Chcel by som upozorniť hejterov akýchkoľvek operačných systémov, že toto nie je recenzia ale článok o konštatovaní skúseností so subjektívnymi postojmi a názormi.

Viac ako rok a pol používam Windows Phone. Kupoval som ho preto, lebo podobný low-end smartfón v podobnej cene zvykol sekať. Keďže moja Lumia 520 odišla na reklamačku a doma som mal len blokovaný telefón na Orange, musel som nájsť iný telefón. Keď mi známa ponúkla Xperiu J, neváhal, som, pretože Android a iOs som vyskúšať chcel. Má podobný HW ako moja Lumia 520. Preto neporovnávam OS ako také, porovnávam OS na veľmi podobných zariadeniach.
Úvodné nastavenia boli peklom. Všetko je ináč a nastavenia mi prišli viac rozhádzané ako vo WP. Asi je to však otázka zvyku. No keď som pol dňa hľadal ako vypnúť autocorrect a musel som poodškrtovať veci na trikrát v iných "nastaveniach", uvedomil som si prvé pozitívum WP - aj napriek "neprehľadným" nastaveniam, všetko sa dá vypnúť jednoducho.

Moje prvé kroky v Androide boli - odstránenie všetkého z domovských obrazoviek a snaha o odinštalovanie "balastu" - nepotrebných aplikácií, čo sú prakticky všetky appky od Googlu. Zistenie, že sa to nedá bolo zdrcujúce a znervózňujúce. Ak aj na WP sú predinštalované aplikácie, všetky okrem systémových (Správy, Telefón, Nastavenia...) sa dajú odinštalovať.
S Androidom som mal problém prakticky už od začiatku. Kvôli chýbajúcej aktualizácii, ktorá bola "komplikovaná" a majiteľka ju nevedela nainštalovať (stačilo povoliť a potvrdiť) mal som okrem notifikácií aj prístup k rýchlym nastaveniam, avšak obmedzeným na Zvuk, Bluetooth, WiFi, a Data. Na WP sú tiež 4, no dajú sa zmeniť na tie najpotrebnejšie, ktoré potrebujem.

Nasledovalo sťahovanie a inštalovanie aplikácií. Už počas tohto procesu som si všimol "neplynulý" pohyb prostredím. Nebolo to však nič hrozné, časom som si zvykol. Rýchlosť otvárania aplikácií je zhodná s Lumiou, avšak obnovovanie z pozadia je niekoľkonásobne rýchlejšie a neporovnateľne spoľahlivejšie. Tomu nemam čo vytknúť. Avšak aplikácie nejdú plynulo a celkový pohyb je trhaný. Majitelia iOS a WP vedia čo myslím pod plynulým pohybom, keď som to ukázal majiteľom Androidu to prišlo "normálne". Aplikácie však sú krajšie a lepšie ako na WP. Hlavne preto, že vývojári serú na WP. Pri bežnom používaní ma zaskočilo, že dokonca ani klávesnica nereaguje plynulo a píšem 2 krát pomalšie ako na WP. Tiež sa mi stáva, že ak sa zabudnem a píšem rýchlejšie, systém nezachytí ťuknutia na niektoré písmenká a tak moje správy odchádzajú plné chýb. Taktiež sila zvyku. Čo ma však skutočne zarazilo bolo zistenie, že aplikácie sa ani po odškrtnutí Automatického aktualizovania cez wifi aj cez data neaktualizujú samé, a všetko musím aktualizovať ručne, dokonca aj potvrdzovať, kde všade sa bude daná aplikácia pchať (kontakty, nastavenia...), keď som to už raz potvrdil pri inštalácii aplikácie. Nedostatok miesta na inštalovanie aplikácií pripisujem 4GB pamäte, ktoré sú sakra málo. Už aj 8GB je málo, no na WP mi to stačí na cca štyridsiatku nainštalovaných aplikácií a hier. Suma sumárum desať dní s Androidom bolo zaujímavých. Asi by to chcelo vyskúšať telefón s čistým androidom a lepšou výbavou, zatiaľ ma však presvedčil o jednom - pokiaľ W10M nič neposerie, nemám dôvod odchádzať k Androidu. Pokiaľ niečo poserie a nebudem spokojný budem riešiť vyskúšanie iPhonu.

Plusy
- Spracovanie a kvalita aplikácií
- Obnovovanie aplikácií z pozadia
- Viac aplikácií a hier v obchode

Mínusy
- Odladenosť systému
- Pomalá klávesnica
- Zložité nastavenia

 Recenzia
Komentuj
 fotka
fxx  16. 6. 2015 23:54
mozem povedat ze android je ten najvacsi odpad aky kto kedy vypustil do sveta a niekedy som malom rozmlatil mobil kvoli tej sprostej sracke ktorou dojebavaju pomaly vsetky telefony. kvoli androidu sa mi zuzuje vyber mobilu na nokie,blackberry a iphone,takze mam lumiu.

WP je v pohode,ale telefon ako taky.........
 fotka
baggy  17. 6. 2015 08:59
som na tom podobne, ale zas na tablete, mam samsung a nikdy viac, to je ciste peklo
 fotka
igorv  17. 6. 2015 11:16
@fxx Hej ja mam 520 a je to malo, co sa HW tyka. Pokukujem po 640, pripadne po novych telefonoch s W10 ak pridu nejake v nizsej-strednej triede
 fotka
antifunebracka  3. 8. 2018 16:11
Skus Huawei, veľmi underrated
 fotka
igorv  6. 8. 2018 21:00
@antifunebracka again. 3 roky stare blogy? odvtedy som presiel z Lumie520 na 535, odtial na rok na Lenovo, to malo 5.1, bolo to celkom. Momentalne mam Xiaomi Redmi note 4 s androidom 8.1. Pri androide chcem ostat, pri redmi rade isto nie.
 fotka
igorv  6. 8. 2018 21:00
btw android mam lineage os, nie miui
Napíš svoj komentár