1. Sir Isaac Newton strávil 30 najproduktívnejších rokov snahou premeniť základné kovy na zlato a hľadaním šifier v Biblií, ktoré podľa neho obsahujú tajné božie zákony vesmíru. Hovoril, že matematické formule v jeho diele Philosphiae Naturalis Principia Mathematica, obsahujúcom základné kamene modernej vedy, odhalil Boh na úsvite civilizácie skupine mystikov. Túto tradíciu Newton zdedil, neskôr predpovedal, že v roku 2060 príde koniec sveta. Newton, ktorý mal pravdepodobne vôbec najdokonalejšie vedecké myslenie, si do vchodových dverí vyrezal 2 otvory, jeden pre mačku a menší pre jej mačiatko.

2. Charles Babbage (1792-1871), ,,otec programovania", venoval voľný čas výpočtom štatistickej pravdepodobnosti biblických zázrakov. Pravdepodobnosť zmŕtvychvstania vypočítal na 1:1012. Bol tiež posadnutý ohňom a vodou - raz sa nechal piecť v trúbe pri teplote 115 °C ,,po dobu 5 alebo 6 minút, pričom som necítil nejaké nepohodlie" a pri skúškach zariadenia, ktoré malo umožniť chôdzu po vode sa takmer utopil.

3. Britského dobrodruha a prírodovedca Charlesa Watertona preslávila kniha Putovanie po Južnej Amerike, ktorú vydal v roku 1826. Napísal ju po mnoho rokoch strávených osamote v neprebádanom dažďovom pralese. Kniha spája presné pozorovanie života v divočine, úplne prvý popis leňochodov s osobitými poznámkami o politike, preparovaní zvierat a útoku na hannoverskú monarchiu. Waterton pristupoval k práci v teréne prakticky. Raz strávil šesť mesiacov s nohou vystrčenou zo zavesenej hojdacej siete a dúfal, že ho uhryzne vampír. Bol však ,,horko sklamaný", keď ,, tie zvieratá návnadu odmietli".

4. Charles Darwin vypočítal presný počet dážďoviek na svojej záhrade (priemerne 53 767 na aker). Tisíce dážďoviek si rozkladal na gulečníkový stôl a prevádzal na nich radu experimentov, ku ktorým patrilo i skúmanie toho, čo sa stane, keď na ne fúkne tabakový dym, alebo keď im jeho syn bude hrať na fagot. Potom, čo umiestnil niekoľko dážďoviek k strunám klavíra a hral im čo najhlasnejšie, došiel k záveru,že : ,,Dážďovky nemajú žiaden sluch." Neskôr pokus opakoval a hral na fagot kvetinám. Znovu došiel k záveru, že pozorované objekty sú hluché.

5. Sir Francis Galton, bratranec Chralesa Darwina, mal údajne najvyššie zaznamenané IQ - 200 bodov. Prišiel na využitie odtlačkov prstov, bol priekopníkom eugeniky a ako prvý popísal vplyv vysokého a nízkeho tlaku na počasie. Tiež vynašiel vreckový počítací stroj, s ktorého pomocou zaznamenával počet krásnych žien, ktoré stretol na ulici. Snažil sa totiž zostaviť ,,mapu krásy" Veľkej Británie. Po mnoho rokoch špecializovaného výskumu došiel Galton k záveru, že najškaredšie Britky žijú v Aberdeenu. Najväčšia sláva ho postretla v roku 1850, kedy sa stal prvým Európanom, ktorý preskúmal oblasť Damaraland na juhozápade Afriky. Keď sa stretol s kmeňom Hotentotov, venoval všetky svoje analytické schopnosti meraniu zadníc afrických žien.

(Zdroj: Karl Shaw - To je škandál)

 Blog
Komentuj
 fotka
antifunebracka  27. 3. 2018 16:30
Ako je to zaujímavé určite, lež nepatrí to sem.
Napíš svoj komentár