Ľudské vzťahy sú vraj obmedzujúce, všetko len zbytočne komplikujú a brzdia rozlet jedinca, pretože sa musí prispôsobovať určitým normám a pravidlám...

Nie som ochotná prijať túto definíciu vzťahu za univerzálne platnú. Som preto nechápavý človek, ktorý si nezaslúži, aby ho niekto kto je obmedzovaný a brzdený vzťahom mal rád?

Nikdy to nebolo o tom, že ľudia majú dokonale šťastný život len pokiaľ nemajú vážny vzťah. Vtedy sa človek snaží vyzerať v očiach toho druhého čo najlepšie, snaží sa neurobiť jedinú chybu, snaží sa byť tým najmilším a najchápavejším partnerom na svete. Práve preto, aby si toho druhého získal. Robia to tak všetci. Či už vedome alebo nie. Ale prečo by to teda robili ak nechcú byť dobrovoľne obmedzovaní, brzdení a komplikovať si život?

Jednoducho preto, že si toho druhého chcú získať. Preto, lebo v ňom chcú cítiť istotu, oporu... Nechcú aby to bolo len niečo, čo ako príde, tak aj odíde. Sú ochotní obetovať drobné kúsky svojej neobmedzenej slobody kvôli láske. Oddane a dobrovoľne.

Milovať a byť milovaný neznamená podstúpiť tortúru vzájomného obmedzovania a trápenia sa nezmyselným vzťahom. Láska je nesebecká. Nejde o vôľu jednotlivca ale o súzvuk dvojice. Kompromis existuje od momentu, kedy má človek možnosť ten kompromis urobiť. Ak nedostane na výber, je viac ako jasné, že zareaguje svojským a najhorším možným spôsobom. Ale je to dostatočný dôvod na úplne odpísanie ľudských vzťahov ako takých? Nie je láska dostatočne silný argument na to, aby ľudia prekonávali aj nedorozumenia?

Slová a skutky zraňujú bez ohľadu na to ako veľmi a či vôbec sa tomu chceme brániť. Človek sa vo vzťahu nezačne cítiť obmedzovaný len tak z ničoho nič. Niečo tomu predchádza. Tak isto ako niečo predchádza tomu, prečo ho vôbec musí napadnúť, že sa tak cíti. Miera slobody je daná mierou dôvery. Pretože... "Skutočne milovať znamená nikdy nemusieť povedať mrzí ma to"

 Blog
Komentuj
 fotka
domcirock  21. 6. 2012 16:18
"Skutočne milovať znamená nikdy nemusieť povedať mrzí ma to"

presne tak by to MALO byť!
Napíš svoj komentár