Veľa ľudí, ktorí ma poznajú krátko a nie príliš hlboko sa čuduje, keď zistí že som kresťan. Možno to bude tým, že to nedávam najavo vždy a všade, kde prídem. Možno to bude tým, že robím takmer všetky normálne veci, ktoré sú v súlade s ich názormi a zároveň v súlade s písmom. Napríklad si nemám problém povyraziť so spolužiakmi či inými kamarátmi do mesta na pivo, dobrý film, či divokú jazdu mestom na bicykli.

Čím to je? Náboženstvo je väčšinou spájané s určitými zákonmi či pravidlami, ktoré musí dotyčný príslušník spoločenstva dodržiavať. Z pohľadu ľudí mimo cirkev či vieru preto nastáva problém "viery cez skutky" alebo staré známe, ak sa chceš dostať do Neba, rob dobré skutky. Tým nechcem, povedať, že to je nesprávny cieľ, no správna cesta to určite nie je.

Kresťanstvo, ako jediné náboženstvo ohlasuje správu, že Boh v podobe svojho Syna zostúpil na Zem. Boh prišiel medzi nás. Ostatné náboženstvá ohlasujp to, že ty sa musíš dostať k Bohu. Spasenie vierou je teda veľmi ťažko pochopiteľná a subjektívna záležitosť, ktorá sa nedá racionálne vysvetliť. Človek, ktorý však toto pochopil a prežil sa má snažiť žiť "vo svete no nie so svetom". Inými slovami má robiť to, čo robil Kristus. Jesť a rozprávať sa s trpiacimi, hladnými, hriešnymi. Ježiš nikdy nikomu neprišiel na drzovku povedať, že keď neuverí tak zhorí v pekle. A to nie je ani naša úloha. Naša úloha je napodobovanie Krista. Máme byť s ľuďmi, robiť to, čo robia oni, byť s nimi. Získať si ich priateľstvo, dôveru a svojim životom poukazovať na lásku, ktorá nám bola preukázaná pri zostupe Boha na túto Zem a jeho obetovaní sa na kríži.

Nie som cirkvan, nesnažím sa žiť podľa Cirkvi. Som kresťan. Chcem žiť ako Kristus.  

 Pseudoblog
Komentuj
 fotka
georg21  23. 6. 2017 00:22
Cirkev=spoločenstvo trpiacich, hladných, hriešnych ľudí. Kristus nás volá do spoločenstva, sám vytvoril toto spoločenstvo na čele s Petrom...
Človek mimo spoločenstva sa vystavuje nebezpečenstvu, že skončí ako uhlík mimo ohniska. Postupne bude vyhasínať až vyhasne. Je takýchto prípadov mnoho, stačí si všimnúť počty dobrovoľne odídených z cirkvi, či už katol. alebo inej...
 fotka
kuko1965  23. 6. 2017 16:36
V prvom rade chcem povedať, že nevieš o čo prichádzaš keď “nie si cerkvan”.
Prečo Ježiš založil cirkev? Prečo prví kresťania žili v spoločenstvách?
Čo myslíš?
A ako sa vyrovnáš so slovami samého Ježiša: “Keby ani ich nepočúvol, povedz to cirkvi. A keby ani cirkev nechcel poslúchnuť, nech ti je ako pohan a mýtnik.” (Mt 18,17)? Píšeš že Boh (Ježiš) zostúpil medzi nás a že žiješ v súlade s Písmom. Ak veríš že Boh založil Cirkev a žiješ v súlade s Jeho Slovom, nie je to odvaha a protirečenie ju ignorovať a vyhlasovať, že nie si “cirkvan”?
Píšeš že ”nemáš problém povyraziť si so spolužiakmi či inými kamarátmi do mesta na pivo, dobrý film, či divokú jazdu mestom na bicykli”, myslíš že členovia katolíckej či inej Cirkvi to nemôžu? Tiež jazdím na bicykli a mám veľa rôznych kamarátov ochotných ísť so mnou aj “na pivo”. Je to niečo mimoriadne?
Píšeš, že “náboženstvo je väčšinou spájané s určitými zákonmi či pravidlami, ktoré musí dotyčný príslušník spoločenstva dodržiavať.” A nie je to normálne? Členovia akéhokoľvek väčšieho spoločenstva, ktorí majú určité konkrétne dlhodobé ciele, ktoré sa pokúšajú docieliť majú predsa pravidlá, ktoré členovia ak chcú byť členmi, musia dodržiavať. A čo Ježišovo prikázanie lásky? (Mk 12, 29-33) Toto netreba dodržiavať? A čo toto: “Kto má moje prikázania a zachováva ich, ten ma miluje. A kto miluje mňa, toho bude milovať môj Otec; aj ja ho budem milovať a zjavím mu seba samého." (Jn 14,21) Poznáš aj príbeh “bohatého mladíka” z Matúšovho evanjelia? Pristúpil k Ježišovi “a pýtal sa ho: "Učiteľ, čo dobré mám robiť, aby som mal večný život?" On mu povedal: "Prečo sa ma pýtaš na dobré? Len jeden je dobrý. Ale ak chceš vojsť do života, zachovávaj prikázania!" (Mt 19, 16 - 17) A podobne.
Ďalej píšeš, že “z pohľadu ľudí mimo cirkev či vieru preto nastáva problém "viery cez skutky" alebo staré známe, ak sa chceš dostať do Neba, rob dobré skutky. Tým nechcem, povedať, že to je nesprávny cieľ, no správna cesta to určite nie je.” Nikdy si nečítal v Písme že “viera bez skutkov je mŕtva”? (Napríklad Jak 2, 17 a 26, a inde.) Tvoj omyl vychádza zrejme z toho, že sme ospravedlnení zadarmo Božou milosťou a nie skutkami. Ale, naša viera napĺňa zákon zmysluponosťou - ako píše Pavol: Rim 3,31: “Rušíme teda vierou zákon? Vôbec nie! Naopak, zákon potvrdzujeme.”
Taktiež nesúhlasím s tým, že “spasenie vierou je subjektívna záležitosť”. Spasenie nás včleňuje do spoločenstva s Kristom a tým s bratmi a sestrami. Viď napr. v Pavlových listoch.
Píšeš, že "Ježiš nikdy nikomu neprišiel na drzovku povedať, že keď neuverí tak zhorí v pekle". A čo toto? Mk 16,16 “Kto uverí a dá sa pokrstiť, bude spasený; ale kto neuverí, bude odsúdený.” Ale s tým, že to “nie je naša úloha” plne súhlasím.
Prajem Ti úspešnú cestu do Cirkvi. Ježiš povedal: "Ja som Cesta, Pravda a Život." Nech Ťa Boh žehná.
 fotka
vreskot000  23. 6. 2017 22:18
@kuko1965 opätovne ťa musim pochvaliť, napisal si to uplne genialne, keď budem potrebovať vysvetliť niečo z Písma, môžem sa obratiť s prosbou na Teba?
b
 fotka
vreskot000  24. 6. 2017 13:04
ešte by som to tak povedal k Tvojmu predposlednému odstavcu....Duch Pána je nado mnou, lebo ma pomazal, aby som hlásal evanjelium chudobným. Poslal ma oznámiť zajatým, že budú prepustení, a slepým, že budú vidieť; utláčaných prepustiť na slobodu
(Luk 4,18)
 fotka
igorv  6. 7. 2017 16:05
@vreskot000 @Kuko1965 @georg21

ja som v cirkvi. som clenom cirkvi aj spolocenstva. ale niesom a nechcem byt oznacovany za cirkvana a.k.a. katolik, luteran, protestant, baptista alebo cokolvek. som krestan, nasledujem krista, nenasledujem hierarchicke mocnosti.

peace out
 fotka
kuko1965  7. 7. 2017 09:06
@igorv
"Nasledujem Krista - nenasledujem hierarchické mocnosti."
Toto je podľa mňa v rozpore s Bibliou.
 fotka
vreskot000  7. 7. 2017 18:01
vieš povedať verim v boha ale nie cirkev je ako, žijem v rodine, ale odmietam autoritu matky a otca. myslím si že Tvoja tzv. vzbura a myslenie podobných ľudí sa zakladá na nevyzretosti a odmietaní poznaní pravdy a rebelovania. toto nie je cesta po ktorej máš kráčať. aj vo svete musíš posluchať autority, ktoré možu byť teoreticky aj o generaciu mladšie... napriklad v robote... dobre, máš 55 r, trebárs, ale máš vedúceho 26 ročného. on je tvoj nadriadený. To je jedno, že ti može byť syn. na ten čas v práci ti je nadriadený, a čo ti prikáze to musíš konať. vidíš. v práci ti to nevadí, ale cirkvi hej... zaujímavé. rozmýšľaj nad tym
 fotka
igorv  1. 8. 2017 23:08
@vreskot000 Nemam problem s autoritami. Nikdy som nemal problem pocuvat systemovo pridelene autority (ucitel, policajt, trener, rodicia) vzdy som bol vzorny, neodvraval som. Tvrdim, ze nechcem byt spajany so zlobami, ktore ti ludia robili. Ci uz katolicka, evanjelicka alebo akakolvek ina cirkev. Preto, ze nasledujem Boha nechcem byt "katolik", chcem byt krestan. Nechcem robit to, co mi kaze cirkev, knaz alebo kazatel. Oni su vsetko len prostrednici, tak ako je prostrednik kazdy clovek nasledujuci krista inym ludom. Nasledujem krista. som krestan. Nenasledujem papeza, nenasledujem rabina, nenasledujem knaza, nenasledujem kazatela, nenasledujem ani vreskota.
Zijem podla prikazu krista. Nasledujem Krista
 fotka
vreskot000  28. 8. 2017 15:51
Myslím si ze nie si celkom zrely. Ako v dobrom ti vravím.ja v cirkvi problem nevidím v ničom.je pravda ze každý mame svoju povahu ale vyznávame 1 a ten istý princíp.aj rodiny.mas alkoholikov, ti co prehýria na automatoch ale stále su to členovia istej rodiny.tvoj názor žiaľ nemá pevne korene.podobne su na tom mnohí podobne zmýšľajúci.ako nic v zlom.vies odpoviem ti písmom svetym ale aj životnou múdrosťou.strom ktorý nemá pevne korene neprežije.pride búrka vyvráti ho vietor a je koniec.podobne je to s "veriacimi" ktorí odmietajú príslušnosť ku nejakej cirkvi. Ber to ako dobrú radu
10 
 fotka
antifunebracka  6. 3. 2018 16:23
Liberálny vs. konzervatívni kresťania
Napíš svoj komentár