Nie je tak dávno, čo Slovensko „žilo“ leteckou tragédiou, počas ktorej neďaleko ruského mesta Jarosľavl zomrelo aj niekoľko vynikajúcich talentovaných športovcov. Média pri „návale informácii“ opisujúcich letecké nešťastia s obeťami vrcholových športovcov, akosi pozabudli na nehodu kubánskeho dopravného lietadla kubánskych aeroliniek, na ktorého palube bolo aj družstvo kubánskych šermiarov, vracajúcich za zo sústredenia v Karibiku. Prečo média „pozabudli“ na toto „slávne“ letecké nešťastie? Odpoveď je jednoduchá.

Víťazstvom kubánskej revolúcie roku 1959 sa začína nenávistná ideologická diverzia a psychologická vojna zo strany USA. Počiatočná agresívna militantná forma nátlaku nepriniesla svoj účinok a po krachu v Zátoke svíň, USA prechádza na iné spôsoby pokusov zvrhnutia revolučnej vlády na Kube. Prvým spôsobom bola ideologická diverzia, špinenie dobrého mena vlády Kubánskej republiky, druhou formou boli teroristické útoky majúce za úlohu spôsobiť kubánskemu hospodárstvu nemalé škody. Medzi preventívne teroristické útoky bolo časté narušenia vzdušného priestoru revolučnej Kuby, pokusy o atentáty na vysokých predstaviteľov kubánskej vlády /Fidel Castro, Raul Castro, Ernesto che Guevara/ a bombové atentáty na veľvyslanectvá Kubánskej revolučnej republiky.

Najsurovejšia zo všetkých teroristických akcií uskutočnených tajnou službou bola diverzia proti dopravnému lietadlu 6. októbra 1976. Od štartu lietadla kubánskej leteckej spoločnosti Cubana de Aviación uplynulo len niekoľko minút, keď barbadoské dispečerské stredisko dostalo správu, že na palube lietadla došlo k výbuchu, a že sa pilot pokúsi opäť pristáť na Barbadose. Aj napriek vyhlásenej pohotovosti lietadlo nepristálo a ani sa nenašli trosky niekde v blízkosti letiska. Lietadlo sa zrútilo do Karibského mora pomerne ďaleko od barbadoského pobrežia., kde ho o tri týždne našla fregata britského vojenského námorníctva. V lietadle zahynulo všetkých sedemdesiattri cestujúcich vrátane posádky a kubánskeho družstva šermiarov, ktoré si veľmi úspešne počínalo na Olympijských hrách v Montreale.

Na druhý deň sa k teroristickému činu prihlásila kubánska emigrantská teroristická organizácia Kondor. Následné vyšetrovanie polície na Barbadose, vo Venezuele, ale aj skúmanie nezávislých novinárov v Spojených štátoch Amerických preukázali jasnú spojitosť medzi atentátom na ministra zahraničia Chilskej vlády Ľudovej jednoty dr. Orlanda Leteliera a bombovým útokom na lietadlo kubánskych aerolínii. Viacerí pokrokoví novinári v USA poukazovali na fakt, že výbušný systém v lietadle i v aute dr. Leteliera bol americkej výroby, ktorý často využívala americká CIA, a ktorá ho dodala nielen chilskej fašistickej tajnej službe DINA, ale aj teroristom v Miami.

Pri tomto neblahom a smutnom výročí sa všetci reálne uvažujúci ľudia spýtajme. Je možné považovať krajinu s takouto zahraničnou politikou štátneho banditizmu, za demokratickú? Môže krajina využívajúca teroristické akcie bojovať spravodlivú vojnu proti terorizmu?

Stať napísala pre portál Socialistického zväzu mladých

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár