/Blog bude súvisieť s kresťanstvom, nebude však agitovať k ničomu a nebude sa prikláňať k žiadnej z denominácií/

Žijeme v dobe, ktorá sa rýchlo mení. Namiesto desaťročí trvajúcich zmien sa nachádzame v dobe, v ktorej zmeny trvajú pár rokov, niekedy len mesiace. Či už je to zmena našej filozofie, práce, politických režimov, vládnucich strán či zmena značky mobilu či šampónu, všetko sa mení až príliš rýchlo. Aj ľudia fundovaní v rôznych sférach musia sledovať trendy, nové výskumy, teórie, či praktické veci. Treba sa prispôsobiť. Každý sa prispôsobuje ináč. Jedni rýchlejšie, iní pomalšie. Niektorí vôbec.

Chcel by som sa ti ospravedlniť. Za čo? Za to čo robí cirkev. Za to, čo robia veriaci. Za to čo robia úprimný ale aj povrchní.

Možno patríš k tým, ktorí si myslia, že cirkev tu už nemá čo hľadať. Vlastne akékoľvek náboženstvo je v 21. storočí smiešne. Nuž, nebudem protestovať...

Aj ja som súčasťou problému nerelevantnej cirkvi... Všetko na svete sa mení, prispôsobuje alebo práve naopak, chce vyniknúť a vymaniť sa z útrob mainstreamu. Kde je cirkev? Kresťanská cirkev je tu takmer 2000 rokov. Zmenila sa vôbec? Určite. Zabíjanie mačiek, červenovlasých ľudí, či vedcov tu už nemáme. No máme tu novodobé stredoveké praktiky. Rozvedení, homosexuáli, sociálne slabí, či kultúrne cudzí ľudia sú aj dnes (a nielen) v cirkvi nevítanou prímesou.

Či už je to propagandou nás samých, či iných (ne)politických subjektov je na inú debatu. Ja si však myslím, že cirkev by mala byť relevantnou dobe a miestu, v ktorej funguje. Miluj svojho blížneho ako seba samého. Miluj svojich nepriateľov. Nikdy sme neboli tak vzdialení týmto "príkazom". Nenávisť voči LGBTI, islámu, extrémistom, či samotným bratom, ktorí však veria v trochu iné veci je na každom kroku a v každom druhom blogu... Prepáč. Je mi to ľúto ak si hľadal lásku, prijatie a porozumenie, no všetko čo si našiel bola nenávisť, nepochopenie a vyhodenie. Prežil som si to tiež. Viem čo to je. Tiež to robím. Je mi to ľúto. Ale snažím sa byť lepší. Lepší priateľ, brat, syn, spolužiak... Ak sa začneme všetci správať ľudsky k ľuďom žijúcim okolo nás, môžeme spôsobiť zmenu. Akú zmenu? Ak sa začneme zaujímať viac o to, ako, čím a prečo žijú ľudia okolo nás tak, ako žijú, budeme viac poznať, čo svet potrebuje. Ako cirkev im to potom budeme vedieť ponúknuť. A len takto budeme vedieť byť relevantní aj v dobe, ktorá sa mení až príliš často.

Aj ja som cirkev. Aj ja som časť problému. Prepáč. 

 Záchod
Komentuj
 fotka
goodgoy  13. 3. 2017 22:59
Doba sa mení príliš často pretože štát zabil občianskú spoločnosť.

Tak sa všetky organizácie zhlukovali okolo štátu lebo ten im najrýchlejśie vedel prerozdeľovať alebo zobrať.

Za posledný rok som sa stal kresťanom, ale zatiaĺ som nenašiel cirkev, ktorá by sa mi nehnusila.

Napriek tomu: Akútnosť toho, čo vyslovuješ je pekná tým, aká je precítená.

Kľúčom nie je zmena s dobou, kľúčom je zmena doby, ktorá zabudla na ľudstvo a na princípy a zostúpila do dekadencie...
 fotka
riddler  14. 3. 2017 10:05
Progres je síce fajn vec,ale aj to musí mať určité hranice. Správať sa k lgbt komunite priateľsky,tolerantne,to áno,ale vzdať sa konzervatívnych postojov a súhlasiť s ich požiadavkami čo sa týka manželstiev a adopcii,to už je prehnané. Rešpektovať iné vierovyznania a snažiť sa o nadviazanie dialogu a spolupráce,to je ok,ale podporovať multikulturalizmus,to je skôr protikresťanské. Súhlasím,že cirkev by mala kráčať s dobou,ale zároveň sa držať základov a nenechať sa zmeniť na nejaké new age,ktoré už nebude ani ryba ani rak a rozpadne sa.
 fotka
antifunebracka  28. 4. 2017 16:06
Wow, toto bolo úžasné! Nečakal som takýto blog, kiež by všetci kresťania boli ako ty Ale podľa mňa toto si uvedomujú už aj vedúce osobnosti katolicizmu, preto aj preskočili svoj tieň a dali na pápežský stolec zatiaľ rozhodne najväčšieho liberála. Ak toto nebola snaha zásadne posunúť kresťanstvo požiadavke doby, tak už neviem čo.
Napíš svoj komentár