chytila ju a prevrhla na chrbát. Korytnačka sa nemohla ani pohnúť.

Opica potom zvolala: - Konečne ťa potrescem za tvoju zlomyseľnosť. Mám ťa zmlátiť palicou? Alebo ťa mám hodiť do mažiara a roztĺcť na múku? Či ťa mám zhodiť z kopca? A pospomínala veľa iných podobných trestov.

Napokon korytnačka povedala: - Keď ma tak veľmi chceš potrestať, prosím ťa, zhoď ma z kopca, alebo ma roztlč v mažiari, alebo rozmláť palicou. Potrestaj ma hocijako, len ma nehoď do vody.

Keď to opica počula, zaradovala sa.

- Aha! - zvolala, - do vody! Že som na to prv neprišla!

Zmárnim ťa vo vode!

Chytila teda korytnačku, priniesla ju k rieke a hodila do najväčšej hlbočiny. Voda sa rozšpľachla a korytnačka zmizla.

Opica sa však dlho netešila, lebo korytnačka po chvíli vyplávala na hladinu a vystrčila hlavu.

- Ďakujem ti, priateľka, - povedala opici, - ďakujem ti za službu! Ty nevieš, že voda je mojím domovom?

 Blog
Komentuj
 fotka
mrnesmely  29. 3. 2010 13:15
a jaké ponaučenie z toho plynie? ludia sú svine
 fotka
majuri  29. 3. 2010 19:57
nooo, rozpravka je to velmi pekna, musim ti vsak vytknut ze namet smrti sa mi tam absolutne nehodil, ani len naznak zeby tam mal niekto niekoho hocijako zabit, kazilo mi to pekny dojem zo zaciatku
Napíš svoj komentár