Ja som to tak spolu napísal pretože my to tak dosť splíva. Ale aj preto že k sebe patria. Sú to štyri roky čo som čítal veľmi zaujímavú životopisnú knihu svetoznámeho pôvodom berlínskeho fotografa Helmuta Newtona. A vlastne skrz neho mi zostala vášeň pre fotografiu a Berlín. Na fotografii milujem, že chytí čas .. A že s nehmatatelného sa stane hmatatelné.
A na Berlíne milujem že je taký rebelský, že má divokosť v srdci .. A že to nie je ani západ ani východ ani klasické Nemecko prosto je to niečo medzi tým. Berlín je veľký, má 3440000 obyvatelov, a má aj velké problémy .. Nezamestnanosť, drogy, dlhy, neonacizmus. No .. ale aby to neviznelo tak negatívne tak má aj vela predpokladov pre svetlejšiu, lepšiu budúcnosť. Výbornú polohu, obrovské investície, velké príjmy z turizmu, a svoje meno ako značku ktorá predáva .. Vlastne aj H. Newton tvorí tuto značku.
Berlín má rôzne čtvrte lepšie, horšie ale getá tam nie su. A to pri veľkomestách je zriedkavé. Paríž aj Londýn má getá .. Západoeuropske mestá sú iné ako naše. Tam každá mestská časť žije svojím životom. U nás to kvôli 41 ročnému socializmu nie je.
Napríklad berlínska mestská časť Kreutzberg je alternatívna .. Charlotenburg je honostný, Lichtenberg je delnícky. A Schoneberg je niečo medzi tým. A práve v Schonebergu sa narodil Newton. Ale už veľmi dávno v roku 1920, no jo dvacata leta. Od vtedy sa stihlo v Berlíne vystiedať niekolko politických systémov. Demokracia, fašizmus, komunizmus a zase demokracia. Teraz je rok 2010 a Berlín opeknieva. Naozaj je to vizuálne krásne mesto. Vela zelene, pekné obytné domy, vela bicyklov. Neviem prečo to nie je u nás, tam chodí každý na bicykli. Asi preto že je to úplne rovinatá krajina ..
Životná úroveň je tam o čosi vyžšia ako na Slovensku. Priemerný zárobok je tam 1200 eur. Ale na obiektivnosť treba dodať že aj ceny sú tam o dosť vyžšie. A je to mesto graffitov. Graffity sú tam skoro všade, ale vkusné. Prosto skrášlujú mesto. A ešte je tam East side galery - odporúčam. Je to galeria obrazov na bývalom berlínskom múre. No a týmto tipom by som chcel tento blog ukončiť. Tak kto rád cestuje tak Berlín odporúčam.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár