Založil som si účet na birdzi s úmyslom napísať tu nejaký hodnotný blog, ktrorý donúti aspoň niekoho sa zamyslieť nad niečím o čom som vnútorne presvedčený, že je to správne. Natíska sa mi primárna otázka. O čom napísať svoj prvý príspevok?

Rozhodol som sa urobiť náhľad do toho, čo selektuje úspešné blogy od tých neúspešných. Moje skúsenosti s blogovaním sú minimálne, no znalosti psychológie mi umožňujú behavioristicky predpokladať a vymenovať tie najkruciálnejšie faktory úspechu blogu v očiach verejnosti, pretože blog môže byť síce neuveriteľne vycibrený a umelecko poňatý, ale to ešte neznamená, že bude aj populárny a priznajme si, ide nám najmä o to. Veď na čo by sme písali blog, keby sa naše slová stratili vo víre informácií na internete a nik by neocenil naše úsilie, čo sa často stáva a nielen pri písaní blogu. Nejde totiž iba o nadanie, omnoho dôležitejšia je propagácia, ktorá robí aj z lacných článkov alebo produktov manipuláciou mienky pre bežných ľudí niečo, čo ocenia.

Ako sa stane blog populárny, by som mohol zhrnuť takto: Po zverejnení blogu je dôležité zvoliť správne tagy a to mnohí ľudia podceňujú. Keď sú nevýstižné alebo klamlivé, ľudia nezačnú článok šíriť ďaľej po internete, pretože nenašli to čo hľadali. Keď sa zvládne táto prvá položka, postupom času si na internete vytvoríte zvučné meno, ktoré je zárukou kvality a vaše články budú čítané a samozrejme aj kritizované omnoho frekventovanejšie, čo je prirodzené Sociálne siete sú tiež dobrá reklama, ale aj tu platí, že musíte zaujať.

Konečne sa teda dostávam k otázke, ako zaujať? Ľudia reagujú so zvýšeným záujmom na niektoré špecifické situácie a slová. Prečo reagujú práve na tieto slová? A ktoré to sú? Pozrite sa na to čo vám hned udrie do očí a skúste použiť podobné formulácie. Vo všeobecností ľudí fascinuje asi najväčšmi okruh týchto tém : SEX, NÁSILIE, LÁSKA, PENIAZE, DROGY, pozorovanie ako dosiahnúť dobrý sociálny status (alebo ako byť "COOL"), ako byť ÚSPEŠNÝ, posmrtný život, MYSTIKA a ezoterika, škodoradosť (radosť z prehry, neúspechu na rôznych poliach druhého človeka) a mnohé ďaľšie.

Prečo nás to vždy udrie do očí a chceme vedieť viac? Pozriem sa na to hľadáčikom evolučnej psychológie.

Hocktorý živý organizmus na tejto planéte má naprogramované 2 základné ciele. PREŽIŤ= vyhnúť sa smrti, zachovať svoj život uspokojovaním životných potrieb napríklad príjmaním potravy a energie sa z nej uvoľňujúcej, chrániť sa pred nebezpečenstvom a učiť sa ako sa brániť násiliu. Preto nás tak fascinujú vraždy, kriminálky. Chceme sa priučiť tomu, ako si ochrániť život pri neustálom zvyšovaní rafinovanosti tých, ktorí na nás chcú podniknúť homicídiu. Slovo VRAŽDA nám vždy udrie do očí. Druhý cieľ je REPRODUKOVAŤ SA = rozmnožiť sa, u niektorých organizmov nepohlavne u ľudí pohlavne.

Všetko naše správanie je motivované týmito dvoma túžbami, aj keď si to uvedomujeme len nejasne a sme zmätený výkladom sexuality ako niečoho neprirodzeného. Je to pokrytectvo ktoré sa v spoločnosti udržalo storočia a je mi to ľúto ale musím poukázať na cirkev ktorá neuveriteľne spiatočnícky brzdila všetok progres.

Ako vysvetlím potom pojem láska? Niekto tvrdí, že je to výmysel západoeurópskych básnikov, čo je však hlúposť. Pojem láska sa dá evolučne podložiť, postupom času a vývojom spoločnosti sa utvárali dlhodobejšie vzťahy (u žien nebola pozorovateľná ovulácia navonok ako u naších príbuzných primátov, preto boli muži nútení viesť dlhodobejšie vzťahy) a neskôr sa aj muži začali starať o svoje potomstvo nielen zháňaním potravy ale aj edukáciou, preto vznikla táto obrovská vášeň nazývaná láskou, aby samci hneď nebežali uspokojiť túžbu reprodukovať sa hneď za druhou a vydržali vďaka tejto väzbe s milovanou osobou pokým puto nevyprchá.

Láska je niečo po čom túži každý, preto nás zaujíma najmä príležitosť objaviť ju v niekom, ale taktiež aj rôzne stratégie dvorenia, toto všetko spadá pod pohnútku rozmnožiť sa, lebo konečný dôsledok lásky je splodenie potomstva. Dôvod je samozrejmý a to aby náš druh nevyhynul a na to je potrebné taktiež aby sme neumreli pred tým než splodíme a vychováme svojho potomka tak, aby aj on dokázal prežiť.

K tomu aby sme boli žiadanejší u druhého pohlavia potrebujeme vysoký spoločenský status, čím vyšší je tým lepší partneri sú nám k dispozícií a tým lepšie gény pre naše deti, preto radi zisťujeme ako ho vylepšiť a učíme sa ako byť komfortný a správať sa tak aby sme neboli outsideri ale obľúbení a atraktívni.

Posmrtný život mystika a ezoterika (zasvätenecká literatúra) sú oblasti ktoré nie sú preskúmané a naša zvedavosť nám určuje smer objavovať, vedieť niečo viac než iný.

A ku koncu násilie nám pôsobí radosť, hoc je akokoľvek racionálne zmýšľajucim človekom odsúdeniahodné, nám je dané preto, aby sme prežili a rovnako zabitie súpera ktorý nám kazí sociálny status, prebral nám partnerku sa javilo v minulosti, keď ešte neexistovali zákony výhodné. Na tomto prinípe fungujú aj masové vojny, egoistické vykoristenie iného národa ponížiť ho a podriadiť si ho aby sme prežili, zlepšili svoje podmienky, získali prostriedky,znásilnili úbohé ženy ako vojnovú korisť vrámci reprodukčného cieľa, ísť na rebríčku hore až sa stať vládnucou osobnosťou, ktorá sa škodoradostne zabáva na utrpení druhých, pretože má všetko čo k životu potrebuje a navyše má aj obrovský reprodukčný potenciál - aj ženy chcú pre svoje deti čo najlepšie gény a perspektíva, že syn bude vládcom a bude mať taktiež všetko zabezpečené je lákavá.

Pret peniaze symbolizujú schopnosť zabezpečiť materiálne požiadavky a pôsobia aj ako magnet najmä v prípade mužov.

V skutočnosti sú ľudia pokryteckí a egocentrickí, ide im iba o to aby prežili v čo najväčšej pohode a to vďaka peniazom a dobrému spoločenskému postaveniu a vďaka tomu majú aj neustály príliv partnerov a uspokoja aj svoju hnacú silu požadujúcu párenie sa.

Sme biostroje odlišujúce sa od zvierat vyšším intelektom. Tým ako napredujeme a vďaka našej zvedavosti objavujeme veci ktoré nám umožňujú prežiť omnoho konfortnejšie, tým si menej uvedomujeme naše primitívne algoritmy hlboko v prastarých častiach nášho mozgu .

Je kruté si to uvedomiť, ale vďaka tomuto si môžete utvoriť predstavu o čom napísať blog

O tom čo ľudia v živote chcú - prežiť a reprodukovať sa , keď sa im v tomto darí tak sú šťastní. Dajte im pocítiť šťastie a jemne štylizujte slová evokujúce to čo ľudia chcú. Doceňte ich, dajte im pocit, že vedia niečo viac. Propagujte sa vhodne. Potom je úspech zaručený.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár