"Závisť je najúprimnejší ľudský cit - nikto ju nepredstiera"

Nech sa jej akokoľvek snažíme brániť, je prirodzenou súčasťou nášho života. Každý z nás ju už pocítil na vlastnej koži - či už z pozície toho, kto závidí, alebo z pozície "obete", ktorej niekto závidí. Nezabránime tomu. Závisť tu vždy bola, je a bude, kým bude človek človekom.

Nemienim moralizovať ani vynášať súdy. Ja sa tiež niekedy neubránim a v srdci ma nahlodá červík závisti. A párkrát sa mi stalo, že sa ten pažravý nezbedník rozhodol nasýtiť práve v čase, keď som blúdila po blogu. Ono to nie je ľahké stráviť, keď sa zo všetkých síl snažíte získať si pozornosť iných blogerov, keď trávite hodiny písaním článkov, pri ktorých sa zo seba snažíte vyžmýkať to najlepšie a miesto slov chvály, obdivu zo strany ostatných a desiatok hviezdičiek sa stretáte skôr s nezáujmom. A keď vidíte, že niekomu inému sa všetci "pchajú do zadku" a behom desiatich minút má desať komentárov, je celkom pravdepodobné, že červík opäť raz zapýta najesť.

No so závisťou sa dá bojovať! Verte tomu, ona sa hrá na nepremožiteľnú hrdinku, ale kto skutočne chce a vytrvalo sa snaží ukázať jej, že nemá nadvládu nad rozumom, ten vyjde z boja ako víťaz. Ale čo je hlavné a čo by si mal každý z nás uvedomiť - závisťou ničíme sami seba. Aj keď sa snažíme ublížiť niekomu druhému, ublížime hlavne sebe.

U mňa ak sa niekedy objavil záchvev závisti, vždy som sa ho snažila čo najskôr zlikvidovať a predovšetkým - nikdy som nespravila nič s úmyslom vedome poškodiť dotyčnému človeku. Niektoré praktiky, ktoré sa dajú pozorovať u hŕstky závistlivých blogerov, sa mi zdajú skutočne zákerné a ponižujúce pre nich samých, než už sa akokoľvek snažia ponížiť niekoho druhého.

Nikdy som sa poháňaná závisťou neznížila k nasledovnému:

* Dať niekomu jednu hviezdičku

Príde mi to skutočne primitívne, keď niekto poháňaný závisťou ohodnotí zjavne kvalitný článok 1 hviezdičkou, ktorou sa všeobecne vyjadruje to, že daný článok považujeme za totálny odpad. Je to podlé a bezcharakterné, zvlášť keď dotyčný nemá odvahu vyjadriť sa do komentára, ČO na tom článku bolo tak strašne pod úroveň. A ešte keď pre istotu 1 hviezdičkou "vyznamená" 10 posledných článkov, nech si ten bloger o sebe príliš veľa nenamýšľa.

* Zákerne ublížiť inému, zakrývajúc svoju identitu

Zahŕňa to aj prvý bod, no teraz je reč hlavne o komentároch. Identitou nemám na mysli, aby sme si do komentárov písali pravé mená a priezviská Ale keď sa bloger neodváži vystupovať pod svojím nickom, hlavne že je dosť veľký hrdina na to, aby do komentára napísal hanlivé urážky s cieľom ublížiť tomu druhému, je mi z takého podliaka totálne nanič. Len by ma zaujímalo, či si dotyčné individuá uvedomujú, že to nie je žiadne hrdinstvo, ale čin hodný obyčajného chudáka.

* Snažiť sa hanlivými blogmi potopiť iného

Čím je bloger čítanejší, tým je väčšia pravdepodobnosť, že začne ležať v žalúdku nejakému závistlivcovi, ktorý nevie stráviť niečí úspech. Takého dobroprajného človeka možno spoznať podľa toho, že sa svojimi primitívnymi článkami nadovšetko snaží strápňovať a znemožňovať iného blogera, no pritom z toho on sám vychádza poľutovaniahodne.

* Bojkotovať niečie blogy

V duchu hesla - načo mu zvyšovať čítanosť/komentovanosť/hviezičkovanosť. Aj také sa stáva. Niekto je ako bloger obľúbenejší ako vy a to vás štve. Nebyť tohto faktu, jeho blogy by ste hltali jedným dychom a pribalili aj nejaký ten komentár ako bonus + 5*. No keď vidíte, že vás okomentuje jeden-dvaja ľudia a jeho viacerí, načo sa pridávať a potešiť toho dotyčného??? Už je určite aj tak dosť namyslený, tak načo ho v tom podporovať, všakže? Len nech si vychutná, aké to je, nemať takmer žiadne komentáre a žiadne hviezdičky.



Snažme sa nevyvolávať tu na blogu "dusnú atmosféru" a blížiť ostatným svojou závisťou. To, že nás zožiera - to je náš problém, neťahajme do toho tých, ktorí si to nezaslúžia. Keď sa nám nejaký článok páči, nebojme sa nejakým spôsobom to vyjadriť, aj keď už tak spravili iní. A hlavne, nerobme to, čo nechceme, aby robili nám.

 Úvaha
Komentuj
 fotka
elwinko  15. 5. 2008 20:36
Máš plný súhlas odo mňa...ale mám otázku
 fotka
sedma  15. 5. 2008 21:26
Chceme svojimi blogmi šokovať? Upútať pozornosť? Mať vysokú čitateľnosť? Alebo nám ide o to vyjadriť úprimne čo si myslíme?
 fotka
miskazteska  15. 5. 2008 21:32
suhlasim s tebou a este ked si ten NIEKTO mylsi ze napisal neviem jaky super blog ..a pritom kritizuje ostatnych..akoze jedna vec sa da povedat tisicimi sposobmi tak aby neurazila a nie tak doslova sprosto...
 fotka
kemuro  15. 5. 2008 23:14
pekne napísané..s tou závisťou máš úplnú pravdu,samozrejme,jasné že nie len v blogoch ale vo všetkom..ja som zatiaľ nikomu nič nezávidel a teší ma každé jedno ko,ktoré na môj blog zablúdilo,aj ked nezanechalo komentár
 fotka
kemuro  15. 5. 2008 23:15
..jedno Oko
 fotka
takzvany  17. 5. 2008 16:42
nepíšeš úplné bludy
Napíš svoj komentár