Po búrlivej diskusii ohľadom katynskej masakry treba uviesť niektoré nové fakty. Už v predošlej diskusii mi bolo vyhrážané všetkými možnými spôsobmi. Najviac ma pobavila žaloba za "popieranie zločinov komunizmu". Dotyčnému preto /aj napriek tomu, že som nemal v úmysle písať niečo nové uvádzam nasledujúce fakty/.

V prvom rade treba povedať, že od spomínaného článku sa veľa zmenilo, zmenil sa pohľad na Katynsky masaker, hoc slovenské média, verné cenzúre, nič takého nespomenuli.

Dokumenty, ktoré mali byť dôkazom toho, že poľských dôstojníkov vyvraždili začiatkom 40-tých rokov pri Katyni jednotky sovietskej NKVD, sa ukázali ako falzifikáty. Vyplýva to z rozhodnutia Malej komory Európskeho súdu pre ľudské práva, ktoré bolo vyjadrené na záver procesu v prípade „Janovič a iní proti Rusku“. Žaloby boli podané v novembri 2007 a máji 2009.

Európsky súd pre ľudské práva /ESĽP/ došiel k záverom, že masovú popravu poľských vojnových zajatcov je možne charakterizovať ako vojnový zločin. Avšak súd neodhalil nové dôkazy, ktoré by mohli zaviazať ruské vedenie obnoviť vyšetrovanie. V podstate tým vyvrátil obvinenia podané proti Rusku.

Je to svojim spôsobom senzácia, ale svetové média, vrátane slovenských o tom mlčia. Aj keď v iných prípadoch sa tvária ako veľkí a statoční bojovníci za pravdu, spravodlivosť a ľudské práva.
Kto sa súdil a prečo?

Je treba pripomenúť, že do konca 80-tých rokov sa všeobecne priznávalo, že poľských dôstojníkov pri Katyni postrieľali nemeckí fašisti.

Na konci 80-tých rokov sa údajne „objavili“ dokumenty, ktoré mali dokazovať, že Poliakov popravili príslušníci sovietskej NKVD. „Ktosi“ potreboval skompromitovať túto etapu sovietskej histórie i samotnú osobnosť Stalina, krátku dobu pred úderom proti Sovietskemu zväzu, ktorý zakrátko rozrušili. Od tej doby sa viac ako 20 rokov vedenie ZSSR a neskôr Ruska „kajalo“ zo zločinov, ktoré v 40-tých rokoch spáchal niekto iný.

Na Európsky súd do Štrasburgu podali žalobu príbuzní poľských dôstojníkov, popravených pri Katyni. Žaloba sa týkala toho, že Rusko v roku 2004 zastavilo vyšetrovanie okolnosti Katynskej tragédie v súlade so svojim Právnym poriadkom /úmrtie vinníkov/.
Európsky súd pozorne preštudoval a vyhodnotil materiály a svedectva, ktoré dostal z Poľska, ale žiadne z nich neobsahovali priame dôkazy, že Poliakov postrieľali Rusi. Svedectva z ruskej strany, teda archívne dokumenty ktoré dostali z Moskvy, dopadli ešte horšie. Po ich preštudovaní ich sudcovia jednoducho ignorovali ako falzifikáty. Z toho vyplýva, že podľa pôvodného šetrenia a faktov, Poliakov postrieľali vojaci fašistického Nemecka. To znamená, že Rusko nenesie zodpovednosť za masakru pri Katyni.

Nie je ani pravda to, že by sa Katyn za socializmu tajila. Uvediem ako dôkaz knihu, ktorú roku 1974 vydalo vydavateľstvo politickej literatúry /Izdavateľstvo političeskoj literatury/ v spolupráci Inštitútom vojenských dejín Ministerstva obrany. Kniha sa volala "Vojna, istorija, ideologija"a vyšla aj na Slovensku v edícii "Kritika buržoáznej ideológie a revizionizmu" pod názvom "Vojna, história, ideológia za redakcie V.S. Machalova a A.V. Bešenceva, Bratislava : Pravda , 1979 , s. 416

Tam sa zaoberajú v kapitole 6 /Zvláštnosti buržoáznej historiografie druhej svetovej vojny vo VB, Francúzsku, Taliansku, NSR, USA aj priamo otázkou Katyne, USA aj priamo otázkou Katyne.

V tejto kapitole sa píše, že Goebbels oficiálnou cestou obvinil Sovietsky zväz z popravy poľských dôstojníkov. Streľba sa však neuskutočnila roku 1940 /hoc tak tvrdil Goebbels/, ale až roku 1941 /čo bolo pôvodné tvrdenie Goebbelsa/. Jeho lož bola priehľadná v tom, že ako prvý dátum uviedol jeseň 1941, čo bolo nezmyslom, pretože v tom čase boli pri Smolensku už nemecké vojská.

Poprava roku 1941 bola pre nacistov značne kostrbatá, pretože už to by ich usvedčovalo zo lži. Sovietske vojska brániace túto časť frontu po prestrelke ustúpili, pretože línia frontu sa pohla viac do vnútrozemia a jednotkám červenej armády by hrozilo obkľúčenie. Už to je nemožné, aby po ústupe vojsk prišli na miesto príslušníci NKVD, ktorí by logický museli padnúť do zajatia.

Kauza Katyn zarezonovala prvýkrát roku 1980 v nemeckom časopise Der Spiegel, ktorý v novembri decembri toho roku priniesol "fascinujúce" informácie o Dejinách Poľska. Treba však dodať, že po roku 1945 ostatky skúmala aj medzinárodná komisia ČK a tá uznala zodpovednosť Nemecka za masakru.
Tak psychologická hra voči Rusku opäť skončila krachom.

 Blog
Komentuj
 fotka
sugy1  21. 8. 2013 17:19
hádam umri za toto



takéto hovadiny si píšte tamto s Fluptákom.
 fotka
ivlu  9. 8. 2015 23:59
@sugy1 ano, pre istotu si nezverejnila žiaden článok. Podľa výplodov tvojho ducha zrejme na to ani nemáš..
Napíš svoj komentár