Náhrdelník je šperk, ktorý sa nosí okolo krku. Môže byť buď kovový a pevný, alebo ho tvoria perly, korálky a mušle, navlečené na šnúre či remienku. Užšie náhrdelníky sú opatrené záverom, voľnejšie sa navliekajú cez hlavu.

Pevný náhrdelník má obvykle tvar kruhu a je tvorený dutou trubičkou z drahého kovu. Uprostred máva drobnú pánt, naproti nemu je zasúvacie pružný záver. Niektoré africké kmene navliekajú pevné náhrdelníky deťom, takže sa nedajú sňať, a ako deti dorastajú, pribúdajú ďalšie a ďalšie kruhy, ktoré potom držia hlavu pevne vzpriamenú.

Náhrdelníky z mušlí a iných drobných predmetov, navlečených na remienku alebo šnúrke, patria k najstarším šperkom vôbec. Najstaršie zachované zvyšky, prevŕtané mušle alebo zvieracie zuby, sú až 100 tisíc rokov staré. Z předhistorické doby poznáme tiež farebné korálky z pálenej hliny a neskôr zo skla, ktoré sa navliekali a nosili ako náhrdelníky. Už v staroveku sa nosili šnúry perál, buď zhruba rovnako veľkých, alebo usporiadaných podľa veľkosti.

Dnes je možné kúpiť náhrdelníky rôznorodých farieb a tvarov. Môžete sa ozdobiť nielen retiazkou s drobnými príveskami, ale aj dlhými výraznými náhrdelníkmi, napríklad so swarovski príveskov a kryštálov ktoré sú takmer neprehliadnuteľné.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár