Uvažovali ste už niekedy nad tou otázkou? Niektorí povedia, že sú to hormóny, iní že chémia. Je to ozaj tak? Začnime najskôr tým, kde sa taká láska nachádza. Myslím, že ani jeden z vás nebude protestovať, ak poviem, že mama (rodičia) miluje svoje deti. Tiež nebudete protestovať, keď poviem, že starý rodičia milujú svoje vnúčence.

Každý z vás mal určite aj kamaráta, ktorému ste mohli povedať, všetko čo ste mali na srdci. Bol alebo je to teda váš najlepší priateľ. A tiež sa máte navzájom radi. Je tu láska.

No pokiaľ sme tu všade našli lásku, myslím že nešlo len o chémiu. A áno, máte pravdu. Láska sa vytvára aj medzi ženou a mužom; medzi dievčaťom a chlapcom; medzi manželmi.

Každý vzťah musí mať základné kamene. Ale ako môžeme niečo budovať, keď ani nevieme čo to ta láska je? Vnímame ju všade navôkol a aj tak nepoznáme definíciu. Nedávno som si spravil taký osobný prieskum a položil som túto otázku pár ľuďom. Dostal som presne takú reakciu ako som čakal. "Neviem".

Moje pátranie po definícii sa však nezastavilo. Kde si myslíte, že by sa najskôr dala nájsť definícia lásky. Išiel som po stopách rôznych kultúr. Isto veľmi dobré poznáte angličtinu a to známe "I love you". Už od malička sa mi nepáčilo na tomto výraze to, že to znamená: Mám ťa rád, ľúbim ťa i milujem. Žiadny rozdiel. A pritom náš národný jazyk je taký krásny. Ale dosť bolo nacionálneho myslenia.

Moja cesta pokračovala do najstaršieho jazyka, hebrejčiny. No kto z vás pozná výraz láska po hebrejský? אהבה [ahbah]... presne toto je ono.
Hebrejčina je veľmi zaujímavý jazyk, pretože každé písmeno abecedy je zároveň číslovka a zároveň nejakým plnovýznamovým slovom.
Pokiaľ sa pozrieme na tento výraz po písmenách, tak zistíme, že slovo láska znamená: Jeden koná pre druhého.

A pokiaľ som robil ten prieskum vo svojom okolí, tak som sa ľudí opýtal, čo by povedali na túto definíciu. Ich reakcie boli:
- áno, to by mohlo byť.
- to je dobre.
- takto by sa to dalo definovať.

Preto máme konkrétnu definíciu na základe ktorej môžeme povedať, že vôbec nejde o hormóny; vôbec nejde o chémiu. Ide o darovanie seba sa pre niekoho iného. Dokážeme to?

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár