Rastieme :3
49 komentov
1
milgamman
7. 4.apríla 2018 13:13
jeeej to je mile, ze si kupila tej pizzy aj ponozky
5
gratulujem. Neda mi to ale chcem sa opytat ako sa v 20 rokoch dievca zabezpeci na buducnost s babom. respektive. si? Pre mna to je neuveritelne riskantne v takom veku co sa tyka zabezpecenia. Nechcem ta vystrasit, mozno sa len skor opytat ako sa to da spravit a nechat sa inspirovat.
7
@saywhaat Vieš čo ja si myslím, že 20 je už úplne super vek a že za 9 mesiacov si dokážeš dať život tak dokopy jak nikto ak si odhodlaný Ak máš rodinu, ktorá ti praje a podporuje ťa a dobrého milujúceho partnera, všetko sa dá.
Takéto otázky si skôr položím vždy keď zistím, že nejaká 15 ročná žaba je tehotná.
Janka a tebe aj keď ťa nepoznám držím palce, nech si super mamina a nech si to čo najviac užiješ
Takéto otázky si skôr položím vždy keď zistím, že nejaká 15 ročná žaba je tehotná.
Janka a tebe aj keď ťa nepoznám držím palce, nech si super mamina a nech si to čo najviac užiješ
8
mat tak aspon stotinu iracionalneho optimizmu tunajsich komentujucich
9
vsak ja sa nehovorim ze sa to neda, ja by som len rada vedela ako si to zariadili ludia co maju taketo rozhodnutie za sebou. Mozno ked ja budem v ich situacii budem cerpat z ich poznatkov.
11
@saywhaat ako napísala @Plavam_zivotom mam rodinu ktorá mi pomôže a samozrejme aj priateľa. A nemyslím že sme na tom finančne zle. a som na to pripravená a teším sa
@Plavam_zivotom ďakujem budem tou najlepšou maminkou :3
@Plavam_zivotom ďakujem budem tou najlepšou maminkou :3
12
@Sasi2680 asi si to myslela trochu zo zartu, ja len ze aj keby som hodila financnu zodpovednost na tatka - co by som nespravila vynimajuc hranicne situacie a chcela by som prebrat zodpovednost za vlastnu rodinu, stale je tu obrovsky risk ze financujuca osoba ta hocikedy odstrihne od prijmu - pri hadke, alebo ti bude kecat do vychovy a podobne...
13
@Notme vsak nebuc taky negativny. Realne niektori ludia sa rozhodnu mat v 20 dieta a ak su financne zabezpeceny nevidim na tom nic zle. Vacsi problem je potom v tom ze maloktori 20 rocni na Slovensku su financne pripraveni ale to je ina kapitola.
15
Janka urcite na tom nie je ziadny problem. Do istej miery je to idealne, neznicis si telo porodom po 30ke A ak to nie je moc osobna otazka/tajna, ako ste si nasetrili tolko financii v tak mladom veku? nejaky tip nemusia byt konkretne info
16
@saywhaat no aj to bolo zo zartu aj nie,, myslela som to hlavne tak, ze niekedy ti rodicia vedia pomoct napriklad ze kupia detom byt a to je dost pomoc, ked jej frajer potom tak bude normalne zarabat a budu mat svoj byt bez hypoteky, tak to nemaju take zlozite si myslim.
17
@saywhaat whatever. ja vzdy vravim, ze ludia maju pravo znicit si zivot najlepsie ako to len dokazu. pokial tym neobmedzuju mna, samozrejme. mozno som moc cynicky, ale kludne by som sa stavil, ze toto "rozhodnutie" zacalo a skoncilo pri slove "hups...". presne tak, ako 99% ekvivalentnych "rozhodnuti" ostatnych 20rocnych rodicov. rad by som sa mylil, ale velmi o tom pochybujem, no.
18
@saywhaat popri škole som brigádovala k tomu som mala aj platenú prax. Peniaze som si odkladala a nemiňala keďže som mala všetko čo som potrebovala po škole som šla do práce do zahraničia tam kde som aj praxovala stačí byť šetrný a nie nenažraný
20
@saywhaat omg, moja mama mala prve dieta ako 22rocna studentka veteriny a prezila, vychovali s otcom 3 deti a nemali sme sa nikdy zle (co sa financii tyka). jasne, ze mali pomoc aj od rodiny, ale to podla mna (ak mas normalne vztahy s rodinou) je uplne normalne a je jedno, ci mas 20 alebo 30 alebo 40. praveze cim si starsia, tak sa ti telo dlhsie zotavuje, ponocovanie je pre teba tazsie a je aj tvoji rodicia az tak nevladzu, kedze je riziko, ze su uz dochodcovia a maju aj zdravotne problemy. kedysi bolo proste bezne, ze zeny mali 20rocne deti a nikto sa nad tym nijako nepozastavoval. ked ma clovek zazemie a chce a tesi sa tomu ako tuto slecna, tak nech sa paci ver mi, ze v konecnom dosledku to pre nu bude plus ako keby cakala, kedy bude hotove toto a kedy budu mat dost penazi a kedy tamto a hento. dovodov preco nemat este deti sa vzdy najde vela.
ja tiez velmi mocno drzim palceky, hlavne nech je porod ok a rychly, aby ste boli pekne zdravi a hlavne pevne nervy na oddelenie sestonedelia zaciatky s babatkom su tazke, ale stoji to za to
ja tiez velmi mocno drzim palceky, hlavne nech je porod ok a rychly, aby ste boli pekne zdravi a hlavne pevne nervy na oddelenie sestonedelia zaciatky s babatkom su tazke, ale stoji to za to
21
@Kakofonicka ale vsak ja som nikde nepisala ze spravila zle rozhodnutie. Mna len zaujimala otazka zazemia na informativnej nie odsudzujecej rovine.
24
@Kakofonicka ano, nasi rodicia mali skoro tie deti, ale vtedy neexistovali hypoteky a povacsine mali to byvanie zabezpecene a to je v dnesnej dobe podla mna najvacsi Problem mladych ludi, ktori sa chcu usadit a zakladat rodinu.
27
@sasi2680 z bývaním problém nemáme @Lukaso121 bolo to neplánovane ale tak nieže s tým problém žiaden @Melancholik ďakujem pekne :3
29
@saywhaat mať dieťa v mladšom veku je určite výhoda z hľadiska telesnej kondície. A asi je to aj o prioritách, kariérnych ambíciách a pod. Pre mňa by mať dieťa v 20ke znamenalo prerušiť (a zrejme už nikdy nedokončiť) štúdium medicíny a vrátiť sa z Prahy na Slovensko k rodičom do diery, v ktorej som vyrastala. Tak som 9 rokov počkala, medzitým som skončila školu, kariérne dosiahla čo som chcela a teraz bývame s 9 mesačným synom v Prahe. Byť na všetko sami dvaja (starí rodičia všetci na Slovensku a pracujúci) a od pôrodu sa nevyspať je fyzicky (a psychicky) náročné. Na druhej strane je najhorších prvých pár rokov a potom sa to stabilizuje (hlavne finančne). Takže pokiaľ si niekto trúfa na dieťa v mladom veku a je odhodlaný dať mu to najlepšie, prečo nie. Ak je doma, má zázemie a dokáže vyjsť so svojimi rodičmi a svokrovcami, tak je to ideálne. Ja som sa chcela usadiť v zahraničí, takže to logicky nešlo inak, než sa najprv postarať o to materiálne a plánovanie rodiny odložiť. Akurát vo vyššom veku už na to dieťa človek nemusí mať vždy šťastie...
31
@plavam_zivotom sorrko ale mne napríklad príde mať decko v dvadsiatke a očakávať pomoc (hlavne finančnú) od rodiny svojej/partnerovej ako brutálne sebectvo a nezodpovednosť.
Taktiež menej než 20 tisíc euro na účte v tomto prípade nepovažujem za "našetrené".
Ale keďže slečna píše, že to bol omyl, tak obdivujem odvahu, no, snáď to zvládnete, ja by som si v tomto veku takto život dobabrať nedokázala
Taktiež menej než 20 tisíc euro na účte v tomto prípade nepovažujem za "našetrené".
Ale keďže slečna píše, že to bol omyl, tak obdivujem odvahu, no, snáď to zvládnete, ja by som si v tomto veku takto život dobabrať nedokázala
33
@sasi2680 moji rodicia napriklad prve 4 roky byvali u rodicov mojej mamy, kedze boli studenti, potom vo veterinarnom stredisku, kde robil otec, tie sa vsak zrusili a tak normalne platili najom az kym si nenasetrili dost, aby ten dom odkupili, ale predstav si, ze tiez si brali pozicku. a v tom dome byvaju dodnes a ja som uz bola dost velka, ze si pamatam, ked ho kupovali a pozicku este stale nemaju splatenu uplne, takze zase az taky mega luxus to nebol ani v minulosti ako si vsetci myslime
34
@peculiar vidim,ze budem mat podobny pripad ako ty (okrem tej mediciny), ale teda principialne v tom,ze ak raz budem mat dieta, budem ho vychovavat v "cudzom" prostredi, mimo starych rodicov, rodiny, etc. a to je asi to,coho sa bojim najviac, ze by som na to bola kvazi sama
lebo ako dobre, poznam svojho partnera,zazila som ho aj v krizovych situaciach a bude skvely, to ano, ale predsa len ja budem ta,co s tym dietatom bude vacsinu casu. takze tu idem zlozit poklonu na celu situaciu a to ako to zvladas
a buducej maminke prajem pevne nervy taktiez
lebo ako dobre, poznam svojho partnera,zazila som ho aj v krizovych situaciach a bude skvely, to ano, ale predsa len ja budem ta,co s tym dietatom bude vacsinu casu. takze tu idem zlozit poklonu na celu situaciu a to ako to zvladas
a buducej maminke prajem pevne nervy taktiez
35
@bebekex díky My sme s priateľom spolu vyše 10 rokov a aj tak to dieťa tým vzťahom v určitých aspektoch dosť zamávalo, je to úplne nová situácia. Resp. to chvíľu trvalo, kým opäť nastala rovnováha A presne to je ono, že jemu sa život až tak nezmenil, ale mne o 180 stupňov. Ak by som mala opísať všetky moje pocity, bolo by to na román. Len tak mimochodom, nechci vedieť, koľko je byrokracie okolo Slováka narodeného v zahraničí (s priateľom sme obaja Slováci, české občianstvo dostane dieťa po narodení len ak je aspoň jeden z rodičov Čech). Nehovoriac o finančnej stránke.
Materská tu v ČR trvá cca pol roka a od štátu dostaneš 70% platu, lenže potom plynule prechádzaš na rodičovskú dovolenku (do 3-4 rokov dietaťa) tam je fixný príspevok od štátu 220 tisíc, ktoré si väčšina matiek rozvrhne na 3 roky a tým pádom dostanú mesačne nejakých 6-7 tisíc, čo je v prepočte asi 240 eur. Inak dĺžku vyplácania si môžeš voliť akú chceš, ale keď príspevok vyčerpáš skôr, nedostaneš už ani korunu. Ja ešte naviac platím hypotéku a vyzerá to tak, že rodičovský príspevok pokryje tretinu mojich mesačných nákladov (pričom ho vyčerpám niekedy v dobe, keď bude mať syn 2,5 roka, takže by bolo fajn mať do tej doby ďalšie dieťa, pretože potom nadviažem ďalšou materskou a opäť budem pol roka dostávať 70% platu), tretinu mi dá priateľ a tretinu mi posiela mama.
Od štátu teraz mesačne dostávam 20% z toho, čo som si zarobila pred tehotenstvom, takže si asi vieš prestaviť, aký je to pocit. Syn je navyše stále čiastočne kojený a nechce sa len tak vzdať prsa, takže je na mne závislý a nemôžem sa od neho vzdialiť na dlhšie než 3-4 hodiny.
Takže človek sa najprv nadrie na tom, aby bol materiálne zabezpečený a potom ho vyčerpá starostlivosť o dieťa.
Jasné že to má aj svoje pozitíva, len ich tam treba vidieť. Ja som odjakživa pesimista a "remcal"
Materská tu v ČR trvá cca pol roka a od štátu dostaneš 70% platu, lenže potom plynule prechádzaš na rodičovskú dovolenku (do 3-4 rokov dietaťa) tam je fixný príspevok od štátu 220 tisíc, ktoré si väčšina matiek rozvrhne na 3 roky a tým pádom dostanú mesačne nejakých 6-7 tisíc, čo je v prepočte asi 240 eur. Inak dĺžku vyplácania si môžeš voliť akú chceš, ale keď príspevok vyčerpáš skôr, nedostaneš už ani korunu. Ja ešte naviac platím hypotéku a vyzerá to tak, že rodičovský príspevok pokryje tretinu mojich mesačných nákladov (pričom ho vyčerpám niekedy v dobe, keď bude mať syn 2,5 roka, takže by bolo fajn mať do tej doby ďalšie dieťa, pretože potom nadviažem ďalšou materskou a opäť budem pol roka dostávať 70% platu), tretinu mi dá priateľ a tretinu mi posiela mama.
Od štátu teraz mesačne dostávam 20% z toho, čo som si zarobila pred tehotenstvom, takže si asi vieš prestaviť, aký je to pocit. Syn je navyše stále čiastočne kojený a nechce sa len tak vzdať prsa, takže je na mne závislý a nemôžem sa od neho vzdialiť na dlhšie než 3-4 hodiny.
Takže človek sa najprv nadrie na tom, aby bol materiálne zabezpečený a potom ho vyčerpá starostlivosť o dieťa.
Jasné že to má aj svoje pozitíva, len ich tam treba vidieť. Ja som odjakživa pesimista a "remcal"
37
niektore pohlady a nazory tu.. ech.. ale tak. je to o prioritach...
inak prekvapila si, ale drzim palce.. vela zdravia
inak prekvapila si, ale drzim palce.. vela zdravia
41
osobne by som do toho tak v mladom veku nesla ale nemyslim si ani to co tu zaznelo - ze by to bolo velke sebectvo a nezodpovednost nechat si pomoct od rodicov. samozrejme ak by som vedela ze rodicia maju problem uzivit sami seba tak hej. ale rodina je predsa o tom pomahat si vzajomne, a viem ze napr. nasi by boli dost stastni keby mohli pomahat s dietatom. takze v konecnom dosledku v kazdom veku to ma svoje pozitiva aj negativa... vo vyssom veku ked uz si clovek zvykne na svoj zivot, na pracu, tak sam oze sat ze sa nikdy necitime dost pripraveni... takto sa uz nemusis bat ze t iujde nejaky vlak.
42
mna strasne zaujima, co budes robit, ked to decko strcis do skolky, ako si predstavujes hladanie prace a kde by si chcela pracovat
45
no ja neviem, zas neviem o Tom, že by na Slovensku bolo také ľahké nájsť prácu s učňovkou
47
@feelagain nemyslis si ze si trochu drza? Je to jej sukromna vec
A nie len ty ale aj hore vyssie ludia. Neslusne.
A nie len ty ale aj hore vyssie ludia. Neslusne.
Napíš svoj komentár
- 1 Spravíme kuchársku fotoknihu. ?
- 2 Bulgarian Mustang
- 3 Preco nejaky random slovensky prokurator vyzera...
- 4 Lol :D
- 5 I'm so glad I live in...
- 6 Obrázok od Lostinthedark
- 7 My v restike
- 8 Moja zena je pro cook ?
- 9 Obrázok od Trevor1994
- 10 Čo navaril to zjedol
- 1 Som na kongrese, takže život...
- 2 Co asi vyviedol
- 3 Doklad o mojej existencii. Ešte...
- 4 Dobry den
- 5 *what was I made for* ale...
- 6 Ze nerozkliknuté notifikacie až po rok...
- 7 Ako dlho sme sa nevideli?
- 8 Ja som nebo https://youtu. be/4YQ8mgzXcxU?si=aTIesO4OVwPCRgwI
- 9 Aha ako ťa chatgpt krásne diagnostikoval
- 10 Dnes tu niekto spominal Foucaulta uz,...