Dnes som na električkovej zastávke stretla Pandu, kamarátku, ktorú som mesiace nevidela. Svoju prezývku si vyslúžila asi tým, že ju jednoducho človek nemohol nemilovať. Ťažko povedať, či fičí na niečom konkrétnom, či na zmesi viaceho "niečoho" alebo je proste iba narodená pod šťastnou hviezdou, Pandin deň mal minimálne dvetisíc hodín a za dvojciferný počet rokov, ktorý ju poznám som ju nepočula na niečo sa sťažovať. Rada o sebe hovorí, že si pamätá všetky svoje minulé životy a preto z nej v tej najmenej očakávanej chvíli vypadnú akoby nič životné múdrosti na úrovni Dalajlámu. Tak ako dnes...

"Nemáš ty na tých chlapov prehnané nároky? Čítala som tvoj fejsbúk.", namiesto pozdravu okomentovala Panda môj ďalší neúspešný vzťah, "Čo vlastne čakáš?"

"Hlavne aby sa po pár mesiacoch neukázalo, že je to kokot."

"Musíš posunúť laťku nižšie, Popoluška, tu ši v Košicoch, ňe na zámku.", zadrela dobromyselne. "Aj tak je to všetko tvoja vina, nevyužila si jedno zo základných práv, ktoré máš."

V hlave mi prebehol rad vecí, ktoré som sa pred pár rokmi na NOSke učila o právnom systéme na Slovensku, no nezdalo sa mi, že by sa niekde spomínalo právo človeka byť informovaný o možnosti, že sa z toho druhého vykľuje kokot.

"Každý z nás má právo v ľubovoľnom okamihu svojho života zastaviť čas a nehnať sa v tom šialenom prúde udalostí dopredu. Dočerta, študuješ predsa fyziku či čo, to máš dávno vedieť. To ti za 20 rokov nikto nepovedal, že neexistuje žiaden ujo s rohami a chvostom, ktorý ti hádže polená pod nohy. A takisto nie si k ničomu a nikomu priviazaná reťazou. Kam a kedy sa pohneš, záleží iba na tebe. Ak zostaneš rovnaká, tvoj svet sa ti prispôsobí. Nečum na mňa, už aspoň sto rokov všetci vedia, že čas nie je absolútny, ale plynie pre každého odlišným tempom."

Ešte predtým ako som jej stihla vysvetliť, že vlastne fyziku neštudujem alebo sa jej aspoň opýtať, čím sa to tankuje a nech mi trochu toho zoženie tiež, kývala mi Panda zo zadného okna električky číslo sedem.
Je to vôbec možné? Je skutočne odpoveď na otázku ako predĺžiť obdobie života, keď ste "hore" takáto jednoduchá? Keď budem šťastná najbližšie, určite to vyskúšam.

 Záchod
Komentuj
Napíš svoj komentár