9 mesiacov vo vnútornom svete plnom zvláštnej teplučkej vody a srandovnej šnúrky, ktorú si môžeme napríklad omotať okolo hlavy a vystrašiť tak tých ľudí pri východe, sa venujeme len sami sebe. To, s akým krikom prichádzame do tohto vonkajšieho sveta medzi ostatných, si všetci dospelí nesprávne vysvetľujú, keď nás o pár mesiacov učia rozprávať v snahe mať to dieťa, čo už vie povedať L a R.

Neplačeme, lebo nás udrú po zadku, aby sme sa nadýchli, neplačeme, lebo je tu zima a svetlo (no dobre, možno aj preto), neplačeme, lebo sa s nimi už chceme rozprávať, ale ešte to nevieme! Plačeme, lebo chceme ísť späť na miesto, kde sme boli sami, boli sme ticho a bolo nám fajn. Dobre vieme, že tu nám už ticho byť nedovolia, lebo dieťa, ktoré je ticho, je považované za divné/ vývinovo oneskorené/ nespoločenské/ postihnuté... a vieme, že na tomto svete pod vplyvom všetkých, ktorí komunikujú, veľmi rýchlo zabudneme, že sme ticho kedysi mohli a vedeli byť.

Zabúdame, že byť ticho nie je zlé. Ľudia sa tichom radi dusia a vydierajú. Najviac v telefonátoch, kde to nie je len také ticho, ale je to platené ticho - a za ticho predsa nebudeme platiť, preto musíš niečo povedať!

Na otázku "a čo ste robili?" existuje odpoveď "boli sme si sadnúť v meste na kávu, aby sme sa porozprávali", ale neexistuje odpoveď "boli sme si sadnúť v meste na kávu a boli sme spolu ticho". Existuje ustálené slovné spojenie "trápne ticho", no "príjemné ticho" ustálené nie je.

Možno rozprávame o nepríjemných veciach, lebo máme pocit, že to zo seba vnútri oddelíme, prenesieme hore do úst, vypustíme do sveta a navždy sa zbavíme. Možno aj chceme rozprávať, ale zatiaľ máme vnútri len nepodarený neoddelený žĺtok od bielka a ešte chvíľu treba počkať, kým sa vyvinieme do stavu, že žĺtok od bielka budeme vedieť oddeliť. Potom sa rozhodneme bielok si nechať na sneh a žĺtok cez ústa vypustíme preč. V ten správny čas. Dovtedy budeme ticho.

Lebo to, že vlastním legálne držanú zbraň, neznamená, že si z nej musím vždy raz do dňa vystreliť, rovnako ako to, že máme ako jediní v živočíšnej ríši vyvinuté rečové ústrojenstvo, neznamená, že nemôžeme byť ticho, keď sa nám chce.

=========================================================
Pre J: možno sa ti (na)hrnú ponuky trávenia času od priateľov plné rozhovorov o všetkom, aby ťa zabavili, aby ťa odviedli inam. a možno ty chceš byť práve ticho, ale nechceš byť ticho sama. keby si chcela, privítam ťa na stanici pozdravom, potom si môžeme ísť sadnúť na kávu a ja naozaj nebudem trepať nič o haluškách, mestách, ani bytoch, tam, ani po ceste, ale budem s tebou celý čas ticho.
M.

 Blog
Komentuj
 fotka
elwinko  26. 8. 2010 17:49
A niekedy proste je lepšie byť ticho.
 fotka
motorbreath  26. 8. 2010 21:46
pulb fiction kukal niekto?

bola tam scena jedna kedy nastalo trapne ticho a bolo tam nieco v takom zmysle - preco ma niekedy clovek chut zvastat nezmysli aj za cenu ze sa strapni len aby nebolo ticho? apotom este nieco v takom zmysle ze ked nastane toto trapne ticho, vtedy si uvedomujes ze si spoznal niekoho zaujimaveho a bojis sa nieco povedat aby si to nepokazil, velka pravda aj ja by som niekedy mile rad niekde odisiel a rozpraval sa potichu len sam so sebou...
 fotka
natysa  10. 9. 2010 19:27
toto je presne ten problem,keby to niekto nenazval trapne ticho,tak by sme to tak nebrali...ticho je pre mna isty sposob relaxu,niekedy nemam chut sa s nikym rozpravat,nevidim natom nic zle
 fotka
omeleta  18. 9. 2010 09:38
pekne napísané dávam 5*
 fotka
lubobs  20. 1. 2011 20:04
ticho!
 fotka
antifunebracka  13. 9. 2012 16:57
presne.

1., co spravi novorodeniatko po prichode na tento svet, je, ze sa rozplace. ake symbolicke.

a vzdy, ked spoznam niekoho, s kym mi nie je trapne len tak mlcat, viem, ze je to ten pravy
 fotka
inversi  13. 10. 2013 12:45
Veľká myšlienka toto.
Napíš svoj komentár