Bola jar, bolo to jedno z mojich najhorsich obdobi.Prpravovala som sa totiz na birmovku.Och ano,pravidelne som chodievala na stretnutia s mniskami,absolvovala som hlupi kurz Dominik.Ale neverim v Boha, nenazivam sa krestankou. Tak potom preco som sla na birmovku?
Z donutenia.Ano,moji vlastni rodicia ma k tomuto prinutili, tvrdohlavo na tom trvali a absolutne nebrali ohlad na to, co citim a somu verim. Dobre vedia,ze pre mna nema kostol, cirkev ani birmovka ziaden vyznam. Hovorili mi,ze sa mi zatemnila mysle, ze mi pomahaju, ze je to tak spravne...no mne to ako spravna vec vobec nepripada.

Ked som sa ich spytala na prvu vec, ktora sa im vybavi pri slove nabozenstvo (konkretne krestanstvo), povedali tieto slova : chodenie do kostola a povinne hodiny nabozenstva v skole. No nie som si ista, ze prave toto je prava podstata krestanstva. Ja nabozenstvo vidim ako subor predstav, nazorov a idei, sposob pohladu na zivot. Je to viera v nieco, co sa neda priamo dokazat. Nieco, co ma cloveka moralizovat a ucit ho mravnostnym hodnotam a hlavne rozvijat jeho intelekt a osobnost. Uz pri vychove vstepuju rodicia svojim detom duchovne a eticke hodnoty. Deje sa to bez toho, aby sme si to uvedomovali. Pri tomto im malo pomahat prave nabozenstvo.

Nabozenstvo je sucastou zivota ludi uz od nepamati. Pricom v minulosti bola jeho uloha vysvetlovat fyzikalne a prirodne javy, no dnes je uz cisto duchovna. Aspon by to tak malo byt. Clovek by cakal, ze sa casom nabozenstvo rozvinie, pozdvihne na vyssiu uroven, ale opak je pravdou. Prava podstata nabozenstva pomaly mizne, ba u niektorych sa uz celkom vytratila.
Chodenie do kostola sa stalo povinnym. Preto si to tam vacsina ludi chodi len odsediet a uz ani nevedia preco, proste sa naucili, ze do kostola chodit treba. Preco, na tom im uz nezalezi, na to uz davno zabudli. Mizne duchovna podstata, prave to, co bolo na viere najkrajsie, sa vytratilo.

Preto by sa do konkretneho nabozenstva nemalo nutit, ale malo by sa ponuknut len ako jednu z moznych ciest zivotom. Teda ak niekto neveri v Boha, ale v nieco ine, to neznamena, ze to nie je dobry clovek. Proste sa na zivot pozera inak. Mozno je to dokonca aj lepsi clovek, ako ti, ktori sa nazyvaju krestanmi.

Vsetci rodicia by mali tolerovat svoje deti a netrestat ich za to, comu veria. Treba dospiet a uvedomit si, ze nemozno cloveku nasilne vnutit pohlad na svet, kazdy ma pravo vybrat si sam svoju cestu a ostatni by mali akceptovat jeho volbu. A prave ti, ktori nechapu podstatu viery (akoze moji rodicia), chcu nutit druhych (konkretne mna), aby sa stali veriacimi, pravidelne chodili do kostola a robili to iste co oni, lebo sa to tak ze vraj ma.


Ludia nemaju radi zmeny, lebo sa ich boja. Maju strach z neznama a radsej robia to, co od nich spolocnost ocakava bez toho, aby sa zamysleli nad tym, ci je to tak vobec v dnesnej dobe spravne. Casom si na to zvyknu a podriadia sa hlupemu stereotypu. Vsak preco nie, budme vsetci rovnaki a chodme po svete s klapkami na ociach...

 Úvaha
Komentuj
 fotka
dogyno  8. 8. 2008 21:13
Mudro hovoris... Clovek co ma taku predstavu ako tvoji rodicia tak tych mi je luto... Niekto to potrebuje a niekto nie, kazdy si razi vlastnu cestu az nakoniec dosiahne svoj ciel. Nabozenstvo ma aj inu ulohu vsak ako len duchovnu, v zmysle zabava na nedelne dopoludnie, dokaze poskytovat nadej v krizovych situaciach, modlidba/meditacia nazvy si to ako chces, dava klud a dokaze zosuladit organizmus. Mozog riadi cele telo a aj dusa je nan priamo napojena. Clovek je schopny vsetkeho co si zaumieni. Tak preco by sa mal drat sam, ked moze pouzit katalizator, ktory ho bude tahat vpred. Tomu katalizatoru sa hovori viera.

Ale prve a zakladne pravidlo viery je, aby nebola nasilu, lebo v tom pripade straca vsetko co je na nej dobre a zostava len to zle.
 fotka
aio  9. 8. 2008 00:21
presne tak, suhlasim... preto nemam rad cirkev... vecina krestanov su pokrytci, pretoze chodia do kostola len preto ze sa to ma... ale pritom tak vobec neziju jak by mali podla svojej viery...
 fotka
pawlo  9. 8. 2008 00:26
Hovoríš mi ako z duše.

Tiež nemám rád cirkev veľmi v láske - ale zas občas si do kostola zájdem - nie preto že by ma tam niekto nútil chodiť ale preto že tam načerpám nové vedomosti.

Ale i napriek tomu mnohé praktiky neuznávam..
 fotka
kaira07  9. 8. 2008 13:43
ja som zvolila cestu neveriaceho človeka, ktorý verí len v to, čo chce veriť....náboženstvo je viera v niečo v čo ľudia chcú veriť a nie v niečo v čo by sa poďla nich malo veriť...je to stupíde nútiť niekoho do niečoho čo nechce
 fotka
lc  9. 8. 2008 18:48
do viery a kostola sa neda nutit, ale tvoji rodicia to urcite nemyslia zle, ved viera je uplne skvela a uzasna vec, ktora dava nadej, radost, stastie, naplnenie. Viera to nie je len nejaky stary zvyk, povinnost, ale je to osobne prezivanie vztahu s Bohom, ktory kazdeho uzasne miluje, a zomrel za nas, staci iba vnimat jeho lasku a hned sa zije lahsie
 fotka
mardzi93  9. 8. 2008 21:08
Ja neverim v boha a som ateista a nasi ma do nicoho nenutili oni mi dali na vyber ci chem ist na nabozenstvo.. u nas v rodine sa naboznost nejak nepestuje, dokonca si z nej casto robime srandu vsak uz v minulosti najvacsi okradaci a chrapuni boli knazi, dokonca ludi im davali peniaze a hlupo verili ze tito knazi ich daju bohovi a potom sa budu mat v nebi dobre.. skoro vsetky vojny boli na zaklade vierovyznanania.... a ked uz je taky boh uzasny tak preco su secky vojny, deti hladuju, siroty, muzi biju svoje zeny, dti su bite a podobne.. tak dke je ten spravodlcivy boh ked ho niekto potrebuje?
 fotka
maaajka  13. 8. 2008 16:15
ehm...mas pravdu, aj mna nasi nutia chodit do kostola a nemozem pred mamou povedat, ze neverim alebo nieco podobne...a suhlasim aj s dagynom...je to akoby katalizator...
 fotka
zuzankaznamestova  20. 9. 2008 21:20
perfektne Ivi... napisala si to uplne perfektne... chyba je len v tom, ze decka dnes neodmietaju kostol kvoli svojej identite, ale zvycajne z trucu. je to smutne... v kazdom pripade, pomaly si mladi zacinaju uvedomovat coraz skor svoju individualitu a tym sa bez vzpriecia cirkvi, alebo pochopia jej pravu podstatu (poznam aj take pripady) v kazdom pripade mladi zacinaju rozmyslat, zacinaju si uvedomovat, ze nie sme stroje. rodicia vravia, ze sa to ma - dobre si to vystihla, ze ani nevedia preco. problem vsak vidim skor v tom, ze cirkev sama zo seba urobila boha a zotrocila miliony ludi tym, ze mala vyssie postavenie este ako kral... maju to proste vsetci vstepene. mlada generacia vsak uz aj mysli, jedina smutna vec je vlastne to, ze z trucu sa stanu ateistami, resp. panteistami a tym padom tiez zarieknu vlastnu vieru... ja len dufam, ze sa to zacne postupne menit... a ludia najdu boha v sebe, nie v kostole alebo z trucu nikde.. som rada, ze si napisala tento clanok, lebo si to naozaj vystihla ako to dnes s tym nabozenstvom vlastne je. len ked sa zamyslim nad tym, ze krestanstvo je oproti zidovstvu a islamu este dost volne nabozenstvo... je to smutne, u nas sa ludia stavaju na odpor ci uz spravne ci nie, lenze tam ludia ani ine nepoznaju. nechavaju sa zviazat nabozenstvom, ktore ide proti prirodzenym pravam cloveka... na druhej strane, tym ludom je to prirodzene a ich cirkve nie su take skorumpovane... ich viera je ovela cistejsia ako ta krestanska. podla mna vsak maju tiez zviazane ruky, usi aj oci... koncim slovami ktore povedal ani neviem uz kto: spravne nabozenstvo ma len jedneho clena...
Napíš svoj komentár